Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Elképesztő: a régi KATÁsok 62,…
Átalányadó - 2022.09.20. - 5 p. olvasás

Elképesztő: a régi KATÁsok 62,85%-a váltott átalányadóra

Az új KATA törvény hatályba lépését követően több százezer kisvállalkozónak kellett újratervezni. A Billingo legfrissebb felmérésében azt kutattuk, hogyan érintette őket a változás, miként tükröződik mindez az áraikban és mekkora nehézségként élték meg a módosításokat.

Elképesztő: a régi KATÁsok 62,85%-a váltott átalányadóra

A 2022. szeptember 7. és 9. között végzett kutatásban hatezer billingós vállalkozó és könyvelő vett részt. A válaszokból kiderült, hogy bár már látszik a fény az alagút végén, senkinek sem volt könnyű az elmúlt 2 hónap. 

Az új KATA hatályba lépését követően mindössze a kitöltő egyéni vállalkozások 18,58%-a maradhatott KATÁs, 62,85%-uk átalányadózóként folytatja a tevékenységét, 2,79%-uk alapított céget, 3,68%-még mindig nem tudott dönteni, 2,93%-uk pedig feladva a vállalkozói szabadságot, alkalmazottként helyezkedett el. További 9,22% szünetelteti a vállalkozását, a fentiek kombinációját alkalmazza, külföldre költözik, tételes adózásra vált vagy végérvényesen megszüntette a tevékenységét.

Hasonló a helyzet a könyvelők körében is. A megkérdezettek 48,33%-a tért át átalányadózásra, 15,61%-uk alapított céget, 4,09%-uk főszabály szerint egyéni vállalkozóként folytatja a könyvelést és ugyanennyien dolgoznak bejelentett pozícióban a jövőben. Mindössze 0,74%-uk maradhatott KATÁs. Pozitív azonban, hogy a jogszabályváltozás miatt senki nem hagyott fel a tevékenységével. 


Jól látszik, hogy nem volt egyszerű a döntés és nem egyértelmű, hogy kinek melyik adónem a legkedvezőbb. A kérdőívre adott válaszok alapján a vállalkozások több forrásból is próbáltak tájékozódni. 62,91%-uk a könyvelőjétől is tanácsot kért ehhez, 57,96%-uk a Billingo cikkeiből, videóiból is tájékozódott, 38,64%-uk szakmai fórumokat is felkeresett, 8,19%-uk adótanácsadót kérdezett meg, 14,99%-uk ismerősökhöz fordult tanácsért. 35,86%-uk pedig maga számolta ki, melyik adónem lesz számára az ideális. 

Azért sem mindegy az adónem választása, mert ez a legtöbb esetben megemelkedett adóterhet is jelent. A Billingo korábbi felméréséből pedig éppen azt derült ki, hogy a megkérdezett egyéni vállalkozók 33,54%-a tervez majd áremelést emiatt. 

A törvény hatályba lépésével azonban ez az arány a valóságban majdnem kétszer annyi vállalkozást érintett. A válaszadók 63,42%-a emelt árat, 17,59%-uk max. 10%-kal, 24,69%-uk 11-20%-kal, 18,21%-uk 21-40% közötti mértékben, 2,93%-uk pedig még 40%-nál is nagyobb mértékű áremelést foganasított a törvény hatályba lépése óta.

Az áremelés a könyvelői oldalon is jelentkezett, aminek a háttérében a megnövekedett adóterhek mellett lényegesen több adminisztrációs feladat (havi bevallások, változó járulékok stb.) és a bonyolultabb adónemek miatti könyvelési igények állnak, mind az átalányadózásra váltók, mind a céget alapók esetén.

A válaszokból is kiderült, hogy a gyakorlatban egy átalányadós ügyfél könyvelése jóval több időt igényel, mint egy KATÁs vállalkozásé. A könyvelői válaszok alapján 34,65% szerint 31-60 perc, 21,26% szerint 1-2 óra, 22,05% szerint legfeljebb 30 perc, 9,06% szerint 3-4 óra, 2,36% szerint pedig akár 5-6 óra is szükséges egy átalányadós vállalkozás könyveléséhez havonta. 

A fentiek alapján már érthető, hogy az átalányadós vállalkozások könyvelése más díjtétel alá esik. Így a válaszadó könyvelők 41,34%-a 10 001-15 000 Ft +áfa, 24,80%-a 5 001-10 000 Ft+áfa, 24,02%-uk 15 001-20 000 Ft+ áfa, 6,69%-uk 20 000 Ft+áfánál is magasabb áron vállal átalányadós könyvelést.


Örvendetes, hogy a vállalkozók is felismerték, hogy az átalányadózás és a céges könyvelés jóval összetettebb adónem, mint a KATA könyvelése. Ezt tükrözi, hogy a válaszadó vállalkozók 62,81%-a vesz igénybe jelenleg is könyvelői segítséget. Közülük 48,46% a régi könyvelőjét tartotta meg, 14,35%-uk keresett új könyvelőt. 2,01% viszont sikertelenül keres szakértői segítséget. 26,70%-uk azonban továbbra is úgy gondolja, hogy maga próbálja megoldani a könyvelést. 

Bár jól látszik, hogy a legtöbb vállalkozó igényelné a szakértői támogatást, nem annyira egyszerű szakembert találni. Ezt támasztja alá az az adat is, hogy a megkérdezett könyvelők 47,58%-a eddig nem vállalt átalányadós könyvelést, 49,07%-uk pedig még a megnövekedett ügyféligény ellenére sem akar átalányadósokat könyvelni.  

A válaszadók 12,21%-a az adónem miatt nem szeretne átalányadósokat könyvelni, 87,02%-uknak azonban kapacitása sincs új ügyfeleket vállalni. 

Nem veszett el azonban minden remény, hiszen a válaszadók 64,57%-ának, ha kis mértékben is, de mégiscsak bővült az ügyfélköre. 

A jelenlegi gazdasági helyzetben az új KATA szabályozás óriási kihívást jelentett a vállalkozóknak, jól látszik ez abból is, hogy a megkérdezettek jelentős részét rosszul érintették a változások, mert például

  • “rokkantként havi 25 000 adóteher helyett a sokszorosát már nem tudja kitermelni”
  • “a biztos főállás melletti mellékállású vállalkozás helyett most kellett főállású vállalkozóvá válnia”
  • “sokkal többet kell keresni ahhoz, hogy ugyanannyi jövedelem maradjon”
  • “rendkívül sok stresszt okozott az áremelések elfogadtatása”
  • “2022-re betervezett munkákat kellett visszamondani és átcsoportosítani”, stb. 

Téged hogy érintett az új KATA jogszabály bevezetése? Írd meg Facebookon a poszt alatt. 

Elmesélem az én sztorimat »

Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023