Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Energetikai pályázatok: így ju…
Tippek - 2022.03.30. - 7 p. olvasás

Energetikai pályázatok: így juthatsz korszerűsítési finanszírozáshoz

Magánszemélyként és vállalkozóként is igényelhetek energetikai támogatást? Milyen pályázati lehetőségeim vannak? A támogatások elnyeréséhez szükség van speciális dokumentáció bemutatására? Milyen típusú finanszírozásokhoz juthatok? Cikkünkből most megtudhatod a legfontosabb információkat, ha energetikai korszerűsítésben gondolkodsz.

Energetikai pályázatok

Az energetikai pályázatok célja

Az energetikai korszerűsítési tenderek elsődleges célja az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának javítása, valamint megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházások megvalósítása. Energetikai fejlesztéseket célzó kiírásokat mind vállalkozóként, mint pedig magánszemélyként érdemes keresni, hiszen jelentős támogatásokat kaphatunk.

A támogatások között találhatunk vissza nem térítendő, részben visszatérítendő konstrukciókat, valamint kedvezményes hiteleket is. Nagyon népszerűek a fűtéskorszerűsítés pályázatok, a hőszigetelés pályázat, a napkollektor pályázat és a tetőcsere pályázat magánszemélyeknek, valamint a cégek számára elérhető energiahatékonysági pályázatok.

Érdemes tudnod, hogy az energetikai pályázatokon belül is eltérőek a támogatás elnyeréséhez szükséges kritériumok és a tenderek beküldési határideje külön-külön változik, ezekre mindig figyelj oda.

Mi alapján bírálják el az energetikai korszerűsítési pályázatokat?

A pályázatok kiírói kétféleképpen választják ki a nyertes tendereket: beérkezési sorrend és rászorultság szerint.

Beérkezési sorrend esetén a pályázati forrás kimerüléséig minden szabályosan beadott kérelmet sikeresként bírálnak el. Rászorultság esetén azt vizsgálják, hogy melyik pályázó esetében várható a legjobb eredmény, azaz a meghatározott költségkeret felhasználásával, mely esetben javítható legnagyobb mértékben az energiahatékonyság, amelyet energetikai audit alapján mérnek fel.

Mi az az energetikai audit?

Az energetikai pályázatok indulásának feltétele, hogy rendelkezz energetikai audittal. Ez a dokumentáció kötelező része, amelyet kizárólag erre jogosult szakértő készíthet el.

Az audit során azt mérik fel, hogy a tervezett beruházás megvalósításával mekkora lesz az adott ingatlan energia megtakarítása. Ezek alapján készül el a hiteles szakvélemény, amely fontos szerepet játszik a tender elbírálása során.

Legtöbbször a számítások elvégzését a Magyar Mérnöki Kamara vagy Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő SZÉS6 vagy TÉ jelű jogosultságokhoz kötik, de bizonyos esetekben szükség lehet a legmagasabb szakmai szintű MEKH auditor bevonására is.

Az energetikai pályázatok típusai

GINOP

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP) a magyar gazdasági növekedés ösztönzése céljából hozták létre és a legnépszerűbb projektek egyike volt a 2014-2020-as pályázati ciklusban. Az operatív program egyik legfontosabb célkitűzése volt 2020-ig, hogy a magyar foglalkoztatási ráta elérje a 75%-ot. A program célkitűzéseinek fontos eleme az erőforrás-hatékonyság növelésének elősegítése, az energiahatékonyság és versenyképesség fejlesztése.

A GINOP pályázatokról itt találsz még több hasznos infót >>

VEKOP

A VEKOP, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program elnevezése. A program átfogó célja a közép-magyarországi régió fejlesztésének biztosítása és versenyképességének további javítása, a régió társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeinek csökkentésével egyidejűleg. A GINOP és VEKOP pályázatok a projektmegvalósítás helyszínében különböznek. A támogatás felhasználása mindkét esetben Magyarországon történik, azonban a GINOP-nál a közép-magyarországi régión kívül, míg a VEKOP-nál ezen a térségen belül.

Otthon melege

Az Otthon melege program a lakossági energiamegtakarítást célozza. 1-2 évente kerülnek kiírásra a támogatások, melyek komplex energetikai korszerűsítéseket kívánnak elősegíteni. A vissza nem térítendő támogatások elbírálásánál fontos szempont, hogy a beruházások megvalósításával jelentősen javuljon az energiahatékonyság.

TOP

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program a térségi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás növelést célozza, ugyanakkor rendszeresen kerül kiírásra energiahatékonyságot célzó támogatás is az égisze alatt. Leginkább az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérést támogató beruházásokra írnak ki pályázati összegeket, kiemelten a városi területeken. Többnyire a távhőrendszerek, és a kapcsolt energiatermelésű központi fűtések fejlesztését támogatják.

Még több infó a TOP pályázatokról itt >>

KEHOP

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) a fenntartható gazdasági növekedés elősegítése céljából jött létre. A program a magas hozzáadott értékű termelést és a foglalkoztatás bővülését elősegítő támogatásokat nyújt, az egészséges és tiszta környezet megőrzése mellett.

KEOP

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) átfogó céljának végrehajtását szolgálja. A program legfontosabb célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése, a környezeti és természeti rendszerek megóvása és körültekintő fejlesztése, a gazdasági és szociális fejlődés általános elősegítése.

Legnépszerűbb energetikai pályázatok

Napelem támogatás 2021: RRF-6.2.1 - Lakossági napelemes rendszerek

A lakossági napelem pályázat 2021-ben az egyik legjobban várt tender volt. A támogatás alakóépületek megújuló energiaforrással történő ellátását, energiahatékonysági korszerűsítését célozza. Az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára nyújt lehetőséget vissza nem térítendő támogatás formájában. Ennek mértéke 100%, nem szükséges hozzá önerőt biztosítani. Az igényelhető támogatás minimum összege 500.000 Ft, maximum összege pedig műszaki tartalomtól függően 2.900.000 Ft-tól 11.300.000 Ft-ig.

GINOP-8.4.1/A-17 vagy VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel

A támogatást magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére írták ki. A kölcsön összege természetes személy esetén:minimum 500.000forint, maximum 10 millió forint, társasházi és lakásszövetkezeti pályázatoknál lakásonként minimum 500.000 forint, maximum 7 millió forint.

GINOP-4.1.5-22: Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása kkv-k részére

A pályázat célja, a mikro-, kis- és középvállalkozások megújuló energiaforrás- felhasználás növelése által az üvegházhatást okozó gázok kibocsátás csökkentésének megvalósítása.

A nyújtott finanszírozás visszatérítendő és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatásnak minősül.

Az igényelhető visszatérítendő támogatás összege: minimum 75 millió Ft, maximum 500 millió Ft.

A visszatérítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 90%-a lehet.

Tippek sikeres pályázatíráshoz

Akár vállalkozóként, akár magánszemélyként gondolkodsz energetikai korszerűsítésben, fontos, hogy pontosan tudd, mik a fejlesztési céljaid és alaposan áttanulmányozd a kiírásokat, hogy megfelelsz-e az előírt feltételeknek.

Ha megvan a konkrét pályázat, amin elindulnál, még a tenderanyag összeállítása előtt érdemes előminősítést kérni, hiszen így pontosan láthatod, hogy milyen esélyeid vannak és rengeteg időt, energiát spórolhatsz meg magadnak.

Ha még soha nem írtál pályázatot, javasolt szakértő segítségét kérned, mert a felhívások sokszor nehezen értelmezhetőek azok számára, akik nem jártasak a tenderekben. Ezen kívül egy pályázatíró szárnyai alatt biztos lehetsz benne, hogy egy profin összeállított dokumentáció kerül benyújtásra. Hasznos lehet olyan pályázatíró céget választani, amely az első lépéstől az utolsóig velünk van, pályázatírás mellett a pályázatmenedzsmentet is vállalja és nagy tapasztalattal rendelkezik ezek lebonyolításában.

Ha már van pályázati rutinod, akkor természetesen önállóan is neki láthatsz az anyag elkészítésének. Ez esetben ügyelj az adatok pontos kitöltésére, az összes szükséges nyilatkozat és dokumentum beküldésére, valamint figyelj a határidőkre. Akár pár perc csúszás is a kérelem elutasítását jelentheti.

Téged is érdekelnek a legfrissebb energetikai pályázatok? Kövesd a legfrissebb kiírásokat a Billingo Pályázatfigyelőben! >>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér