Hamarosan átáll a Billingo a NAV 3.0 verzióra - FONTOS INFORMÁCIÓK!

Adózás, NAV 2021.02.01. - 6 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítése szükségessé teszi, hogy a számlázó rendszerek a NAV 3.0 verzióra álljanak át. Ennek hamarosan a Billingo online számlázód is eleget tesz. Csokorba foglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket tudnod kell.

Mint ismert 2021. január 4-től ismét változott a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály. A megfeleléshez a számlázó rendszereknek a NAV 3.0 verzióra kell átállni, amire végső határidőnek 2021. március 31-ét jelölte meg az adóhatóság. A köztes időszakban, a január 4-i jogszabályváltozás hatálya alá eső számlákra szankciómentességet biztosít a NAV. 

A jogszabályváltozás legfontosabb része, hogy a szankciómentességet követően minden belföldi és külföldi, vállalkozás és magánszemély részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Természetesen a Billingo online számlázóval a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítése automatizálható. 

Honnan fogod tudni, hogy a Billingód átállt a NAV 3.0 verzióra?

A legfontosabb, hogy a NAV 3.0 verzióra a Billingód automatikusan tér át a következő hetekben, neked semmilyen teendőd, feladatod nincs, nem kell semmit letöltened vagy telepítened.

Az átállás a háttérben zajlik, viszont azonnal látni fogod, ha a fiókodban megtörtént, mert a magánszemélyek és külföldi vevőnek kiállított számlákat is automatikusan beküldi a számlázód a NAV Online Számla rendszerébe. A 2021. január 4. és az átállás közötti időszakban kiállított számlákra szankciómentesség vonatkozik, ezért ezeket utólag nem küldi be a Billingo a NAV rendszerébe.

Fontos!
Az automatikus adatszolgáltatás kizárólag abban az esetben működik, ha előzőleg összekötötted a Billingódat a NAV Online Számla rendszerrel. Ehhez ITT találsz képes, videós útmutatót.

Mire kell még figyelned a 2021. április 1-től kiállított számlák esetén?

Változik az ÁFA kulcsok és jogcímek kezelése

A NAV 3.0 verzióra való átállást követően a számlán kötelező megjeleníteni, hogy a választott ÁFA-kulcsot milyen jogcímen használod. Ezt a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcs esetben manuálisan kell beállítanod, a többi áfakulcs esetében a Billingód automatikusan kitölti helyetted. (Utóbbi esetben a cikk további tartalma téged már nem érint, ne is olvasd tovább! )

Ha a számla kiállításánál 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsot választasz, annak jogszerűségét indokolnod kell a NAV felé az érvényes jogcím kiválasztásával. Pl. ha 0%-os áfával állítod ki a számlát, nem mindegy, hogy alanyi adómentességet élvezel vagy fordítottan adózol. 

Ne ijedj meg, a Billingóban ezt a lehető legegyszerűbben oldottuk meg. 

Ha a számlakiállításkor a fenti áfakulcsok valamelyikét választod, azonnal megjelennek a választható jogcímek is, amelyek közül 2 kattintással ki tudod választani az esetedben érvényes jogcímet. 

A Billingóban az áfakulcsok változatlanul a megszokott megnevezéssel szerepelnek.

0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsok esetén tehát a jogcímet kötelezően ki kell választanod. A listákon NEM szereplő áfakulcsok esetén a Billingód automatikusan meghatározza és kitölti helyetted a jogcímet.

Kötelezően választandó jogcímek 2021. április 1-től

0%, AM, MAA áfakulcs esetén

  • alanyi adómentesség                                                  
  • tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)     
  • más tagállamba irányuló áfamentes termékértékesítés (Áfa tv. 89. §)
  • áfamentes termékexport, azzal egy tekintet alá eső értékesítések, nemzetközi közlekedéshez kapcsolódó áfamentes ügyletek (Áfa tv. 98-109. §)
  • áfamentes közvetítői tevékenység (Áfa tv. 110. §)
  • termékek nemzetközi forgalmához kapcsolódó áfamentes ügylet (Áfa tv. 111-118. §)

ATHK áfakulcs esetén

  • Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
  • Áfa tv. szerint egyéb rendelkezése szerint a teljesítés helye EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
  • EU más tagállamában áfaköteles (áfa fizetésére az értékesítő köteles)
  • Áfa tv. szerint EU-n kívül teljesített ügylet

K_AFA áfakulcs esetén

  • különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák -
  • különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -
  • különbözet szerinti szabályozás - műalkotások -
  • különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek –

API-val számlázol? Ezekre figyelj 2021. április 1-től

Ha a Billingo számláidat az API segítségével állítod ki és 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal is szoktál számlázni, akkor a jogcímek kiválasztására vonatkozó kötelezettség Téged is érint. De ne aggódj, ettől még a kényelmes, automatikus számlázásról nem kell lemondanod! 

A jogcímek megadásának lehetőségével a V2 és a V3-as Billingo API-t is bővítjük. 

  • A Billingo által fejlesztett pluginekben egy új kapcsolódási pont nyílik az áfakulcshoz tartozó jogcím kiválasztásához. A szükséges beállításokat azonban neked kell megtenni.
  • Ha saját fejlesztésű rendszerrel kapcsolódsz össze API-n keresztül a Billingóval, akkor ellenőrizd, hogy a jogcímek kiválasztásának kötelezettsége igényel-e újabb fejlesztést. 

Ha API-val számlázol ugyan, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Tömeges számlagenerálással küldöd a számláidat? Ezt olvasd el!

A Billingo tömeges számlagenerálási sablont a fentieknek megfelelően kiegészítettük a jogcím oszloppal, így, ha 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, ott megadhatod a hozzá tartozó jogcímet. 

Ha tömeges számlagenerálással készíted a számláidat, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Számlaismétlődéssel számlázol? Ellenőrizd a beállításaidat!

Ha a számláidat Számlaismétlődő funkcióval, automatikusan készíted és előfordul, hogy 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, akkor a NAV 3.0 verzióra történő átállást követően 

  1. töröld a korábbi számlaismétlődést az érintett számláról, 
  2. állítsd ki újra a számlát a megfelelő beállításokkal és a helyes jogcímmel, 
  3. állítsd be újra a számlaismétlődésre vonatkozó paramétereket.

Így legközelebb a Billingo már a megfelelő áfakulccsal és a helyes jogcímmel, automatikusan állítja ki a bizonylatodat.

Ha nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd. A Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra. 

Teendők, ha nem állítottad be a megfelelő jogcímet

A számlákat az átállást követően a Billingód akkor is beküldi a NAV Online Számla rendszerébe, ha nem választottad ki a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsokhoz tartozó jogcímet. Ebben az esetben a rendszerben alapértelmezetten megadott jogcím kerül a számlára. 

A jogcím kiválasztásának hiányában továbbra is az alapértelmezett jogcímmel megjelölve készülnek a számlák, ha azonban ez nem fedi a valóságot, azért a Billingo nem vállal felelősséget.

Alapértelmezetten választott jogcímek adókulcsokhoz:

  • 0% esetén: tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)
  • AM esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
  • AKK esetén: Áfa tv. tárgyi hatályán kívüli ügylet
  • FAD esetén: belföldi fordított adózás (Áfa tv. 142. §)
  • MAA esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
  • ATHK esetén: Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
  • K_AFA esetén: különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -

Maradt még kérdésed a NAV 3.0 átállással kapcsolatban? Írj nekünk a hello@billingo.hu e-mail címre!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top