Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Hamarosan átáll a Billingo a N…
NAV - 2021.02.01. - 6 p. olvasás

Hamarosan átáll a Billingo a NAV 3.0 verzióra - FONTOS INFORMÁCIÓK!

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítése szükségessé teszi, hogy a számlázó rendszerek a NAV 3.0 verzióra álljanak át. Ennek hamarosan a Billingo online számlázód is eleget tesz. Csokorba foglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket tudnod kell.

Hamarosan átáll a Billingo a NAV 3.0 verzióra - FONTOS INFORMÁCIÓK!

Mint ismert 2021. január 4-től ismét változott a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály. A megfeleléshez a számlázó rendszereknek a NAV 3.0 verzióra kell átállni, amire végső határidőnek 2021. március 31-ét jelölte meg az adóhatóság. A köztes időszakban, a január 4-i jogszabályváltozás hatálya alá eső számlákra szankciómentességet biztosít a NAV. 

A jogszabályváltozás legfontosabb része, hogy a szankciómentességet követően minden belföldi és külföldi, vállalkozás és magánszemély részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Természetesen a Billingo online számlázóval a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítése automatizálható. 

Honnan fogod tudni, hogy a Billingód átállt a NAV 3.0 verzióra?

A legfontosabb, hogy a NAV 3.0 verzióra a Billingód automatikusan tér át a következő hetekben, neked semmilyen teendőd, feladatod nincs, nem kell semmit letöltened vagy telepítened.

Az átállás a háttérben zajlik, viszont azonnal látni fogod, ha a fiókodban megtörtént, mert a magánszemélyek és külföldi vevőnek kiállított számlákat is automatikusan beküldi a számlázód a NAV Online Számla rendszerébe. A 2021. január 4. és az átállás közötti időszakban kiállított számlákra szankciómentesség vonatkozik, ezért ezeket utólag nem küldi be a Billingo a NAV rendszerébe.

Fontos!
Az automatikus adatszolgáltatás kizárólag abban az esetben működik, ha előzőleg összekötötted a Billingódat a NAV Online Számla rendszerrel. Ehhez ITT találsz képes, videós útmutatót.

Mire kell még figyelned a 2021. április 1-től kiállított számlák esetén?

Változik az ÁFA kulcsok és jogcímek kezelése

A NAV 3.0 verzióra való átállást követően a számlán kötelező megjeleníteni, hogy a választott ÁFA-kulcsot milyen jogcímen használod. Ezt a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcs esetben manuálisan kell beállítanod, a többi áfakulcs esetében a Billingód automatikusan kitölti helyetted. (Utóbbi esetben a cikk további tartalma téged már nem érint, ne is olvasd tovább! )

Ha a számla kiállításánál 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsot választasz, annak jogszerűségét indokolnod kell a NAV felé az érvényes jogcím kiválasztásával. Pl. ha 0%-os áfával állítod ki a számlát, nem mindegy, hogy alanyi adómentességet élvezel vagy fordítottan adózol. 

Ne ijedj meg, a Billingóban ezt a lehető legegyszerűbben oldottuk meg. 

Ha a számlakiállításkor a fenti áfakulcsok valamelyikét választod, azonnal megjelennek a választható jogcímek is, amelyek közül 2 kattintással ki tudod választani az esetedben érvényes jogcímet. 

A Billingóban az áfakulcsok változatlanul a megszokott megnevezéssel szerepelnek.

0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsok esetén tehát a jogcímet kötelezően ki kell választanod. A listákon NEM szereplő áfakulcsok esetén a Billingód automatikusan meghatározza és kitölti helyetted a jogcímet.

Kötelezően választandó jogcímek 2021. április 1-től

0%, AM, MAA áfakulcs esetén

 • alanyi adómentesség                                                  
 • tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)     
 • más tagállamba irányuló áfamentes termékértékesítés (Áfa tv. 89. §)
 • áfamentes termékexport, azzal egy tekintet alá eső értékesítések, nemzetközi közlekedéshez kapcsolódó áfamentes ügyletek (Áfa tv. 98-109. §)
 • áfamentes közvetítői tevékenység (Áfa tv. 110. §)
 • termékek nemzetközi forgalmához kapcsolódó áfamentes ügylet (Áfa tv. 111-118. §)

ATHK áfakulcs esetén

 • Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • Áfa tv. szerint egyéb rendelkezése szerint a teljesítés helye EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • EU más tagállamában áfaköteles (áfa fizetésére az értékesítő köteles)
 • Áfa tv. szerint EU-n kívül teljesített ügylet

K_AFA áfakulcs esetén

 • különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák -
 • különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -
 • különbözet szerinti szabályozás - műalkotások -
 • különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek –

API-val számlázol? Ezekre figyelj 2021. április 1-től

Ha a Billingo számláidat az API segítségével állítod ki és 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal is szoktál számlázni, akkor a jogcímek kiválasztására vonatkozó kötelezettség Téged is érint. De ne aggódj, ettől még a kényelmes, automatikus számlázásról nem kell lemondanod! 

A jogcímek megadásának lehetőségével a V2 és a V3-as Billingo API-t is bővítjük. 

 • A Billingo által fejlesztett pluginekben egy új kapcsolódási pont nyílik az áfakulcshoz tartozó jogcím kiválasztásához. A szükséges beállításokat azonban neked kell megtenni.
 • Ha saját fejlesztésű rendszerrel kapcsolódsz össze API-n keresztül a Billingóval, akkor ellenőrizd, hogy a jogcímek kiválasztásának kötelezettsége igényel-e újabb fejlesztést. 

Ha API-val számlázol ugyan, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Tömeges számlagenerálással küldöd a számláidat? Ezt olvasd el!

A Billingo tömeges számlagenerálási sablont a fentieknek megfelelően kiegészítettük a jogcím oszloppal, így, ha 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, ott megadhatod a hozzá tartozó jogcímet. 

Ha tömeges számlagenerálással készíted a számláidat, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Számlaismétlődéssel számlázol? Ellenőrizd a beállításaidat!

Ha a számláidat Számlaismétlődő funkcióval, automatikusan készíted és előfordul, hogy 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, akkor a NAV 3.0 verzióra történő átállást követően 

 1. töröld a korábbi számlaismétlődést az érintett számláról, 
 2. állítsd ki újra a számlát a megfelelő beállításokkal és a helyes jogcímmel, 
 3. állítsd be újra a számlaismétlődésre vonatkozó paramétereket.

Így legközelebb a Billingo már a megfelelő áfakulccsal és a helyes jogcímmel, automatikusan állítja ki a bizonylatodat.

Ha nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd. A Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra. 

Teendők, ha nem állítottad be a megfelelő jogcímet

A számlákat az átállást követően a Billingód akkor is beküldi a NAV Online Számla rendszerébe, ha nem választottad ki a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsokhoz tartozó jogcímet. Ebben az esetben a rendszerben alapértelmezetten megadott jogcím kerül a számlára. 

A jogcím kiválasztásának hiányában továbbra is az alapértelmezett jogcímmel megjelölve készülnek a számlák, ha azonban ez nem fedi a valóságot, azért a Billingo nem vállal felelősséget.

Alapértelmezetten választott jogcímek adókulcsokhoz:

 • 0% esetén: tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)
 • AM esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
 • AKK esetén: Áfa tv. tárgyi hatályán kívüli ügylet
 • FAD esetén: belföldi fordított adózás (Áfa tv. 142. §)
 • MAA esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
 • ATHK esetén: Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • K_AFA esetén: különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -

Maradt még kérdésed a NAV 3.0 átállással kapcsolatban? Írj nekünk a hello@billingo.hu e-mail címre!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér