MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Hamarosan átáll a Billingo a N…
NAV - 2021.02.01. - 6 p. olvasás

Hamarosan átáll a Billingo a NAV 3.0 verzióra - FONTOS INFORMÁCIÓK!

Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

A NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítése szükségessé teszi, hogy a számlázó rendszerek a NAV 3.0 verzióra álljanak át. Ennek hamarosan a Billingo online számlázód is eleget tesz. Csokorba foglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket tudnod kell.

Hamarosan átáll a Billingo a NAV 3.0 verzióra - FONTOS INFORMÁCIÓK!

Mint ismert 2021. január 4-től ismét változott a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály. A megfeleléshez a számlázó rendszereknek a NAV 3.0 verzióra kell átállni, amire végső határidőnek 2021. március 31-ét jelölte meg az adóhatóság. A köztes időszakban, a január 4-i jogszabályváltozás hatálya alá eső számlákra szankciómentességet biztosít a NAV. 

A jogszabályváltozás legfontosabb része, hogy a szankciómentességet követően minden belföldi és külföldi, vállalkozás és magánszemély részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Természetesen a Billingo online számlázóval a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítése automatizálható. 

Honnan fogod tudni, hogy a Billingód átállt a NAV 3.0 verzióra?

A legfontosabb, hogy a NAV 3.0 verzióra a Billingód automatikusan tér át a következő hetekben, neked semmilyen teendőd, feladatod nincs, nem kell semmit letöltened vagy telepítened.

Az átállás a háttérben zajlik, viszont azonnal látni fogod, ha a fiókodban megtörtént, mert a magánszemélyek és külföldi vevőnek kiállított számlákat is automatikusan beküldi a számlázód a NAV Online Számla rendszerébe. A 2021. január 4. és az átállás közötti időszakban kiállított számlákra szankciómentesség vonatkozik, ezért ezeket utólag nem küldi be a Billingo a NAV rendszerébe.

Fontos!
Az automatikus adatszolgáltatás kizárólag abban az esetben működik, ha előzőleg összekötötted a Billingódat a NAV Online Számla rendszerrel. Ehhez ITT találsz képes, videós útmutatót.

Mire kell még figyelned a 2021. április 1-től kiállított számlák esetén?

Változik az ÁFA kulcsok és jogcímek kezelése

A NAV 3.0 verzióra való átállást követően a számlán kötelező megjeleníteni, hogy a választott ÁFA-kulcsot milyen jogcímen használod. Ezt a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcs esetben manuálisan kell beállítanod, a többi áfakulcs esetében a Billingód automatikusan kitölti helyetted. (Utóbbi esetben a cikk további tartalma téged már nem érint, ne is olvasd tovább! )

Ha a számla kiállításánál 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsot választasz, annak jogszerűségét indokolnod kell a NAV felé az érvényes jogcím kiválasztásával. Pl. ha 0%-os áfával állítod ki a számlát, nem mindegy, hogy alanyi adómentességet élvezel vagy fordítottan adózol. 

Ne ijedj meg, a Billingóban ezt a lehető legegyszerűbben oldottuk meg. 

Ha a számlakiállításkor a fenti áfakulcsok valamelyikét választod, azonnal megjelennek a választható jogcímek is, amelyek közül 2 kattintással ki tudod választani az esetedben érvényes jogcímet. 

A Billingóban az áfakulcsok változatlanul a megszokott megnevezéssel szerepelnek.

0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsok esetén tehát a jogcímet kötelezően ki kell választanod. A listákon NEM szereplő áfakulcsok esetén a Billingód automatikusan meghatározza és kitölti helyetted a jogcímet.

Kötelezően választandó jogcímek 2021. április 1-től

0%, AM, MAA áfakulcs esetén

 • alanyi adómentesség                                                  
 • tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)     
 • más tagállamba irányuló áfamentes termékértékesítés (Áfa tv. 89. §)
 • áfamentes termékexport, azzal egy tekintet alá eső értékesítések, nemzetközi közlekedéshez kapcsolódó áfamentes ügyletek (Áfa tv. 98-109. §)
 • áfamentes közvetítői tevékenység (Áfa tv. 110. §)
 • termékek nemzetközi forgalmához kapcsolódó áfamentes ügylet (Áfa tv. 111-118. §)

ATHK áfakulcs esetén

 • Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • Áfa tv. szerint egyéb rendelkezése szerint a teljesítés helye EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • EU más tagállamában áfaköteles (áfa fizetésére az értékesítő köteles)
 • Áfa tv. szerint EU-n kívül teljesített ügylet

K_AFA áfakulcs esetén

 • különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák -
 • különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -
 • különbözet szerinti szabályozás - műalkotások -
 • különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek –

API-val számlázol? Ezekre figyelj 2021. április 1-től

Ha a Billingo számláidat az API segítségével állítod ki és 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal is szoktál számlázni, akkor a jogcímek kiválasztására vonatkozó kötelezettség Téged is érint. De ne aggódj, ettől még a kényelmes, automatikus számlázásról nem kell lemondanod! 

A jogcímek megadásának lehetőségével a V2 és a V3-as Billingo API-t is bővítjük. 

 • A Billingo által fejlesztett pluginekben egy új kapcsolódási pont nyílik az áfakulcshoz tartozó jogcím kiválasztásához. A szükséges beállításokat azonban neked kell megtenni.
 • Ha saját fejlesztésű rendszerrel kapcsolódsz össze API-n keresztül a Billingóval, akkor ellenőrizd, hogy a jogcímek kiválasztásának kötelezettsége igényel-e újabb fejlesztést. 

Ha API-val számlázol ugyan, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Tömeges számlagenerálással küldöd a számláidat? Ezt olvasd el!

A Billingo tömeges számlagenerálási sablont a fentieknek megfelelően kiegészítettük a jogcím oszloppal, így, ha 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, ott megadhatod a hozzá tartozó jogcímet. 

Ha tömeges számlagenerálással készíted a számláidat, de nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd, a Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra.

Számlaismétlődéssel számlázol? Ellenőrizd a beállításaidat!

Ha a számláidat Számlaismétlődő funkcióval, automatikusan készíted és előfordul, hogy 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlázol, akkor a NAV 3.0 verzióra történő átállást követően 

 1. töröld a korábbi számlaismétlődést az érintett számláról, 
 2. állítsd ki újra a számlát a megfelelő beállításokkal és a helyes jogcímmel, 
 3. állítsd be újra a számlaismétlődésre vonatkozó paramétereket.

Így legközelebb a Billingo már a megfelelő áfakulccsal és a helyes jogcímmel, automatikusan állítja ki a bizonylatodat.

Ha nem állítasz ki 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulccsal számlát, akkor nincs teendőd. A Billingód automatikusan átáll a NAV 3.0 verzióra. 

Teendők, ha nem állítottad be a megfelelő jogcímet

A számlákat az átállást követően a Billingód akkor is beküldi a NAV Online Számla rendszerébe, ha nem választottad ki a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA áfakulcsokhoz tartozó jogcímet. Ebben az esetben a rendszerben alapértelmezetten megadott jogcím kerül a számlára. 

A jogcím kiválasztásának hiányában továbbra is az alapértelmezett jogcímmel megjelölve készülnek a számlák, ha azonban ez nem fedi a valóságot, azért a Billingo nem vállal felelősséget.

Alapértelmezetten választott jogcímek adókulcsokhoz:

 • 0% esetén: tevékenység közérdekű jellegére vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes (Áfa tv. 85-87.§)
 • AM esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
 • AKK esetén: Áfa tv. tárgyi hatályán kívüli ügylet
 • FAD esetén: belföldi fordított adózás (Áfa tv. 142. §)
 • MAA esetén: áfamentes közvetítői tevékenység
 • ATHK esetén: Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás teljesítése helye az EU más tagállama (áfa fizetésére a vevő köteles)
 • K_AFA esetén: különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek -

Maradt még kérdésed a NAV 3.0 átállással kapcsolatban? Írj nekünk a hello@billingo.hu e-mail címre!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top