Hogyan utaljak minél olcsóbban?

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.17. - 6 p. olvasás

A banki díjak infláció miatti emelkedésével sok vállalkozásnál egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy miközben a fizetési kötelezettségeiket teljesítik, lefaragjanak ezek banki költségeiből. Ráadásul még nem is látni a díjemelési hullám végét, annak viszont utánajártunk, most hogyan lehet megtakarítani, ha banki kiadásról van szó. Konkrét számadatokkal mutatjuk, hol mennyibe kerül egy-egy átutalás.

banki átutalás

A legolcsóbb céges bankszámlák átutaláshoz

Céges bankszámlát váltani nem nyűgmentes. A legegyszerűbb része, hogy a számlázó programban át kell állítanod a bankszámlaszámokat, de ezen felül még értesítened kell a partnereket. Új hozzáféréseket kell kérned, és még van egy pár más kellemetlenség is ezzel, például meg kell szoknod az új fiók helyét, a nyitvatartási időket, stb. Egy vállalkozás tehát ritkábban cserél bankszámlát, noha egy jelentős költségmegtakarítás akár rá is bírhatná a kkv-kat a tömeges váltásra.

Miért és hogyan éri meg a váltás? Természetesen több különféle módon is össze lehet hasonlítani a banki költségeket. Helyezzük most fókuszba az átutalásokat. A legkedvezőbb banki számlacsomagok bevezetési kedvezményeit is összegyűjtöttük, de a hosszú távú összehasonlítás érdekében nem számoltunk velük.

Példaképpen 10 darab, egyenként 100 000 forintos, bankon kívüli átutalással számolva az alábbi költségek jönnek ki havonta az egyes bankszámla-konstrukciók esetében, sorrendben a csomag havidíjával együttesen.

A lista képzeletbeli dobogóját a Gránit Bank Gránit Vállalkozói Alapszámla 2 konstrukciója foglalhatja el, alapvetően azért, mert ingyenes havidíj mellett a havi első 5 átutalási tranzakcióért csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, külön banki díjat nem. Ez a kedvezmény nem időszakos, így számoltunk vele. Havonta itt 4 450 forintot fizet a számlatulajdonos a fenti átutalásokért.

Az Erste Bank 100 Forintos számlacsomagjában 100 forint a havi számlavezetési díj, de ezt egy évig elengedi a hitelintézet. Az átutalások itt 4 700 forintba kerülnek, így a havi összköltség 4 800 forint.

Az UniCredit Bank FixPont számlacsomagja fért még fel a dobogóra. Itt sem drága 1 millió forint átutalása 100 ezres részletekben. 199 forintos havidíj mellett 4 750 forintot kell fizetni érte, így a havi összköltség 4 949 forint.

Az Erste Bank Erste Triplajó számlacsomag (I. időszak) konstrukciója ingyenes havidíj mellett is már 5 090 forintos tranzakciós költséggel zárja az átutalásokat. Itt egyébként a számlavezetés a számlanyitástól számított egy évig díjmentes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé pedig csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni, ami 0,3 százalék, de legfeljebb 10 000 forint.

A Takarékbank Takarék Bázis Vállalati Bankszámlája 725 forintos havidíj mellett 5 100 forint felszámításával küldi el a fenti átutalásokat, így 5 825 forintnál áll meg a havi képzeletbeli díjszámláló. A Takarékbanknál változások várhatók az MKB Bankkal történő április végi egyesülést követően, így aki ezt a számlacsomagot választaná, annak érdemes még március-áprilisban számlát nyitnia. A régi számlacsomagok feltételei ugyanis a meglévő ügyfeleknek várhatóan változatlanok maradnak az egyesülést követően is.

Innentől már jobban emelkednek a költségek, így az unalmas számok helyett inkább érdemes egy pillantást vetni a lista sereghajtójára is. Ez a Raiffeisen Bank Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számla 4 konstrukciója lett, mely 8 926 forintos havidíj mellett 4 900 forintért küldi el a fenti tranzakciókat. Összesen így itt már 13 826 forintba kerül a bankköltség a havidíjakkal együtt.

Mint látható, nem az átutalások díjai szálltak el durván a lista végére, hanem a havidíjak teszik magasabbá a banki összköltséget. Érdemes ezért megvizsgálni azt is, hogy nem kopaszt-e le a bankod önmagában a havidíjjal.

Hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a tranzakciókat?

“Ha még netán bankot is váltanál az itt olvasottak hatására, előtte akkor is a bankodon belül próbálj meg költséget lefaragni” - tanácsolja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

“A bankon belüli számlaváltások vagy egyéb kedvezmények kihasználása ugyanis a bankszámlaszámod és az ismert hozzáféréseid változtatása nélkül is karcsúsíthat a bankolás összköltségén.”

De nézzünk még további lehetőségeket!

Az ma már alap – és mi is ezzel számoltunk a fentiekben – hogy minden tranzakciódat elektronikusan intézed. Azaz még véletlenül sem adsz be semmilyen megbízást a bankfiókban vagy telefonon. Ezeket a csatornákat használd inkább akkor, ha kérdésed, ügyes-bajos dolgod van vagy például hitelt igényelnél, de ne használd a tranzakciók céljára, mert a megkopasztó gépezet itt indul be igazán.

Ha sikerült bent maradnod a katás körben, akkor sokat segíthet egy lakossági számlacsomag választása is, mellyel rengeteget spórolhatsz a céges bankköltségekhez képest. De ilyen szerencsések sajnos elég kevesen maradtak a tavalyi változásokat követően.

Ha több olyan összeget is átutalsz, mely egy helyre megy, figyelj az átutalás minimumdíjára, melyet tranzakciónként legalább meg kell fizetni. Főleg kis összegek fizetésénél sokszor indokolatlanul magasak ezek a díjak, ezért – amennyiben megoldható - itt célszerű egyben küldeni a pénzt ugyanarra a bankszámlaszámra, az elaprózás helyett.

Sok szolgáltatónál, aki számláz neked, közvetlenül bankkártyával is ki lehet egyenlíteni a fizetnivalókat átutalás helyett, annak weboldalán keresztül. Ezzel havonta akár ezreket is meg lehet spórolni, a kártyás fizetés ugyanis a céges számlacsomagokban is ingyenes. Vagy legfeljebb a pénzügyi tranzakciós illetéket számítja fel a bank, ami naptári évenként a legelső kártyás fizetés után 500 forint, majd abban a naptári évben a többi bankkártyás vásárlás már korlátlan számban és összegben ingyenes.

Ha sok a készpénzes bevételed, akkor bizonyos költségeket készpénzben is rendezhetsz, ahol teheted. Ezzel nemcsak banki díjat spórolsz, hanem a banki készpénzbefizetés díját is.

A céges bankszámláknál sajnos nem működnek azok a költségcsökkentési lehetőségek, melyek a lakosság számára elérhetők. Így a havi 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvétel, a havi 40 000 forintig ingyenes cash-back, a 20 000 forint alatti átutalások illetékmentessége, a fizetési kérelem vagy a QR-kódos fizetés egyike sem ingyenes a cégek, vállalkozók számára.

De van még egy ütőkártya a zsebedben, ha a banki költségek csökkentéséről van szó! Ez pedig a határon átnyúló fintech szolgáltatások a magyar vállalkozóknak.

Használhatom a fintech cégek megoldásait?

Feltétlenül! Bár van több szolgáltató is, itt a Wise és a Revolut konstrukciójára érdemes kitérni elsősorban. Mindkettő nagyon kedvező díjakkal hirdeti magát, a Wise átutalási költségeit itt tudod megnézni, a Revolutét pedig itt, de nem csak a díjakban jók ezek a szolgáltatók. Egyrészt nagyon kedvezőek az átváltási árfolyamaik, ami akkor jön jól, ha a külfölddel is üzletelsz, másrészt pedig a szolgáltatások kínálatában verhetnek rá a magyar banki mezőny kínálatára.

Ők egyben kínálnak olyan lehetőségeket, mint forint- és devizaszámla, bankkártya-elfogadás az interneten, alkalmazottak beintegrálása a bankszámládra, vagy mondjuk a számlanyilvántartó program integrációja, illetve kapcsolódás olyan szolgáltatásokhoz, mint például Xero, Slack, Quickbooks. A Billingót is összekötheted a Revolut fiókoddal vagy a Wise számláddal.

A kedvező díjaik mellett ráadásul a szolgáltatási felületük is letisztult, kellemes.

Akármelyik fintech szolgáltató szolgáltatását veszed azonban igénybe, azt ne felejtsd el, hogy a számlanyitást be kell jelentened a NAV felé, illetve költségvetési kötelezettségeidet (adók, járulékok a NAV felé) csak magyarországi bank bankszámlájáról fizetheted a NAV állásfoglalása alapján.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top