Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így használd helyesen az áfakó…
KATA - 2021.04.15. - 2 p. olvasás

Így használd helyesen az áfakódokat a Billingóban! (Letölthető táblázatokkal)

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Az adatszolgáltatási kötelezettség januári kibővítése nem csak a beküldendő számlák körét érintette, hanem olyan plusz kötelezettséget is rótt a vállalkozásokra, hogy bizonyos áfakódok (0%, AM, MAA, ÁTHK, K_ÁFA) esetén meg kell adniuk, hogy azt milyen jogcímen használják. Mivel rengeteg a kérdés a jogcímek kapcsolatban, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az áfakódok jelentéséről és alkalmazásáról. Jöjjenek a részletek!

Így használd helyesen az áfakódokat a Billingóban! (Letölthető táblázatokkal)

De először nézzük, mi is történt 2021. január 4-e óta?

2021. január 4-én léptek életbe a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó új szabályok, azonban a jogalkotók hagytak némi lélegzetvételnyi időt a vállalkozásoknak, valamint a számlázó programok üzemeltetőinek és március 31-ig szankciómentességet biztosítottak.

Miközben rengeteg kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely számlákat kell beküldeni a NAV-hoz és milyen esetekben hibás az adatszolgáltatás, a számlázó programoknál, így a Billingónál is gőzerővel folytak a fejlesztések. A cél az volt, hogy mielőbb áttérhessünk a NAV 3.0-ra, mely alkalmas a kibővített adatszolgáltatásra. Ez már jóval a határidő előtt, február közepén meg is történt.

Március 31-én azonban mindenki számára letelt a türelmi idő, nincs több kibúvó, majdnem minden számla adatát jelenteni kell a NAV-nak.

Arra az esetre, ha nem vagy biztos benne, hogy mely számlákat terheli adatszolgáltatási kötelezettség, készítettünk egy hasznos táblázatot:


FONTOS: Ahhoz, hogy a Billingo automatikusan el tudja végezni a kötelező adatszolgáltatást, össze kell kötnöd a NAV Online számla rendszerével. 
Ha még nem tetted meg, ITT találsz hozzá képes és videós útmutató >>

Újdonság: bizonyos áfakódok esetében jogcímet kell megadnod

A korábbiakhoz képest változás az is, hogy az adatszolgáltatás során kötelezően meg kell jelölni, hogy mely áfakódot, milyen jogcímen alkalmazunk. Ezt 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulcs esetén manuálisan tudod beállítanod a Billingóban egy legördülő menü segítségével, a többi áfakulcs esetében Billingód automatikusan kitölti helyetted.


A jogcímekről és hogy mi a teendőd Számlaismétlődések és Tömeges feltöltés esetén, itt írtunk korábban részletesen >>

És most lássuk az egyes áfakódok jelentését: KATTINTS A LETÖLTHETŐ TÁBLÁZATÉRT

Tömeges számlagenerálással állítasz ki számlát a Billingóban?

A Billingo tömeges számlagenerálási sablonja kiegészült az Adómentesség jogcíme oszloppal, melyet abban az esetben kell kitöltened, ha 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulccsal számlázol. Ekkor az alábbiak szerint add meg a jogcímeket:

MEGTEKINTEM ÉS LETÖLTÖM A TÁBLÁZATOT

Szeretnél még többet megtudni az áfakódokról? Olvasd el Bonácz Zsolt írását az ÁKK és ÁTHK, valamint a FAD és F.ÁFA használatáról!

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023