Így használd helyesen az áfakódokat a Billingóban! (Letölthető táblázatokkal)

Adózás, NAV 2021.04.15. - 2 p. olvasás

Az adatszolgáltatási kötelezettség januári kibővítése nem csak a beküldendő számlák körét érintette, hanem olyan plusz kötelezettséget is rótt a vállalkozásokra, hogy bizonyos áfakódok (0%, AM, MAA, ÁTHK, K_ÁFA) esetén meg kell adniuk, hogy azt milyen jogcímen használják. Mivel rengeteg a kérdés a jogcímek kapcsolatban, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az áfakódok jelentéséről és alkalmazásáról. Jöjjenek a részletek!

De először nézzük, mi is történt 2021. január 4-e óta?

2021. január 4-én léptek életbe a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó új szabályok, azonban a jogalkotók hagytak némi lélegzetvételnyi időt a vállalkozásoknak, valamint a számlázó programok üzemeltetőinek és március 31-ig szankciómentességet biztosítottak.

Miközben rengeteg kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely számlákat kell beküldeni a NAV-hoz és milyen esetekben hibás az adatszolgáltatás, a számlázó programoknál, így a Billingónál is gőzerővel folytak a fejlesztések. A cél az volt, hogy mielőbb áttérhessünk a NAV 3.0-ra, mely alkalmas a kibővített adatszolgáltatásra. Ez már jóval a határidő előtt, február közepén meg is történt.

Március 31-én azonban mindenki számára letelt a türelmi idő, nincs több kibúvó, majdnem minden számla adatát jelenteni kell a NAV-nak.

Arra az esetre, ha nem vagy biztos benne, hogy mely számlákat terheli adatszolgáltatási kötelezettség, készítettünk egy hasznos táblázatot:


FONTOS: Ahhoz, hogy a Billingo automatikusan el tudja végezni a kötelező adatszolgáltatást, össze kell kötnöd a NAV Online számla rendszerével. 
Ha még nem tetted meg, ITT találsz hozzá képes és videós útmutató >>

Újdonság: bizonyos áfakódok esetében jogcímet kell megadnod

A korábbiakhoz képest változás az is, hogy az adatszolgáltatás során kötelezően meg kell jelölni, hogy mely áfakódot, milyen jogcímen alkalmazunk. Ezt 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulcs esetén manuálisan tudod beállítanod a Billingóban egy legördülő menü segítségével, a többi áfakulcs esetében Billingód automatikusan kitölti helyetted.


A jogcímekről és hogy mi a teendőd Számlaismétlődések és Tömeges feltöltés esetén, itt írtunk korábban részletesen >>

És most lássuk az egyes áfakódok jelentését: KATTINTS A LETÖLTHETŐ TÁBLÁZATÉRT

Tömeges számlagenerálással állítasz ki számlát a Billingóban?

A Billingo tömeges számlagenerálási sablonja kiegészült az Adómentesség jogcíme oszloppal, melyet abban az esetben kell kitöltened, ha 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulccsal számlázol. Ekkor az alábbiak szerint add meg a jogcímeket:

MEGTEKINTEM ÉS LETÖLTÖM A TÁBLÁZATOT

Szeretnél még többet megtudni az áfakódokról? Olvasd el Bonácz Zsolt írását az ÁKK és ÁTHK, valamint a FAD és F.ÁFA használatáról!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top