MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így használd helyesen az áfakó…
KATA - 2021.04.15. - 2 p. olvasás

Így használd helyesen az áfakódokat a Billingóban! (Letölthető táblázatokkal)

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Az adatszolgáltatási kötelezettség januári kibővítése nem csak a beküldendő számlák körét érintette, hanem olyan plusz kötelezettséget is rótt a vállalkozásokra, hogy bizonyos áfakódok (0%, AM, MAA, ÁTHK, K_ÁFA) esetén meg kell adniuk, hogy azt milyen jogcímen használják. Mivel rengeteg a kérdés a jogcímek kapcsolatban, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az áfakódok jelentéséről és alkalmazásáról. Jöjjenek a részletek!

Így használd helyesen az áfakódokat a Billingóban! (Letölthető táblázatokkal)

De először nézzük, mi is történt 2021. január 4-e óta?

2021. január 4-én léptek életbe a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó új szabályok, azonban a jogalkotók hagytak némi lélegzetvételnyi időt a vállalkozásoknak, valamint a számlázó programok üzemeltetőinek és március 31-ig szankciómentességet biztosítottak.

Miközben rengeteg kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely számlákat kell beküldeni a NAV-hoz és milyen esetekben hibás az adatszolgáltatás, a számlázó programoknál, így a Billingónál is gőzerővel folytak a fejlesztések. A cél az volt, hogy mielőbb áttérhessünk a NAV 3.0-ra, mely alkalmas a kibővített adatszolgáltatásra. Ez már jóval a határidő előtt, február közepén meg is történt.

Március 31-én azonban mindenki számára letelt a türelmi idő, nincs több kibúvó, majdnem minden számla adatát jelenteni kell a NAV-nak.

Arra az esetre, ha nem vagy biztos benne, hogy mely számlákat terheli adatszolgáltatási kötelezettség, készítettünk egy hasznos táblázatot:


FONTOS: Ahhoz, hogy a Billingo automatikusan el tudja végezni a kötelező adatszolgáltatást, össze kell kötnöd a NAV Online számla rendszerével. 
Ha még nem tetted meg, ITT találsz hozzá képes és videós útmutató >>

Újdonság: bizonyos áfakódok esetében jogcímet kell megadnod

A korábbiakhoz képest változás az is, hogy az adatszolgáltatás során kötelezően meg kell jelölni, hogy mely áfakódot, milyen jogcímen alkalmazunk. Ezt 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulcs esetén manuálisan tudod beállítanod a Billingóban egy legördülő menü segítségével, a többi áfakulcs esetében Billingód automatikusan kitölti helyetted.


A jogcímekről és hogy mi a teendőd Számlaismétlődések és Tömeges feltöltés esetén, itt írtunk korábban részletesen >>

És most lássuk az egyes áfakódok jelentését: KATTINTS A LETÖLTHETŐ TÁBLÁZATÉRT

Tömeges számlagenerálással állítasz ki számlát a Billingóban?

A Billingo tömeges számlagenerálási sablonja kiegészült az Adómentesség jogcíme oszloppal, melyet abban az esetben kell kitöltened, ha 0%, AM, MAA, ÁTHK és K_ÁFA áfakulccsal számlázol. Ekkor az alábbiak szerint add meg a jogcímeket:

MEGTEKINTEM ÉS LETÖLTÖM A TÁBLÁZATOT

Szeretnél még többet megtudni az áfakódokról? Olvasd el Bonácz Zsolt írását az ÁKK és ÁTHK, valamint a FAD és F.ÁFA használatáról!

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top