Így változik számla korrekciója esetén a teljesítés időpontja

Billingo hírek 2020.07.07. - 3 p. olvasás

A vállalkozások életében rendszeres a számlakorrekció. Ezzel azonban a teljesítési időpontja is módosulhat. Bonácz Zsolt adószakértő írásából megtudhatod, hogyan változik a teljesítés időpontja a számla korrekciója esetén.

Hogyan kell meghatározni a teljesítés időpontját?

A teljesítés időpontját az Áfa tv-ben rögzített szabályok alapján kell meghatározni. Ez a számla kötelező adata. Csak abban az esetben nem kell a számlán feltüntetni, ha megegyezik a számla keltével. 

A számla korrekciója azt jelenti, hogy a vállalkozás az eredeti számlát módosítja, vagy érvényteleníti. Az érvénytelenítés szó helyett a sztornírozást kifejezést is használjuk. A módosítás helyett pedig a helyesbítés kifejezést.

Nagyon gyakran felmerül a következő kérdés, hogy a módosító számlán lehet-e más teljesítési időpontot feltüntetni, mint amely az eredeti számlán szerepelt.  Vizsgáljuk meg ezt a kérdést a módosító, valamint érvénytelenítő számla tekintetében. 

Módosító számla funkciója az alábbi lehet:

  • adóalap és/vagy áfa utólagos változásának dokumentálása; illetve
  • a számla bármely más adatának (kivéve: teljesítés időpontja) módosítása.

Amennyiben a vállalkozás a teljesítés időpontját helyesen határozta meg, akkor annak korrekciójára nincs szükség.

Ha valamely ok folytán szükségessé vált a számla módosítása, akkor ez nem érintheti a teljesítés időpontját, mivel az az Áfa tv. szerint került meghatározásra.

Ennek következtében a módosító számlában a teljesítés időpontja nem módosulhat. Annak meg kell egyeznie az eredeti számlán szereplő időponttal. A számla módosítása eredményezheti az eredeti számlázott összeg változását. Ez sem érinti a teljesítés időpontját. Ebből adódóan a teljesítés időpontja ekkor sem módosulhat. 

A számla módosítása kétféle módon végezhető el:

  • az első módszernél a módosító számla a korrekcióval érintett tételeket tartalmazza
  • a második módszer esetében először a számlát érvénytelenítik, majd új számlát állítanak ki

Utóbbi esetben az érvénytelenítő számlában és az új számlában ugyanaz lesz a teljesítés időpontja, mint az eredeti számlában. 

Előfordulhat, hogy a teljesítés időpontját a vállalkozás tévesen határozta meg.

Ebben az esetben a számlát nem módosítani, hanem érvényteleníteni kell. A számla érvénytelenítése a következőket fejezi ki. 

A számla kibocsátója és címzettje között a számlázott gazdasági esemény nem az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontban valósult meg.
Az érvénytelenítő számlában az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontnak kell szerepelnie.  Az érvénytelenítés ugyanis a számlázott gazdasági eseményt az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan „törli”. 

Az új számlán a teljesítés időpontja nem egyezik meg az eredeti számlán szereplővel. Azonban nem is egyezhet meg. Ugyanis a számla korrekciója éppen a teljesítés időpontjának helytelensége miatt vált szükségessé.

Az új számlára javasolt rávezetni az eredeti számla és az érvénytelenítő számla sorszámát. Ezzel dokumentálásra kerül, hogy az új számlának voltak előzményszámlái. Az új számlán azt is fel lehet tüntetni, hogy ennek kiállítására a teljesítés időpontjának korrekciója miatt került sor. 

A teljesítés időpontjának korrekciója mellett számla érvénytelenítésére az alábbiak miatt kerülhet sor: 

  • a kibocsátó és a címzett között egyáltalán nem történt gazdasági esemény;
  • a kibocsátó és a címzett között nem a számlán feltüntetett gazdasági esemény jött létre;
  • a számlázott gazdasági esemény nem esett az Áfa tv. hatálya alá (pl. kártérítést számláztak).

Az első két esetben a számlán feltüntetett teljesítési időpont nem tényszerű.
Utolsó esetben az Áfa tv. szerinti teljesítési időpont nem értelmezhető, mivel nem történt az Áfa tv. alapján adóztatható gazdasági esemény.
Emiatt az érvénytelenítést az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan kell megtenni.
Ebből következően az érvénytelenítő számlán ugyanazt a teljesítési időpont kell feltüntetni, mint az eredeti számlán.  

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top