Így változik számla korrekciója esetén a teljesítés időpontja

Billingo hírek 2020.07.07. - 3 p. olvasás

A vállalkozások életében rendszeres a számlakorrekció. Ezzel azonban a teljesítési időpontja is módosulhat. Bonácz Zsolt adószakértő írásából megtudhatod, hogyan változik a teljesítés időpontja a számla korrekciója esetén.

Így változik számla korrekciója esetén a teljesítés időpontja

Hogyan kell meghatározni a teljesítés időpontját?

A teljesítés időpontját az Áfa tv-ben rögzített szabályok alapján kell meghatározni. Ez a számla kötelező adata. Csak abban az esetben nem kell a számlán feltüntetni, ha megegyezik a számla keltével. 

A számla korrekciója azt jelenti, hogy a vállalkozás az eredeti számlát módosítja, vagy érvényteleníti. Az érvénytelenítés szó helyett a sztornírozást kifejezést is használjuk. A módosítás helyett pedig a helyesbítés kifejezést.

Nagyon gyakran felmerül a következő kérdés, hogy a módosító számlán lehet-e más teljesítési időpontot feltüntetni, mint amely az eredeti számlán szerepelt.  Vizsgáljuk meg ezt a kérdést a módosító, valamint érvénytelenítő számla tekintetében. 

Módosító számla funkciója az alábbi lehet:

  • adóalap és/vagy áfa utólagos változásának dokumentálása; illetve
  • a számla bármely más adatának (kivéve: teljesítés időpontja) módosítása.

Amennyiben a vállalkozás a teljesítés időpontját helyesen határozta meg, akkor annak korrekciójára nincs szükség.

Ha valamely ok folytán szükségessé vált a számla módosítása, akkor ez nem érintheti a teljesítés időpontját, mivel az az Áfa tv. szerint került meghatározásra.

Ennek következtében a módosító számlában a teljesítés időpontja nem módosulhat. Annak meg kell egyeznie az eredeti számlán szereplő időponttal. A számla módosítása eredményezheti az eredeti számlázott összeg változását. Ez sem érinti a teljesítés időpontját. Ebből adódóan a teljesítés időpontja ekkor sem módosulhat. 

A számla módosítása kétféle módon végezhető el:

  • az első módszernél a módosító számla a korrekcióval érintett tételeket tartalmazza
  • a második módszer esetében először a számlát érvénytelenítik, majd új számlát állítanak ki

Utóbbi esetben az érvénytelenítő számlában és az új számlában ugyanaz lesz a teljesítés időpontja, mint az eredeti számlában. 

Előfordulhat, hogy a teljesítés időpontját a vállalkozás tévesen határozta meg.

Ebben az esetben a számlát nem módosítani, hanem érvényteleníteni kell. A számla érvénytelenítése a következőket fejezi ki. 

A számla kibocsátója és címzettje között a számlázott gazdasági esemény nem az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontban valósult meg.
Az érvénytelenítő számlában az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontnak kell szerepelnie.  Az érvénytelenítés ugyanis a számlázott gazdasági eseményt az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan „törli”. 

Az új számlán a teljesítés időpontja nem egyezik meg az eredeti számlán szereplővel. Azonban nem is egyezhet meg. Ugyanis a számla korrekciója éppen a teljesítés időpontjának helytelensége miatt vált szükségessé.

Az új számlára javasolt rávezetni az eredeti számla és az érvénytelenítő számla sorszámát. Ezzel dokumentálásra kerül, hogy az új számlának voltak előzményszámlái. Az új számlán azt is fel lehet tüntetni, hogy ennek kiállítására a teljesítés időpontjának korrekciója miatt került sor. 

A teljesítés időpontjának korrekciója mellett számla érvénytelenítésére az alábbiak miatt kerülhet sor: 

  • a kibocsátó és a címzett között egyáltalán nem történt gazdasági esemény;
  • a kibocsátó és a címzett között nem a számlán feltüntetett gazdasági esemény jött létre;
  • a számlázott gazdasági esemény nem esett az Áfa tv. hatálya alá (pl. kártérítést számláztak).

Az első két esetben a számlán feltüntetett teljesítési időpont nem tényszerű.
Utolsó esetben az Áfa tv. szerinti teljesítési időpont nem értelmezhető, mivel nem történt az Áfa tv. alapján adóztatható gazdasági esemény.
Emiatt az érvénytelenítést az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan kell megtenni.
Ebből következően az érvénytelenítő számlán ugyanazt a teljesítési időpont kell feltüntetni, mint az eredeti számlán.  

Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top