Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Jön a NAV 3.0, a Billingo már …
NAV - 2020.09.08. - 2 p. olvasás

Jön a NAV 3.0, a Billingo már készül

2021-től a gazdaságfehérítés új korszaka kezdődik Magyarországon, mert a belföldi adóalanyok mellett a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium, adóügyekért felelős államtitkára elárulta, mire számíthatnak a vállalkozások jövőre. Ne aggódj, a Billingo már készül a változásra.

Jön a NAV 3.0, a Billingo már készül

2018. július 1-től fokozatosan vezette be a NAV az online számlázási kötelezettséget. Első lépcsőben csak a min. 100 000 Ft áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok részére kiállított bizonylatokat kellett beküldeni a NAV-hoz. Ezt bővítették ki jelentősen. 2020. július 1-től értékhatártól és áfatartalomtól függetlenül minden belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni. 

Ugye észben tartod, hogy 2020. szeptember 30-án lejár a NAV 2.0 szankciómentes időszaka, és a hibásan, hiányosan vagy késve teljesített adatszolgálatatás miatt már bírságolhat a NAV? Automatizáld Billingóval a NAV adatszolgáltatás kötelezettség teljesítését!
Ez érdekel

A Billingósokat is segíti a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség további bővítése számos előnnyel jár a vállalkozások számára:

  • az áfabevallások adóhivatali előkészítését is biztosítja az új Online Számla rendszer, 
  • a elektronikus számlára cserélhető a járványidőszakban felesleges kockázatot jelentő papír alapú számlázás,
  • a szerződésszámok opcionális rögzítésével egyszerűsíthető az adminisztráció, 
  • a Billingo online számlázóban a bevételek mellett a kiadások is megjelennek majd, 
  • a Könyvelői fiókon keresztül akár a teljes könyvelési anyag digitálisan elérhető,
  • az értékesítési folyamatok és a számlázás digitalizálásával jelentősen növelhető a hatékonyság és drasztikusan csökkenthető az adminisztrációs teher. 

Jön a NAV 3.0, mi már készülünk

2021. január 1-től a magánszemélyek részére kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére, ehhez a számlázó programoknak a NAV új rendszerére, az XSD 3.0-ra kell átállniuk. A fejlesztőknek szóló sémákat és műszaki változásokat átfogó leírásokat a hét elején már közzé is tették. 

Az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen az adóhatóság kockázatelemzői csak a vállalkozások értékesítési oldalát elemzik. A magánszemély vevők személyes adataira pedig ehhez nincs szükség, azokat az adóhivatal sem fogja látni.

Az átállásra bőven hagytak felkészülési időt, 2021. január 1-től 2021. március 31-ig tart a szankciómentes időszak.

2021. március 31-ig, tehát a szankciómentes időszakban még a régi XSD 2.0 ás specifikáció is használható, de április 1-től mindenkinek kötelezően a 3.0-ás verzióra kell átállnia. Ez biztosítja majd az adatszolgáltatás teljesítésének feltételeit, az áfabevallások kiajánlását, az adatvédelmet és a papírmentes számlázást is. A Billingo fejlesztői hadosztálya pedig már össze is ült a részfeladatok kiosztásához és az ütemezések megtervezéséhez. 

Mi már készülünk, Billingósként jelenleg nincs további teendőd!

Nincs még Billingo online számlázód? Regisztrálj ingyen és automatizáld az adatszolgáltatást!
Ez érdekel

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023