Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Jön a NAV 3.0, a Billingo már …
NAV - 2020.09.08. - 2 p. olvasás

Jön a NAV 3.0, a Billingo már készül

2021-től a gazdaságfehérítés új korszaka kezdődik Magyarországon, mert a belföldi adóalanyok mellett a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium, adóügyekért felelős államtitkára elárulta, mire számíthatnak a vállalkozások jövőre. Ne aggódj, a Billingo már készül a változásra.

Jön a NAV 3.0, a Billingo már készül

2018. július 1-től fokozatosan vezette be a NAV az online számlázási kötelezettséget. Első lépcsőben csak a min. 100 000 Ft áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok részére kiállított bizonylatokat kellett beküldeni a NAV-hoz. Ezt bővítették ki jelentősen. 2020. július 1-től értékhatártól és áfatartalomtól függetlenül minden belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni. 

Ugye észben tartod, hogy 2020. szeptember 30-án lejár a NAV 2.0 szankciómentes időszaka, és a hibásan, hiányosan vagy késve teljesített adatszolgálatatás miatt már bírságolhat a NAV? Automatizáld Billingóval a NAV adatszolgáltatás kötelezettség teljesítését!
Ez érdekel

A Billingósokat is segíti a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség további bővítése számos előnnyel jár a vállalkozások számára:

  • az áfabevallások adóhivatali előkészítését is biztosítja az új Online Számla rendszer, 
  • a elektronikus számlára cserélhető a járványidőszakban felesleges kockázatot jelentő papír alapú számlázás,
  • a szerződésszámok opcionális rögzítésével egyszerűsíthető az adminisztráció, 
  • a Billingo online számlázóban a bevételek mellett a kiadások is megjelennek majd, 
  • a Könyvelői fiókon keresztül akár a teljes könyvelési anyag digitálisan elérhető,
  • az értékesítési folyamatok és a számlázás digitalizálásával jelentősen növelhető a hatékonyság és drasztikusan csökkenthető az adminisztrációs teher. 

Jön a NAV 3.0, mi már készülünk

2021. január 1-től a magánszemélyek részére kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére, ehhez a számlázó programoknak a NAV új rendszerére, az XSD 3.0-ra kell átállniuk. A fejlesztőknek szóló sémákat és műszaki változásokat átfogó leírásokat a hét elején már közzé is tették. 

Az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen az adóhatóság kockázatelemzői csak a vállalkozások értékesítési oldalát elemzik. A magánszemély vevők személyes adataira pedig ehhez nincs szükség, azokat az adóhivatal sem fogja látni.

Az átállásra bőven hagytak felkészülési időt, 2021. január 1-től 2021. március 31-ig tart a szankciómentes időszak.

2021. március 31-ig, tehát a szankciómentes időszakban még a régi XSD 2.0 ás specifikáció is használható, de április 1-től mindenkinek kötelezően a 3.0-ás verzióra kell átállnia. Ez biztosítja majd az adatszolgáltatás teljesítésének feltételeit, az áfabevallások kiajánlását, az adatvédelmet és a papírmentes számlázást is. A Billingo fejlesztői hadosztálya pedig már össze is ült a részfeladatok kiosztásához és az ütemezések megtervezéséhez. 

Mi már készülünk, Billingósként jelenleg nincs további teendőd!

Nincs még Billingo online számlázód? Regisztrálj ingyen és automatizáld az adatszolgáltatást!
Ez érdekel

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés