KATA vállalkozás ✅ indítása lépésről lépésre

Adózás, NAV 2017.08.31. - 5 p. olvasás

Már égsz a vágytól, hogy nekivágj a céged elindításának, de nem tudod, hogyan fogj neki? Ha beleesel azok körébe, akik még 2023-ban is választhatják a katás adózási módot az egyéni vállalkozáson belül, akkor ezt a to do listát neked találták ki.

Nagyon könnyen válhatsz egyéni vállalkozóvá, hogy a saját kezedbe vedd a sorsod. Ehhez minden szükséges lépést és hozzá tartozó segítséget EBBEN A SZAKÉRTŐI CIKKBEN találsz. Ha ezen felül az adózási módok közül a katára esett a választásod, segítünk neked eligazodni, mire lehet még szükséged. 

A KATÁ-s adózási formát 2022. szeptemberétől jóval kevesebben választhatják, mint korábban, egyfajta reformon esett át ugyanis az azóta kisadózó vállalkozók tételes adójának hívott kata. A Billingo szuper gyorsan reagált a változásra, és azonnal lekutattuk, mire lesz szüksége a vállalkozóknak és könyvelőknek - az információk alapján pedig mi is lefejlesztettük az Átalányadó Asszisztenst, megújult a Kata Asszisztens, és az egész Billingót úgy alakítottuk, hogy nektek továbbra is kényelmes legyen a vállalkozás. 

Hogy mire kell figyelnie a könyvelőknek és a katásoknak is az új kata törvény alkalmazásakor? Nézd meg videónkat!

A 2023-tól érvényes adótörvény módosítás számos, addig nem tisztázott kérdést válaszolt meg a katával kapcsolatban is, ezt pedig Böröczky Zsuzsi konferenciáján vesézte ki a szakember, mi megírtuk - te pedig ITT olvashatod el. 

1. Ezeket a döntéseket hozd meg, mielőtt elindítanád a vállalkozást

Mielőtt nekivágnál a vállalkozásalapítás adminisztratív feladatainak, néhány, a céged működését meghatározó kérdést át kell gondolnod. Pár dolgot pedig célszerű ellenőrizni is, ha nem szeretnéd, hogy az okmányirodában érjenek kellemetlen meglepetések. Íme a legfontosabbak:

  • Érdemes előre kikeresni a szakmakód jegyzékből azokat a tevékenységeket, amelyeket folytatni kívánsz, mert ezekre szükség lesz a bejelentéskor.
  • Annak sem árt utánanézni, hogy a választott tevékenységi körökhöz szükséges lehet-e valamilyen plusz engedélyre vagy képesítésre.
  • El kell határoznod, hogy a lakosságnak vagy vállalkozásoknak értékesíted a termékeidet. Előbbi esetben ugyanis választhatsz alanyi ÁFA mentességet.
  • Ha az alanyi ÁFA mentesség mellett döntesz, akkor nem muszáj külön bankszámlát nyitni a cég számára. Viszont, ha egy könyvelő is segíti a munkádat, akkor célszerű lehet mégiscsak elkülöníteni a cég pénzügyeit.

2. Intézd el az adminisztrációt

A KATÁ-s vállalkozás megalapításához mindenekelőtt végig kell küzdened magad az adminisztrációs feladatokon. Ha még nem tetted meg, barátkozz meg például az Ügyfélkapu gondolatával. Enélkül egyébként sem elindítani, sem működtetni nem tudod majd a vállalkozásod, így ezt a személyes ügyintézés során mindenképpen elkészítik neked.

Személyes ügyintézés esetén az alábbiakra lesz szükséged:

  • személyi igazolvány és lakcímkártya,
  • egy valós e-mail cím (ügyfélkapu létrehozásához),
  • erkölcsi bizonyítvány és a képesítést igazoló okmányok (ha a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges),
  • a folytatni kívánt tevékenység ÖVTJ kódja.

Online, ügyfélkapun keresztül így indíthatsz KATÁ-s vállalkozást:

  • Első lépésként telepítsd a NAV általános nyomtatványkitöltő programját, az ÁNYK-t.
  • A „Webes ügysegéd” oldalán keresztül töltsd fel a lakhelyed szerinti okmányiroda bejelentő nyomtatványát.

Fontos még tudnod, hogy az egyéni vállalkozás indítása – természetesen KATÁ-s formában is – ingyenes. Azonban, ha nem elégszel meg a kapott tanúsítvánnyal, akkor térítés ellenében vállalkozói igazolványt is kérvényezhetsz, de ez nem kötelező.

3. Várd meg, amíg a NAV nyilvántartásba veszi a vállalkozást

Miután a szükséges iratokat bemutattad, illetve leadtad, meg kell várnod, hogy a vállalkozást nyilvántartásba vegyék. Erről az ügyfélkapun keresztül kapsz majd egy igazolást és az adóhatóságtól egy értesítő levelet. Ez tartalmazza a cégedre vonatkozó olyan adatokat, mint például a KSH-, a nyilvántartási- és az adószám.

4. Válassz egy számlázó programot a gördülékeny napi munkához

Amíg a nyilvántartásba vételre várakozol, tökéletes alkalom nyílik megtervezni, hogy mitől is működik majd igazán gördülékenyen és sikeresen a vállalkozás. A forgalom fellendülésével például rengeteg plusz teendő szakad majd a nyakadba, amelyek közül a számlázás lesz az egyik leginkább monoton és időigényes feladat.

Ezt azonban könnyedén megúszhatod, ha beruházol egy jó online számlázó programra. Így nemcsak gyorsabb és költséghatékonyabb lesz a számlázás, hanem több folyamatot automatizálni is tudsz. A Billingóval például:

  • egy helyen kezelheted kiadásaidat és bevételeidet,
  • partner- és termék adatbázisokat hozhatsz létre,
  • webáruházadat összekötheted a számlázóddal.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztálj egyet most gyorsan és egyszerűen >>

5. Keress egy könyvelőt, aki segít rendben tartani a cég pénzügyeit

Már a KATÁ-s vállalkozás alapítása előtt célszerű keresni egy könyvelőt, aki segít rendben tartani a cég pénzügyeit. A segítségével rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, ezért célszerű hosszú távú megoldásban gondolkozni.

Persze jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan találhatod meg az ideális könyvelőt. A Piac & Profit magazin összeállított egy 8 szempontból álló listát, ami azért jelentősen megkönnyíti a választást. Kezdő vállalkozóként mindenképpen megéri átolvasni, illetve ajánljuk a Billingo listáját is arról, milyen egy igazán jó könyvelő.

Ezen felül is szeretnél plusz segítséget? 
Megnézem a Billingo ajánlatát!

Tedd a lehető legkönnyebbé céged indulását, próbáld ki akár teljesen ingyen a Billingót. Regisztrálj most »

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top