Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA vállalkozás ✅ indítása lé…
KATA - 2017.08.31. - 5 p. olvasás

KATA vállalkozás ✅ indítása lépésről lépésre

Már égsz a vágytól, hogy nekivágj a céged elindításának, de nem tudod, hogyan fogj neki? Ha beleesel azok körébe, akik még 2023-ban is választhatják a katás adózási módot az egyéni vállalkozáson belül, akkor ezt a to do listát neked találták ki.

Kata vállalkozás indítása

Nagyon könnyen válhatsz egyéni vállalkozóvá, hogy a saját kezedbe vedd a sorsod. Ehhez minden szükséges lépést és hozzá tartozó segítséget EBBEN A SZAKÉRTŐI CIKKBEN találsz. Ha ezen felül az adózási módok közül a katára esett a választásod, segítünk neked eligazodni, mire lehet még szükséged. 

A KATÁ-s adózási formát 2022. szeptemberétől jóval kevesebben választhatják, mint korábban, egyfajta reformon esett át ugyanis az azóta kisadózó vállalkozók tételes adójának hívott kata. A Billingo szuper gyorsan reagált a változásra, és azonnal lekutattuk, mire lesz szüksége a vállalkozóknak és könyvelőknek - az információk alapján pedig mi is lefejlesztettük az Átalányadó Asszisztenst, megújult a Kata Asszisztens, és az egész Billingót úgy alakítottuk, hogy nektek továbbra is kényelmes legyen a vállalkozás. 

Hogy mire kell figyelnie a könyvelőknek és a katásoknak is az új kata törvény alkalmazásakor? Nézd meg videónkat!

A 2023-tól érvényes adótörvény módosítás számos, addig nem tisztázott kérdést válaszolt meg a katával kapcsolatban is, ezt pedig Böröczky Zsuzsi konferenciáján vesézte ki a szakember, mi megírtuk - te pedig ITT olvashatod el. 

1. Ezeket a döntéseket hozd meg, mielőtt elindítanád a vállalkozást

Mielőtt nekivágnál a vállalkozásalapítás adminisztratív feladatainak, néhány, a céged működését meghatározó kérdést át kell gondolnod. Pár dolgot pedig célszerű ellenőrizni is, ha nem szeretnéd, hogy az okmányirodában érjenek kellemetlen meglepetések. Íme a legfontosabbak:

 • Érdemes előre kikeresni a szakmakód jegyzékből azokat a tevékenységeket, amelyeket folytatni kívánsz, mert ezekre szükség lesz a bejelentéskor.
 • Annak sem árt utánanézni, hogy a választott tevékenységi körökhöz szükséges lehet-e valamilyen plusz engedélyre vagy képesítésre.
 • El kell határoznod, hogy a lakosságnak vagy vállalkozásoknak értékesíted a termékeidet. Előbbi esetben ugyanis választhatsz alanyi ÁFA mentességet.
 • Ha az alanyi ÁFA mentesség mellett döntesz, akkor nem muszáj külön bankszámlát nyitni a cég számára. Viszont, ha egy könyvelő is segíti a munkádat, akkor célszerű lehet mégiscsak elkülöníteni a cég pénzügyeit.

2. Intézd el az adminisztrációt

A KATÁ-s vállalkozás megalapításához mindenekelőtt végig kell küzdened magad az adminisztrációs feladatokon. Ha még nem tetted meg, barátkozz meg például az Ügyfélkapu gondolatával. Enélkül egyébként sem elindítani, sem működtetni nem tudod majd a vállalkozásod, így ezt a személyes ügyintézés során mindenképpen elkészítik neked.

Személyes ügyintézés esetén az alábbiakra lesz szükséged:

 • személyi igazolvány és lakcímkártya,
 • egy valós e-mail cím (ügyfélkapu létrehozásához),
 • erkölcsi bizonyítvány és a képesítést igazoló okmányok (ha a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges),
 • a folytatni kívánt tevékenység ÖVTJ kódja.

Online, ügyfélkapun keresztül így indíthatsz KATÁ-s vállalkozást:

 • Első lépésként telepítsd a NAV általános nyomtatványkitöltő programját, az ÁNYK-t.
 • A „Webes ügysegéd” oldalán keresztül töltsd fel a lakhelyed szerinti okmányiroda bejelentő nyomtatványát.

Fontos még tudnod, hogy az egyéni vállalkozás indítása – természetesen KATÁ-s formában is – ingyenes. Azonban, ha nem elégszel meg a kapott tanúsítvánnyal, akkor térítés ellenében vállalkozói igazolványt is kérvényezhetsz, de ez nem kötelező.

3. Várd meg, amíg a NAV nyilvántartásba veszi a vállalkozást

Miután a szükséges iratokat bemutattad, illetve leadtad, meg kell várnod, hogy a vállalkozást nyilvántartásba vegyék. Erről az ügyfélkapun keresztül kapsz majd egy igazolást és az adóhatóságtól egy értesítő levelet. Ez tartalmazza a cégedre vonatkozó olyan adatokat, mint például a KSH-, a nyilvántartási- és az adószám.

4. Válassz egy számlázó programot a gördülékeny napi munkához

Amíg a nyilvántartásba vételre várakozol, tökéletes alkalom nyílik megtervezni, hogy mitől is működik majd igazán gördülékenyen és sikeresen a vállalkozás. A forgalom fellendülésével például rengeteg plusz teendő szakad majd a nyakadba, amelyek közül a számlázás lesz az egyik leginkább monoton és időigényes feladat.

Ezt azonban könnyedén megúszhatod, ha beruházol egy jó online számlázó programra. Így nemcsak gyorsabb és költséghatékonyabb lesz a számlázás, hanem több folyamatot automatizálni is tudsz. A Billingóval például:

 • egy helyen kezelheted kiadásaidat és bevételeidet,
 • partner- és termék adatbázisokat hozhatsz létre,
 • webáruházadat összekötheted a számlázóddal.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztálj egyet most gyorsan és egyszerűen >>

5. Keress egy könyvelőt, aki segít rendben tartani a cég pénzügyeit

Már a KATÁ-s vállalkozás alapítása előtt célszerű keresni egy könyvelőt, aki segít rendben tartani a cég pénzügyeit. A segítségével rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg, ezért célszerű hosszú távú megoldásban gondolkozni.

Persze jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan találhatod meg az ideális könyvelőt. A Piac & Profit magazin összeállított egy 8 szempontból álló listát, ami azért jelentősen megkönnyíti a választást. Kezdő vállalkozóként mindenképpen megéri átolvasni, illetve ajánljuk a Billingo listáját is arról, milyen egy igazán jó könyvelő.

Ezen felül is szeretnél plusz segítséget? 
Megnézem a Billingo ajánlatát!

Tedd a lehető legkönnyebbé céged indulását, próbáld ki akár teljesen ingyen a Billingót. Regisztrálj most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023