Ketyeg az óra: itt az átalányadózás választási határidő!

Adózás, NAV 2022.10.25. - 3 p. olvasás

Figyelem, figyelem, kedves leendő átalányadózók! Ha még nem soroltatok át az ÁA-ligába, tartsátok észben: jönnek a határidők, amelyekre oda kell figyelnetek a problémamentes vállalkozás érdekében.

Az első átalányadózó bevalláson már mindenki túl van, aki szeptembertől ezt az adózási formát választotta aktív vállalkozásában. Van, aki minden adminisztrációs feladatát ellátta már vagy maga, vagy könyvelője segítségével, de a végső határidő most Damoklész kardjaként minden átalányadózó felett lebeg. Ha még nem tetted meg: pár napod még van nyilatkozni arról, ha átalányadózó lennél.

Csekkolj be - az átalányadózás választási határidő

Az átalányadózás választásának bejelentési határideje október 31-e. Ahhoz, hogy szeptember 1-jétől átalányadózónak minősülj, visszamenőleges bejelentkezéssel élhetsz, sőt, kell is, különben a szeptemberi számláid nem az átalányadózás alá tartoznak, és automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint fogsz adózni.

Amit tenned kell:

Ha kezdő egyéni vállalkozó vagy, a NAV-hoz történő bejelentkezés során a Webes Ügysegéden keresztül jelentheted be, hogy átalányadózó lennél.

Ha adózási formát váltasz, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) keresztül az “Egyéni vállalkozó bejelentését” kell megtenned. Az Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) keresztül megtalálod a 22T101E számú bejelentő és változásbejelentő lapot az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére. Ennek kitöltéséhez találsz útmutatót a NAV felületén.

Befizetések - a havi járulékbevallás, a tb-járulék és a SZOCHO

Kissé távolabbi határidő, de ha októberben már átalányadóztál, érdemes a naptáradba karcolni november 12-ét, ami a havi járulékbevallás, a tb-járulék és a SZOCHO befizetésének határideje. Kivéve persze, ha nyugdíj mellett átalányadózol, ekkor ezeket nem kell beadnod. Ilyenkor nem fizetsz sem tb-járulékot, sem szociális hozzájárulási adót, és megspórolod az ’58-as bevallást benyújtását is.

Ha főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó vagy, a 18,5 % tb-járulékot az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után fizeted meg, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum után vagy köteles ezt megtenni, a SZOCHO pedig 13% lesz az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a után.

Ha nem főállású e.v. vagy, hanem van például legalább havi 36 órás munkaviszonyod, vagy tanulsz, akkor a 18,5% tb-járulék és a 13% szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyhónapban ténylegesen megszerzett szja-köteles, átalányban megállapított jövedelem.

Ha az adóévben az átalányban megállapított jövedelmed nem haladja meg az 1,2 millió forintot, nem kell tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót és SZJA-t fizetned, de 0-ásan be kell adnod az ’58- as bevallást tárgyhót követő hónap 12-ig. A novemberi határidő pedig nemsoká itt kopogtat. Ha kell fizetned a járulékokat, az ‘58-as bevallást ezek tükrében kell kitöltened, a beadási határidőd marad ugyanúgy 12-e.

Ha útvesztőben érzed magad átalányadósként, mindenképpen fogadj magad mellé könyvelőt, már csak azért is, mert így a valódi munkáddal tudsz foglalkozni a könyvelés helyett. A papírmunkát bízd a szakemberekre! Emellett a Billingo Átalányadó Asszisztensével könnyen számolhatod hónapról hónapra a kereteid, az ‘58-as bevallás előkészítését pedig az Átalányadó Asszisztens Pluszban vállaljuk. Ez akár a könyvelőd munkáját is lerövidíti hónapról hónapra. Mi segítünk ebben is, és még a határidőket is jelezzük a szolgáltatáson belül. ;)

Láttál minket Facebookon? Az Átalányadó Asszisztens csoportban kérdéseidre választ és/ vagy támogatást kaphatsz, közösségünk igyekszik segíteni, ha elakadsz. Csatlakozz mielőbb, hogy változás esetén azonnal hasznos infókhoz juss!


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top