Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Ketyeg az óra: itt az átalánya…
Átalányadó - 2022.10.25. - 3 p. olvasás

Ketyeg az óra: itt az átalányadózás választási határidő!

Figyelem, figyelem, kedves leendő átalányadózók! Ha még nem soroltatok át az ÁA-ligába, tartsátok észben: jönnek a határidők, amelyekre oda kell figyelnetek a problémamentes vállalkozás érdekében.

átalányadózás választás határidő

Az első átalányadózó bevalláson már mindenki túl van, aki szeptembertől ezt az adózási formát választotta aktív vállalkozásában. Van, aki minden adminisztrációs feladatát ellátta már vagy maga, vagy könyvelője segítségével, de a végső határidő most Damoklész kardjaként minden átalányadózó felett lebeg. Ha még nem tetted meg: pár napod még van nyilatkozni arról, ha átalányadózó lennél.

Csekkolj be - az átalányadózás választási határidő

Az átalányadózás választásának bejelentési határideje október 31-e. Ahhoz, hogy szeptember 1-jétől átalányadózónak minősülj, visszamenőleges bejelentkezéssel élhetsz, sőt, kell is, különben a szeptemberi számláid nem az átalányadózás alá tartoznak, és automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint fogsz adózni.

Amit tenned kell:

Ha kezdő egyéni vállalkozó vagy, a NAV-hoz történő bejelentkezés során a Webes Ügysegéden keresztül jelentheted be, hogy átalányadózó lennél.

Ha adózási formát váltasz, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) keresztül az “Egyéni vállalkozó bejelentését” kell megtenned. Az Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) keresztül megtalálod a 22T101E számú bejelentő és változásbejelentő lapot az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére. Ennek kitöltéséhez találsz útmutatót a NAV felületén.

Befizetések - a havi járulékbevallás, a tb-járulék és a SZOCHO

Kissé távolabbi határidő, de ha októberben már átalányadóztál, érdemes a naptáradba karcolni november 12-ét, ami a havi járulékbevallás, a tb-járulék és a SZOCHO befizetésének határideje. Kivéve persze, ha nyugdíj mellett átalányadózol, ekkor ezeket nem kell beadnod. Ilyenkor nem fizetsz sem tb-járulékot, sem szociális hozzájárulási adót, és megspórolod az ’58-as bevallást benyújtását is.

Ha főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó vagy, a 18,5 % tb-járulékot az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után fizeted meg, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum után vagy köteles ezt megtenni, a SZOCHO pedig 13% lesz az átalányban megállapított szja-köteles jövedelem után, de havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5%-a után.

Ha nem főállású e.v. vagy, hanem van például legalább havi 36 órás munkaviszonyod, vagy tanulsz, akkor a 18,5% tb-járulék és a 13% szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyhónapban ténylegesen megszerzett szja-köteles, átalányban megállapított jövedelem.

Ha az adóévben az átalányban megállapított jövedelmed nem haladja meg az 1,2 millió forintot, nem kell tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót és SZJA-t fizetned, de 0-ásan be kell adnod az ’58- as bevallást tárgyhót követő hónap 12-ig. A novemberi határidő pedig nemsoká itt kopogtat. Ha kell fizetned a járulékokat, az ‘58-as bevallást ezek tükrében kell kitöltened, a beadási határidőd marad ugyanúgy 12-e.

Ha útvesztőben érzed magad átalányadósként, mindenképpen fogadj magad mellé könyvelőt, már csak azért is, mert így a valódi munkáddal tudsz foglalkozni a könyvelés helyett. A papírmunkát bízd a szakemberekre! Emellett a Billingo Átalányadó Asszisztensével könnyen számolhatod hónapról hónapra a kereteid, az ‘58-as bevallás előkészítését pedig az Átalányadó Asszisztens Pluszban vállaljuk. Ez akár a könyvelőd munkáját is lerövidíti hónapról hónapra. Mi segítünk ebben is, és még a határidőket is jelezzük a szolgáltatáson belül. ;)

Láttál minket Facebookon? Az Átalányadó Asszisztens csoportban kérdéseidre választ és/ vagy támogatást kaphatsz, közösségünk igyekszik segíteni, ha elakadsz. Csatlakozz mielőbb, hogy változás esetén azonnal hasznos infókhoz juss!


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska