Leggyakoribb kérdések katásoktól - Evelin válaszol

Adózás, NAV 2020.02.13. - 2 p. olvasás

Rengeteg kérdés érkezik nap mint nap a Billingo ügyfélszolgálatára a katával és a katás számlázással kapcsolatban. Így Evelinnel, a Billingo ügyfélszolgálatosával összegyűjtöttük a legtöbbször visszatérőket. Katázol? Billingóval számlázol? Olvasd el, biztosan lesz köztük számodra is hasznos információ.

A kiállított vagy a kifizetett számlák összege kerül a kata keretbe?

A katás vállalkozások számára a Billingo felületén mindig azonnali visszajelzést adunk a kata keret aktuális állásáról. A Billingo KATA számláló jelenleg a fizetett státuszra állított előlegszámlák és végszámlák aktuális összegét mutatja.

Fontos! Az összeg nem tartalmazza a kintlévő és a lejárt státuszú számlák összegét. A már korábban kifizetett, de később sztornózott számlák összegét a végösszegből automatikusan levonjuk. A devizában fizetett összeget pedig a számlán rögzített átváltás alapján számoljuk.

Milyen dátum alapján számolja a Billingo a kata keretet?

A Billingóval kiállított számlákon három dátum jelenik meg: a kiállítás és a teljesítés dátuma, valamint a fizetési határidő. Ezek mellett fontos dátum még a teljesítés dátuma. A Kata törvény alapján a bevételeket alapvetően pénzforgalmi szemléletben kell elszámolni. Fő szabály szerint a pénzügyileg realizált összeg minősül bevételnek. Ennek megfelelően a Billingóban feltüntetett kata keretbe a teljesítést követően kerülnek be az összegek.

Előlegszámlák beszámítanak-e a Kata keretbe?

Igen, a Billingo felületén jelzett kata keretbe minden kifizetett előlegszámla és végszámla beleszámít. A kintlévő, lejárt státuszú számlákat viszont az összeg nem tartalmazza.

Devizában számlázok, hogy jelenik ez meg a kata keretben?

A devizában kiállított számlák is megjelennek a kata keretben, de csak akkor, ha azokat kifizették. Ebben az esetben a kifizetett összeget a számlán rögzített átváltás alapján számoljuk.

Csak a számla egy részét fizette ki a vevőm. Így is hozzáadja a rendszer az összeget a kata kerethez, vagy csak miután a teljes összeg rendezve lett?

A Kata törvény szerint minden pénzügyileg realizált összeg bevételnek minősül. Ezért a részteljesítések is hozzáadódnak a kata kerethez.

Fel kell tüntetnem a számlán, hogy katás vagyok?

Igen. A katásként kiállított számlákon a „Kisadózó” a megjegyzést is fel kell tüntetni. Ez a stornó és módosító számlákra is vonatkozik.

Katásként rám is vonatkozik a 2020. július 1-től bővülő adatszolgáltatási kötelezettség?

Igen. Az online 2 lépcsőben bővül tovább, 

=> 2020. július 1-től eltűnik a 100 000 Ft-os áfaértékre vonatkozó törvényi hivatkozás. Minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére. Igen, azokat is, amelyekben áfát nem számítottak fel.

=> 2021. január 1-től pedig tovább bővül a kör és a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség tehát minden vállalkozásra vonatkozik majd. Jó hír azonban, hogy Billingósként automatizálhatod a folyamatot. Ehhez készítettünk is Neked is képes útmutatót. Ebben lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan tudod összekötni a Billingódat a NAV Online Számla rendszerével. 

Képes útmutató a Billingo és az Online Számla összekötéséhez KATÁSOKNAK
Megnézem

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top