Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Megérkezett a 2023-as jogszabá…
Átalányadó - 2023.01.23. - 2 p. olvasás

Megérkezett a 2023-as jogszabályok szerint frissített Billingo Átalányadó Kalkulátor

Várható volt az átalányadózásra vonatkozó jogszabályok módosítása 2023-ban, januártól pedig már hatályba is léptek az újítások. Az újdonságokat a Billingóban is lekövettük: frissült az Átalányadó Kalkulátor, az Átalányadó Asszisztens és az Átalányadó Asszisztens Plusz is, hamarosan pedig érkezik az új, 2023-tól alkalmazható, 30 év alatti anyák SZJA kedvezményének automatikus kezelése funkció is. Így a Billingóval 2023-ban is a hatályos jogszabályok szerint átalányadózhatsz.

Megérkezett a 2023-as jogszabályok szerint frissített Billingo Átalányadó Kalkulátor

Újdonságok az Átalányadó Kalkulátorban

Sokan hiányoltátok a frissítés ideje alatt az Átalányadó Kalkulátort, így természetesen vissza is került az oldalra. Újdonság, hogy a rendszer már a 2023. január 1-től meghatározott minimálbérrel és garantált bérminimummal kalkulál. Továbbá az adókedvezményeket is ennek megfelelően veszi figyelembe. 

A megújult Átalányadó Kalkulátor idén már az új göngyölítéses szabálynak megfelelően számolja a fizetendő TB-t és SzocHót. Ez azért jó, mert az egyes negyedéveken belüli havi bontással egyenletesebbé válnak a fizetési kötelezettségek a korábbi, szigorúan havonta meghatározott minimum alap után fizetendő TB és SzocHo fizetési kötelezettséghez képest.

Mint ismert, 2023-tól a Kisvállalkozók adóalapjának megfelelően sávosan történik az átalányadósok és a 8 millió forint alattiak iparűzési adóalapjának számítása. A fizetendő HIPÁ-t a megújult Átalányadó Kalkulátor is ennek megfelelően számolja ki. 

Megújult az Átalányadó Asszisztens is

Az Átalányadó Kalkulátor újdonságai természetesen az Átalányadó Asszisztensbe és az Átalányadó Asszisztens Pluszba is bekerültek. 

Az átalányadózókkal együtt örültünk neki, hogy 2023. január 1-től megszűnt az átalányadózás választásához kapcsolódó bevételi értékhatár. Így 2023-tól azok is adózhatnak az átalányadózás szabályai szerint, akik bevétele 2023-ban nem haladja meg

  • az éves minimálbér tízszeresét
  • kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén pedig az éves minimálbér ötvenszeresét. 

A fentieknek megfelelően frissítettünk az Átalányadó Asszisztensben 

  • az átalányadó keret kalkulátor összeghatárait
  • az adómentes átalányadó jövedelemsáv követését.

Frissítések az Átalányadó Asszisztens Pluszban is

Óriási adminisztrációs könnyítés a 2023-as átalányadózásban, hogy bár a bevallást havi bontásban kell megírni, bevallani és befizetni csak negyedévente kell majd. 

Ennek megfelelően frissítettük a bevallási és fizetési határidők naprakész jelzését, így a következő bevallásra majd csak áprilisban fog figyelmeztetni a rendszer.  

Megújult a 2023-ban releváns 2358-as járulékbevallás-tervezet is. Így idén is a hatályos jogszabályoknak megfelelően segít majd automatikusan előkészíteni a bevallást. 

Mire vársz? Próbáld is ki azonnal »

Nincs még Átalányadó Asszisztensed, regisztrálj »

Az átalányadózást érintő 2023-as jogszabály-változásokról EBBEN és EBBEN a blogposztban írtunk korábban.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat számlázó program váltás digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API átalányadó ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás webshop létrehozás övtj 2023 adózás tao napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy digitalizáció weboldal költségcsökkentés számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház digitalizálás adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó bevételi összeghatár mobilapp