MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Megszűnik a PTGSZLAH nyomtatvá…
NAV - 2021.01.11. - 1 p. olvasás

Megszűnik a PTGSZLAH nyomtatvány

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Mint ismert, 2021. január 4-től tovább bővült a NAV online számlaadat-szolgáltatásra kötelezettek köre és minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Jogosan merül fel a kérdés, mi lesz akkor a jövőben a PTGSZLAH nyomtatvánnyal? Jó hírünk van! Bonácz Zsolt adószakértő szakmai cikke.

PTGSZLAH nyomtatvány

Megszűnik a PTGSZLAH nyomtatvány

A 48/2013.(XI.15.) NGM rendelet 1. sz. mellékletében részletezett vállalkozások a nyugtát pénztárgéppel kötelesek kiállítani. Az Áfa tv. [166. § (2) bekezdés] azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a pénztárgép használatára kötelezett vállalkozás e kötelezettsége alól mentesüljön, abban az esetben ha a nyugta helyett minden esetben számlát állít ki. 

A mentesüléshez kapcsolódó kötelezettségként jelentkezett a PTGSZLAH nyomtatvány (továbbiakban: nyomtatvány) benyújtásának kötelezettsége. Ebben azon számlák adatait kellett lejelenteni, amelyeket a vállalkozás a nyugta helyett bocsátott ki. A nyomtatványt minden hónapra be kellett nyújtani, ha sor került olyan számla kiállítására, amelyet nyugta helyett bocsátottak ki. Számos vállalkozás számára jelentős adminisztrációs terhet jelentett a nyomtatvány elkészítése. 

2021. január 4-től az online adatszolgáltatási kötelezettség teljes körűvé vált. Ezt figyelembe véve nehezen lenne indokolható, ha az érintett vállalkozásoknak a nyomtatványt továbbra is be kellene nyújtani.  
A Pénzügyminisztérium a vállalkozásokat terhelő adminisztrációs terhek csökkentésének érdekében ezért eltörölte a nyomtatvány benyújtásának kötelezettségét.  Ezt a A Magyar Közlöny 2020. évi 295. számában, 2020. december 30-én kihirdetett 17/2020. (XII.30.) PM rendelet 4. §-a mondja ki. A 4. § hatályon kívül helyezte a nyomtatvány benyújtásának kötelezettségét előíró jogszabályi rendelkezést (50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 9/C. §). 

Mikor kell utoljára beküldeni a PTGSZLAH nyomtatványt?

Felmerül az a kérdés, hogy PTGSZLAH nyomtatványt utoljára 2020. december hónapra kell-e benyújtani (határidő 2021. január 15.)?

A PM rendelet hatályba lépéséből adódóan, ha a vállalkozás 2021. január 1-je és január 3-a között nyugta helyett kiállított számlá(ka)t, akkor az(oka)t még 2021. január hónapra vonatkozó nyomtatványon köteles lejelenteni. Az említett napok munkaszüneti napok voltak. Emiatt csak elvétve fordulhat elő, hogy a vállalkozás 2021. január hónapra, 2021. február 15-e határidővel köteles a nyomtatvány benyújtására. 

Még több infó a 2021-es NAV adatszolgáltatással kapcsolatos változásokról
Kattints a részletekért!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top