Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / PTGSZLAH ✅ nyomtatványbeküldés…
NAV - 2015.02.11. - 2 p. olvasás

PTGSZLAH ✅ nyomtatványbeküldés egyszerűen

Figyelem

Ez a cikk több mint 5 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Mint ismert 2015. január 1-től változott a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége.

PTGSZLAH


PTGSZLAH - a NAV hivatalos tájékoztatása  

Az adóalany 2015. január 1-jétől adatszolgáltatási kötelezettségének pénztárgép használatra kötelezett tevékenysége tekintetében olyan módon köteles eleget tenni, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák keltét, sorszámát, a vevő nevét és címét, továbbá az ellenérték adót is tartalmazó összegét, adómentesség esetén az ellenérték összegét a számla kibocsátásának keltét alapul véve, naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton (PTGSZLAH adatlapon) megküldi az állami adóhatóságnak.

Kiket érint a változás?

A változás mindenkire vonatkozik, aki pénztárgép használati kötelezettségét online pénztárgép helyett számlázó programmal teljesíti. Ez alól korábban azok a vállalkozások mentesültek, akik 2013. Szeptember 1-jét megelőzően is számlával teljesítették nyugtaadási kötelezettségüket, 2015. Január 1-jétől azonban az adatszolgáltatási kötelezettség őket is érinti.

Az adatszolgáltatás menete

Az adatszolgáltatási kötelezettség az erre a célra rendszeresített PTGSZLAH nyomtatványon tehető meg. A nyomtatvány és a kitöltéshez szükséges program a NAV hivatalos oldaláról tölthető le >>

Az Általános nyomtatványkitöltő program telepítése után telepíteni kell a PTGSZLAH nyomtatványkitöltő programot is, amelybe egyszerűen betölthetők az adatok a Billingo használatával.

Az adatok betöltése

A nyomtatványkitöltő programba az adatok egyszerűen betölthetők.

  • Kattints a Számlák letöltése funkcióra.

PTGSZLAH

  • Írd be a beküldendő időszak kezdő és befejező dátumát, majd a válaszd a NAV PTGSZLAH XML Export-ot, végül kattints a Mentés gombra.

PTGSZLAH

Az elmentett filet innen már könnyedén betöltheted a programba, és ellenőrzést követően el is tudod küldeni a NAV részére. Az első nyomtatvány beküldési határideje 2015. február 15, ami a január 1. és 31. között kiállított számlákat tartalmazza. Ezt követően minden hónap 15-éig kell az előző hónap adatait beküldeni.

UPDATE: A felület változása miatt már máshogy éred el a funkciót

Kattints az Export/NAV menüpontra. Állítsd be az időszakot és válaszd a PTGSZLAH exportot.

PTGSZLAH

FONTOS: 2021.01.04-től nem kell beküldeni a PTGSZLAH nyomtatványt, ha pénztárgép helyett számlát állítasz ki.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top