Mennyit lehet augusztus 31-ig még kiszámlázni a KATÁ-val?

Adózás, NAV 2022.07.29. - 6 p. olvasás

Mint ismert 2022. szeptember 1-vel lép életbe az új KATA törvény, és mivel az adóhatóság által nyilvántartott 450 000 kisadózó legnagyobb részének új adónemet kell választani, ezért sokakat érdekel, hogy mennyit és milyen feltételekkel lehet még kiszámlázni addig. A Billingo könyvelői kerekasztal beszélgetésen sok egyéb mellett ezt a témát is körbejártuk.

Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója Fülöp Olgával, Böröczky Zsuzsival, Mészáros Anikóval és Zádori Jácinttal beszélgetett a KATA változásokról és a hozzá kapcsolódó legfontosabb teendőkről. 

Csak kevesen maradhatnak KATÁsok

A jelenleg ismert KATA adónem megszűnik 2022. szeptember 1-gyel és egy teljesen új KATA lép hatályba, amelyet csak azok az egyéni vállalkozók választhatnak, akik 

  • a tevékenységüket főfoglalkozásban végzik, 
  • kizárólag magánszemély felé nyújtják a szolgáltatásukat vagy értékesítenek terméket.

Fontos tudni azonban, hogy a régi KATA hatálya alól ki, az új KATA hatálya alá pedig azok is bekerülnek, akik továbbra is KATÁsok maradhatnak. Ez azt jelenti, hogy rájuk is az új KATA törvény lesz érvényes, nekik is lesz teendőjük ősszel, mivel le kell zárniuk a 8 hónapot és újra kell indítani az év hátralévő részére a 4 hónapot. 

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a KATA egy választható adónem, így akár azok is dönthetnek úgy, hogy nem KATÁsként vállalkoznak tovább, akik elviekben beférnének az új KATA törvény hatálya alá. Ezt minden vállalkozásnak egyedileg kell megvizsgálnia és értékelnie.

Augusztus 31-ig kiszámlázható a 12 millió forint, de van egy buktató

“Az új KATA törvény lehetőséget biztosít az éves KATA keret kimaxolására. Ez azt jelenti, hogy 8 hónap tekintetében havi 1,5 millió Ft-ra emelkedik a havi KATA keret, ez kiszámlázható. 

Fontos tudni, azt is hogy nem kell ennek az összegnek szeptemberig befolynia. A régi törvénnyel együtt ugyanis 2022. augusztus 31-gyel megszűnik a régi KATA jogalanyiság, így a vállalkozás adózási módja is és elszámoltnak kell tekinteni a bevételt attól függetlenül, hogy beérkezett vagy nem. Ezt a bevételt a 22 KATA nyilatkozatban is szerepeltetni kell” - árulta el Zádori Jácint, könyvelő, az Adocampus egyik szakértője.

Az alanyi adómentességre nem vonatkozik a 12 milliós keretnövekedés

“Nagyon oda kell azonban figyelni, hogy bár a KATA keret most havi 1,5 millióra emelkedett, azonban az alanyi adómentesség határa NEM emelkedett 12 millióra. Azaz, aki elérte a 12 milliós KATA keretet a 8 hónap alatt, mert megengedi a KATA törvény, az 2 lehetőség közül választhat: 

  • vagy nem számláz semmit
  • vagy túllépi az alanyi adómentességet és átmegy áfásba. 

Ez viszont azoknak nem éri meg, akik KATÁsok maradhatnak, mert magánszemélyeknek számláznak, így viszont 27% áfát is fizetniük kell. Ami vagy árfelhajtó hatásként vagy adóteherként jelentkezik”- egészítette ki Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője.

Extra előnyökkel is jár az átalányadózás a KATÁhoz képest

Sok KATÁs számára az átalalányadózás lehet a következő jó döntés, és bár az adó- és járulékteher emelekedik, az átalányadózásnak is vannak előnyei a KATÁhoz képest. 

“Óriási különbség a KATÁsként és átalányadóként megszerzett jövedelem között, hogy az átalányadózóként megszerzett jövedelem összevonandó jövedelem. Ez azt jelenti, hogy 

  • családi kedvezmény jár rá
  • egészségpénztári támogatás jár rá az SZJA bevallásnál

Ezeknek pedig év végén lesz majd jelentősége, mert a befizetett egészségpénztári szolgáltatásokra a 20%-os támogatást az adóhatóság majd fogja utalni. A KATÁsoknak ilyen nincs és a családi kedvezményt sem tudják igénybe venni”- tette hozzá Böröczky Zsuzsi, az Adónavigátor szakmai vezetője és az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagja.

Átalányadó kalkulátor a Billingón

Azt, hogy jó az átalányadózás lesz-e a legjobb választás, a Billingo Átalányadó kalkulátorával könnyen kiszámolható. Így előrevetíthető, hogy mennyi lenne a fizetendő adó és járulék átalányadósként, még akkor is, ha hektikusan alakulnak a bevételek az évben. 

Az Átalányadó kalkulátor figyelembe veszi 

  • a jogviszonyt (főállás, mellékállás, nyugdíjas
  • a szakképzettséget igénylő tevékenységeket
  • a költséghányadot
  • az 1,2 milliós SZJA mentes sávot
  • az évre tervezett bevételt éves vagy havi bontásban

Augusztus 31-i teendők az áttérőknek

A legfontosabb teendő augusztus 31-én, a szeptembertől nem KATÁsként vállalkozók számára, hogy a számlázó programból a kisadózó státuszt ki kell venni. 

Amennyiben nem változik az áfastátusz, az adószám, ugyanazokkal az áfakulcsokkal készül a számla, az EV. is megmarad a név mögött és a nyilvántartási szám is változatlan, abban az esetben más módosításra nincs szükség. A vállalkozása ugyanúgy megy tovább, csak egy másik adónembe fog kerülni.

Átalányadósként is megmaradhat a KATÁban megszokott kényelem

A Billingo már bejelentette, hogy készül az Átalányadó Asszisztens, amit a következő napokban élesítenek is. Ez nagy segítség lesz a minimális adminisztrációhoz szokott KATÁsoknak, mert egy felületen bármikor ellenőrizni lehet a fizetendő adók és járulékok összegét, valamint naprakészen látható az adott évben még rendelkezésre álló Átalányadó és alanyi adómentes keret is. 

“Az átalányadósok most tényleg nagy tömegben jönnek, de a 3 milliós KATA szabály miatt korábban is már sokan áttértek. Az a tapasztalatom, hogy a vállalkozót nem a részletes adószabályról kell tájékoztatni. A legtöbbeket inkább az érdekli, hogy a bevétel hány %-át kell adóba befizetni, és mennyi marad meg neki hó végén. 

Erre jó megoldás, ha a vállalkozó minden egyes hónapban a bevétele alapján befizeti az adót mindhárom adónemre (SZJA, TB, SZOCHÓ), - vagy akár egy megtakarítási számlán gyűjti azt. Így ugyan lehet, hogy egy ideig túlfizetésként jelentkezik ez az összeg az adóhatóságnál, de a vállalkozónak biztonságot ad, hogy az adót befizette és a többi bevétel az övé. A vállalkozóknak ugyanis nagy probléma az, ha az adót is hektikusan kell fizetniük” - magyarázta az Adónavigátor szakértője. 

“Éppen ez az egyik legnagyobb előnye az átalányadónak a KATÁhoz hasonlóan, hogy ez egy megszerzett, adózott jövedelem. Nem kell azon aggódni, hogy milyen költségek lesznek még, hogy alakul az év vége, mennyit kell még adózni stb. Emiatt a logikája nagyon hasonló - egészítette ki Fülöp Olga, a Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője.

Abban szakértőink is egyetértenek, hogy most nem a kapkodás a célravezető. Érdemes még kivárni, minél több információt gyűjteni, számolni és tervezni.

 

Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba.

Máshol számlázol? Válts Billingóra és jóváírjunk a még hátralévő előfizetésedet! 

Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.


Kövesd továbbra is a Billingót hírlevélben, blogon vagy Facebookon, mert folyamatosan hírt adunk a legfrissebb újdonságokról, és szakértőinkkel együtt további tippeket és ötleteket hozunk a továbblépésre is. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top