Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Mennyit lehet augusztus 31-ig …
KATA - 2022.07.29. - 6 p. olvasás

Mennyit lehet augusztus 31-ig még kiszámlázni a KATÁ-val?

Mint ismert 2022. szeptember 1-vel lép életbe az új KATA törvény, és mivel az adóhatóság által nyilvántartott 450 000 kisadózó legnagyobb részének új adónemet kell választani, ezért sokakat érdekel, hogy mennyit és milyen feltételekkel lehet még kiszámlázni addig. A Billingo könyvelői kerekasztal beszélgetésen sok egyéb mellett ezt a témát is körbejártuk.

Mennyit lehet augusztus 31-ig még kiszámlázni a KATÁ-val?

Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója Fülöp Olgával, Böröczky Zsuzsival, Mészáros Anikóval és Zádori Jácinttal beszélgetett a KATA változásokról és a hozzá kapcsolódó legfontosabb teendőkről. 

Csak kevesen maradhatnak KATÁsok

A jelenleg ismert KATA adónem megszűnik 2022. szeptember 1-gyel és egy teljesen új KATA lép hatályba, amelyet csak azok az egyéni vállalkozók választhatnak, akik 

 • a tevékenységüket főfoglalkozásban végzik, 
 • kizárólag magánszemély felé nyújtják a szolgáltatásukat vagy értékesítenek terméket.

Fontos tudni azonban, hogy a régi KATA hatálya alól ki, az új KATA hatálya alá pedig azok is bekerülnek, akik továbbra is KATÁsok maradhatnak. Ez azt jelenti, hogy rájuk is az új KATA törvény lesz érvényes, nekik is lesz teendőjük ősszel, mivel le kell zárniuk a 8 hónapot és újra kell indítani az év hátralévő részére a 4 hónapot. 

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a KATA egy választható adónem, így akár azok is dönthetnek úgy, hogy nem KATÁsként vállalkoznak tovább, akik elviekben beférnének az új KATA törvény hatálya alá. Ezt minden vállalkozásnak egyedileg kell megvizsgálnia és értékelnie.

Augusztus 31-ig kiszámlázható a 12 millió forint, de van egy buktató

“Az új KATA törvény lehetőséget biztosít az éves KATA keret kimaxolására. Ez azt jelenti, hogy 8 hónap tekintetében havi 1,5 millió Ft-ra emelkedik a havi KATA keret, ez kiszámlázható. 

Fontos tudni, azt is hogy nem kell ennek az összegnek szeptemberig befolynia. A régi törvénnyel együtt ugyanis 2022. augusztus 31-gyel megszűnik a régi KATA jogalanyiság, így a vállalkozás adózási módja is és elszámoltnak kell tekinteni a bevételt attól függetlenül, hogy beérkezett vagy nem. Ezt a bevételt a 22 KATA nyilatkozatban is szerepeltetni kell” - árulta el Zádori Jácint, könyvelő, az Adocampus egyik szakértője.

Az alanyi adómentességre nem vonatkozik a 12 milliós keretnövekedés

“Nagyon oda kell azonban figyelni, hogy bár a KATA keret most havi 1,5 millióra emelkedett, azonban az alanyi adómentesség határa NEM emelkedett 12 millióra. Azaz, aki elérte a 12 milliós KATA keretet a 8 hónap alatt, mert megengedi a KATA törvény, az 2 lehetőség közül választhat: 

 • vagy nem számláz semmit
 • vagy túllépi az alanyi adómentességet és átmegy áfásba. 

Ez viszont azoknak nem éri meg, akik KATÁsok maradhatnak, mert magánszemélyeknek számláznak, így viszont 27% áfát is fizetniük kell. Ami vagy árfelhajtó hatásként vagy adóteherként jelentkezik”- egészítette ki Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője.

Extra előnyökkel is jár az átalányadózás a KATÁhoz képest

Sok KATÁs számára az átalalányadózás lehet a következő jó döntés, és bár az adó- és járulékteher emelekedik, az átalányadózásnak is vannak előnyei a KATÁhoz képest. 

“Óriási különbség a KATÁsként és átalányadóként megszerzett jövedelem között, hogy az átalányadózóként megszerzett jövedelem összevonandó jövedelem. Ez azt jelenti, hogy 

 • családi kedvezmény jár rá
 • egészségpénztári támogatás jár rá az SZJA bevallásnál

Ezeknek pedig év végén lesz majd jelentősége, mert a befizetett egészségpénztári szolgáltatásokra a 20%-os támogatást az adóhatóság majd fogja utalni. A KATÁsoknak ilyen nincs és a családi kedvezményt sem tudják igénybe venni”- tette hozzá Böröczky Zsuzsi, az Adónavigátor szakmai vezetője és az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagja.

Átalányadó kalkulátor a Billingón

Azt, hogy jó az átalányadózás lesz-e a legjobb választás, a Billingo Átalányadó kalkulátorával könnyen kiszámolható. Így előrevetíthető, hogy mennyi lenne a fizetendő adó és járulék átalányadósként, még akkor is, ha hektikusan alakulnak a bevételek az évben. 

Az Átalányadó kalkulátor figyelembe veszi 

 • a jogviszonyt (főállás, mellékállás, nyugdíjas
 • a szakképzettséget igénylő tevékenységeket
 • a költséghányadot
 • az 1,2 milliós SZJA mentes sávot
 • az évre tervezett bevételt éves vagy havi bontásban

Augusztus 31-i teendők az áttérőknek

A legfontosabb teendő augusztus 31-én, a szeptembertől nem KATÁsként vállalkozók számára, hogy a számlázó programból a kisadózó státuszt ki kell venni. 

Amennyiben nem változik az áfastátusz, az adószám, ugyanazokkal az áfakulcsokkal készül a számla, az EV. is megmarad a név mögött és a nyilvántartási szám is változatlan, abban az esetben más módosításra nincs szükség. A vállalkozása ugyanúgy megy tovább, csak egy másik adónembe fog kerülni.

Átalányadósként is megmaradhat a KATÁban megszokott kényelem

A Billingo már bejelentette, hogy készül az Átalányadó Asszisztens, amit a következő napokban élesítenek is. Ez nagy segítség lesz a minimális adminisztrációhoz szokott KATÁsoknak, mert egy felületen bármikor ellenőrizni lehet a fizetendő adók és járulékok összegét, valamint naprakészen látható az adott évben még rendelkezésre álló Átalányadó és alanyi adómentes keret is. 

“Az átalányadósok most tényleg nagy tömegben jönnek, de a 3 milliós KATA szabály miatt korábban is már sokan áttértek. Az a tapasztalatom, hogy a vállalkozót nem a részletes adószabályról kell tájékoztatni. A legtöbbeket inkább az érdekli, hogy a bevétel hány %-át kell adóba befizetni, és mennyi marad meg neki hó végén. 

Erre jó megoldás, ha a vállalkozó minden egyes hónapban a bevétele alapján befizeti az adót mindhárom adónemre (SZJA, TB, SZOCHÓ), - vagy akár egy megtakarítási számlán gyűjti azt. Így ugyan lehet, hogy egy ideig túlfizetésként jelentkezik ez az összeg az adóhatóságnál, de a vállalkozónak biztonságot ad, hogy az adót befizette és a többi bevétel az övé. A vállalkozóknak ugyanis nagy probléma az, ha az adót is hektikusan kell fizetniük” - magyarázta az Adónavigátor szakértője. 

“Éppen ez az egyik legnagyobb előnye az átalányadónak a KATÁhoz hasonlóan, hogy ez egy megszerzett, adózott jövedelem. Nem kell azon aggódni, hogy milyen költségek lesznek még, hogy alakul az év vége, mennyit kell még adózni stb. Emiatt a logikája nagyon hasonló - egészítette ki Fülöp Olga, a Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője.

Abban szakértőink is egyetértenek, hogy most nem a kapkodás a célravezető. Érdemes még kivárni, minél több információt gyűjteni, számolni és tervezni.

 

Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörűen segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kiegészítve minden hónapban pontosan kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba.

Máshol számlázol? Válts Billingóra és jóváírjunk a még hátralévő előfizetésedet! 

Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.


Kövesd továbbra is a Billingót hírlevélben, blogon vagy Facebookon, mert folyamatosan hírt adunk a legfrissebb újdonságokról, és szakértőinkkel együtt további tippeket és ötleteket hozunk a továbblépésre is. 

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska