2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / NAV online adatszolgáltatás: t…
KATA - 2021.08.04. - 4 p. olvasás

NAV online adatszolgáltatás: tudod, hogy melyik ikon mit jelent?

Hol láthatom, hogy a számlám adatai bekerültek a NAV rendszerébe? Mit jelent az, hogy további teendőm van a számlával? Mit kell tennem, ha a bizonylatom feldolgozás alatt van? Most akkor nem kell minden számlát beküldeni a NAV-nak? Mit jelentenek a különböző NAV ikonok? Rengeteg kérdést kapunk naponta az Online Számla státuszokkal kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket Billingósként tudni érdemes.

NAV Online Számla státusz

Mi is az az online adatszolgáltatási kötelezettség? Vegyük át még egyszer!

2018. július 1-je óta a kötelező számlaadat-szolgáltatás minden belföldi vállalkozást érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére.

2020. július 1-jétől aztán jelentősen bővült az adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre, hiszen a számlák jelentését kiterjesztették az összes olyan bizonylatra, amelyet belföldi vállalkozás számára készítettek.

A pont az i-re 2021. január 4-én került fel, innentől ugyanis már a magánszemélyes számlák is bekerülnek az adóhatóság rendszerébe, így gyakorlatilag minden bizonylatot lát a NAV. Kivételt jelentenek azok a más tagállambeli magánszemélyek, akik pl. interneten keresztül végeznek távoktatást, számítástechnikai eszközök interneten keresztüli távfelügyeletével foglalkoznak. Ezekről a szolgáltatásokról az Áfa tv. 45/A §-a rendelkezik.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021-es szabályairól itt olvashatsz bővebben =>

Számlaadat-szolgáltatás? Az automatizálás a megoldás!

Amikor a jogalkotók 2019 végén ismertették az adatszolgáltatási kötelezettség bővítésével kapcsolatos terveiket, óriási volt a riadalom a vállalkozások körében, hiszen a számlaadatok napi szintű rögzítése gigantikus adminisztrációs teherrel jár. Mára azonban tudjuk, hogy csak elsőre ijesztő, valójában egy egyszerű automatizmussal a Billingo minden terhet levesz a válladról. Ehhez mindössze egy összekötésre van szükség számlázód és a NAV Online Számla rendszere között. Erről bővebben itt olvashatsz =>

Ráadásul az összekötést csak egyszer kell elvégezned, és Billingód innentől automatikusan továbbítja a NAV felé az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat. És tényleg csak azokat! Te pedig visszajelzést kapsz a beküldés sikerességéről vagy arról, ha esetleg teendőd van.

Hol láthatod a Billingóban, hogy számlád beküldésre került a NAV rendszerébe?

A Billingóban a NAV Online Számla státuszt a Bizonylatlista oldalon találod a NAV ikon oszlopában.

NAV Online Számla státusz

Csak kattints rá a státuszjelzésre és Billingód megmutatja a számlabeküldés állapotát.

NAV Online Számla státusz

A NAV ikonok jelentése a Billingóban

A NAV feldolgozás megkezdődött

NAV Online Számla státusz

Amikor kiállítasz egy számlát, a mentés után közvetlenül ezzel a státusszal találkozol. A hullámjel azt jelenti, hogy a számládat beküldtük a NAV rendszerébe és megkezdődött a feldolgozása. A Billingo visszajelzésre vár a NAV-tól, tehát egyelőre nincs teendőd. A feldolgozás legtöbbször néhány percen belül megtörténik, ekkor a státusz frissítésre kerül. Jó, ha tudod azonban, hogy van olyan eset, amikor a NAV rendszere túlterhelt és lassabban fogadja be a számlákat, de ekkor sem kell megijedni, a Billingo újrapróbálkozik a beküldéssel. Ez idő alatt a kék hullámjelet láthatod.

Számlád beküldve, minden rendben!

NAV Online Számla státusz

Ha a feldolgozást követően a zöld pipa ikon jelenik meg, azt jelenti, hogy hátradőlhetsz! Mindent jól csináltál, számlád adatai bekerültek a NAV-hoz és a feldolgozásuk sikeresen befejeződött, nincs semmi további teendőd. Szerencsés esetben minden egyes adatszolgáltatásra kötelezett számlád esetén ezzel az ikonnal találkozol.

Számládat beküldtük a NAV felé

NAV Online Számla státusz

Figyelem, itt nincs minden rendben! Ha a lila kérdőjel jelenik meg a Bizonylatlista oldalon, az azt jelöli, hogy ugyan a számlaadatok bekerültek a NAV-hoz és befogadásra kerültek az adóhatóság rendszerében, azonban további teendőid vannak. Ebben az esetben a NAV ügyfélszolgálatán tudnak segíteni a pontos részletekkel kapcsolatban.

A számlával teendőd van

NAV Online Számla státusz

Ez a verzió annyiban különbözik az előzőtől, hogy olyan probléma van a számlával, ami miatt a Billingo bár továbbította a számládat a NAV rendszerébe, az adóhatóság azt nem fogadta be. Milyen hibák fordulhatnak elő? Például nem helyes a cégnév, az adószám vagy a cím stb.

Ilyen esetben nagy valószínűséggel sztornóznod kell a bizonylatot és új számlát kiállítani a helyes adatokkal.

Olvastad már cikkünket arról, hogy milyen hibák fordulhatnak elő az adatszolgáltatás során? =>

Az adott számla tartalma nem adatszolgáltatásra kötelezett

NAV Online Számla státusz

Ezt a jelzést olyankor küldi Billingód, ha a bizonylat adatai alapján nincs számlaadat-szolgáltatási kötelezettséged, ezért nem küldtük be a NAV felé.

Ez az ikon jelenik meg abban az esetben is, ha a számlakiállítás során kikapcsoltad a NAV Online számla beküldés opciót. Ilyenkor a státuszra kattintva ezt láthatod:

NAV Online Számla státusz

Tehát kérésednek megfelelően nem fogjuk elvégezni az adatszolgáltatást. Fontos azonban tudnod, hogy amennyiben ezt a lehetőséget választod, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján mulasztási bírságot róhat ki a NAV az elmaradt adatszolgáltatás miatt, amiért  a Billingo nem vállal felelősséget!

Te is szeretnéd automatizálni az online számlaadat-szolgáltatást? Regisztrálj gyorsan egy Billingo fiókot! =>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top