Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / NAV online adatszolgáltatás: t…
KATA - 2021.08.04. - 4 p. olvasás

NAV online adatszolgáltatás: tudod, hogy melyik ikon mit jelent?

Hol láthatom, hogy a számlám adatai bekerültek a NAV rendszerébe? Mit jelent az, hogy további teendőm van a számlával? Mit kell tennem, ha a bizonylatom feldolgozás alatt van? Most akkor nem kell minden számlát beküldeni a NAV-nak? Mit jelentenek a különböző NAV ikonok? Rengeteg kérdést kapunk naponta az Online Számla státuszokkal kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket Billingósként tudni érdemes.

NAV Online Számla státusz

Mi is az az online adatszolgáltatási kötelezettség? Vegyük át még egyszer!

2018. július 1-je óta a kötelező számlaadat-szolgáltatás minden belföldi vállalkozást érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére.

2020. július 1-jétől aztán jelentősen bővült az adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre, hiszen a számlák jelentését kiterjesztették az összes olyan bizonylatra, amelyet belföldi vállalkozás számára készítettek.

A pont az i-re 2021. január 4-én került fel, innentől ugyanis már a magánszemélyes számlák is bekerülnek az adóhatóság rendszerébe, így gyakorlatilag minden bizonylatot lát a NAV. Kivételt jelentenek azok a más tagállambeli magánszemélyek, akik pl. interneten keresztül végeznek távoktatást, számítástechnikai eszközök interneten keresztüli távfelügyeletével foglalkoznak. Ezekről a szolgáltatásokról az Áfa tv. 45/A §-a rendelkezik.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2021-es szabályairól itt olvashatsz bővebben =>

Számlaadat-szolgáltatás? Az automatizálás a megoldás!

Amikor a jogalkotók 2019 végén ismertették az adatszolgáltatási kötelezettség bővítésével kapcsolatos terveiket, óriási volt a riadalom a vállalkozások körében, hiszen a számlaadatok napi szintű rögzítése gigantikus adminisztrációs teherrel jár. Mára azonban tudjuk, hogy csak elsőre ijesztő, valójában egy egyszerű automatizmussal a Billingo minden terhet levesz a válladról. Ehhez mindössze egy összekötésre van szükség számlázód és a NAV Online Számla rendszere között. Erről bővebben itt olvashatsz =>

Ráadásul az összekötést csak egyszer kell elvégezned, és Billingód innentől automatikusan továbbítja a NAV felé az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat. És tényleg csak azokat! Te pedig visszajelzést kapsz a beküldés sikerességéről vagy arról, ha esetleg teendőd van.

Hol láthatod a Billingóban, hogy számlád beküldésre került a NAV rendszerébe?

A Billingóban a NAV Online Számla státuszt a Bizonylatlista oldalon találod a NAV ikon oszlopában.

NAV Online Számla státusz

Csak kattints rá a státuszjelzésre és Billingód megmutatja a számlabeküldés állapotát.

NAV Online Számla státusz

A NAV ikonok jelentése a Billingóban

A NAV feldolgozás megkezdődött

NAV Online Számla státusz

Amikor kiállítasz egy számlát, a mentés után közvetlenül ezzel a státusszal találkozol. A hullámjel azt jelenti, hogy a számládat beküldtük a NAV rendszerébe és megkezdődött a feldolgozása. A Billingo visszajelzésre vár a NAV-tól, tehát egyelőre nincs teendőd. A feldolgozás legtöbbször néhány percen belül megtörténik, ekkor a státusz frissítésre kerül. Jó, ha tudod azonban, hogy van olyan eset, amikor a NAV rendszere túlterhelt és lassabban fogadja be a számlákat, de ekkor sem kell megijedni, a Billingo újrapróbálkozik a beküldéssel. Ez idő alatt a kék hullámjelet láthatod.

Számlád beküldve, minden rendben!

NAV Online Számla státusz

Ha a feldolgozást követően a zöld pipa ikon jelenik meg, azt jelenti, hogy hátradőlhetsz! Mindent jól csináltál, számlád adatai bekerültek a NAV-hoz és a feldolgozásuk sikeresen befejeződött, nincs semmi további teendőd. Szerencsés esetben minden egyes adatszolgáltatásra kötelezett számlád esetén ezzel az ikonnal találkozol.

Számládat beküldtük a NAV felé

NAV Online Számla státusz

Figyelem, itt nincs minden rendben! Ha a lila kérdőjel jelenik meg a Bizonylatlista oldalon, az azt jelöli, hogy ugyan a számlaadatok bekerültek a NAV-hoz és befogadásra kerültek az adóhatóság rendszerében, azonban további teendőid vannak. Ebben az esetben a NAV ügyfélszolgálatán tudnak segíteni a pontos részletekkel kapcsolatban.

A számlával teendőd van

NAV Online Számla státusz

Ez a verzió annyiban különbözik az előzőtől, hogy olyan probléma van a számlával, ami miatt a Billingo bár továbbította a számládat a NAV rendszerébe, az adóhatóság azt nem fogadta be. Milyen hibák fordulhatnak elő? Például nem helyes a cégnév, az adószám vagy a cím stb.

Ilyen esetben nagy valószínűséggel sztornóznod kell a bizonylatot és új számlát kiállítani a helyes adatokkal.

Olvastad már cikkünket arról, hogy milyen hibák fordulhatnak elő az adatszolgáltatás során? =>

Az adott számla tartalma nem adatszolgáltatásra kötelezett

NAV Online Számla státusz

Ezt a jelzést olyankor küldi Billingód, ha a bizonylat adatai alapján nincs számlaadat-szolgáltatási kötelezettséged, ezért nem küldtük be a NAV felé.

Ez az ikon jelenik meg abban az esetben is, ha a számlakiállítás során kikapcsoltad a NAV Online számla beküldés opciót. Ilyenkor a státuszra kattintva ezt láthatod:

NAV Online Számla státusz

Tehát kérésednek megfelelően nem fogjuk elvégezni az adatszolgáltatást. Fontos azonban tudnod, hogy amennyiben ezt a lehetőséget választod, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján mulasztási bírságot róhat ki a NAV az elmaradt adatszolgáltatás miatt, amiért  a Billingo nem vállal felelősséget!

Te is szeretnéd automatizálni az online számlaadat-szolgáltatást? Regisztrálj gyorsan egy Billingo fiókot! =>

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár