NAV Online Számla - ezek a leggyakoribb hibák az összekötésnél

Adózás, NAV 2020.04.30. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A 2020. július 1-től bővül NAV adatszolgáltatási kötelezettek köre, így hamarosan minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. A Billingo online számlázóval természetesen ez a folyamat is automatizálható. Ehhez néhány lépésben össze kell kötni a számlázót a NAV Online Számla rendszerével. Az összekötés során persze adódhatnak hibák, ezek közül a legjellemzőbbeket szedtünk össze a Billingósoknak.

Képes útmutatókat készítettünk a NAV összekötéshez

A Billingo online számlázó és a NAV Online Számla rendszer összekötéséhez NAV regisztrációval kell rendelkezned. Erről írt részletes összefoglalónkat ITT találod.

A regisztrációt követően egy Technikai felhasználót kell létrehoznod és egy XML kulcsot kell generálnod, ezt kell később megadni a Billingo felületén. Az összekötés pontos lépéseiről ITT írtuk képes útmutatót a szervezetek számára, ITT pedig a magánszemélyek részére.

Az útmutatókat követve az összekötés egyszerűen végrehajtható. A Billingo rendszerében pedig azonnal tesztelheted is, hogy minden működik. Ha minden ok, akkor a Billingo 2020. július 1-től automatikusan beküldi majd a NAV rendszerébe az érintett számlákat. És csak azokat. A beküldés sikeréről automatikus visszajelzést kapsz azonnal a számla melletti ikonon: 

Ezeket a jelzéseket kell figyelned: 

NAV Online számla

Nem működik a NAV összekötés, mi lehet a baj?

A NAV összekötés során és azt követően is bármikor merülhetnek fel hibák, amik miatt meghiúsul a beküldés. Nézzük a lehetséges okokat: 

Rossz felületen történt a NAV regisztráció

A NAV Online Számla rendszerbe a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home weboldalon tudsz regisztrálni. Létezik egy teszt környezet is, a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu. Az utóbbi csak tesztelésre szolgál, itt nem teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség. Ha a teszt környezetben regisztráltál, nem lesz sikeres az összekötésed és az adatszolgáltatásod sem.

Rossz XML kulcsot adtál meg

A számlázó program és a NAV Online Számla rendszer összekötéséhez egy Technikai felhasználót majd egy egyedi XML kulcsot kell generálnod. Ha több számlázó programot vagy több Billingo fiókot is használsz, mindegyikhez külön kulcsot kell generálnod. Ellenőrizd, hogy a helyes adatokat adtad-e meg az összekötés során.

Nincs internetkapcsolatod

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez természetesen internetkapcsolat szükséges. Ha a számla kiállítását követően valami oknál fogva megszakad az internet, akkor a számla mellett megjelenik a hibát jelző ikon. Ahogy újra lesz internetkapcsolat, a Billingo újra megpróbálja beküldeni a számládat. De az ikonra kattintva ezt manuálisan bármikor magad is megteheted.

Fontos!
A Billingo online számlázó program mindig megfelel a NAV aktuális jogszabályoknak. Ez természetes a NAV összekötésre és az automatizált adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére is vonatkozik. A változásokat folyamatosan nyomon követjük, és azonnal reagálunk.

Tudtad?
A Billingo átvállalja a NAV-büntetésedet, ha a szoftver hibája miatt hiúsul meg a NAV-adatszolgáltatásod.

Maradt még kérdésed a NAV Online Számla összekötéssel kapcsolatban? Hívd kifejezetten a NAV összekötésekkel foglalkozó ügyfélszolgálatunkat a +36-70-904-5287-es telefonszámon vagy írj nekünk a hello@billingo.hu e-mail címre.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top