Ne hagyd a beszerzőidnél a 10-20%-odat - videóinterjú Südy Györggyel a beszerzés.hu-tól

Vállalkozásfejlesztés 2022.12.07. - 6 p. olvasás

A beszerzés nem egyszerű terület, de hogy a legtöbb dolgot megtudjuk róla, Südy Györggyel beszélgettünk, aki a beszerzés.hu szakmai oldal tulajdonosa. Nézzük, mivel küzdenek a cégek a beszállítói oldalon, a vállalkozóknak milyen tudatos stratégiai pontokat kell követniük ahhoz, hogy ne kapjanak rossz árajánlatot. Fognád a pénzed? Ne engedd ki a kezedből a beszerzés során sem!

Persze a cél nem a kiszipolyozás, hanem az, hogy az ügylet során mindkét fél a lehető legjobban járjon. Ehhez neked is fel kell készülnöd.

Südy György szerint a halmozott krízishelyzetek kora megfordította a beszerzési szegmens korábbi elhanyagolását, az inflációval karöltve ezek katalizálták a vállalkozásokat, hogy jobban figyeljenek erre a területre. Azt tudtad, hogy akár 10-20%-ot is spórolhatsz a beszállítói árból, ha tudatosan kommunikálsz?

Ha a beszerzés oldalán szeretnél költségcsökkentést elérni, és hatékonyabb kommunikációt folytatnál, akkor a beszállító fejével is gondolkodnod kell. Ahhoz, hogy a nyerő helyzetet megtaláld, egy speciálisan rád szabott, tudatos stratégiára szükséged lesz. Mivel minden cég más és más, egyetlen módszer nem segít mindenhol, de a Billingo szakértői interjúban rengeteg segítség elhangzik, kis- és nagyvállalatoknak egyaránt izgalmas pontokban.

Hogyan csökkentsd a beszerzési kiadásaid?

Az áralku-evolúció egyébként így néz ki: minden árban benne van 4-5% mozgástér úgy, hogy semmit nem csináltál. Ha már kérsz egy ajánlatot, és futsz 1-2 kört a beszállítónál, akkor kb. 10% árcsökkenést lehet elérni, ha pedig pályáztatsz, akár több körösen, személyes tendereztetés bevonva, 15-20% megtakarítást könyvelhetsz el. Mindhárom stratégiának van létjogosultsága, a kérdés az, mennyi időd van erre, és mi a célod. Hogy a legjobb eredményt érd el, Südy rengeteg tippet oszt meg veled.


Értsd meg jobban a beszállítási területet

Nem kell diplomát szerezned a témából, de ne is adjanak el egy tárgyalás közben, ismerd a beszerzési trendeket és híreket. Ha egy túlárazott ajánlatot fogadsz el, vesztettél.

Tudd kommunikálni, te mit akarsz

Legyél képben az ügyfeled igényeivel, de azt is el tudd mondani egyszerűen és érthetően, a cégednek mire van szüksége, és hogy a beszállító hogyan tud neked ebben segíteni.

Nézz utána a partnerednek

Ne légy rest összegyűjteni az információkat a partneredről. Nem elég egy közösségi média felületen böngészni a partnered nyaralós fotói közt, tudd meg, a beszállítódnak hogyan alakul a forgalma, milyen pénzügyi elemzésekkel operál, érdemes megnézni, a beszállítónak hogyan alakult a forgalma vagy egyéb mutatószámai, amelyek mentén a cégnek szüksége lehet rád és a pénzedre.

Erre egyébként a Billingo Céginfó funkciója tökéletes segítség lehet. Ahogy a Partnerfigyelő is, láthatod ugyanis, hogyan alakulnak beszállító partnered dolgai, történt-e nála székhelyváltozás például olyan településre, ahol az iparűzési adó 0%, mert ha ő ezzel spórolni tud, egy tárgyalás során ezzel (nem agresszíven) szembesítve akár nagyobb kedvezményre is szert tehetsz. Südynek volt arra példája, hogy 6-7%-ot spóroltak egy ilyen hozzáállással.

További költséghatékony funkcióinkat ismered?
Szeretnék éves szinten százezreket spórolni!

Tartsd számon a készletét

Nem elírás. Hiszen ha tudod, hogy a beszerzési partnered tart-e készletet, vagy folyamatosan utánrendel, akkor már meg tudod saccolni, egy árajánlatba jogosan kalkulálja-e bele a 20%-os inflációt, az alapanyagköltség emelkedését vagy épp az áru hiányát.

Kommunikálj jól

Válaszd az arany középutat, ne hagyd magad meggyőzni egy kedvezőtlen ajánlatról, de ne is legyél kötözködő. Higgadtan, asszertíven fontold meg, adott helyzetben mi lesz a legjobb döntés.

Költségtervezés, időzítés

Tervezz együtt a beszállítóddal - minél közelebb adod le a gyártáshoz képest a rendelésed, annál magasabb árat fogsz kapni. Rendeld meg időben az árut, és figyeld azt is, mikor van az adott cégnél csúcsidőszak vagy épp holtidő. Kiszámolhatod, hogy ha egy adott cégnél gyártásbővítés volt nemrég, akkor bizony extra kapacitása is lesz, így alacsonyabb árajánlattal térhetsz vissza az irodádba egy tárgyalásról.

Ötletek, amelyekre nem is gondoltál

Sávos árakat kértél már? Ideje lenne!

Sok vállalkozó ugyanis erre se gondol. Kérj árajánlatot nagyobb mennyiséghez, eltérő mennyiségekhez, és később figyeld, melyik mennyiségnél hogyan változik az ár görbéje.

Vizsgáld felül a szükségleteid

Számvetésed során tedd fel magadnak a kérdést, van-e szükséged annyi beszállítóra, amennyivel jelenleg dolgozol, a céged annyi szolgáltatást vesz-e igénybe, amennyire valóban szüksége van, vagy pedig tudod ezeket optimalizálni vagy szűkíteni. Ez már önmagában egy hatékony költségcsökkentési stratégia. A spórolás mellett arra is figyelj, hogy a termék minősége ne legyen rosszabb, hiszen azzal a te bizniszednek is ártasz.

Beszállítói versenyeztetés

Lehet, egy beszállító konkurenciája egy másik csomagolóanyag gyártóval kedvezőbb szerződést köt, így az áraik is kedvezőbbek, és neked is jobb ajánlatot tud adni. Mérd fel, mire van szükséged, ezt tedd egy számodra átlátható rendszerbe, majd küldd ki egyszerre kb 5-8 beszállítónak. Fontos, hogy a versenyeztetés ne viselje meg a kapcsolataid az eddigi beszállítóiddal. A bizalom megőrzése legyen elsődleges! Erről bővebb anyaggal hamarosan érkezik a Billingo.

Tárgyalástechnika 

A legtöbb üzletember azt gondolja, hogy ő jó tárgyaló, de érdemes magát mindenkinek kritikusan szemlélnie. Fontos, hogy tudj a másik testbeszédéből olvasni, és odafigyelj rá, te milyen metakommunikációs elemeket használsz. Érdemes tréningekre járni, de ha nem engedheted meg magadnak, nem feltétele a jó kommunikációnak. Vedd fel magad videóra, és nézd magad vissza, vagy kérj a partnereidtől visszajelzést. Ezek többet segítenek, mint gondolnád.

Sepregetés a beszerzési oldal háza táján

Ha a beszerzési oldalon dolgozol, fontos tisztában lenned azzal, hogy mire megy el a pénzed. A rejtett költségekre is figyelj. Az eszközeid valódi költségeivel például tisztában vagy? Lehet, hogy tavaly vettél egy olcsóbb eszközt, de tudod, mennyi annak a fenntartási költsége? Lehet, sokkal rosszabbul jöttél ki ebből anyagilag, mintha a legelején drágábba fektettél volna. Az árvesenyben győztesként úgy kerülhetsz ki, ha a legjobb árat te adod, ezek a költségfaragások pedig segítenek téged ebben.

Érdemes túllépni a komfortzónán! Südy behozott egy jó példát egy vállalkozóról, aki vízvezetékszerelőként mindig ugyanazt a zöld csövet vásárolta. Rég elfelejtettek minden egyéb paramétert, rutinból rendelték a zöld csövet hosszú ideig - még akkor is, amikor a gyártó megváltoztatta a cső méretét, és csak a szín maradt. Fontos tehát, hogy ne csak rutinból vezesd a vállalkozásod.

Delegálás, kiszervezés - kevés vállalkozó számítja ki azt, hogy érdemes-e az eszközöket megvásárolnia, vagy inkább bérelje őket, ezen a területen is érdemes szétnézni a céged esetében. Südy szóba hozta a humán-erőforrási kérdést is, hogy vajon érdemes-e felvenni bizonyos folyamatokra munkaerőt, vagy inkább szervezd ki a feladataid? Ezt neked kell mérlegelned, mindenesetre HR témában Szilvási Gábor lesz a te szakértői segítséged.

Hogy pedig megtudd, a beszerzésben mit értünk szalámi-technika alatt, vagy épp milyen fortélyok segíthetnek még a kedvezőbb feltételeid megteremtésében, nézd meg Südy Györggyel készült videóintejúnkat.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top