Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Neked vajon jó a kiva? Nézd me…
Tippek - 2022.09.13. - 4 p. olvasás

Neked vajon jó a kiva? Nézd meg!

A kiva nemcsak ragyogó szóviccek kimeríthetetlen forrása, hanem egy kilenc éve létező magyarországi adónem. A 2022. szeptemberi kata-váltás során reflektorfénybe került a vállalkozók körében, hiszen a katát nem választható Bt.-knek valahova igazodniuk kellett. Az egyik opció számukra a kiva, vagyis a kisvállalati adó. Ha megvizsgáljuk közelebbről, nem is tűnik olyan misztikusnak, ráadásul egészen kedvező elemekkel lehet a vállalkozások javára. Akkor nézzük, eszik-e vagy isszák a kivát.

KIVA

A száraz definíció

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, és létezése óta az adókulcs gyakorlatilag folyamatosan alacsonyabb, az indulási 16%-hoz képest ez 2021-ben 11%-ig csökkent, 2022. január 1-jétől az adó mértéke pedig az adóalap 10%-a, ami elég kedvező. A tankönyvi meghatározás szerint az adó alapja kiva esetében a személyi jellegű kifizetéseknek (bérek, stb.) a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege (a kiosztott profit), módosítva néhány további tétellel. A minimum adóalapot a személyi jellegű kifizetések kell hogy képezzék.

A kisvállalati adó a vállalkozások által fizetendő adónemek közül kettőt vált ki a NAV szerint: a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót.

Kinek előnyös a kiva?

Betéti társaságoknak sok esetben a legjobb adónem, 2022 óta pedig csak ez az opció van, vagy a társasági adó (TAO). A 2022. szeptember 1-je óta érvényben lévő kata tv. értelmében Bt. egyébként sem választhatja a katát, így rengetegen áttértek a kiva alá. Kkt.-knek, egyéni cégeknek, ügyvédi irodáknak is remek lehetőség.

Részletesen pedig tehát a betéti társaság (Bt.), a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), a zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.), egyéni cég (Ec.), a közkereseti társaság (Kkt.), a szövetkezet és a lakásszövetkezet, az erdőbirtokossági társulat, végrehajtó irodák, ügyvédi vagy közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői iroda, külföldi vállalkozó, a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy léphet be a kisvállalati adózás ernyője alá.

Az a cég kivázhat, aminek:

  • átlagos statisztikai állományi létszáma a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen várhatóan nem haladja meg az 50 főt,
  • a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétele várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot,
  • mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot.

Az adónemnek szerencsére több előnye is van a cégek részére. Egyrészt a kiva év közben is választható: ha bejelentkezel, a következő hónaptól már működhet is cégednél. Másrészt a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli. A társaságban dolgozók ezáltal akár még jobban is járhatnak, a kedvező feltétel ugyanis előszobája (lehet) a béremeléseknek, és még a cégnél dolgozók állománya is kedvezően növekedhet.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, kifejezetten jól jár az, aki magasabb bérköltségekkel számol kiva esetén - itt érvényesül a ha minél több, annál magasabb a megtakarítás elve.

Egy kivás élete

Tegyük most nagyító alá, milyen adminisztráció és járulékfizetési kötelezettséggel jár a kivázás.

Kiva esetében 10% adót kell fizetned személyi jellegű ráfordítást követően, miután jóváhagyták az osztalékot. Adózni csak a nyereség után kell. A 13% szochot nem kell egy kivásnak megfizetnie, ám a vele összefüggő kedvezmények java része érvényesíthető. Azonban egyre figyelj: a közfoglalkoztatottak után érvényesíthető szocho kedvezmény nem elérhető a kivánál.

A HIPA és a KIVA

Kivásként megengedtetik, hogy egyszerűsített módon határozd meg a helyi iparűzési adód. Azaz:

  • 8 millió forintot meg nem haladó nettó árbevétel esetén – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan – a nettó árbevétel 80 százaléka,
  • a kisvállalati adó alapjának 20 százalékkal növelt összege lehet az egyszerűsített adóalap. Ugye, mennyit spórolhatsz ezzel?

Kivásként a számviteli törvény alá tartozol. Könyvvizsgálati kötelezettség terhel, vagyis készülj fel, hogy kiva választásakor leltárt kell tartanod, és a napi könyvelési feladatokhoz szükséges nyitómérleget készítened. Ez egy kellemetlen rész, de rózsa sincsen tövis nélkül. Nem csak a nyitómérleg készítése miatt, de ajánljuk, hogy legyen egy jó könyvelőd, ha gördülékeny vállalkozást szeretnél.

Határidők

A könyvvizsgálatnak konkrét határideje a számviteli törvény szerint nincs. Böröczky Zsuzsi könyvelő szerint életszerűen, a naprakész könyvelést szem előtt tartva 30 napon belül azért jó, ha elkészül, de papírforma erről nincs. A végső határidő az adott időszak beszámolójának közzétételi határideje (jelen esetben 2023. május 31-e).

A kivás adózónak a kiva előlegét negyedévente kell bevallania és megfizetnie, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

Neked megéri? - Számold ki!

A kisvállalati adózáson gondolkodók a Pénzügyminisztérium honlapján egy egyszerűen kezelhető, átlátható, excel-file formátumú kiva-kalkulátort is találnak. Ennek segítségével kiszámolhatják, számukra megfelelő-e ez az adónem. A PM szerint a foglalkoztatottal rendelkező cégek jelentős részének több mint kifizetődő lenne a kiva - főleg azoknak, amelyek a nyereségüket nem osztalékként adják ki, hanem növekedésre fordítják, vagy a bértömegük nagyobb a nyereségnél.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér