Neked vajon jó a kiva? Nézd meg!

Adózás, NAV 2022.09.13. - 4 p. olvasás

A kiva nemcsak ragyogó szóviccek kimeríthetetlen forrása, hanem egy kilenc éve létező magyarországi adónem. A 2022. szeptemberi kata-váltás során reflektorfénybe került a vállalkozók körében, hiszen a katát nem választható Bt.-knek valahova igazodniuk kellett. Az egyik opció számukra a kiva, vagyis a kisvállalati adó. Ha megvizsgáljuk közelebbről, nem is tűnik olyan misztikusnak, ráadásul egészen kedvező elemekkel lehet a vállalkozások javára. Akkor nézzük, eszik-e vagy isszák a kivát.

A száraz definíció

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, és létezése óta az adókulcs gyakorlatilag folyamatosan alacsonyabb, az indulási 16%-hoz képest ez 2021-ben 11%-ig csökkent, 2022. január 1-jétől az adó mértéke pedig az adóalap 10%-a, ami elég kedvező. A tankönyvi meghatározás szerint az adó alapja kiva esetében a személyi jellegű kifizetéseknek (bérek, stb.) a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege (a kiosztott profit), módosítva néhány további tétellel. A minimum adóalapot a személyi jellegű kifizetések kell hogy képezzék.

A kisvállalati adó a vállalkozások által fizetendő adónemek közül kettőt vált ki a NAV szerint: a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót.

Kinek előnyös a kiva?

Betéti társaságoknak sok esetben a legjobb adónem, 2022 óta pedig csak ez az opció van, vagy a társasági adó (TAO). A 2022. szeptember 1-je óta érvényben lévő kata tv. értelmében Bt. egyébként sem választhatja a katát, így rengetegen áttértek a kiva alá. Kkt.-knek, egyéni cégeknek, ügyvédi irodáknak is remek lehetőség.

Részletesen pedig tehát a betéti társaság (Bt.), a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), a zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.), egyéni cég (Ec.), a közkereseti társaság (Kkt.), a szövetkezet és a lakásszövetkezet, az erdőbirtokossági társulat, végrehajtó irodák, ügyvédi vagy közjegyzői irodák, a szabadalmi ügyvivői iroda, külföldi vállalkozó, a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy léphet be a kisvállalati adózás ernyője alá.

Az a cég kivázhat, aminek:

  • átlagos statisztikai állományi létszáma a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen várhatóan nem haladja meg az 50 főt,
  • a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétele várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot,
  • mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot.

Az adónemnek szerencsére több előnye is van a cégek részére. Egyrészt a kiva év közben is választható: ha bejelentkezel, a következő hónaptól már működhet is cégednél. Másrészt a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli. A társaságban dolgozók ezáltal akár még jobban is járhatnak, a kedvező feltétel ugyanis előszobája (lehet) a béremeléseknek, és még a cégnél dolgozók állománya is kedvezően növekedhet.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, kifejezetten jól jár az, aki magasabb bérköltségekkel számol kiva esetén - itt érvényesül a ha minél több, annál magasabb a megtakarítás elve.

Egy kivás élete

Tegyük most nagyító alá, milyen adminisztráció és járulékfizetési kötelezettséggel jár a kivázás.

Kiva esetében 10% adót kell fizetned személyi jellegű ráfordítást követően, miután jóváhagyták az osztalékot. Adózni csak a nyereség után kell. A 13% szochot nem kell egy kivásnak megfizetnie, ám a vele összefüggő kedvezmények java része érvényesíthető. Azonban egyre figyelj: a közfoglalkoztatottak után érvényesíthető szocho kedvezmény nem elérhető a kivánál.

A HIPA és a KIVA

Kivásként megengedtetik, hogy egyszerűsített módon határozd meg a helyi iparűzési adód. Azaz:

  • 8 millió forintot meg nem haladó nettó árbevétel esetén – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan – a nettó árbevétel 80 százaléka,
  • a kisvállalati adó alapjának 20 százalékkal növelt összege lehet az egyszerűsített adóalap. Ugye, mennyit spórolhatsz ezzel?

Kivásként a számviteli törvény alá tartozol. Könyvvizsgálati kötelezettség terhel, vagyis készülj fel, hogy kiva választásakor leltárt kell tartanod, és a napi könyvelési feladatokhoz szükséges nyitómérleget készítened. Ez egy kellemetlen rész, de rózsa sincsen tövis nélkül. Nem csak a nyitómérleg készítése miatt, de ajánljuk, hogy legyen egy jó könyvelőd, ha gördülékeny vállalkozást szeretnél.

Határidők

A könyvvizsgálatnak konkrét határideje a számviteli törvény szerint nincs. Böröczky Zsuzsi könyvelő szerint életszerűen, a naprakész könyvelést szem előtt tartva 30 napon belül azért jó, ha elkészül, de papírforma erről nincs. A végső határidő az adott időszak beszámolójának közzétételi határideje (jelen esetben 2023. május 31-e).

A kivás adózónak a kiva előlegét negyedévente kell bevallania és megfizetnie, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

Neked megéri? - Számold ki!

A kisvállalati adózáson gondolkodók a Pénzügyminisztérium honlapján egy egyszerűen kezelhető, átlátható, excel-file formátumú kiva-kalkulátort is találnak. Ennek segítségével kiszámolhatják, számukra megfelelő-e ez az adónem. A PM szerint a foglalkoztatottal rendelkező cégek jelentős részének több mint kifizetődő lenne a kiva - főleg azoknak, amelyek a nyereségüket nem osztalékként adják ki, hanem növekedésre fordítják, vagy a bértömegük nagyobb a nyereségnél.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top