Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos információk az online a…
Tippek - 2020.03.18. - 5 p. olvasás

Fontos információk az online adatszolgáltatási kötelezettségről áfamentes ügyletek esetén

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Ma már tudjuk, hogy 2020. július 1-től az áfamentes számlákat is be kell regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe. A legfontosabb információkat az áfamentes ügyletekre vonatkozóan Bonácz Zsolt adószakértő gyűjtötte össze a Billingo felhasználói számára.

online adatszolgáltatási kötelezettség áfamentes ügyletek esetén

2020. július 1-jétől kibővül az adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre

2020. július 1-jétől alapvetően megváltoznak a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatási kötelezettség szabályait. Ennek következtében olyan vállalkozások is kötelezetté válnak 2020. július 1-jétől az adatszolgáltatásra, akiket (amelyeket) ez a kötelezettség ezen időpontig egyáltalán nem érintenek. 

2020. június 30-ig hatályos szabályok alapján nincs online adatszolgáltatási kötelezettség, ha a számlában áfa felszámítására nem került sor.

Viszont 2020. július 1-jétől ez a körülmény nem számít. Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a belföldi vállalkozást, ha számláját más belföldi vállalkozásnak állítja ki. Az adatszolgáltatási kötelezettség akkor fennáll, ha abban áfát nem számítottak fel.

Belföldi vállalkozás rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal. Az adószám 11 számjegyből álló számsorozat.
Az adóazonosító jel (az adókártyán található, 10 számjegyből álló számsorozat) nem adószám.  

Az Áfa tv. alapján az adómentességnek három típusa van:
a) alanyi adómentesség;
b) az Áfa tv. bizonyos ügyleteket mentesít az áfa alól;
c) az ügylet az Áfa tv-ben meghatározott feltételek fennállása esetén áfamentességet élvez; 

Alanyi adómentesség

Alanyi adómentes vállalkozás is alanya az áfának. Ugyanis alanyi adómentességet csak áfa alanya választhat. Erre akkor van módja, ha ehhez szükséges törvényi feltételeket teljesíti.

Az alanyi adómentesség az ügyletet teljesítő személyéhez kötődik. Az adómentesség ebbéli minőségében teljesített értékesítésekre vonatkozik. Az alanyi adómentesség következtében az értékesítés után nem kell áfát felszámítani. Olyan ügyleteket sem, amelyeket egyébként áfa terhelné.

Egyes ügyleteknél nem érvényesül az alanyi adómentesség. Emiatt az általános adózási szabályokat kell alkalmazni.

Az alanyi adómentes státus az online adatszolgáltatási kötelezettség szempontjából lényegtelen.

Tehát 2020. július 1-jétől az alanyi adómentes vállalkozás is kötelezett az adatszolgáltatásra, ha más belföldi vállalkozásnak számláz. Akkor is, ha a vevő is alanyi adómentes vállalkozás .

Ugyancsak lényegtelen, ha a vevő alanyi adómentes vállalkozás.

Ha egy vállalkozás 2020. június 30-át követően egy alanyi adómentes vállalkozásnak állít ki számlát, akkor adatszolgáltatásra kötelezett.

Áfamentes ügyletek 

A b) pont alatt említett áfamentes ügyleteket az Áfa tv. 85-87. §-ai foglalják magukban.

Ha az említett ügyletek valamelyikének teljesítéséről egyik belföldi adóalany egy másik belföldi adóalanynak 2020. június 30-át követően számlát állít ki, akkor annak adatait le kell jelentenie a NAV felé.

Példa

Egy belföldi kft. saját tulajdonát képező irodaházat bérbe adja különböző belföldi vállalkozások részére. Alapszabály szerint az irodaház egyes részeinek bérbeadása áfamentes.  A bérbeadó az áfamentességet helyett választhatja az áfafizetési kötelezettséget.  A Kft. ezzel a lehetőséggel nem élt. 

2020. július 1-jét megelőzően kiállított számlákra nem vonatkozott/vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ennek az az ok, hogy a számlák áfát nem tartalmaztak. 2020. június 30-át követően ennek már nem lesz jelentősége. Az áfamentes számlákat le kell jelenteni a NAV felé.  

Feltételhez kötött adómentesség

A c) pont alá sorolható áfamentességekről az Áfa tv. 89-90. §-ai, 92. §-a, 98-118. §-ai rendelkeznek.

Tegyük fel, hogy a kiállított számla az említett rendelkezések alapján adómentességet élvező foglal magában. A számlát belföldi adóalany állítja ki egy másik belföldi adóalanynak. Amennyiben a számlázásra 2020. június 30-át követően kerül sor, akkor annak adatait le kell jelentenie a NAV felé. 

Példa

Egy belföldi kft. fuvarozási tevékenységet folytat. Egyik belföldi ügyfele rendszeresen vásárol árut egy orosz cégtől. A Kft. végzi az ügyfele által beszerzett áru fuvarozását.  Az árut az eladó orosz cég Oroszországban található telephelyéről az ügyfél Budapesten található telephelyére fuvarozta. A Kft. fuvarozási tevékenysége áfamentességet élvez(ett). Ugyanis azt az importáló részére teljesítette és a fuvardíj az import áfa alapjába beszámít. 

2020. július 1-jét megelőzően kiállított számlákra nem vonatkozott/vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ugyanis a számlák áfát nem tartalmaztak/tartalmaznak. 2020. június 30-át követően ennek már nem lesz jelentősége. Az áfamentes számlákat le kell jelenteni a NAV felé.  

Az áfamentes ügyleteket teljesítő belföldi adóalanyokat is érinti a 2020. július 1-jétől hatályba lépő változás. Ezáltal számukra is fontos szempontként merül fel az adminisztráció egyszerűsítése. A helyzet tovább fokozódik 2021. január 1-jétől. Ezen időponttól a magánszemélyek részére teljesített adómentes ügyletekről kiállított számlákat is le kell jelenteni a NAV-nak. 

Példa

Egy belföldi kft. saját tulajdonát képező ingatlant hasznosítja bérbeadás útján. Az ingatlanban lakások és üzletek egyaránt találhatóak. A lakásokat magánszemélyeknek, az üzleteket belföldi vállalkozásoknak adja bérbe. A lakások, üzletek bérbeadása áfamentes. A bérbeadó az áfamentességet helyett az áfafizetési kötelezettséget választja. A Kft. ezzel a lehetőséggel nem élt. 

2020. június 30-ig az üzletek bérleti díjáról kiállított számlákra nem vonatkozott/vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ugyanis ezek a számlák áfát nem tartalmaznak/tartalmaztak. 2020. június 30-át követően ennek már nem lesz jelentősége. Az áfamentes számlákat le kell jelenteni a NAV felé.  2021. január 1-jétől még több számlát kell beküldeni a NAV-nak. Ugyanis a lakások bérbeadásáról magánszemélyeknek kiállított áfamentes számlákra is vonatkozik az online adatszolgáltatás. 

A számlázás a „Billingo”-val gyorsan, könnyen és egyszerűen elvégezhető, 2020. július 1-jétől a Billingo a számlákat automatikusan megküldeni a NAV-nak. 

Nincs még Billingo fiókod?
Regisztrálj egyet ingyen ITT

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023