Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Segítség az adósoknak – a végr…
Tippek - 2020.03.24. - 4 p. olvasás

Segítség az adósoknak – a végrehajtási eljárásokat érintő gazdaságvédelmi intézkedések

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Magyarország Kormánya újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak a csökkentése és kezelése érdekében. Az újabb intézkedések részletszabályait Dr. Rák Balázs ügyvéd foglalta össze a Billingo olvasóinak.

Segítség az adósoknak – a végrehajtási eljárásokat érintő gazdaságvédelmi intézkedések

Az újabb intézkedések részletszabályait a 2020. március 24-én hatályba lépett 57/2020. (III.23). Korm. rendeletből ismerhetjük meg. A második gazdaságvédelmi csomag keretein belül a Kormány rendelkezett a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) egyes szabályainak az eltérő alkalmazásáról.

Melyek a legfontosabb végrehajtási eljárásokat érintő intézkedések?

A Kormány a végrehajtási eljárásokban is igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kizárni az emberek érintkezését, amelyre tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt bírósági, vagy különböző végrehajtási iratok végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor, az iratok kézbesítése kizárólag postán, elektronikus eszközök igénybevétele útján történhet. A végrehajtási eljárásokban a veszélyhelyzet alatt a személyes ügyfélfogadások felfüggesztésre kerülnek, a kapcsolattartás elektronikus eszközök igénybevétele útján lehetséges, vagy a végrehajtói irodák bejáratánál elhelyezett zárt gyűjtőszekrények használatával. Rendkívül fontos intézkedés, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni végrehajtási cselekmény nem foganatosítható.

A végrehajtási eljárások terén elrendelt intézkedések másik kategóriája az adósok vagyoni, pénzügyi és gazdasági érdekeit veszik figyelembe.

Ebben a kategóriában a Kormány lényeges intézkedése, hogy a kilakoltatások is felfüggesztésre kerülnek a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, csakúgy, mint az adótartozások behajtása. Fontos, hogy a Korm. rendelet figyelembe veszi a téli kilakoltatási moratóriumot is, amely alapján, ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik, akkor sem lehet kilakoltatni az adósokat.

Lényeges továbbá, hogy a végrehajtási eljárásban lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása, illetőleg természetes személy adósok lakóingatlanának árverezése iránt az eljáró végrehajtó csak a veszélyhelyzet megszűnését követően intézkedhet. Így például a veszélyhelyzet ideje alatt a folyamatos árverezés alatt lévő lakóingatlanokra vonatkozólag sem lehet érvényes vételi ajánlatot tenni.

Rendkívül fontos, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt amennyiben az adós részletfizetési szándékát jelzi az eljáró végrehajtó felé, úgy a végrehajtó azt köteles figyelembe venni és a végrehajtást kérő hozzájárulása nélkül engedélyeznie kell a részletfizetést az adósnak. Ahogy a szövegkörnyezetből is kiderül, alapesetben a részletfizetés lehetősége a végrehajtást kérő előzetes engedélye hiányában nem alkalmazható.

Mi a célja a fenti intézkedéseknek?

Látható, hogy a fenti intézkedések elrendelésével a Kormány célja továbbra is a koronavírus járvány terjedésének a mielőbbi megfékezése és lassítása, továbbá az adósok vagyoni helyzetének a megkönnyítése, illetőleg a likviditásuk minél további fenntartása.

Milyen problémát okozhatnak a fenti intézkedések?

A végrehajtási törvény egyes rendelkezéseinek a veszélyhelyzet idején való eltérő alkalmazása általánosságban az adósok részére kedvez, hiszen számos végrehajtási cselekményt a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehet alkalmazni, ami ezt eredményezi, hogy a végrehajtást kérők határozatlan ideig nem – vagy csak igen kis eséllyel - számíthatnak arra, hogy bármekkora összeg kifizetésre, érvényesítésre kerül részükre, mint jogosultak részére.

Ezzel összefüggésben elmondható, hogy a végrehajtási eljárások nagy százalékban olyan esetben indulnak meg, ahol az eljáró bíróság, közjegyző, vagy hatóság kötelezte az adósokat bizonyos összegek megfizetésére, bizonyos magatartás tanúsítására, azonban ennek a kötelezettségüknek az adósok nem tettek eleget, így a végrehajtást kérők kénytelenek voltak végrehajtást eljárást kezdeményezni jogos követelésük érvényesítése érdekében.

Egy szó, mint száz, a végrehajtási eljárások terén elrendelt intézkedések pozitív hatással lehetnek az adósok vagyoni helyzetére és likviditására, azonban ezzel párhuzamba vonva a végrehajtást kérők anyagi helyzetét bizonyosan hátrányosan fogják érinteni, hiszen a végrehajtási eljárásból valószínűsíthetően kevesebb bevételre tudnak majd szert tenni.

A Kormány, szolgáltatókat érintő gazdaságvédelmi intézkedéseiről Dr. Treer Ferenc ügyvéd ITT írt korábban.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska