Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Segítség az adósoknak – a végr…
Tippek - 2020.03.24. - 4 p. olvasás

Segítség az adósoknak – a végrehajtási eljárásokat érintő gazdaságvédelmi intézkedések

Magyarország Kormánya újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak a csökkentése és kezelése érdekében. Az újabb intézkedések részletszabályait Dr. Rák Balázs ügyvéd foglalta össze a Billingo olvasóinak.

Segítség az adósoknak – a végrehajtási eljárásokat érintő gazdaságvédelmi intézkedések

Az újabb intézkedések részletszabályait a 2020. március 24-én hatályba lépett 57/2020. (III.23). Korm. rendeletből ismerhetjük meg. A második gazdaságvédelmi csomag keretein belül a Kormány rendelkezett a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) egyes szabályainak az eltérő alkalmazásáról.

Melyek a legfontosabb végrehajtási eljárásokat érintő intézkedések?

A Kormány a végrehajtási eljárásokban is igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kizárni az emberek érintkezését, amelyre tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt bírósági, vagy különböző végrehajtási iratok végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor, az iratok kézbesítése kizárólag postán, elektronikus eszközök igénybevétele útján történhet. A végrehajtási eljárásokban a veszélyhelyzet alatt a személyes ügyfélfogadások felfüggesztésre kerülnek, a kapcsolattartás elektronikus eszközök igénybevétele útján lehetséges, vagy a végrehajtói irodák bejáratánál elhelyezett zárt gyűjtőszekrények használatával. Rendkívül fontos intézkedés, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni végrehajtási cselekmény nem foganatosítható.

A végrehajtási eljárások terén elrendelt intézkedések másik kategóriája az adósok vagyoni, pénzügyi és gazdasági érdekeit veszik figyelembe.

Ebben a kategóriában a Kormány lényeges intézkedése, hogy a kilakoltatások is felfüggesztésre kerülnek a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, csakúgy, mint az adótartozások behajtása. Fontos, hogy a Korm. rendelet figyelembe veszi a téli kilakoltatási moratóriumot is, amely alapján, ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik, akkor sem lehet kilakoltatni az adósokat.

Lényeges továbbá, hogy a végrehajtási eljárásban lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása, illetőleg természetes személy adósok lakóingatlanának árverezése iránt az eljáró végrehajtó csak a veszélyhelyzet megszűnését követően intézkedhet. Így például a veszélyhelyzet ideje alatt a folyamatos árverezés alatt lévő lakóingatlanokra vonatkozólag sem lehet érvényes vételi ajánlatot tenni.

Rendkívül fontos, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt amennyiben az adós részletfizetési szándékát jelzi az eljáró végrehajtó felé, úgy a végrehajtó azt köteles figyelembe venni és a végrehajtást kérő hozzájárulása nélkül engedélyeznie kell a részletfizetést az adósnak. Ahogy a szövegkörnyezetből is kiderül, alapesetben a részletfizetés lehetősége a végrehajtást kérő előzetes engedélye hiányában nem alkalmazható.

Mi a célja a fenti intézkedéseknek?

Látható, hogy a fenti intézkedések elrendelésével a Kormány célja továbbra is a koronavírus járvány terjedésének a mielőbbi megfékezése és lassítása, továbbá az adósok vagyoni helyzetének a megkönnyítése, illetőleg a likviditásuk minél további fenntartása.

Milyen problémát okozhatnak a fenti intézkedések?

A végrehajtási törvény egyes rendelkezéseinek a veszélyhelyzet idején való eltérő alkalmazása általánosságban az adósok részére kedvez, hiszen számos végrehajtási cselekményt a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehet alkalmazni, ami ezt eredményezi, hogy a végrehajtást kérők határozatlan ideig nem – vagy csak igen kis eséllyel - számíthatnak arra, hogy bármekkora összeg kifizetésre, érvényesítésre kerül részükre, mint jogosultak részére.

Ezzel összefüggésben elmondható, hogy a végrehajtási eljárások nagy százalékban olyan esetben indulnak meg, ahol az eljáró bíróság, közjegyző, vagy hatóság kötelezte az adósokat bizonyos összegek megfizetésére, bizonyos magatartás tanúsítására, azonban ennek a kötelezettségüknek az adósok nem tettek eleget, így a végrehajtást kérők kénytelenek voltak végrehajtást eljárást kezdeményezni jogos követelésük érvényesítése érdekében.

Egy szó, mint száz, a végrehajtási eljárások terén elrendelt intézkedések pozitív hatással lehetnek az adósok vagyoni helyzetére és likviditására, azonban ezzel párhuzamba vonva a végrehajtást kérők anyagi helyzetét bizonyosan hátrányosan fogják érinteni, hiszen a végrehajtási eljárásból valószínűsíthetően kevesebb bevételre tudnak majd szert tenni.

A Kormány, szolgáltatókat érintő gazdaságvédelmi intézkedéseiről Dr. Treer Ferenc ügyvéd ITT írt korábban.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés