Koronavírus: Mentőöv a szolgáltatóknak

Billingo hírek 2020.03.24. - 7 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A Miniszterelnök hétfő délutáni sajtótájékoztatóját követően március 23-án éjfélkor megjelentek a Kormány rendkívüli jogrendben hozott újabb gazdaságvédelmi intézkedéseiről szóló rendeletei. Ezek számos újabb intézkedéseket hoztak, amelyek a magyar vállalkozók megsegítésére szolgálnak. A legfontosabb információkat Dr. Treer Ferenc foglalta össze a Billingo felhasználóinak.

Koronavírus: Mentőöv a szolgáltatóknak

A végrehajtási eljárást érintő szabályok témájában dr. Rák Balázs, az adóhatóság eljárásának várható változásai tekintetében pedig dr. Smitnya Sándor kollégám cikkét ajánlom figyelmetekbe. Én ebben a cikkben az adó- és járulékkedvezményekre, valamint néhány további változásra szeretném felhívni a figyelmeteket.

Amint arról korábban is írtam, az adó- és járulékkedvezményekkel a járványügyi helyzet által legsúlyosabban érintett ágazatok szereplőit kívánják megsegíteni. A 61/2020 (III.23) rendelettel a Kormány a kedvezményeket bevezető 47/2020 (III.18.) számú rendeletének alkalmazási körét szélesítette ki és részletszabályait határozza meg.

A kedvezmények 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkoznak és három csoportba oszthatók: felfüggesztett, maximalizált és mérsékelt közterhek.

Rám is vonatkozik? 

A Kormányrendelet TEÁOR, illetve TESZOR számok szerint felsorolja azokat a vállalkozásokat, akikre a rendeletben meghatározott közteherfizetés alóli mentesség vonatkozik. Ezek olyan szolgáltatási formák, amelyeket a #maradjotthon jegyében lecsökkenő kereslet a legjobban érint, így a taxisok, fodrászok, villanyszerelők, a magánorvosi ellátók, előadóművészek, személyi edzők, stb. A részletes listát a cikk végén, keretes írásban találjátok.

Ugyanakkor nem érdemes hívni a könyvelőt és hanyatt-homlok tevékenységet módosítani. A rendelet szerint ugyanis a tényleges főtevékenység után jár a mentesség. Tényleges főtevékenységnek pedig az számít, amelyből az adózónak a rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a volt.

Mit függesztenek fel, mit kell továbbra is fizetni?

A rendelet értelmében felfüggesztik a mentességi időszakra az érintett tevékenységet folytatóknál a munkavállalók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozók számára a szociális hozzájárulási adót. Nem kell továbbá szakképzési hozzájárulást sem fizetniük az arra kötelezetteknek.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) által meghatározott járulékok közül kizárólag a 4 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot kell megfizetnie munkavállalónak, az egyéni vállalkozónak és a társas vállalkozónak, de ennek összegét is 7.710 forintban maximálják. A Tbj. által érintett többi járulék fizetése szintén felfüggesztésre kerül.

A rendelet külön kiemeli, hogy a fizetési kötelezettségek felfüggesztése nem érinti a biztosítottak társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát, így ezeket a szolgáltatásokat a mentesség ideje alatt továbbra is igénybe vehetik.

Akik rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezettek az érintett ágazatokban, szintén kedvezményben részesülnek. A hozzájárulás mértéke ugyanis a törvény szerinti összeg kétharmadára csökken, továbbá nem kötelesek előleget fizetni az érintettek. 

Jó hír a katásoknak

A katások tételes adófizetési kötelezettségének felfüggesztését az érintett időszakra kiterjesztették az eredeti rendelethez képest további olyan vállalkozásokra is, akiket a járványügy a leghátrányosabban érint. Ezen katás vállalkozóknak nem kell a mentességi időszakban a tételes adójuk megfizetéséről gondoskodniuk, de nem veszítik el a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságukat. Az index.hu becslése szerint ez akár 81 ezer vállalkozónak nyújt segítséget, azonban csak akkor alkalmazhatja a kisadózó vállalkozó, ha már 2020. február hónapban a Katv. hatálya alá tartozott.  

További kedvezmény, hogy a 2020. március 1-je előtt keletkezett kata fizetés elmulasztásából eredő tartozásaikat a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizetheti meg (minden hónap 12. napjáig) pótlékmentesen.

Nade kik az érintett vállalkozások?

Kata alóli mentességet élveznek:

  • 1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932)
  • 2. fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602)
  • 3. festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334)
  • 4. egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)
  • 5. villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321)
  • 6. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604)
  • 7. előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001)
  • 8. víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322)
  • 9. szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)
  • 10. épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332)
  • 11. sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551)
  • 12. tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391)
  • 13. általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)
  • 14. padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333)
  • 15. fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)
  • 16. előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002)
  • 17. egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319)
  • 18. fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)
  • 19. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230)
  • 20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520)
  • 21. testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313)
  • 22. egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629)
  • 23. egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590)
  • 24. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200)
  • 25. idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)
  • 26. szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510)

Egyéb járulékok alóli mentességet élveznek:

  • 1. taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 49.32),
  • 2. szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55),
  • 3. vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 56),
  • 4. alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (TEÁOR és TESZOR 90),
  • 5. sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (TEÁOR és TESZOR 93),
  • 6. szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR 92),
  • 7. film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59),
  • 8. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 82.30),
  • 9. napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13),
  • 10. folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14),
  • 11. műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

További intézkedések 

Az adó- és járulékmentesség hangsúlyosabb intézkedése mellett további döntések is születtek a járványügyi helyzetre tekintettel, amely mindennapjainkat érintik.

Az egyik, hogy az erős ügyfélhitelesítés (értsd: PIN kód, ujjlenyomat, stb.) nélküli, úgynevezett „paypass”-os fizetési összeg limitjét 2020. április 15-től a veszélyhelyzet idejére megemelték 15.000 forintra. Eszerint akár a korábbi 5.000 Ft-os összeghatár háromszorosáért is vásárolhatunk anélkül, hogy azonosító adatainkat meg kellene adnunk a fizetési terminálon.

Ezzel az intézkedéssel a járvány érintés útján való terjedésének visszaszorítására törekednek, illetve a kereskedelmi üzletekben a kiszolgálás és fizetés idejét kívánják drasztikusan csökkenteni, hogy az emberek minél kevesebb időt töltsenek közösségben, amely a vírus terjedésének melegágya. Ez a döntés járványügyi szempontból valóban üdvözlendő, ugyanakkor fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a jövőben még inkább odafigyelnünk bankkártyánkra, mivel az érintéses fizetéssel elkövethető visszaélések értéke is nő.

A másik intézkedés, bár szigorúan nem tartozik a jelen cikk gazdasági témájába, de fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság (pl: GYES, GYED) a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik még akkor is, ha egyébként a veszélyhelyzet ideje alatt lejárna, ezzel is segítve a kisgyermekes családokat.

Bízunk benne, hogy a Kormány intézkedése számos vállalkozásnak nyújt segítséget a járvány miatti gazdasági visszaesésé túléléséhez. Ez azonban nem mentesíti a vállalkozások vezetőit a működés átszervezése, a költségek csökkentése és a munkarend átalakítása alól, hiszen az elkövetkező hónapok során jelentős visszaesésekre lehet számítani. Ha úgy érzed, hogy ezeken a területeken segítségre volna szükséges, úgy fordulj a Sziklai & Andrejszki Ügyvédi Irodához bizalommal. 

Hasonló cikkek a kategóriában

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top