Shopify, Etsy, Patreon: a felhő alapú webshop, a giga online piactér és a közösségi finanszírozás adójogi szempontból

Vállalkozásfejlesztés 2022.11.02. - 10 p. olvasás

Ha kacsintgatsz a külföldi biznisz felé, több lehetőséged is van termékeid vagy szolgáltatásod nemzetközi értékesítésére. Az ismert webshopok már alapnak számítanak, ezen felül népszerű online piactereken teheted nemzetközileg elismertté termékeidet, és a figyelem középpontjába kerülhetsz közösségi finanszírozási platformokon is. Vajon minden esetben vállalkozónak kell-e lenni, és kell-e adnod számlát? Vegyük sorra, miért igen a válasz.

Piaci kofák a virtuális térben - az Etsy a jövő!

A piacozás reneszánszát éli, virágzik az alkotói/termelői sokszínűség, és a lakosság is szívesen vásárol kistermelőktől, kézművesektől. Haladva a korral többen már az e-kereskedelem piaci szekciói felé fordultak, és a virtuális piactereken is soha nem látott bőség uralkodik. Ami nem lehetne jelen kereslet nélkül. A valamirevaló kézműves itthon a Meskán van jelen, aki pedig külföldi értékesítésben és a felzárkózásban gondolkodik, már tagja a népes Etsy családnak.

Az Etsy a legnagyobb online kézműves tér, 100 milliós nagyságrendű az oldalra feltöltött termékek száma, és milliók használják eladásra és vásárlásra. Kézműves termékek és alkatrészek kerülnek fel a nemzetközi platformra, így játszi könnyedséggel, egy pillanat alatt adhatja el egy győrszentiváni fazekas az egyedi vázáit az USA legnagyobb városaiban. Mire érdemes figyelni?

Hogy feltöthess az Etsy-re a vállalkozói adószámodra szükség lesz, ezzel, a banki adataiddal és közösségi adószámmal tudsz regisztrálni. Egy termék feltöltési ára 0,2 USD. Az oldal nem ingyen adja a lehetőséget, ahogy a piacon helypénzt kell fizetned, az Etsy-t is megilleti a fizetség. 2021-ben még 5%-ot vontak le minden eladás után, idén ezt 6%-ra emelték,a deviza átváltási illeték 2,5%, a fizetések feldolgozási illetéke, vagyis az Etsy Payments pedig 4% eladásonként, +0,3 euró.

Attól függően egyébként, hogy euróban vagy dollárban adjuk meg a pénznemünket, 12-16% közt lesz a levonandó összeg minden értékesítés után. Na, többek közt ezért olyan magas az Etsyn fellelhető termékek ára. Ne feledd: az innen származó bevételed áfaköteles (tehát további 27% levonandó), hacsak nincs EU-s adószámod.

Mivel az értékesítésből bevételed keletkezik, számlakibocsátási kötelezettséged is van annak ellenére, hogy az Etsy a vásárlás után visszaigazolást ad a vevődnek. A vásárlók szállítási címére tudsz számlát kiállítani, és azt a pénznemet kell ráírnod, ami az Etsy oldalán az eladás pillanatában szerepelt. A külföldi ügyletek számlázásáról bővebben ITT írtunk.

Shopify - ha felhőalapú webshopot akarsz

Rém egyszerű használni, tényleg pár kattintással létrehozható egy profi, gusztusosan összerakott webáruház, ahol a saját termékeidet tudod értékesíteni. Kell lennie egy vállalkozásodnak, de ha például csak és kizárólag magánszemélyek vásárolnak tőled, lehetsz egyéni vállalkozó új katával is. Ha cégeknek is értékesítesz és egyéni vállalkozó lennél, akkor az átalányadózás lehet számodra a jó megoldás. Hosszú távon, pláne nagy árukészlettel a legjobb, ha Bt.-ként vagy Kft.-ként értékesítesz.

A legjobb az, ha az online webáruházad és a már használt szoftvereid közt integrációt tudsz létrehozni, ez elképesztően sok időt, energiát és pénzt spórol meg neked. Azt például tudtad, hogy a Shopify és a Billingo közt ez az összeköttetés megvan? Nem kell bajlódnod külön a számlázással - főleg, hogy e-kereskedelmi platform használatánál megkerülhetetlen a számlaadás.

Közösségi finanszírozás - csak okosan!

A közösségi finanszírozás egy nagyon divatos és jól működő pénzkereseti lehetőség, amellyel kezdetben tőkét lehet gyűjteni a vállalkozáshoz, sőt - a vállalkozás szerves része is lehet az oldalon keresztüli szolgáltatásnyújtás. Míg itthon döcög a szekér, a crowdfunding külföldön nagy rajongótáborral bír, ott van például a Kickstarter, a BuyMeACoffee, a SubscribeStar vagy a Patreon. A közösségi finanszírozási szolgáltatóknak komoly nyilvántartása van, a működésük engedélyhez kötött. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) felügyelete alá tartoznak.

A közösségi finanszírozásnak több fajtája is van, lehet a vállalkozásban részvényt vásárolni, adakozni ellenszolgáltatás nélkül, hitelezhetünk is a vállakozónak, a legismertebb forma mégis a reward-based crowdfunding, vagyis amikor jutalmat fizetünk valamiért, amit az előállítótól kapunk. Az oldalra tartalmak, szolgáltatások kerülnek fel, ezért a felhasználó fizet a tartalomelőállítónak.

A Patreon idehaza az egyik legnépszerűbb külföldi CF oldal. Ahány állam és crowdfinding forma, annyi adózási és vállalkozási szokás, de a Patreon példáján keresztül ránézhetünk, hogyan is kellene kinéznie ezen oldalak adminisztrációjának. Minden weboldalnak saját ÁSZF-e van, ezek mentén érdemes az adókötelezettséget figyelembe venni (van, amelyikhez külföldön bejegyzett cégre lesz szükséged).

A közösségi finanszírozó oldalak a támogatásokból egyfajta adóként bizonyos összeget levonhatnak, Patreon esetében ez jelenleg 27%. Mielőtt tehát belekezdesz, nézd meg, az általad választott oldal milyen összeget von le a szolgáltatásáért cserébe, illetve szükséged lesz-e áfaregisztrációra, a külföldi számlázás terén mire kell figyelned, stb.

Mióta a CF átlépte a virtuális államhatárt, azóta kérdés a magyarok fejében: most akkor kell számlát adni a befolyt összeg után vagy nem?

Röviden: Naná! Bevételed keletkezik, tehát el kell vele számolnod az adóhatóság felé. Hosszabban persze ez is egy rendkívül összetett kérdés. Adójogi szempontból fontos tényező, hogy mely finanszírozási formát használjuk (adomány típusú, jutalom típusú, hitel típusú, részvény típusú), a támogató és a támogatott magánszemély-e vagy cég, ha utóbbi, akkor egyáltalán EU-n belüli vagy harmadik országbeli-e. Az sajnos tény, hogy mivel itthon még relatíve új dologról van szó, a szabályozás még nem komplex, de csiszolódik az uniós elvárási sztenderdhez.

Addig is az a legjobb, ha teljesen egyedileg vizsgálja a könyvelő a támogatásokat, szakértőnk szerint ajándékozási illeték, szja, TAO és ÁFA fizetési kötelezettség is felmerülhet a fenti specifikációk függvényében. Nézzünk néhány lehetőséget!

Illeték szempontjából

Jöjjenek a száraz, ám annál fontosabb tények. Ha ellenszolgáltatás nem jár a támogatásért, és a támogató belföldi illetőségű magánszemély, akkor az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 11. § (2) bekezdése értelmében 18 %-os ajándékozási illetékfizetési kötelezettség merülhet fel a támogatott cégnél. Ez akkor történhet meg, ha erről okiratot állítottak ki. Vagy ha ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150.000 forintot meghaladja.

Ha történik ilyen ajándékozás, azt a NAV felé 30 napon belül be kell jelenteni. A bejelentésre az Itv. 91. §-a az irányadó. Ha van illetékfizetési kötelezettség, akkor az Itv. 13 § szerint az illeték alapja az ajándék tiszta értéke. Ezt könnyen ki tudod számolni: a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni az ajándékot terhelő adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra eső részét. Az értékhatárt támogatónként elkülönülten kell nézni.

Személyi jövedelemadó szempontjából

Ha a magánszemély támogatást ad a cég részére, amiért a cég árut ad a magánszemélynek, akkor a magánszemélynek semmilyen jövedelme vagy vagyoni előnye nem származik az ügyletből, tehát sem a cégnek, sem a magánszemélynek nem lesz személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége. Legalább ennyi.

Társasági adó szempontjából

Ha a támogatott fél magyarországi illetőségű gazdasági társaság, akkor a támogatás összege bevételnek számít, ami növeli a gazdasági társaság eredményét, tehát társasági adófizetéssel kell számolni. Ennek mértéke 9%.

Általános forgalmi adó fizetése szempontjából

Áfa szempontjából annak van jelentősége, hogy üzleti céllal és ellenszolgáltatás fejében történik-e a pénzátadás. Abban az esetben, ha a támogatásért cserébe a támogatónak nem jár semmilyen termék vagy szolgáltatás, vagy a támogatás nem valaminek az ellenértéke, úgy az adomány nem áfaköteles.

Ha viszont van egy üzleti célú kampány, és a pénzátadásért ellenszolgáltatás jár, akkor már felmerülhet áfafizetési kötelezettség a támogatott gazdasági társaság vonatkozásában. Az sem mindegy a teljesítés szempontjából, hogy a támogatónak hol van az illetősége. Ha a vállalkozás alanya az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) és a vállalkozás a törvény alkalmazási hatálya alá is tartozik, úgy a vállalkozásnak áfafizetési kötelezettsége keletkezik.

Szakértő könyvelőnk szerint amennyiben tehát a vállalkozás az árukat átadja a támogatásért cserébe a magánszemélynek, aki ezután az áruval mint tulajdonos rendelkezik, abban az esetben a vállalkozásnál megvalósul a termékértékesítés, ami áfafizetési kötelezettséget jelent. Az eladási ár után a magyar áfát kell megfizetni, bizonyos értékhatár felett pedig annak az országnak az áfáját kell figyelembe venni, amelynek állampolgára a támogató magánszemély.

Számlázás szempontjából

És itt jön képbe a számlázás, ha ugyanis megtörténik a termékértékesítés, vagyis az áru átadása, a cégnek számlakibocsátási kötelezettsége keletkezik. Az Áfa tv. szabályai itt az irányadóak. Ha előleget fizetnek a termék legyártásához, akkor az összeget addig előlegként kell kezelni, míg az árut a támogató meg nem kapja. A hitel típusú crowdfinding esetén kínos lehet, ha egy készülő projekthez adunk adományt, de a projekthez nem érkezik elég összeg, és az nem valósul meg. A kapott összegek minősítése szempontjából így újabb kérdések merülnek fel, az üzleti cél és a támogatás között ugyanis ellentmondás van illeték tekintetében. Fontos, hogy olyan könyvelőd legyen crowdfinding igénybevétele esetén, aki érti a dolgát, mert te is láthatod, itt bizony teljesen rád kell majd szabni az adójogi lépéseidet. Milyen egy jó könyvelő? Nézd meg magad!

A Patreonon elvileg a Patreon oldalának állít ki számlát a vállalkozó, mivel az adományozók a legtöbb esetben anonimitást kapnak az oldalon. Itt kell figyelni az új katásoknak, akik csak magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát. Papíron ugyanis nem használhatod ezt az oldalt katásként, de az oszthatatlan igazsághoz egy varázsigét mondunk csak: könyvelő.

A magyar érdekeltségű Donably viszont könnyen használható új katásoknak is, mivel ott az oldal a támogatóval köti össze a támogatottat, így a magánszemély számára állítható ki a számla.

Járulékfizetési kötelezettség elvileg nincs crowdfinding esetében. Járulékalapot az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem képez. Mivel azonban a támogatott vállalkozásnak a támogató magánszeméllyel nem lesz olyan kapcsolata, amely járulékalapot keletkeztethet, ezért járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik az ügylet során - árulta el könyvelőnk.

A cikk elkészülésében segítségünkre volt a Minősített Könyvelők Egyesületének "111 könyvelői kérdés 111 szakértői válasz" 2021-es kiadványa.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top