Nyílt bankolás ➡️ tényleg sci-fi-be illő változások közelegnek?

Billingo hírek 2019.07.11. - 3 p. olvasás

A nyílt bankolás forradalmi változásokat és komoly pénzügyi előnyöket hozhat az ügyfeleknek. Sokan azonban izgalmas kaland helyett egyelőre megfoghatatlan, futurisztikus fantázia tekintenek rá. Éppen ezért a Billingónál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a jövőt. Eloszlatjuk az aggodalmakat és megmutatjuk, hogyan néznek majd ki a bankolós hétköznapok a szeptemberben induló open banking után. Függöny fel, íme!

Hogyan működik majd a nyílt bankolás a gyakorlatban?

Szeptember 14-től a bankok (az EU PSD2 direktívája alapján) kötelező jelleggel megnyitják majd interfészeiket. Ezzel lényegében egy harmadik fél számára is elérhetővé teszik a számla tulajdonosának nevét, banki egyenlegeit és 90 napra visszamenőleg a banki tranzakciók adatait.

Hogy ettől sokan tartanak az teljesen érthető. Elvégre miért is engednéd meg, hogy anyagi helyzetedbe bárki, bármikor is belelásson? Természetesen komoly pénzügyi előnyökért cserébe, de előtte két dolgot fontos tisztázni.

  • Egyfelől nem láthatja majd akárki a banki adataidat, erre csak a megfelelő licenc birtokában kaphat engedélyt pénzügyi szolgáltató.
  • Másfelől pedig nyugodtan mondhatsz nemet is az open banking-re. Hiszen a bank csak akkor adhat hozzáférést adataidhoz, ha ebbe előzetesen beleegyezel, engedélyt adsz.

Tényleg megéri majd a nyílt bankolás az ügyfeleknek is?

Térjünk is vissza az előnyökre, amelyekkel szemben azért szintén nagy még a bizonytalanság. Az open banking elsődleges célja, hogy az európai pénzügyi piac erősebb, versenyképesebb legyen. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a banki ügyfelek az „adataikért cserébe” tényleg komoly értékek kapnak. Amely révén élénkül a kereslet a pénzügyi szolgáltatások iránt.

Ehhez pedig minden eszközt meg is kapnak a pénzügyi szolgáltatók, akik a tranzakciók és egyenlegek alapján:

  • vonzóbb, a piaci igényekhez jobban passzoló megoldásokat állíthatnak össze,
  • személyre szabott szolgáltatást kínálhatnak az ügyfélnek,
  • segíthetnek a lehető legtöbbet megspórolni a számlatulajdonosnak,
  • gyorsabb és hatékonyabb döntésekben segíthetik az ügyfeleket,
  • rugalmasabb, kényelmesebb szolgáltatást nyújthatnak.

Biztonságos lesz a nyílt bankolás?

Nyilván nem lehet egyértelmű párhuzamot vonni minden egyes fejlesztés között. De gondolj csak bele, hogy a PayPass bankkártyák megjelenése után is leizzadtál azért egy kicsit, mikor az üzletben megkérdezték: „érinthetem, igaz?”. Ma pedig már mindennél természetesebben vágod rá, hogy persze, nyugodtan.

Egy jó adag bizalomra a kezdeti időszakban mindenképpen szükség lesz az open banking indulásakor is. Viszont ennek megalapozásában sokat segít, hogy:

  • a banki adataidat csak olyan pénzügyi szolgáltatók használhatják majd, akik erre engedélyt, licencet kaptak a Magyar Nemzeti Banktól.
  • mint fentebb is említettük, a nyílt bankoláshoz a Te engedélyedre is szükség lesz. Ha ezt nem adod meg egy bizonyos szolgáltatónak, akkor nem látja majd az adataidat.
  • a bankok nem adhatják ki harmadik félnek a számlatulajdonos címét, telefonszámát, e-mail címét és a problémás esetekre vonatkozó infókat (pl. fizetési késedelem) sem.
  • a PSD2 nemcsak versenyképesebb, de biztonságosabb pénzügyi rendszerek kifejlesztését tűzte ki céljául. Így várhatóan a közeljövőben minden eddiginél fejlettebb biztonsági megoldások születhetnek a pénzügyi szektorban.
  • a nyílt bankolást évek óta sikerrel alkalmazzák Európa- és világszerte egyaránt.

Ne maradj le a legjelentősebb újdonságokról!

A jövőben sem akarsz lemaradni a nyílt bankolással és úgy általában a vállalkozásokat érintő legfontosabb újdonságokról, szabályváltozásokról? Akkor kövesd a Billingo blogját, ahol rendszeresen beszámolunk a legfontosabb tudnivalókról! Nemrégiben éppen a kötelező banki adategyeztetéssel és a bankok azonnali fizetési rendszerével foglalkoztunk részletesebben.

Szereted a hatékony és rugalmas megoldásokat? Akkor forradalmasítsd vállalkozásod számlázását a villámgyors és szuper kényelmes Billingóval!

Regisztrálj ingyenes fiókot most »

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top