Minden, amit az online számlázásról tudnod kell, friss hírek, információk

Ismerd meg a billingót

13 fontos tudnivaló, amire figyelj oda a NAV-bekötés indulása után

2018-06-28 - Hírek
13 fontos tudnivaló, amire figyelj oda a NAV-bekötés indulása után

A több hónapon át tartó készülődés után elérkezett az utolsó határidő is, hiszen július 1-jén, vagyis vasárnap elindult a NAV-bekötés. Bár egy ideje már elérhető az Online Számla felület, élesben még nem láthattuk működni a rendszert. Továbbra is rengeteg a bizonytalanság az adatszolgáltatással kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük Neked a 13 legfontosabb tudnivalót, hogy könnyedén átvészeld az első heteket és elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

1. A kézi számlák a NAV-bekötés indulása után sem szűnnek meg

A NAV-bekötésre vonatkozó rendelet megjelenésekor számos cikkben találkozhattál azzal felvetéssel, hogy az új rendszer a kézi számlátömbök beszüntetésével jár. Ez azonban nem történik meg, tehát továbbra sem kötelező programra váltanod. Csupán erősen ajánlott, ha szeretnél időt és energiát spórolni, mert a kézi számlázás az érintett példányok esetében az adatszolgáltatás miatt az eddiginél is több adminisztrációval jár.

2. Az adatszolgáltatási kötelezettség több változást is hoz a számlázásban

Bár a kézi számlatömbök túlélték a NAV-bekötést, akad néhány olyan változás a számlázás terén, amelyre megéri odafigyelned. Ezeket korábban össze is gyűjtöttük Neked, ahogyan azokat a területeket is, amelyeket az első hírekkel ellentétben mégsem érintik a változások.

3. Bármikor lecserélheted számlázó programra a kézi számlatömböket

Jó lenne letudni a NAV-bekötéssel járó kötelezettségeket a lehető leggyorsabban egy számlázóval, de még nem találtad meg a tökéletes programot? Ne aggódj, július 1. után is bármikor lecserélheted a kézi számlatömböket vagy korábbi programodat. A Billingóval egyébként teljesen automatizálhatod az adatszolgáltatást és a hétköznapokon is rengeteg időt takaríthatsz meg.

4. A számlázó programok automatikusan teljesítik az azonnali adatszolgáltatást

Sok vállalkozó elkezdett aggódni, amikor kiderült, hogy a tervezett 24 órás időtartam helyett azonnali adatszolgáltatásra kötelezik a számlázókat. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a programok az előírásoknak megfelelően automatikusan elküldik helyetted az érintett számlákat rögtön a kiállítás után.

5. Nem minden számlázóval tudod teljesíteni a NAV-bekötést

Nem minden program tartalmazza azonban a NAV-bekötéshez szükséges funkciókat. Merthogy ez nem elvárás velük szemben július 1. után sem.

6. Az adatszolgáltatás pótlására vonatkozó szabályok meghibásodás esetén

Ha Te már összekötötted az általad használt programot a NAV Online Számla rendszerével, akkor is előfordulhat, hogy kézzel kell majd rögzítened egy-egy számlát. A meghibásodások (pl. üzemzavar, rendszerhiba) esetén ugyanis, amennyiben számlázód nem tudja továbbítani az adatokat az NAV-nak, akkor ezt Neked kell megtenned manuálisan. A határidő ilyenkor azonban kitolódik, hiszen a hibák korrigálására 48 órát kapsz, ennek letelte után azonban ugyanúgy jöhet a több százezres bírság.

7. A manuális adatszolgáltatáshoz új rendszert fejleszt a NAV

A számlaadatok manuális feltöltése nem az Online Számla felületén történik, a NAV erre egy teljesen másik rendszert fejleszt ki.

Nem találod a számlaadatok kézi feltöltéséhez szükséges weboldalt? Ennek igen egyszerű oka van, méghozzá az, hogy ezt a rendszert a navxml.hu június 28.-i tájékoztatása szerint még nem indította el az adóhivatal.

8. Áramszünet esetén is elküldi a Billingo a kiállított számlákat a NAV-hoz

De mi a helyzet akkor, ha éppen a számla kiállítása után sújt le egy áramszünet az irodára vagy csak szimplán elszáll a net? A Billingónál emiatt például nem kell aggódnod, hiszen a számlák a saját rendszerünkön keresztül kerülnek továbbításra a NAV irányába, így az elkészült számláid biztosan eljutnak majd a megfelelő helyre.

9. A NAV nem látja majd az összes számládat

Az adatszolgáltatás bevezetése előtti hetekben rengetegen érdeklődtek arról is, hogy az adóhivatal július 1. után belenéz-e a számlázókba. A válasz természetesen nem, a NAV továbbra is csak az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat látja majd.

10. Az Online Számla regisztráció lépései

Még nem regisztráltál be az Online Számla rendszerébe, de szeretnéd a lehető legkönnyebben letudni? Akkor nézd meg ezt a részletes, minden lépést egyesével bemutató összefoglalót »

11. A Billingo NAV-bekötéséhez szükséges beállítások

Te is a Billingóval automatizálod az adatszolgáltatást? Már mutatjuk is, milyen beállításokra lesz szükség a NAV-összekötéshez számlázódon belül »

12. Az érintett számlákon fel kell tüntetni az eladó és a vevő adószámát is

Ugye tudod, hogy a legalább 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlákon mind az értékesítő, mind pedig a vásárló adószámának szerepelnie kell? Ha Billingóval számlázol, akkor a saját adószámodat a „Beállítások” » „Fiókod” » „Adatok” menüpont alatt ellenőrizheted.

Bár a regisztráció során ezt meg kell adnod, a rendszer még nem észleli, ha hibásan tetted meg, így nem is figyelmeztet rá. Amennyiben hibás adószámot adtál meg a Billingón belül, úgy számlázódat nem tudod majd összekötni a NAV Online Számla rendszerével.

A vevő adószámáról se feledkezz meg, hiszen az enélkül kiállított számlákat nem tudjuk majd beküldeni a NAV-hoz. A rendszer ennek hiányára sem figyelmeztet, ennek a fejlesztésén már dolgozunk.

Ha webáruházzal kötötted össze a Billingót, és a vásárlók töltik ki saját adataikat, akkor mindenképpen figyelj oda arra, hogy a 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlák esetében megadhassák az adószámukat.

13. Nem kötelezhetnek az adatszolgáltatás funkció megvásárlására a számlázók

Hogy a NAV-bekötéshez szükséges funkcióért kell-e külön díjat fizetni, azt mindig az adott számlázó program dönti el. Két dolog azonban biztos:

  • bár fizetőssé tehetik, egyetlen szolgáltató sem kötelezhet, hogy megvásárold a fejlesztést,
  • a Billingónál ingyen megkapod a funkciót a Premium csomag részeként.

Automatizáld a számlaadat-szolgáltatást és kerüld el a több százezres büntetésket a Billingóval. Regisztrálj egy fiókot és próbáld ki egy hónapig ingyen »

Örömteli számlázást kíván,
Számlázó program - Billingo online számlázó - Billy üdvözlettel,
Billy

Billingózz Te is!

Regisztrálj egy ingyenes fiókot és tesztelt a számlázót 30 napig ingyen!

Regisztrálok Billingózz Te is!

Hozzászólások ()

Bonácz Zsolt adótanácsadó a Billingo új online számlázás szakértője

Bonácz Zsolt adótanácsadó a Billingo új online számlázás szakértője

Hírek, 2019-10-14

Bonácz Zsolt adótanácsadó és adószakértő is csatlakozott a Billingo szakértői csapatához. Az elismert szakembe…

WOW, Billingo a Forbes Flow színpadán

WOW, Billingo a Forbes Flow színpadán

Hírek, 2019-10-08

Pistyur Vera és Fehér Gyula, az Oktogon Ventures befektetőcég alapítói előtt pitchelt Sárospataki Albert, a Bi…

Profi szakértőkkel erősít a Billingo

Profi szakértőkkel erősít a Billingo

Hírek, 2019-10-08

Óriási változások várhatók a Billingo háza táján, aminek leginkább az online számlázó ügyfelei és a KKV szekto…

Elismerés: "A" minősítést kapott a Billingo az Opten cégminősítőtől

Elismerés: "A" minősítést kapott a Billingo az Opten cégminősítőtől

Hírek, 2019-10-08

“A” minősítést kapott a Billingót üzemeltető Octonull Kft. az OPTEN speciális cégminősítési módszertana alapjá…

Több mint 560 000 Ft értékű Billingo előfizetés Az Év Webshopja nyerteseinek

Több mint 560 000 Ft értékű Billingo előfizetés Az Év Webshopja nyerteseinek

Hírek, 2019-09-30

2019-ben is megrendezték Az Év Webshopja online versenyt, amelynek támogatói között idén a Billingo online szá…

ÚJDONSÁG: elérhető a Billingo-Quick összekapcsolás

ÚJDONSÁG: elérhető a Billingo-Quick összekapcsolás

Hírek, 2019-09-24

Újabb hasznos és fontos lehetőséget kaptak a Billingo felhasználói, a számlázó program fiókjai ugyanis egy úja…