Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / 13 fontos tudnivaló, amire fig…
NAV - 2018.06.28. - 5 p. olvasás

13 fontos tudnivaló, amire figyelj oda a NAV-bekötés indulása után

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

A több hónapon át tartó készülődés után elérkezett az utolsó határidő is, hiszen július 1-jén, vagyis vasárnap elindult a NAV-bekötés. Bár egy ideje már elérhető az Online Számla felület, élesben még nem láthattuk működni a rendszert. Továbbra is rengeteg a bizonytalanság az adatszolgáltatással kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük Neked a 13 legfontosabb tudnivalót, hogy könnyedén átvészeld az első heteket és elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

13 fontos tudnivaló, amire figyelj oda a NAV-bekötés indulása után

1. A kézi számlák a NAV-bekötés indulása után sem szűnnek meg

A NAV-bekötésre vonatkozó rendelet megjelenésekor számos cikkben találkozhattál azzal felvetéssel, hogy az új rendszer a kézi számlátömbök beszüntetésével jár. Ez azonban nem történik meg, tehát továbbra sem kötelező programra váltanod. Csupán erősen ajánlott, ha szeretnél időt és energiát spórolni, mert a kézi számlázás az érintett példányok esetében az adatszolgáltatás miatt az eddiginél is több adminisztrációval jár.

2. Az adatszolgáltatási kötelezettség több változást is hoz a számlázásban

Bár a kézi számlatömbök túlélték a NAV-bekötést, akad néhány olyan változás a számlázás terén, amelyre megéri odafigyelned. Ezeket korábban össze is gyűjtöttük Neked, ahogyan azokat a területeket is, amelyeket az első hírekkel ellentétben mégsem érintik a változások.

3. Bármikor lecserélheted számlázó programra a kézi számlatömböket

Jó lenne letudni a NAV-bekötéssel járó kötelezettségeket a lehető leggyorsabban egy számlázóval, de még nem találtad meg a tökéletes programot? Ne aggódj, július 1. után is bármikor lecserélheted a kézi számlatömböket vagy korábbi programodat. A Billingóval egyébként teljesen automatizálhatod az adatszolgáltatást és a hétköznapokon is rengeteg időt takaríthatsz meg.

4. A számlázó programok automatikusan teljesítik az azonnali adatszolgáltatást

Sok vállalkozó elkezdett aggódni, amikor kiderült, hogy a tervezett 24 órás időtartam helyett azonnali adatszolgáltatásra kötelezik a számlázókat. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a programok az előírásoknak megfelelően automatikusan elküldik helyetted az érintett számlákat rögtön a kiállítás után.

5. Nem minden számlázóval tudod teljesíteni a NAV-bekötést

Nem minden program tartalmazza azonban a NAV-bekötéshez szükséges funkciókat. Merthogy ez nem elvárás velük szemben július 1. után sem.

6. Az adatszolgáltatás pótlására vonatkozó szabályok meghibásodás esetén

Ha Te már összekötötted az általad használt programot a NAV Online Számla rendszerével, akkor is előfordulhat, hogy kézzel kell majd rögzítened egy-egy számlát. A meghibásodások (pl. üzemzavar, rendszerhiba) esetén ugyanis, amennyiben számlázód nem tudja továbbítani az adatokat az NAV-nak, akkor ezt Neked kell megtenned manuálisan. A határidő ilyenkor azonban kitolódik, hiszen a hibák korrigálására 48 órát kapsz, ennek letelte után azonban ugyanúgy jöhet a több százezres bírság.

7. A manuális adatszolgáltatáshoz új rendszert fejleszt a NAV

A számlaadatok manuális feltöltése nem az Online Számla felületén történik, a NAV erre egy teljesen másik rendszert fejleszt ki.

Nem találod a számlaadatok kézi feltöltéséhez szükséges weboldalt? Ennek igen egyszerű oka van, méghozzá az, hogy ezt a rendszert a navxml.hu június 28.-i tájékoztatása szerint még nem indította el az adóhivatal.

8. Áramszünet esetén is elküldi a Billingo a kiállított számlákat a NAV-hoz

De mi a helyzet akkor, ha éppen a számla kiállítása után sújt le egy áramszünet az irodára vagy csak szimplán elszáll a net? A Billingónál emiatt például nem kell aggódnod, hiszen a számlák a saját rendszerünkön keresztül kerülnek továbbításra a NAV irányába, így az elkészült számláid biztosan eljutnak majd a megfelelő helyre.

9. A NAV nem látja majd az összes számládat

Az adatszolgáltatás bevezetése előtti hetekben rengetegen érdeklődtek arról is, hogy az adóhivatal július 1. után belenéz-e a számlázókba. A válasz természetesen nem, a NAV továbbra is csak az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat látja majd.

10. Az Online Számla regisztráció lépései

Még nem regisztráltál be az Online Számla rendszerébe, de szeretnéd a lehető legkönnyebben letudni? Akkor nézd meg ezt a részletes, minden lépést egyesével bemutató összefoglalót »

11. A Billingo NAV-bekötéséhez szükséges beállítások

Te is a Billingóval automatizálod az adatszolgáltatást? Már mutatjuk is, milyen beállításokra lesz szükség a NAV-összekötéshez számlázódon belül »

12. Az érintett számlákon fel kell tüntetni az eladó és a vevő adószámát is

Ugye tudod, hogy a legalább 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlákon mind az értékesítő, mind pedig a vásárló adószámának szerepelnie kell? Ha Billingóval számlázol, akkor a saját adószámodat a „Beállítások” » „Fiókod” » „Adatok” menüpont alatt ellenőrizheted.

Bár a regisztráció során ezt meg kell adnod, a rendszer még nem észleli, ha hibásan tetted meg, így nem is figyelmeztet rá. Amennyiben hibás adószámot adtál meg a Billingón belül, úgy számlázódat nem tudod majd összekötni a NAV Online Számla rendszerével.

A vevő adószámáról se feledkezz meg, hiszen az enélkül kiállított számlákat nem tudjuk majd beküldeni a NAV-hoz. A rendszer ennek hiányára sem figyelmeztet, ennek a fejlesztésén már dolgozunk.

Ha webáruházzal kötötted össze a Billingót, és a vásárlók töltik ki saját adataikat, akkor mindenképpen figyelj oda arra, hogy a 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlák esetében megadhassák az adószámukat.

13. Nem kötelezhetnek az adatszolgáltatás funkció megvásárlására a számlázók

Hogy a NAV-bekötéshez szükséges funkcióért kell-e külön díjat fizetni, azt mindig az adott számlázó program dönti el. Két dolog azonban biztos:

  • bár fizetőssé tehetik, egyetlen szolgáltató sem kötelezhet, hogy megvásárold a fejlesztést,
  • a Billingónál ingyen megkapod a funkciót a Premium csomag részeként.

Automatizáld a számlaadat-szolgáltatást és kerüld el a több százezres büntetésket a Billingóval. Regisztrálj egy fiókot és próbáld ki egy hónapig ingyen »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top