Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / 13 fontos tudnivaló, amire fig…
NAV - 2018.06.28. - 5 p. olvasás

13 fontos tudnivaló, amire figyelj oda a NAV-bekötés indulása után

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

A több hónapon át tartó készülődés után elérkezett az utolsó határidő is, hiszen július 1-jén, vagyis vasárnap elindult a NAV-bekötés. Bár egy ideje már elérhető az Online Számla felület, élesben még nem láthattuk működni a rendszert. Továbbra is rengeteg a bizonytalanság az adatszolgáltatással kapcsolatban. Ezért összegyűjtöttük Neked a 13 legfontosabb tudnivalót, hogy könnyedén átvészeld az első heteket és elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

Billingo NAV bekötés

1. A kézi számlák a NAV-bekötés indulása után sem szűnnek meg

A NAV-bekötésre vonatkozó rendelet megjelenésekor számos cikkben találkozhattál azzal felvetéssel, hogy az új rendszer a kézi számlatömbök beszüntetésével jár. Ez azonban nem történik meg, tehát továbbra sem kötelező programra váltanod. Csupán erősen ajánlott, ha szeretnél időt és energiát spórolni.  A kézi számlázás ugyanis az érintett példányok esetében az adatszolgáltatás miatt az eddiginél is több adminisztrációval jár.

2. Az adatszolgáltatási kötelezettség több változást is hoz a számlázásban

Bár a kézi számlatömbök túlélték a NAV-bekötést, akad néhány olyan változás a számlázás terén, amelyre megéri odafigyelned. Ezeket korábban össze is gyűjtöttük Neked, ahogyan azokat a területeket is, amelyeket az első hírekkel ellentétben mégsem érintik a változások.

3. Bármikor lecserélheted számlázó programra a kézi számlatömböket

Jó lenne letudni a NAV-bekötéssel járó kötelezettségeket a lehető leggyorsabban egy számlázóval, de még nem találtad meg a tökéletes programot? Ne aggódj, július 1. után is bármikor lecserélheted a kézi számlatömböket vagy korábbi programodat. A Billingóval egyébként teljesen automatizálhatod az adatszolgáltatást és a hétköznapokon is rengeteg időt takaríthatsz meg.

4. A számlázó programok automatikusan teljesítik az azonnali adatszolgáltatást

Sok vállalkozó elkezdett aggódni, amikor kiderült, hogy a tervezett 24 órás időtartam helyett azonnali adatszolgáltatásra kötelezik a számlázókat. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a programok az előírásoknak megfelelően automatikusan elküldik helyetted az érintett számlákat rögtön a kiállítás után.

5. Nem minden számlázóval tudod teljesíteni a NAV-bekötést

Nem minden program tartalmazza azonban a NAV-bekötéshez szükséges funkciókat. Merthogy ez nem elvárás velük szemben július 1. után sem.

6. Az adatszolgáltatás pótlására vonatkozó szabályok meghibásodás esetén

Ha Te már összekötötted az általad használt programot a NAV Online Számla rendszerével, akkor is előfordulhat, hogy kézzel kell majd rögzítened egy-egy számlát. A meghibásodások (pl. üzemzavar, rendszerhiba) esetén ugyanis, amennyiben számlázód nem tudja továbbítani az adatokat az NAV-nak, akkor ezt Neked kell megtenned manuálisan. A határidő ilyenkor azonban kitolódik, hiszen a hibák korrigálására 48 órát kapsz, ennek letelte után azonban ugyanúgy jöhet a több százezres bírság.

7. A manuális adatszolgáltatáshoz új rendszert fejleszt a NAV

A számlaadatok manuális feltöltése nem az Online Számla felületén történik, a NAV erre egy teljesen másik rendszert fejleszt ki.

Nem találod a számlaadatok kézi feltöltéséhez szükséges weboldalt? Ennek igen egyszerű oka van, méghozzá az, hogy ezt a rendszert a navxml.hu június 28.-i tájékoztatása szerint még nem indította el az adóhivatal.

8. Áramszünet esetén is elküldi a Billingo a kiállított számlákat a NAV-hoz

De mi a helyzet akkor, ha éppen a számla kiállítása után sújt le egy áramszünet az irodára vagy csak szimplán elszáll a net? A Billingónál emiatt például nem kell aggódnod. A számlák ugyanis a saját rendszerünkön keresztül kerülnek továbbításra a NAV irányába, így az elkészült számláid biztosan eljutnak majd a megfelelő helyre.

9. A NAV nem látja majd az összes számládat

Az adatszolgáltatás bevezetése előtti hetekben rengetegen érdeklődtek arról is, hogy az adóhivatal július 1. után belenéz-e a számlázókba. A válasz természetesen nem, a NAV továbbra is csak az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat látja majd.

10. Az Online Számla regisztráció lépései

Még nem regisztráltál be az Online Számla rendszerébe, de szeretnéd a lehető legkönnyebben letudni? Akkor nézd meg ezt a részletes, minden lépést egyesével bemutató összefoglalót »

11. A Billingo NAV-bekötéséhez szükséges beállítások

Te is a Billingóval automatizálod az adatszolgáltatást? Már mutatjuk is, milyen beállításokra lesz szükség a NAV-összekötéshez számlázódon belül »

12. Az érintett számlákon fel kell tüntetni az eladó és a vevő adószámát is

Ugye tudod, hogy a legalább 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlákon mind az értékesítő, mind pedig a vásárló adószámának szerepelnie kell? Ha Billingóval számlázol, akkor a saját adószámodat a „Beállítások” » „Fiókod” » „Adatok” menüpont alatt ellenőrizheted.

Bár a regisztráció során ezt meg kell adnod, a rendszer még nem észleli, ha hibásan tetted meg, így nem is figyelmeztet rá. Amennyiben hibás adószámot adtál meg a Billingón belül, úgy számlázódat nem tudod majd összekötni a NAV Online Számla rendszerével.

A vevő adószámáról se feledkezz meg, hiszen az enélkül kiállított számlákat nem tudjuk majd beküldeni a NAV-hoz. A rendszer ennek hiányára sem figyelmeztet, ennek a fejlesztésén már dolgozunk.

Ha webáruházzal kötötted össze a Billingót, fontos, hogy egy valamire nagyon odafigyelj! Ha a vásárlók töltik ki saját adataikat, akkor a 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlák esetében megadhassák az adószámukat.

13. Nem kötelezhetnek az adatszolgáltatás funkció megvásárlására a számlázók

Hogy a NAV-bekötéshez szükséges funkcióért kell-e külön díjat fizetni, azt mindig az adott számlázó program dönti el. Két dolog azonban biztos:

  • bár fizetőssé tehetik, egyetlen szolgáltató sem kötelezhet, hogy megvásárold a fejlesztést,
  • a Billingónál ingyen megkapod a funkciót a Premium csomag részeként.

Automatizáld a számlaadat-szolgáltatást és kerüld el a több százezres büntetésket a Billingóval. Regisztrálj egy fiókot és próbáld ki egy hónapig ingyen »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés