Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / 5+1 digitalizációs terület a k…
Egyéb - 2023.04.21. - 6 p. olvasás

5+1 digitalizációs terület a kkv-k körében

A világ digitális ökoszisztémája gyakorlatilag napról napra változik, amellyel nehéz lépést tartania a vállalkozásoknak, de hasznos. A top 5 digitalizációs területből a te vállalkozásod mennyit hódított már meg?

fintech

Magyarországon a cégek digitalizációs fejlettségi térképe nem fekete és fehér, soktényezős kérdés, milyen területeken miért preferálják a digitalizációt az érintettek. Összességében az elmondható, hogy a lehetőségeihez képest a legtöbben egy irányba tartanak, de még van hova fejlődni.

Magyarország az Európai Unió digitális gazdaság és társadalom indexében (DESI) a 22. helyen áll a 27 tagállam közül. A DESI mérési módszertana persze nem szentírás, a válaszadók egy része például másképp vélekedik arról, hogy a mobilos bankolás interneten végzett bankolás-e, stb., iránymutatásnak mégis jó.

A rendszeresen frissített felmérés szerint az elmúlt években az EU-val párhuzamosan fejlődött a magyar digitalizáció, de a lakosság nagy része csak alapvető digitális készségekkel rendelkezik, és az 54%-os EU-s átlagot nem érjük el.

Amiben még erősítenünk kell

A hazai kkv-knak vitathatatlanul sok erősségük van. A digitális transzformáció azonban nem egy sétagalopp. A sztenderd okok közt, amelyek miatt a vállalatok kevésbé dinamikus tempóban digitalizálnak, szerepel a nem megfelelő edukáció, az alacsony bérek és ezzel karöltve az is, hogy az EU más államaihoz képest tőkeszegény ország vagyunk. A robotizációnál sokkal olcsóbb lehet az azt kiváltó munkaerő alkalmazása, illetve a vállalati kultúránk nem alapvető része még a digitalizáltság.

A Magyar Fintech Szövetség szerint három faktorban általános a lemaradás: az alapítók/vezetők menedzsment tudása, a sales tudás és a digitális érettség a leginkább problémás.

“A top down megoldás, hogy ehhez kiterjedt edukációs programokra van szükség, a tanulási nyitottságot pedig anyagilag ösztönözni lenne szükséges (akár adójóváírással). Az alulról szerveződő megoldás pedig az, hogy a vállalkozók közösségekbe szervezik magukat, és tanulnak egymástól. Ehhez senkitől semmire nincs szükség, csak el kell kezdeni” - adott tippeket a Szövetségtől Urbán Viktor főtitkár.

Szerinte a digitalizáció technológiai megoldást jelent rengeteg vállalkozói problémára, és új szolgáltatások kialakítására, bevezetésére alkalmas.

“Az átállás elengedhetetlen előszobája az is, hogy a vállalkozás működése strukturált, szabályozott, folyamatokra épülő legyen. Csak egy példát kiemelve, ezek a feltételek szükséges az adatgazdálkodás, adatvagyon hasznosítása szempontjából is” - fejtette ki.

A kulcs a digitális kompetencia növelése

A Digitális Jólét Program adatai szerint a digitális képzettségben nem vagyunk kellően fejlettek, a kis- és középvállalkozások digitalizációról alkotott ismeretei sok esetben hiányosak. A MAFISZ szerint ez hosszútávon idő és pénz vesztéséhez vezet, főleg ha még az adminisztratív feladatok digitalizálása sem megoldott.

Magyarország Nemzeti Digitalizációs Stratégiája alapján 2030-ig a lakosság nagyobb hányada lesz digitálisan képzett a tervek szerint, nagy hangsúlyt terveznek fektetni ugyanis az oktatásra. Nő majd a digitális kompetencia, és a fejlesztésekhez szükséges digitális szerkezeti változásokat is államilag támogatják, áll a tájékoztatásukban. Rendszerszintű változtatás várható, a nyilvántartásokban és háttérrendszerekben adatközpontú adminisztrációt terveznek, és fejlesztik a regionális közigazgatást és a szakmai rendszereket is.

Amiben hasítanak a magyar vállalatok

Az MNB jelentése szerint ha digitalizációról van szó, a szélessávú kapcsolatok terén jól teljesítenek a magyar vállalkozások, 5G-ben konkrétan az uniós átlag felett, a fix hálózati lefedettség pedig kiemelkedően nagy kapacitású.

Az MNB felmérései arról tanúskodnak, hogy egyre többen használnak POS terminált, a kártyás fizetés népszerűsége tehát nő. a MAFISZ meglátásai szerint Magyarországon legfőképp az alacsony beruházási igényű megoldások terjednek, népszerű például az elektronikus fizetési csatornák használata. Mivel a digitális ökoszisztéma szabályozása folyamatosan változik, a törvényekhez és lehetőségekhez igazodik a vállalkozói társadalom.

Ami pedig a top digitalizációs megoldásokat illeti…

A vállalkozások a digitális transzformációval alapvetően időt, pénzt és energiát spórolhatnak meg, valamint stabilabb és biztonságosabb lábakon állhatnak. Magyarországon pedig leginkább az alábbi területek digitalizálása teszi egyszerűbbé a kkv-k helyzetét.

POS terminálos fizetés - és ami eggyel előtte jár

A már említett kártyás fizetés iránti érdeklődés azért is élénk, hiszen aki online pénztárgépet üzemeltető kereskedő, annak törvényileg kell biztosítania ügyfeleinek az elektronikus fizetési lehetőséget. A legnépszerűbb megoldás a POS terminál üzemeltetése.

Ennél egy fokkal modernebb, ha egy okos eszköz maga a terminál, tehát - ahogy a Billingo SoftPOS megoldásánál - az okostelefonhoz kell csak érinteni a bankkártyát fizetéskor, és a szükséges alkalmazáson keresztül megtörténik a fizetés. Ezzel meg lehet spórolni a terminál árát, és sokkal könnyebb, gyorsabb a tranzakció lebonyolítása is.

Ügyfél-átvilágítás

Az azonosítási technológiák modernizálása kulcsfontosságú a vállalkozások életében, legyen szó a kétlépcsős beléptetési rendszerről, vagy mondjuk az Ügyfélkapu vagy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) hitelesítési rendszeréről. A bankolás ma már telefonon keresztül is egyszerűen elvégezhető, amihez elengedhetetlen a biztonság, manapság például már ujjlenyomatos azonosítást is kérhetnek a pénzintézetek alkalmazásai, amely sokkal biztonságosabbá teszi adataink védelmét.

Adatvédelem

Ha pedig már az adatvédelmet említjük, a GDPR betartása és az információbiztonság is egyre nagyobb szerepet kap a vállalkozások életében, ma már szinte nem létezik adatvédelem digitalizáltság nélkül. Az online térbe felvitt adatok sokkal nagyobb veszélyben vannak, így a védelmük is nagyobb hangsúlyt kíván, erről korábbi, védelmi rendszerekről szóló cikkünkben írtunk bővebben.

Mesterséges intelligencia

Az AI használata fokozatosan kúszik be a mindennapjainkba, és egyre több területen remekel. Megvannak a hátulütői, de okosan használva egyszerűsítheti a munkánkat. A chat GPT-vel a végtelenségig lehet játszani, és akár még a marketing költségeken is faraghat. Egyre több cég veti be a robotizációt üzemeiben, használ mesterséges intelligenciát az adatfeldolgozásnál és/vagy elemzéseknél, esetleg szavaznak a digitális asszisztenciára.

Digitalizált asszisztencia

A Billingo egyfajta digitális asszisztenciát is jelent a vállalkozásoknak, a járulékfizetési kötelezettségekre éppúgy emlékezteti az ügyfeleket, ahogy a partnerekkel kapcsolatos friss információkat is megosztja velük. A banki tranzakciók is nyomon követhetők egy felületen, és más területeken is gyorsítja a vállalkozásokat az automatizálás. Mindezt pedig a Billingo MobilAPP-on történő elérés is könnyebbé teszi.

+1: az e-számlázás

Már-már triviális, hogy a vállalkozók e-számlát használnak, de még jócskán vannak Magyarországon, akik a papír alapúra esküsznek. Nemsoká azonban az e-számlázás értelmezése is egységesedik az EU irányelvek szerint, eszerint fejleszt már például az adóhivatal is, és egyfajta digitális felzárkózás várható e téren.

A vállalkozóknak az a lényeg, hogy a cég ügyei minél gyorsabban, kényelmesebben és persze olcsóbban legyenek intézhetők, a digitalizáció pedig ezt teszi lehetővé akár a pénzügyek, akár a számlázás tekintetében.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér