5+1 digitalizációs terület a kkv-k körében

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.21. - 6 p. olvasás

A világ digitális ökoszisztémája gyakorlatilag napról napra változik, amellyel nehéz lépést tartania a vállalkozásoknak, de hasznos. A top 5 digitalizációs területből a te vállalkozásod mennyit hódított már meg?

fintech

Magyarországon a cégek digitalizációs fejlettségi térképe nem fekete és fehér, soktényezős kérdés, milyen területeken miért preferálják a digitalizációt az érintettek. Összességében az elmondható, hogy a lehetőségeihez képest a legtöbben egy irányba tartanak, de még van hova fejlődni.

Magyarország az Európai Unió digitális gazdaság és társadalom indexében (DESI) a 22. helyen áll a 27 tagállam közül. A DESI mérési módszertana persze nem szentírás, a válaszadók egy része például másképp vélekedik arról, hogy a mobilos bankolás interneten végzett bankolás-e, stb., iránymutatásnak mégis jó.

A rendszeresen frissített felmérés szerint az elmúlt években az EU-val párhuzamosan fejlődött a magyar digitalizáció, de a lakosság nagy része csak alapvető digitális készségekkel rendelkezik, és az 54%-os EU-s átlagot nem érjük el.

Amiben még erősítenünk kell

A hazai kkv-knak vitathatatlanul sok erősségük van. A digitális transzformáció azonban nem egy sétagalopp. A sztenderd okok közt, amelyek miatt a vállalatok kevésbé dinamikus tempóban digitalizálnak, szerepel a nem megfelelő edukáció, az alacsony bérek és ezzel karöltve az is, hogy az EU más államaihoz képest tőkeszegény ország vagyunk. A robotizációnál sokkal olcsóbb lehet az azt kiváltó munkaerő alkalmazása, illetve a vállalati kultúránk nem alapvető része még a digitalizáltság.

A Magyar Fintech Szövetség szerint három faktorban általános a lemaradás: az alapítók/vezetők menedzsment tudása, a sales tudás és a digitális érettség a leginkább problémás.

“A top down megoldás, hogy ehhez kiterjedt edukációs programokra van szükség, a tanulási nyitottságot pedig anyagilag ösztönözni lenne szükséges (akár adójóváírással). Az alulról szerveződő megoldás pedig az, hogy a vállalkozók közösségekbe szervezik magukat, és tanulnak egymástól. Ehhez senkitől semmire nincs szükség, csak el kell kezdeni” - adott tippeket a Szövetségtől Urbán Viktor főtitkár.

Szerinte a digitalizáció technológiai megoldást jelent rengeteg vállalkozói problémára, és új szolgáltatások kialakítására, bevezetésére alkalmas.

“Az átállás elengedhetetlen előszobája az is, hogy a vállalkozás működése strukturált, szabályozott, folyamatokra épülő legyen. Csak egy példát kiemelve, ezek a feltételek szükséges az adatgazdálkodás, adatvagyon hasznosítása szempontjából is” - fejtette ki.

A kulcs a digitális kompetencia növelése

A Digitális Jólét Program adatai szerint a digitális képzettségben nem vagyunk kellően fejlettek, a kis- és középvállalkozások digitalizációról alkotott ismeretei sok esetben hiányosak. A MAFISZ szerint ez hosszútávon idő és pénz vesztéséhez vezet, főleg ha még az adminisztratív feladatok digitalizálása sem megoldott.

Magyarország Nemzeti Digitalizációs Stratégiája alapján 2030-ig a lakosság nagyobb hányada lesz digitálisan képzett a tervek szerint, nagy hangsúlyt terveznek fektetni ugyanis az oktatásra. Nő majd a digitális kompetencia, és a fejlesztésekhez szükséges digitális szerkezeti változásokat is államilag támogatják, áll a tájékoztatásukban. Rendszerszintű változtatás várható, a nyilvántartásokban és háttérrendszerekben adatközpontú adminisztrációt terveznek, és fejlesztik a regionális közigazgatást és a szakmai rendszereket is.

Amiben hasítanak a magyar vállalatok

Az MNB jelentése szerint ha digitalizációról van szó, a szélessávú kapcsolatok terén jól teljesítenek a magyar vállalkozások, 5G-ben konkrétan az uniós átlag felett, a fix hálózati lefedettség pedig kiemelkedően nagy kapacitású.

Az MNB felmérései arról tanúskodnak, hogy egyre többen használnak POS terminált, a kártyás fizetés népszerűsége tehát nő. a MAFISZ meglátásai szerint Magyarországon legfőképp az alacsony beruházási igényű megoldások terjednek, népszerű például az elektronikus fizetési csatornák használata. Mivel a digitális ökoszisztéma szabályozása folyamatosan változik, a törvényekhez és lehetőségekhez igazodik a vállalkozói társadalom.

Ami pedig a top digitalizációs megoldásokat illeti…

A vállalkozások a digitális transzformációval alapvetően időt, pénzt és energiát spórolhatnak meg, valamint stabilabb és biztonságosabb lábakon állhatnak. Magyarországon pedig leginkább az alábbi területek digitalizálása teszi egyszerűbbé a kkv-k helyzetét.

POS terminálos fizetés - és ami eggyel előtte jár

A már említett kártyás fizetés iránti érdeklődés azért is élénk, hiszen aki online pénztárgépet üzemeltető kereskedő, annak törvényileg kell biztosítania ügyfeleinek az elektronikus fizetési lehetőséget. A legnépszerűbb megoldás a POS terminál üzemeltetése.

Ennél egy fokkal modernebb, ha egy okos eszköz maga a terminál, tehát - ahogy a Billingo SoftPOS megoldásánál - az okostelefonhoz kell csak érinteni a bankkártyát fizetéskor, és a szükséges alkalmazáson keresztül megtörténik a fizetés. Ezzel meg lehet spórolni a terminál árát, és sokkal könnyebb, gyorsabb a tranzakció lebonyolítása is.

Ügyfél-átvilágítás

Az azonosítási technológiák modernizálása kulcsfontosságú a vállalkozások életében, legyen szó a kétlépcsős beléptetési rendszerről, vagy mondjuk az Ügyfélkapu vagy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) hitelesítési rendszeréről. A bankolás ma már telefonon keresztül is egyszerűen elvégezhető, amihez elengedhetetlen a biztonság, manapság például már ujjlenyomatos azonosítást is kérhetnek a pénzintézetek alkalmazásai, amely sokkal biztonságosabbá teszi adataink védelmét.

Figyelem, a Billingo is újított az adatátvilágításán!
Elolvasom a részleteket!

Adatvédelem

Ha pedig már az adatvédelmet említjük, a GDPR betartása és az információbiztonság is egyre nagyobb szerepet kap a vállalkozások életében, ma már szinte nem létezik adatvédelem digitalizáltság nélkül. Az online térbe felvitt adatok sokkal nagyobb veszélyben vannak, így a védelmük is nagyobb hangsúlyt kíván, erről korábbi, védelmi rendszerekről szóló cikkünkben írtunk bővebben.

Mesterséges intelligencia

Az AI használata fokozatosan kúszik be a mindennapjainkba, és egyre több területen remekel. Megvannak a hátulütői, de okosan használva egyszerűsítheti a munkánkat. A chat GPT-vel a végtelenségig lehet játszani, és akár még a marketing költségeken is faraghat. Egyre több cég veti be a robotizációt üzemeiben, használ mesterséges intelligenciát az adatfeldolgozásnál és/vagy elemzéseknél, esetleg szavaznak a digitális asszisztenciára.

Azt tudtad, hogy a Billingo Toborzás mesterséges intelligencia alapon működik? Olvasd el, miben könnyíti ez meg a vállalkozók mindennapi életét. 

Én is modern vállalatvezetést szeretnék!
Ingyenesen regisztrálok!

Digitalizált asszisztencia

A Billingo egyfajta digitális asszisztenciát is jelent a vállalkozásoknak, a járulékfizetési kötelezettségekre éppúgy emlékezteti az ügyfeleket, ahogy a partnerekkel kapcsolatos friss információkat is megosztja velük. A banki tranzakciók is nyomon követhetők egy felületen, és más területeken is gyorsítja a vállalkozásokat az automatizálás. Mindezt pedig a Billingo MobilAPP-on történő elérés is könnyebbé teszi.

+1: az e-számlázás

Már-már triviális, hogy a vállalkozók e-számlát használnak, de még jócskán vannak Magyarországon, akik a papír alapúra esküsznek. Nemsoká azonban az e-számlázás értelmezése is egységesedik az EU irányelvek szerint, eszerint fejleszt már például az adóhivatal is, és egyfajta digitális felzárkózás várható e téren.

A vállalkozóknak az a lényeg, hogy a cég ügyei minél gyorsabban, kényelmesebben és persze olcsóbban legyenek intézhetők, a digitalizáció pedig ezt teszi lehetővé akár a pénzügyek, akár a számlázás tekintetében.

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top