Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / A KIVA (Kisvállalati Adó) előn…
Tippek - 2020.04.13. - 2 p. olvasás

A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai 2020-ban

Farkas Dezső
Farkas Dezső Céginformáció

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet. Nem mindenkinek való azonban a KIVA sem, Farkas Dezső, a Billingo szakértője az ezzel kapcsolatos előnyöket és hátrányokat vette sorra szakértői cikkében.

A KIVA (Kisvállalati Adó) előnyei és hátrányai 2020-ban

A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem fajta, amelynek célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. Mértéke 2020. január 1. napjától az adóalap 12%-ra módosult a korábbi 16, majd 13%-ról. 

De miért is jó a KIVA a vállalkozóknak?

 • Egyfelől egyszerűsített adminisztrációt von maga után, ami növeli a vállalkozásod hatékonyságát.
 • Másfelől kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.
 • Harmadrészt a személyi jellegű kifizetéseket 19% helyett 12% adó terheli, valamint az osztalékként ki nem fizetett nyereség adómentes.

További előnyei, hogy a KIVA által a vállalkozásban keletkezett nyereség és a bértömeg azonos kulccsal (12%-kal) van megterhelve, ezáltal jobban ösztönöz a bérek és a foglalkoztatás emelésére. Abban az esetben, ha nem veszed ki az osztalékot, hanem a keletkezett nyereséget bent hagyod a cégben, akkor ez a rész nem növeli az adóalapot, tehát nem kell utána társasági adót fizetned.

Előnye még, hogy a kisvállalati adózás alanyainak nem kell szakképzési hozzájárulást sem fizetniük.

Összefoglalva a KIVA akkor éri meg, ha magas alkalmazotti létszám mellett a személyi jellegű kifizetéseid meghaladják vállalkozásodnak a nyereségeit vagy ha céged fejlődését, növekedését tartod szem előtt és nyereségedet inkább visszaforgatnád, mintsem kivennéd.

De mégis ki jogosult a KIVA igénybevételére? 

A törvény szövege szerint az adó alanya lehet:

 • a) az egyéni cég,
 • b) a közkereseti társaság,
 • c) a betéti társaság,
 • d) a korlátolt felelősségű társaság,
 • e) a zártkörűen működő részvénytársaság,
 • f) a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
 • g) az erdőbirtokossági társulat,
 • h) a végrehajtó iroda,
 • i) az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
 • j) a szabadalmi ügyvivői iroda,
 • k) a külföldi vállalkozó és
 • l) a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy.

A KIVA csak akkor választható az adóalany részéről, ha főleg az átlagos statisztikai létszám – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 50 főt; ha az árbevétel – kapcsolt vállalkozásokkal együtt – az előző évben nem haladta meg az 1 milliárd forintot; ha a mérlegfőösszeg nem haladta meg az 1 milliárd forintot.

Fontos tudni, hogy a kisvállalati adó éves elszámolású adó, ezért az adóbevallást a szokásos, adóévet követő május 31-ig kell beküldened. A bevallási kötelezettségeidet pedig a KIVA jelű nyomtatványon kell teljesítened.

A KIVA egy alternatív adózási lehetőséget biztosító adónem a KKV-k és mikrovállalkozások számára, annak érdekében, hogy kevesebb adó terhelje a céget. Akkor érdemes választanod, ha a költségeid nagy részét az alkalmazottak bére jelenti, illetve ha céged a közeljövőben nagy növekedés előtt áll. Törekedtem a KIVA összefoglalt bemutatására, de ha ennél többet szeretnél róla olvasni, akkor érdemes a KIVA előnyei és hátrányai részletes beszámolót elolvasnod a Cégjelzőn.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár online számlázás vállalkozás fejlesztés NAV Törvény hasznos tippek KATA új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem online számlázó adatszolgáltatási kötelezettség számlatömb tévhitek kata adatszolgáltatás online számla és billingo összekötés nav online számla ügyfélszolgálat e-számlázás katás számlázás pénztárgép áfa NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése nav online számla regisztráció kata szüneteltetése online adatszolgáltatási kötelezettség startup billingo fintech adó katás vállalkozás adatszolgáltatása online számla regisztráció egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk koronvírus fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo számla társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 koronajárvány Díjbekérő Proforma e-számlák integráció díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés katás egyéni vállalkozás üzleti terv API válságkezelés egyéni cég egyéni cég alapítása alanyi adómentes