A mesterséges intelligencia mint vállalkozói kisinas

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.20. - 5 p. olvasás

A mesterséges intelligencia használata egyre élénkebben foglalkoztatja a vállalkozókat és a vállalkozásfejlesztést zászlójukra tűző cégeket egyaránt. Az AI-tól a hatékonysági mutatók felpörgését várják elsősorban, hiszen nagyban segítheti a döntéshozást és a termelékenység növelését.

Mesterséges intelligencia

Attól persze, hogy a mesterséges intelligencia egy vállalati ökoszisztéma minden szereplőjének segít, a döntést nem hozza meg senki helyett, csak segít meghozni azt. A fizikai munka elvégzését rá lehet ugyan bízni egy robotra, de annak ellenőrzése emberi feladat kell legyen. Miben lehet mindazonáltal segítségünkre az AI a vállalati hétköznapokban?

A mesterséges intelligencia számos területen segítheti a vállalkozói életet, ha okosan használják. A Billingo Facebook csoport oszlopos tagjai leginkább a kommunikációban számítanak rá, a beszéldfelismerő funkciót és az MI algoritmusok segítségével működő adatelemzéseket használják, és jópáran robotizálták már a cégüket.

A játékfejlesztésben is szuperül kihasználható néhanapján: ötletgenerálás és szöveges tartalomgyártás chatGPT-vel, majd midjourney-vel vizuális ötletelés és vizuális tartalomkészítés következik. Persze jócskán akadnak, akik még nem használják az AI-t. Nézzük, ők miről maradnak le!

ChatGPT

A Generative Pre-trained Transformer, becenevén ChatGPT végtére is egy chatbot, amely a valós időben neki adott információ alapján, értelmezőmodellek használatával választ ad a kérdéseinkre, old meg feladatokat, amelyeket chat-szerűen leír nekünk lendületből. Az egész folyamat interaktív, és rengeteg területen használható, megírható vele egy Facebook poszt, de egy meeting összegzés vagy komolyabb e-mail is. Nincs szükség hozzá letöltendő appokra, egyszerűen elérhető böngészőből, alapesetben ingyenesen (de persze van fizetős verziója is).

Tipikusan megadható parancsok például: "foglald össze a feladatot", "készíts egy cikket adott témában", "szedd pontokba a megoldási javaslatokat erre és erre a problémára", "írj történetet valamiről." A lehetőségek tárháza nem végtelen, a chatGPT nem kívánságteljesítő tündér, de széleskörű, az biztos.

A ChatGPT hátulütői

Ha helytelen célokra használják, akár adatlopás is elkövethető chatGPT-vel, a korábban a Billingón is taglalt phishing áldozatai is könnyebben becserkészhetők, és a fake news terjesztését is elősegíti. Emellett aggodalomra ad okot, hogy a chatGPT zsarolóvírushoz használható kódot is tud írni, és a kártékony szoftverek továbbfejlesztésében is segítséget nyújthat a kiberbűnözőknek, mert morális értékeléssel egyelőre nem ruházták fel az AI-t. Az eddigieknél sokkal inkább résen kell lenni tehát.

Az interjúbegépelés bukása - a beszédfelismerés

A beszédfelismerő szoftverek a 2020-as évek online áldásai, nem kell az ízületi gyulladást kockáztatva szélsebesen begépelni, ami például egy sajtótájékoztatón elhangzik, vagy utómunkaként begépelni egy interjút hosszú órákon át.

A beszédfelismerő rendszerek felismerik, amit az ember a mikrofon számára hallótávolságon belül mond, és begépelik azt helyettünk, nekünk csak figyelnünk kell, a szöveg a valóságnak megfelel-e. Ma már olyan beszédfelismerő AI is van, amely felismeri a szarkazmust vagy a humoros megjegyzéseket, így mondjuk egy német szakszöveg fordításba nem törik bele a bicskája.

A fordítóprogramokat is ide tudjuk sorolni, a folyamatos AI tökéletesítéssel még akár az is lehet, hogy a közeljövőben eltörlődnek a nyelvi korlátok.

Apró homokszemek a gépezetben

Utaltunk rá, hogy bár a szoftverek felismerik a beszédet, de nem mindig értik megfelelően a mondandót, így érdemes az írásánál figyelni, és javítani az esetleges hibákat. Ezt leszámítva szuperül használható. A fordító programok nem mindig tökéletesek, ezeket a szövegeket is szükséges átellenőrizni.

Folyamatautomatizálás már a kkv-knál is

A robottechnológia ma már kéz a kézben jár a mesterséges intelligenciával, és a kórházakban, kutatóintézetekben, előállító- és összeszerelő-üzemekben is szinte mindennapos a használatuk. A Youtube-on táncoló robotkutyákon túl az ipari robotokat mindannyian ismerjük, a folyamatautomatizálás kulcsfigurái. Kisvállalatoknak is könnyű már használni, főként az együttműködő automatizálást választják a kkv szektorban, mert költséghatékony, sok helyen bevethető, könnyebb az automatizálás akár kis cégeknél is. Azt pedig tudjuk, hogy az automatizálás munkát spórol.

Erőforrás-megtakarítás a számlázásban is!
Nézd meg a Billingo ajánlatát!

Az együttműködő alkalmazások használatához egyébként nincs szükség végzettségre, így a dolgozók átképzésére gyakorlatilag nincs is szükség, amely rengeteg költséget takaríthat meg, a pontosságot pedig növeli. Tipikus példája annak, amikor az AI nem veszi el a munkát, hanem segíti azt. 

Adatelemzés

Az úgynevezett strukturálatlan adatok elemzése az AI tanulási folyamatain alapul, amely során hasonló képeket és/vagy eseteket mutatnak a mesterséges intelligencián alapuló szoftvernek, és az egy idő után egyre inkább felismeri a hasonlóságot és a különbségeket (az orvosdiagnosztikában is előszeretettel használják ezt a fajta megoldást, amely számottevően tehermentesítheti az egészségügyet).

A mesterséges intelligencia pontos munkája persze még nem garantált egyik esetben sem, ezért ha használod, mindenképpen ellenőrizd le a kapott eredményt. Mondjuk korrektúrázd a kapott chat GPT-s szöveget, és fusd át az adatokat, amelyeket átküld számodra.

Ki kell emelnünk a felelősségteljes és etikus használat fontosságát, ahogy korábban szót ejtettünk róla, az AI tudásával könnyű és csábító lehet visszaélni, de törekedjünk inkább az építő alkalmazásra.

Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia az emberi munkaerőt is helyettesítheti, ami valós veszélynek tűnik, okosan használva azonban inkább kiegészítője lehet a munkánknak, mintsem kitúrjon bárkit az asztalától.

Ha szintet lépnél a vállalkozásodban, van egy tippünk!
Megnézem a lehetőségeim

Hasonló cikkek a kategóriában

Egyre több pénzzel támogatják a bankok a vállalkozókat

Egyre több pénzzel támogatják a bankok a vállalkozókat

Vállalkozásfejlesztés 2023.05.11. - 9 p. olvasás

Nagyot változott a világ. A magánügyfelek után ma már a vállalkozókért is egyre nagyobb a versengés a bankszektorban. Az intézetek a bankszámlanyitáso...

fintech

5+1 digitalizációs terület a kkv-k körében

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.21. - 9 p. olvasás

A világ digitális ökoszisztémája gyakorlatilag napról napra változik, amellyel nehéz lépést tartania a vállalkozásoknak, de hasznos. A top 5 digitaliz...

qr kódos fizetés

Felkészül: a QR-kódos fizetés

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.14. - 10 p. olvasás

Az utóbbi években jelentősen kibővült az alternatív fizetési lehetőségek köre a bankkártyás fizetési mód mellett. Mivel a boltokban kötelező valamilye...

api

A Billingo API használata

Vállalkozásfejlesztés 2023.04.05. - 3 p. olvasás

Az automatizált, szuperkényelmesen működtethető webáruház csak régen volt álom, ma már elérhető távolságban van bármelyik Billingo ügyfél számára. A t...

cashback

Cash-back: egy új pénzügyi szolgáltatás a vevőidnek

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.31. - 9 p. olvasás

Egy újfajta készpénzfelvételi szolgáltatást tett részben ingyenessé az állam a tavalyi év végén, méghozzá a kereskedőknél történő készpénzfelvételt. E...

felsővezetői kiégés

Felsővezetőből egyéni vállalkozó? Nem ciki, sőt!

Vállalkozásfejlesztés 2023.03.23. - 6 p. olvasás

Külföldön szinte már trend, Magyarországon pedig nő annak népszerűsége, hogy felsővezetők egy pont után egyéni vállalkozóként folytatják tovább a karr...

Back to Top