Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Billingo számlázó program NAV …
NAV - 2020.10.12. - 2 p. olvasás

Billingo számlázó program NAV bejelentése

Az első Billingo számlád kiállítását követően 30 nap áll rendelkezésedre, hogy bejelentsd az új számlázódat a NAV-hoz. Ez kötelező adminisztráció, de máris mutatjuk a lépéseket. 2021. január 4-től azonban már nem kell bejelenteni a számlázó program használatát.

Billingo számlázó program NAV bejelentése

Miért kell bejelenteni a számlázó programokat a NAV-hoz?

Az NGM rendelet 21. §-a alapján a 2014. október 1-jét követően használatban lévő számlázó programok, online számlázó rendszerek és használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok adatait regisztrálni kell a NAV-nál. 

A bejelentésre az első érvényes számla kiállítását követően 30 nap áll rendelkezésre. Azt a programot, amelyet pedig már nem használsz, szintén 30 napon belül kell kijelentened. 

Akkor is be kell jelentened a számlázó programodat a NAV-hoz, ha új szoftverre váltasz, és mellette a régit is használni szeretnéd. Ebben az esetben mindegyik programot jelentened kell.

Amíg viszont a Billingo online számlázóban csak a Tesztprofilt használod, és nem állítasz ki érvényes számlát, addig a bejelentést sem kell megtenned.

Bár a számlázó program bejelentésére 30 nap áll rendelkezésedre, ne hagyd az utolsó pillanatra. A NAV bejelentés elmulasztása vagy hibás/hiányos adatokkal való teljesítése mulasztási bírságot von maga után, ami akár 500 000 Ft is lehet.

Küldj meghívót a könyvelődnek a Billingo számlázódhoz, így a saját Könyvelői fiókján keresztül, közvetlenül, a közreműködésed nélkül tudja bejelenteni a számlázódat a NAV felé. Sőt, még a Billingo és a NAV Online Számla összekötést is intézheti helyetted, amivel a kötelező NAV adatszolgáltatásodat is automatizálhatod.

A NAV bejelentés MÁS, mint a NAV Online Számla regisztráció

A NAV bejelentés és a NAV Online Számla regisztráció nem ugyanaz. Előbbi egy jelzés a NAV felé arról, hogy melyik számlázó programot használod. Utóbbira a NAV adatszolgáltatás teljesítéséhez van szükséged.  

A Billingo online számlázó NAV bejelentés lépései 

1.lépés: Töltsd le a NAV programokat a bejelentéshez

A Billingo online számlázó bejelentését csak a NAV által erre a célra létrehozott programmal tudod intézni. Ehhez telepítsd az Általános Nyomtatványkitöltő Programot (ÁNYK) és a SZAMLAZO nyomtatványkitöltő programot is. Ezeket a NAV oldaláról, INNEN töltheted le. 

Fontos! A Billingót online számlázó rendszerként kell bejelenteni. (A számlázó programok ebben az esetben telepíthető szoftverek. A Billingo nem igényel telepítést, online, felhő alapú szolgáltatás.)

Billingo számlázó program NAV bejelentése

2. Töltsd ki a vállalkozásod adatait a Billingódban

A vállalkozásod adatait a Billingo fiókodban, a Beállítások/Adatok fülön adhatod meg.

3. Töltsd le a bejelentéshez szükséges XML fájlt. 

Kattints a Beállítások/NAV bejelentés fülre, majd az oldal alján található SZÁMLÁZÓ XML-re kattintva töltsd le a XML fájlt. Majd ezt fájlt töltsd fel a NAV keretprogramba.

Billingo számlázó program NAV bejelentése

A NAV bejelentéshez szükséges adatok:

Rendszer neve: Billingo
Elérhetősége: www.billingo.hu
Online számlázási szolgáltatást nyújtó neve: Billingo Technologies Zrt.
Adószáma: 27926309-2-41

A bejelentés napja:
Ha már állítottál ki számlát a Billingóval, akkor a bejelentés napja az első számla kiállításának napja.
Ha még nem számláztál a Billingóval, akkor a bejelentés napja az adott nap.

Ennyi az egész. 

FONTOS UPDATE: 2021.01.04-től nem kell bejelenteni a NAV felé, ha számlázó programot használsz. A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványt abban az esetben nem kell beadnod, ha 2021.01.04-én vagy később vetted használatba online számlázódat.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top