Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Elektronikus számlázás kisokos…
Tippek - 2019.01.03. - 5 p. olvasás

Elektronikus számlázás kisokos - gyakori kérdések az e-számláról

Összegyűjtöttük az elektronikus számlázással kapcsolatos fontos kérdéseket, melyeket gyakran tesznek fel ügyfélszolgálatunkon.

Elektronikus e-számla

1. Mitől elektronikus a számla?

Az e-számla elektronikus formában kerül kiállításra és befogadásra. A számlaadatokat (az adott ország által elfogadott) elektronikus jelek formájában tartalmazza. Ezen felül a magyar áfa-törvény értelmében az elektronikus bizonylatnak biztosítania kell a számla:

  • eredetének hitelességét (egyértelműen azonosítható a kibocsátó),
  • adattartalmának sértetlenségét (a számlaadatokon semmiféle módosítás nem hajtható végre utólag),
  • olvashatóságát.

2. Minden programmal állíthatok ki e-számlát?

Nem, hiszen számos program egyáltalán nem is tartalmazza az elektronikus számlázás funkciót. Igen gyakori tévhit, hogy minden számlázó programmal kiállított bizonylat e-számlának minősül, viszont ahogyan ez a fentiekből is látszik, nem igaz. Váltás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy a szoftverrel van-e lehetőség elektronikus számlák küldésére, vagy csupán nyomtatni tudod vele a kiállított példányokat.

3. Kell különleges engedély az elektronikus számlák küldéséhez?

A vállalkozás működéséhez előírt engedélyeken kívül nem lesz másra szükség, hiszen az elektronikus számlák bevezetését a törvények nem kötik hatósági engedélyhez.

Az arra alkalmas program beszerzése után Te magad döntöd el, hogy mely vásárlók számára állítasz ki e-számlákat, vagy hagyományos, papír alapú bizonylatokat.

4. Tévhit vagy valóság - melyek a leggyakoribb tévedések az e-számlákkal kapcsolatban?

Drága, bonyolult, speciális szerződés szükséges a tárolás miatt - csak néhány olyan téma, amellyel kapcsolatban rengeteg rémhír terjeng. Aggodalomra azonban nincs okod, hiszen ezek többsége inkább csak tévhit, vagy félinformáció. Most összegyűjtöttük Neked a leggyakoribb tévedéseket az e-számlákkal kapcsolatban »

5. Tényleg drága az e-számlázás?

Ahány program, annyiféle díjszabás, így nem lehet kijelenteni, hogy az e-számlázás olcsó vagy drága lenne. Ez jórészt rajtad is múlik! Akad számos olyan szolgáltató, ahol például külön modulban tudod csak megvásárolni a funkciót, vagy kizárólag a legdrágább csomagban kapod meg az e-számlázás lehetőségét. Találni viszont sokkal olcsóbb megoldásokat is, a Billingónál például már a Kata csomagban is korlátlanul állíthatsz ki e-számlákat.

6. Van különbség a hagyományos, papír alapú és az elektronikus számlák tartalmi elemei közt?

Nincsen, azok lényegében megegyeznek, hiszen az e-számlákon is az alábbi tartalmi elemeket kell kötelezően feltüntetni:

  • a számla sorszáma, amely egyértelműen azonosítja a példányt,
  • a számla kelte,a számlát kiállítójának neve, címe és adószáma,
  • a vevő neve és címe,
  • az értékesített termék vagy szolgáltatás megnevezése, pontos mennyisége és nettó egységára (vagyis adó nélküli értéke),
  • a számla nettó összértéke,
  • az ÁFA százalékban és értékkel is kifejezve.

A hagyományos és elektronikus számla közötti különbségekről itt olvashatsz >>

7. Hogyan tudják befogadni az ügyfelek az e-számlákat?

Neked is átfutott már a fejeden, hogy egy-két ügyfél biztosan rákérdez majd, hogyan fogadja be az e-számlákat? Ettől sem kell tartanod! Egyfelől az e-számlák befogadása sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolná az ember, így ezen jó eséllyel nem fognak problémázni partnereid.

Másfelől egy korábbi cikkünkben találsz egy átlátható összefoglalót is, amiben minden lényeges infót kilistáztunk az e-számlák befogadásával kapcsolatban. Akár ezt is megmutathatod az érdeklődő vásárlónak.

8. Mit kell tudni az elektromos számlák könyveléséről?

A könyvelőd nem fogadta kitörő örömmel, hogy e-számlákra váltanál? Pedig a könyvelésük sem jelent plusz terhet, főleg egy olyan programmal, mint a Billingo. Akár néhány kattintással exportálhatod a számlákat a legkülönfélébb könyvelő programokba.Természetesen ebben a témában is írtunk már korábban részletesebben a legfontosabb tudnivalókról.

9. Meddig és hogyan kell megőrizni az e-számlákat?

Az elektronikus példányokra a hagyományos, kézi számlatömbökhöz hasonló rendelkezések vonatkoznak. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján 5, míg a számviteli törvény értelmében 8 évig kell megőrizni. A különbség a formátumban rejlik, hiszen amíg előbbieket értelemszerűen papír alapon kell elraknod, addig az e-számlákat elektronikus formában kell megőrizned. Az ellenőrzés során az eredeti bizonylatot nem helyettesítheti a kinyomtatott változat.

Fontos! A könyvelő programok többsége csupán korlátozott ideig, általában 1-2 évig tárolja csak a számlákat, éppen ezért azok lementéséről és megőrzéséről idővel gondoskodnod kell. A Billingónál azonban ezzel sem kell foglalkoznod, hiszen tárgyév + 10 évig tárolja helyetted az e-számlákat.

10. Hogyan tudok elektronikus számlákat kiállítani?

Ahogyan cikkünk első részében is említettük, nem minden program alkalmas e-számlázásra, ezért a választás előtt erre mindenképpen érdemes ránézned. A Billingónál a folyamat egyébként lényegében megegyezik a hagyományos számlák kiállításával. Csupán néhány kattintásra lesz szükséged, szóval pillanatok alatt beletanulsz majd. Ehhez adunk egy kis extra segítséget egy képes útmutató formájában, amelyben lépésről lépésre bemutatjuk a folyamatot.

5 további fontos kérdés és hasznos válasz az e-számlákról

Maradt még néhány kérdésed az e-számlákról? Nem hagyunk válaszok nélkül, hiszen cikkünk első részében 5 másik égető kérdést válaszoltunk meg az elektronikus számlákkal kapcsolatban »

Fontos! Az e-számlákat a Billingónál a Master, Kata és Innovátor csomagokban találod. 

Fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét, Billingózz akár teljesen ingyen, bármiféle kötelezettség nélkül »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés