Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Hagyományos, papír alapú száml…
Tippek - 2021.02.18. - 6 p. olvasás

Hagyományos, papír alapú számla kiállítása a Billingóban

Hiába terjed az elektronikus számlázás, Te, egyes vevőid vagy a könyvelőd még mindig ragaszkodik a hagyományos, papír alapú bizonylatokhoz? A Billingód ebben is partner. Minden Billingo csomagban ingyenesen, korlátozás nélkül állíthatsz ki papír alapú számlákat. Gyere, megmutatjuk, mennyire egyszerű.

Hagyományos, papír alapú számla kiállítása a Billingóban

A NAV online számlaadat-szolgáltatás bővítésével egyre több vállalkozás vált online számlázásra. A digitalizáció előretörése ellenére azonban még így is sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos, papír alapú számlákhoz. Ekkor sem kell azonban leragadni a sok adminisztrációs terhet jelentő kézi számlatömbnél. A Billingóval a modern online számlázás előnyeit élvezve készíthetsz hagyományos, papír alapú számlákat. 

Azért is érdemes Billingóval készíteni a papír alapú számlákat, mert 

 • pillanatok alatt, néhány gombnyomással állítod ki a számláidat, 
 • gyönyörű, igényes és jól olvasható számlát adsz a vevőidnek,
 • az online számlázód segíti a számlaadatok kitöltését,
 • minimalizálhatod a számlakiállítási hibákat, 
 • a NAV online számlaadat-szolgáltatás teljesítését is automatizálhatod,
 • ha a számlát e-mailben küldöd, a posta- és nyomtatási költség egy részét is megspórolod,
 • a számlaadatokat a könyvelőd online, közvetlenül is elérheti,
 • korábbi számláidat később is letöltheted, kinyomtathatod vagy e-mailben is elküldheted*,
 • API segítségével* vállalatirányítási rendszerbe vagy webshopba is integrálhatod a számlázást, 
 • mindig 100%-ban a NAV hatályos jogszabályai szerint számlázol. 

Fontos tudnivalók a hagyományos, papír alapú számlákról 

 • A papír alapú számlákat az eladónak és a vevőnek is 8 évig, papír alapon meg kell őriznie. Az így kiállított számlát kinyomtathatod 2 példányban, így az egyiket megtartod magadnak/leadod a könyvelésre, a másikat pedig átadod a vevőnek. 
 • A Billingóban a papír alapú számlát is küldheted e-mailben a vevődnek, így neked csak 1 példányt kell kinyomtatni, a másikat ő is kinyomtathatja. Ezzel megspórolod a postaköltséget és a nyomtatási kiadások egy részét is.
 • A hagyományos, papír alapú számlák adatait kényelmesen letöltheti a könyvelőd a Könyvelői fiókján keresztül, és természetesen a számlaképeket is ellenőrizni tudja.
 • Papír alapú számla kiállítása esetén is kötelező a NAV online számlaadat-szolgáltatás teljesítése. Ha a Billingódat összekötötted a NAV Online Számla rendszerével, a Billingo automatikusan teljesíti helyetted az adatszolgáltatást. 

Hagyományos, papír alapú számla kiállítása Billingóval 

Papír alapú számlát a Számlák menüpont, Új számla gombra kattintva tudsz létrehozni. 


Add meg a vevő számlázási adatait a Kinek szól a számla? blokkban. 

Ha a Partnerek menüpontban már szerepel a vevő, akkor a rendszer automatikusan kitölti az ismert adatokat. 

Ha a vevőd vállalkozás vagy egyéni vállalkozó, akkor a nevének első karaktereinek megadásával a Billingo Céginfó adatbázisából felajánlja a szóba jöhető vállalkozásokat/egyéni vállalkozókat. Válaszd ki ezek közül a megfelelőt, így garantáltan helyes és naprakész adatok kerülnek a számlára és a rendszer a partner adószámát is automatikusan kitölti helyetted. (A funkciót a Beállítások/Számlabeállítások menüpontban akár ki is kapcsolhatod.)

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a partner adózási formájától függően jelölendő a számlán az adószám. Erre a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség miatt van szükség. 

 

A Számla adatai blokkban adhatod meg a számla legfontosabb, kötelező adatait.

 A Billingo a számla keltének automatikusan és kötelezően az aznapi dátumot adja meg. Emellett szabadon beállíthatod a teljesítés keltét is. 

A számla többi adatát tekintve a Billingo a Beállítások menüpontban korábban rögzített információkat veszi alapul. Ez alapján a fizetés határidejét, a fizetés módját, a bankszámlaszámot, a számla nyelvét és pénznemét, az árfolyamot (külföldi számla esetén) és a végösszegi kerekítést is automatikusan kitölti helyetted. Máris nyertél néhány percet. 

Több bankszámlaszám esetén kiválaszthatod, hogy melyik szerepeljen a számlán. Illetve a többi adatot is módosítani tudod manuálisan is.

Ugyanitt tudod jelölni azt is, ha %-os kedvezményt szeretnél adni a számla végösszegéből.

Az online fizetés mezőben pedig engedélyezheted, hogy a vevőd Barionnal vagy SimplePay-jel fizesse ki a számládat. 

A Mit számlázol? blokkban tudod rögzíteni a számla egyes tételeit. Az egységárat nettóban és bruttóban is megadhatod. A rendszer az alapértelmezetten beállított adatoknak megfelelően tölti ki az áfa mértékét. 

Amennyiben a számla kiállításakor a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA valamelyikét használod, meg kell adnod annak jogcímét. Ezt egy legördülő menüből választhatod ki.

Ne felejtsd el a mennyiségi egységet sem megadni. 

Új tételt az Új tétel hozzáadása gombra kattintva adhatsz a listához. 

A rögzített tételeket a rendszer tárolja a termékek menüpontban. Ha legközelebb ugyanezt a terméket szeretnéd számlázni, az első néhány karakter alapján a Billingo felajánlja a korábbi adatokat. Így még gyorsabban számlázhatsz. 

A rendszer automatikusan kiszámolja helyetted a nettó és bruttó összeget, és Számla tételei összesen blokkban a végösszegnél az áfa összegét is megjeleníti. Szuper, igaz?

A Számlatömb blokkban tudod kiválasztani, hogy melyik számlatömbbe szeretnéd menteni a számlát. Ha csak egy számlatömböt használsz, akkor itt nincs teendőd.

A Címkék blokkban különböző címkéket rögzíthetsz, amelyek alapján később a listában egyszerűen tudsz keresni a számlák között.


A Megjegyzés blokkban egyedi megjegyzéseket rögzíthetsz. Ha minden számlán ugyanazt a megjegyzést szeretnéd feltüntetni, érdemes azt előre beállítani a Beállítások menüpontban. 

Ha A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz vagy A számla pénzügyi teljesítést nem igényel boxokat bejelölöd, akkor a felirat rákerül a számládra. 

Elektronikus vagy hagyományos, papír alapú számla?

Ha hagyományos, papír alapú számlát szeretnél kiállítani, akkor a Számla típusa blokkban válaszd a Hagyományos számla lehetőséget. 


A Küldjük a Billingón keresztül blokkban, a Billingo rendszerén keresztül e-mailben is elküldheted a papír alapú számládat. Viszont ebben az esetben ezt neked és a vevőnek is ki kell nyomtatni. 

Ha nem szeretnéd online küldeni, akkor válaszd a második lehetőséget, és a Mentést követően nyomtasd ki 2 példányban a számlát.  

A NAV Online számla adatszolgáltatás blokkban menedzselheted, hogy a Billingód automatikusan beküldje-e a számládat a NAV Online Számla rendszerbe. Ez akkor működik automatikusan, ha előzőleg összekötötted a két rendszert. Ha még nem tetted meg, ITT találsz hozzá képes, videós útmutatót. 


Ennyire egyszerű. 

Próbáld ki Te is!
Kipróbálom


*A funkió KATA, Master és Innovátor előfizetés esetén érhető el.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023