Hagyományos, papír alapú számla kiállítása a Billingóban

Billingo hírek 2021.02.18. - 6 p. olvasás

Hiába terjed az elektronikus számlázás, Te, egyes vevőid vagy a könyvelőd még mindig ragaszkodik a hagyományos, papír alapú bizonylatokhoz? A Billingód ebben is partner. Minden Billingo csomagban ingyenesen, korlátozás nélkül állíthatsz ki papír alapú számlákat. Gyere, megmutatjuk, mennyire egyszerű.

A NAV online számlaadat-szolgáltatás bővítésével egyre több vállalkozás vált online számlázásra. A digitalizáció előretörése ellenére azonban még így is sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos, papír alapú számlákhoz. Ekkor sem kell azonban leragadni a sok adminisztrációs terhet jelentő kézi számlatömbnél. A Billingóval a modern online számlázás előnyeit élvezve készíthetsz hagyományos, papír alapú számlákat. 

Azért is érdemes Billingóval készíteni a papír alapú számlákat, mert 

  • pillanatok alatt, néhány gombnyomással állítod ki a számláidat, 
  • gyönyörű, igényes és jól olvasható számlát adsz a vevőidnek,
  • az online számlázód segíti a számlaadatok kitöltését,
  • minimalizálhatod a számlakiállítási hibákat, 
  • a NAV online számlaadat-szolgáltatás teljesítését is automatizálhatod,
  • ha a számlát e-mailben küldöd, a posta- és nyomtatási költség egy részét is megspórolod,
  • a számlaadatokat a könyvelőd online, közvetlenül is elérheti,
  • korábbi számláidat később is letöltheted, kinyomtathatod vagy e-mailben is elküldheted*,
  • API segítségével* vállalatirányítási rendszerbe vagy webshopba is integrálhatod a számlázást, 
  • mindig 100%-ban a NAV hatályos jogszabályai szerint számlázol. 

Fontos tudnivalók a hagyományos, papír alapú számlákról 

  • A papír alapú számlákat az eladónak és a vevőnek is 8 évig, papír alapon meg kell őriznie. Az így kiállított számlát kinyomtathatod 2 példányban, így az egyiket megtartod magadnak/leadod a könyvelésre, a másikat pedig átadod a vevőnek. 
  • A Billingóban a papír alapú számlát is küldheted e-mailben a vevődnek, így neked csak 1 példányt kell kinyomtatni, a másikat ő is kinyomtathatja. Ezzel megspórolod a postaköltséget és a nyomtatási kiadások egy részét is.
  • A hagyományos, papír alapú számlák adatait kényelmesen letöltheti a könyvelőd a Könyvelői fiókján keresztül, és természetesen a számlaképeket is ellenőrizni tudja.
  • Papír alapú számla kiállítása esetén is kötelező a NAV online számlaadat-szolgáltatás teljesítése. Ha a Billingódat összekötötted a NAV Online Számla rendszerével, a Billingo automatikusan teljesíti helyetted az adatszolgáltatást. 

Hagyományos, papír alapú számla kiállítása Billingóval 

Papír alapú számlát a Számlák menüpont, Új számla gombra kattintva tudsz létrehozni. 


Add meg a vevő számlázási adatait a Kinek szól a számla? blokkban. 

Ha a Partnerek menüpontban már szerepel a vevő, akkor a rendszer automatikusan kitölti az ismert adatokat. 

Ha a vevőd vállalkozás vagy egyéni vállalkozó, akkor a nevének első karaktereinek megadásával a Billingo Céginfó adatbázisából felajánlja a szóba jöhető vállalkozásokat/egyéni vállalkozókat. Válaszd ki ezek közül a megfelelőt, így garantáltan helyes és naprakész adatok kerülnek a számlára és a rendszer a partner adószámát is automatikusan kitölti helyetted. (A funkciót a Beállítások/Számlabeállítások menüpontban akár ki is kapcsolhatod.)

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a partner adózási formájától függően jelölendő a számlán az adószám. Erre a NAV online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség miatt van szükség. 

 

A Számla adatai blokkban adhatod meg a számla legfontosabb, kötelező adatait.

 A Billingo a számla keltének automatikusan és kötelezően az aznapi dátumot adja meg. Emellett szabadon beállíthatod a teljesítés keltét is. 

A számla többi adatát tekintve a Billingo a Beállítások menüpontban korábban rögzített információkat veszi alapul. Ez alapján a fizetés határidejét, a fizetés módját, a bankszámlaszámot, a számla nyelvét és pénznemét, az árfolyamot (külföldi számla esetén) és a végösszegi kerekítést is automatikusan kitölti helyetted. Máris nyertél néhány percet. 

Több bankszámlaszám esetén kiválaszthatod, hogy melyik szerepeljen a számlán. Illetve a többi adatot is módosítani tudod manuálisan is.

Ugyanitt tudod jelölni azt is, ha %-os kedvezményt szeretnél adni a számla végösszegéből.

Az online fizetés mezőben pedig engedélyezheted, hogy a vevőd Barionnal vagy SimplePay-jel fizesse ki a számládat. 

A Mit számlázol? blokkban tudod rögzíteni a számla egyes tételeit. Az egységárat nettóban és bruttóban is megadhatod. A rendszer az alapértelmezetten beállított adatoknak megfelelően tölti ki az áfa mértékét. 

Amennyiben a számla kiállításakor a 0%, AM, MAA, ATHK és K_AFA valamelyikét használod, meg kell adnod annak jogcímét. Ezt egy legördülő menüből választhatod ki.

Ne felejtsd el a mennyiségi egységet sem megadni. 

Új tételt az Új tétel hozzáadása gombra kattintva adhatsz a listához. 

A rögzített tételeket a rendszer tárolja a termékek menüpontban. Ha legközelebb ugyanezt a terméket szeretnéd számlázni, az első néhány karakter alapján a Billingo felajánlja a korábbi adatokat. Így még gyorsabban számlázhatsz. 

A rendszer automatikusan kiszámolja helyetted a nettó és bruttó összeget, és Számla tételei összesen blokkban a végösszegnél az áfa összegét is megjeleníti. Szuper, igaz?

A Számlatömb blokkban tudod kiválasztani, hogy melyik számlatömbbe szeretnéd menteni a számlát. Ha csak egy számlatömböt használsz, akkor itt nincs teendőd.

A Címkék blokkban különböző címkéket rögzíthetsz, amelyek alapján később a listában egyszerűen tudsz keresni a számlák között.


A Megjegyzés blokkban egyedi megjegyzéseket rögzíthetsz. Ha minden számlán ugyanazt a megjegyzést szeretnéd feltüntetni, érdemes azt előre beállítani a Beállítások menüpontban. 

Ha A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz vagy A számla pénzügyi teljesítést nem igényel boxokat bejelölöd, akkor a felirat rákerül a számládra. 

Elektronikus vagy hagyományos, papír alapú számla?

Ha hagyományos, papír alapú számlát szeretnél kiállítani, akkor a Számla típusa blokkban válaszd a Hagyományos számla lehetőséget. 


A Küldjük a Billingón keresztül blokkban, a Billingo rendszerén keresztül e-mailben is elküldheted a papír alapú számládat. Viszont ebben az esetben ezt neked és a vevőnek is ki kell nyomtatni. 

Ha nem szeretnéd online küldeni, akkor válaszd a második lehetőséget, és a Mentést követően nyomtasd ki 2 példányban a számlát.  

A NAV Online számla adatszolgáltatás blokkban menedzselheted, hogy a Billingód automatikusan beküldje-e a számládat a NAV Online Számla rendszerbe. Ez akkor működik automatikusan, ha előzőleg összekötötted a két rendszert. Ha még nem tetted meg, ITT találsz hozzá képes, videós útmutatót. 


Ennyire egyszerű. 

Próbáld ki Te is!
Kipróbálom


*A funkió KATA, Master és Innovátor előfizetés esetén érhető el.

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top