Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Hamarosan be kell kötni a szám…
NAV - 2016.11.16. - 1 p. olvasás

Hamarosan be kell kötni a számlázó programokat a NAV-hoz

2015-ben hallottunk először a tervről, hogy a NAV szeretné a számlázó programokat közvetlenül összekapcsolni a rendszerébe. Ennek megfelelően mára az adózásról szóló törvény kibővült egy bekezdéssel (31/b §), amely előírja, hogy 2017. július 1-től az áfaalanyoknak a NAV felé külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást kell nyújtaniuk.

Hamarosan be kell kötni a számlázó programokat a NAV-hoz

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 2017. július 1-től tehát bekötik a cégek számlázását a NAV-hoz, amelynek köszönhetően megvalósul az automatikus és elektronikus, valós idejű adatszolgáltatás az adóhatóság felé.

A szabály a 100 000 Ft-ot meghaladó adót tartalmazó számlákra vonatkozik majd, ezeket a számlákat a rendszer kibocsátáskor automatikusan, elektronikusan megküldi a NAV-nak is.

Jelentős változás a jelenlegi helyzethez képest, hogy eddig az adatokat 1 millió forintos áfa felett volt kötelező szerepeltetni a tételes belföldi összesítő jelentésben, valamint, hogy a számlaadatokról nem utólag, hanem azonnal értesül a NAV.

Természetesen a jogszabályváltozás alól a kézi számlákat kiállító vállalkozások sem bújhatnak ki. Ők vagy átállnak egy, a jogszabályoknak is megfelelő számlázó programra, vagy jelentős extra adminisztrációval tesznek eleget az új előírásoknak.

A számlázó programok NAV-hoz való bekötése hatalmas fegyver lehet az adóhatóság kezében, amelynek célja a gazdaság fehérítése, valamint a nagyobb költségvetési bevétel elérése.

Válts most Billingóra, és használd a számlázó programot akár teljesen ingyen. Kipróbálom a Billingót »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top