Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Így működik majd a számlázó pr…
NAV - 2018.02.15. - 3 p. olvasás

Így működik majd a számlázó programok NAV-bekötése a gyakorlatban

Vészesen közeledik az online számlaadatszolgáltatási-kötelezettség júliusi indulása, így egyre többet hallani az új szabályokról, határidőkről, mulasztásokról és persze büntetésekről. De vajon hogyan változtatja meg az új rendszer a vállalkozások mindennapjait? Hogyan működik majd a gyakorlatban pontosan az adatszolgáltatás? Máris mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Így működik majd a számlázó programok NAV-bekötése a gyakorlatban

Nem minden számlázó programmal tudod majd teljesíteni a bejelentést a NAV felé

A számlázó programokkal kapcsolatban több találgatás is felmerült, ezért érdemes gyorsan eloszlatni az egyik leggyakoribb tévhitet. Fontos ugyanis tudni, hogy a NAV-bekötés után a programok irányába továbbra sem lesz elvárás az automatikus adatszolgáltatás funkciója, így több szolgáltató azt nem is építi be a rendszerébe.

Ebben az esetben pedig marad az adatok kézzel való feltöltögetése a NAV új felületére, ami igencsak időigényes lesz. Arról nem is beszélve, hogy a kézi számlákhoz hasonlóan magában rejti a hibázás lehetőségét, amely akár 500.000 forintos büntetést is vonhat maga után számlánként.

A Billingo teljesíti helyetted az adatszolgáltatást

Éppen ezért érdemes már most olyan program után nézni, amely tartalmazza majd az online számlaadat-szolgáltatáshoz szükséges NAV-összekötés funkciót. A Billingónál például már javában folynak a fejlesztések, így azt is eláruljuk, hogyan néz majd ki a gyakorlatban a bejelentés.

Az első nagy könnyítés, hogy nem kell majd válogatni a számlákat, hiszen a rendszer érzékeli majd az érintett, vagyis legalább 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó példányokat. A számla létrehozásával egyidőben pedig automatikusan továbbítja azt a NAV irányába, így neked nem kell majd:

  • adatokat feltöltened az adóhatóság KOBAK nevű rendszerébe,
  • beállítanod, bekattintanod, kiválasztanod, továbbküldened semmit.

A Billingo ugyanis magától teljesíti majd a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget, ami márcsak azért is igen hasznos, mert:

  • nem felejted el a bejelentéseket,
  • kiküszöbölheted a hibázást, a téves adatokat és az ezekkel járó bírságok lehetőségét.

A kézi számlákkal az adatszolgáltatás is sokkal bonyolultabb és időigényesebb lesz

Sokan kérdezték az elmúlt időszakban, hogy mi lesz a kéziszámlákkal. Ugyanis még olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy a NAV-bekötésre vonatkozó új rendelet betiltja majd a „hagyományos módszert”. Nemrég azonban utánajártunk, és meg is válaszoltuk a témával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Ebből kiderül, hogy a kézi számlák nem szűnnek meg, és természetesen a 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó számlákat is nyugodtan kiállíthatod majd kézzel. Persze, ha van kedved és időd utána még a bejelentéshez szükséges adatokat egyesével bepötyögni és nem tartasz az esetleges büntetésektől sem.

Éppen ezért egyébként maga az adóhivatal is a számlázó programok használatát javasolja, korábban pedig mi is többször írtunk már arról itt, itt, valamint itt és még itt is, hogy a kézi számlák lecserélése után a Billingóval hogyan teheted (költség)hatékonyabbá a vállalkozásod működését.

Hogyan tudom teljesíteni az azonnali bejelentési kötelezettséget?

Sok vállalkozót aggasztanak még a kötelező NAV-bekötés után életbe lépő szigorú határidőkkel kapcsolatos bizonytalanságok. Egészen pontosan az, hogy nemrég kiderült, hogy az első tervezettel ellentétben nem 24 óra áll majd rendelkezésére a számlázó programot használó vállalkozóknak az adatszolgáltatásra. Az érintet számlák adatait ugyanis azonnal továbbítani kell majd a NAV irányába. De vajon mit jelent pontosan az "azonnal"?

Röviden és tömören összefoglalva ennyit: amint a számla kiállításának folyamata lezárult, (tehát az adatai már nem módosíthatók) azonnal el kell kezdődnie az adatszolgáltatási folyamatnak. Ezt azonban, mint említettük a Billingo elintézi majd helyetted, így lényegében nem kell azon aggódnod, hogy időben megtetted-e a bejelentést.

És mi a helyzet a váratlan fennakadásokkal? A tervek szerint a cégeknek 48 órájuk lesz korrigálni az esetleges hibákat és mulasztásokat vállalati üzemzavar, mint például egy áramkimaradás esetén. Amennyiben ez nem sikerül, úgy kézzel kell felvinniük az adatokat a NAV rendszerébe, különben akár 500.000 Ft-os bírságra is számíthatnak.

Kerüld el a súlyos NAV-büntetéseket, próbáld ki egy hónapig teljesen ingyen és bármiféle kötelezettség nélkül a Billingo Premiumot »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés