Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Így működik majd a számlázó pr…
NAV - 2018.02.15. - 3 p. olvasás

Így működik majd a számlázó programok NAV-bekötése a gyakorlatban

Vészesen közeledik az online számlaadatszolgáltatási-kötelezettség júliusi indulása, így egyre többet hallani az új szabályokról, határidőkről, mulasztásokról és persze büntetésekről. De vajon hogyan változtatja meg az új rendszer a vállalkozások mindennapjait? Hogyan működik majd a gyakorlatban pontosan az adatszolgáltatás? Máris mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Így működik majd a számlázó programok NAV-bekötése a gyakorlatban

Nem minden számlázó programmal tudod majd teljesíteni a bejelentést a NAV felé

A számlázó programokkal kapcsolatban több találgatás is felmerült, ezért érdemes gyorsan eloszlatni az egyik leggyakoribb tévhitet. Fontos ugyanis tudni, hogy a NAV-bekötés után a programok irányába továbbra sem lesz elvárás az automatikus adatszolgáltatás funkciója, így több szolgáltató azt nem is építi be a rendszerébe.

Ebben az esetben pedig marad az adatok kézzel való feltöltögetése a NAV új felületére, ami igencsak időigényes lesz. Arról nem is beszélve, hogy a kézi számlákhoz hasonlóan magában rejti a hibázás lehetőségét, amely akár 500.000 forintos büntetést is vonhat maga után számlánként.

A Billingo teljesíti helyetted az adatszolgáltatást

Éppen ezért érdemes már most olyan program után nézni, amely tartalmazza majd az online számlaadat-szolgáltatáshoz szükséges NAV-összekötés funkciót. A Billingónál például már javában folynak a fejlesztések, így azt is eláruljuk, hogyan néz majd ki a gyakorlatban a bejelentés.

Az első nagy könnyítés, hogy nem kell majd válogatni a számlákat, hiszen a rendszer érzékeli majd az érintett, vagyis legalább 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó példányokat. A számla létrehozásával egyidőben pedig automatikusan továbbítja azt a NAV irányába, így neked nem kell majd:

  • adatokat feltöltened az adóhatóság KOBAK nevű rendszerébe,
  • beállítanod, bekattintanod, kiválasztanod, továbbküldened semmit.

A Billingo ugyanis magától teljesíti majd a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget, ami márcsak azért is igen hasznos, mert:

  • nem felejted el a bejelentéseket,
  • kiküszöbölheted a hibázást, a téves adatokat és az ezekkel járó bírságok lehetőségét.

A kézi számlákkal az adatszolgáltatás is sokkal bonyolultabb és időigényesebb lesz

Sokan kérdezték az elmúlt időszakban, hogy mi lesz a kéziszámlákkal. Ugyanis még olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy a NAV-bekötésre vonatkozó új rendelet betiltja majd a „hagyományos módszert”. Nemrég azonban utánajártunk, és meg is válaszoltuk a témával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Ebből kiderül, hogy a kézi számlák nem szűnnek meg, és természetesen a 100.000 Ft áthárított ÁFA-t tartalmazó számlákat is nyugodtan kiállíthatod majd kézzel. Persze, ha van kedved és időd utána még a bejelentéshez szükséges adatokat egyesével bepötyögni és nem tartasz az esetleges büntetésektől sem.

Éppen ezért egyébként maga az adóhivatal is a számlázó programok használatát javasolja, korábban pedig mi is többször írtunk már arról itt, itt, valamint itt és még itt is, hogy a kézi számlák lecserélése után a Billingóval hogyan teheted (költség)hatékonyabbá a vállalkozásod működését.

Hogyan tudom teljesíteni az azonnali bejelentési kötelezettséget?

Sok vállalkozót aggasztanak még a kötelező NAV-bekötés után életbe lépő szigorú határidőkkel kapcsolatos bizonytalanságok. Egészen pontosan az, hogy nemrég kiderült, hogy az első tervezettel ellentétben nem 24 óra áll majd rendelkezésére a számlázó programot használó vállalkozóknak az adatszolgáltatásra. Az érintet számlák adatait ugyanis azonnal továbbítani kell majd a NAV irányába. De vajon mit jelent pontosan az "azonnal"?

Röviden és tömören összefoglalva ennyit: amint a számla kiállításának folyamata lezárult, (tehát az adatai már nem módosíthatók) azonnal el kell kezdődnie az adatszolgáltatási folyamatnak. Ezt azonban, mint említettük a Billingo elintézi majd helyetted, így lényegében nem kell azon aggódnod, hogy időben megtetted-e a bejelentést.

És mi a helyzet a váratlan fennakadásokkal? A tervek szerint a cégeknek 48 órájuk lesz korrigálni az esetleges hibákat és mulasztásokat vállalati üzemzavar, mint például egy áramkimaradás esetén. Amennyiben ez nem sikerül, úgy kézzel kell felvinniük az adatokat a NAV rendszerébe, különben akár 500.000 Ft-os bírságra is számíthatnak.

Kerüld el a súlyos NAV-büntetéseket, próbáld ki egy hónapig teljesen ingyen és bármiféle kötelezettség nélkül a Billingo Premiumot »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top