Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a…
NAV - 2020.10.13. - 3 p. olvasás

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

Utolsó szakaszához érkezik a valós idejű NAV online számlaadat-szolgáltatás bővítése, hamarosan minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Nézzük, milyen lesz az online számlázás 2021-ben.

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

2021. január 1-től tovább bővül a NAV online adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az új jogszabály-változás az adatok strukturális módosulásai miatt újabb fejlesztési kötelezettséget jelent a számlázó programok készítői számára. A NAV már publikálta a 3.0-ás verzió informatikai sémáját és műszaki leírását, így a Billingónál a fejlesztések máris elindultak. 

2021-től az alábbiak szerint kell teljesíteni a NAV online adatszolgáltatást:

  • Belföldi vagy közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a névnek, címnek és adószámnak (közösségi adószám) is szerepelnie kell. 
  • Nem közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a nevet és címet is kötelező feltüntetni. Az adószám nem kötelező adat, de megadható.
  • Nem adóalany és nem magánszemély vevő esetén a nevet és a címet kötelező feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is. (Ebbe a csoportba tartoznak pl. a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag közhatalmi tevékenységet végző testületek)
  • Magánszemély vevő esetén a számlán a nevet és címet is fel kell tüntetni, az adatszolgáltatásban viszont nem szerepelhet.

A fentiek miatt fontos, hogy számlázáskor különbséget kell tenni a magánszemély és nem magánszemély vevők között. A Billingóban ez a funkció már tökéletesen működik. A számla kiállításakor már most is jelölheted, hogy a vevőd adószámmal rendelkezik, nem rendelkezik adószámmal(magánszemély) illetve külföldi. 

Ez azért nagyon fontos, mert magánszemély esetén bár a számla tartalmazza a vevő nevét és címét, azt az adatszolgáltatásban nem szerepelhet, még akkor sem, ha az adatok rendelkezésre állnak. 

2021 áprilisáig tart a szankciómentesség

A jogszabály-változás január 1-től lép életbe, a jelenlegi információk szerint azonban áprilisig nem számíthatnak szankciókra azok a vállalkozások, akik nem az újítások szerint szolgáltatnak adatot. A rendszer megfelelő működtetéséhez azonban ajánlott már januárban átállni és az áprilisig tartó időszakot tesztelésre használni.

Egyedi megoldással segíti a Billingo a nemzetközi nagyvállalatokat

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség új célcsoportját jelentik majd azok a nemzetközi vállalatcsoportok, amelyek magyarországi leányvállalatokkal működnek és eddig még nem volt szükségük adatszolgáltatásra alkalmas számlázó programra. Nekik vagy külön fejlesztésre lesz szükségük vagy a vállalatirányítási rendszerük és a NAV Online Számla rendszer közötti áthidaló megoldást kell keresniük.

Utóbbinak egyik legegyszerűbb módja a Billingo online számlázó integrálása. Az Billingo API-val összekapcsolódva ugyanis a vállalatirányítási rendszer és a számlázó könnyen kommunikál egymással, a Billingót a NAV Online Számla rendszerrel összekötve pedig az adatszolgáltatás is automatikusan megoldható. 

A Billingóval azért is járnak jól a hazai leányvállalattal rendelkező nemzetközi cégcsoportok, mert a Billingo online számlázó előfizetési díja a folyamatosan fejlesztéseket, az API használatot és az e-számlázást is tartalmazza, és a számlázás a megszokott vállalatirányítás rendszer változtatása nélkül is mindig a jogszabályoknak megfelelően tartható naprakészen. 

Kérj részletes információt nagyvállalati megoldásainkról »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés