Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a…
NAV - 2020.10.13. - 3 p. olvasás

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Utolsó szakaszához érkezik a valós idejű NAV online számlaadat-szolgáltatás bővítése, hamarosan minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Nézzük, milyen lesz az online számlázás 2021-ben.

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

NAV online adatszolgáltatás 2021-es változások

2021. január 1-től tovább bővül a NAV online adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az új jogszabály-változás az adatok strukturális módosulásai miatt újabb fejlesztési kötelezettséget jelent a számlázó programok készítői számára. A NAV már publikálta a 3.0-ás verzió informatikai sémáját és műszaki leírását, így a Billingónál a fejlesztések máris elindultak. 

2021-től az alábbiak szerint kell teljesíteni a NAV online adatszolgáltatást:

  • Belföldi vagy közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a névnek, címnek és adószámnak (közösségi adószám) is szerepelnie kell. 
  • Nem közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a nevet és címet is kötelező feltüntetni. Az adószám nem kötelező adat, de megadható.
  • Nem adóalany és nem magánszemély vevő esetén a nevet és a címet kötelező feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is. (Ebbe a csoportba tartoznak pl. a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag közhatalmi tevékenységet végző testületek)
  • Magánszemély vevő esetén a számlán a nevet és címet is fel kell tüntetni, az adatszolgáltatásban viszont nem szerepelhet.

A fentiek miatt fontos, hogy számlázáskor különbséget kell tenni a magánszemély és nem magánszemély vevők között. A Billingóban ez a funkció már tökéletesen működik. A számla kiállításakor már most is jelölheted, hogy a vevőd adószámmal rendelkezik, nem rendelkezik adószámmal(magánszemély) illetve külföldi. 

Ez azért nagyon fontos, mert magánszemély esetén bár a számla tartalmazza a vevő nevét és címét, azt az adatszolgáltatásban nem szerepelhet, még akkor sem, ha az adatok rendelkezésre állnak. 

2021 áprilisáig tart a szankciómentesség

A jogszabály-változás január 1-től lép életbe, a jelenlegi információk szerint azonban áprilisig nem számíthatnak szankciókra azok a vállalkozások, akik nem az újítások szerint szolgáltatnak adatot. A rendszer megfelelő működtetéséhez azonban ajánlott már januárban átállni és az áprilisig tartó időszakot tesztelésre használni.

Egyedi megoldással segíti a Billingo a nemzetközi nagyvállalatokat

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség új célcsoportját jelentik majd azok a nemzetközi vállalatcsoportok, amelyek magyarországi leányvállalatokkal működnek és eddig még nem volt szükségük adatszolgáltatásra alkalmas számlázó programra. Nekik vagy külön fejlesztésre lesz szükségük vagy a vállalatirányítási rendszerük és a NAV Online Számla rendszer közötti áthidaló megoldást kell keresniük.

Utóbbinak egyik legegyszerűbb módja a Billingo online számlázó integrálása. Az Billingo API-val összekapcsolódva ugyanis a vállalatirányítási rendszer és a számlázó könnyen kommunikál egymással, a Billingót a NAV Online Számla rendszerrel összekötve pedig az adatszolgáltatás is automatikusan megoldható. 

A Billingóval azért is járnak jól a hazai leányvállalattal rendelkező nemzetközi cégcsoportok, mert a Billingo online számlázó előfizetési díja a folyamatosan fejlesztéseket, az API használatot és az e-számlázást is tartalmazza, és a számlázás a megszokott vállalatirányítás rendszer változtatása nélkül is mindig a jogszabályoknak megfelelően tartható naprakészen. 

Kérj részletes információt nagyvállalati megoldásainkról »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023