Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a…
NAV - 2020.10.13. - 3 p. olvasás

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Utolsó szakaszához érkezik a valós idejű NAV online számlaadat-szolgáltatás bővítése, hamarosan minden számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Nézzük, milyen lesz az online számlázás 2021-ben.

Jön a NAV 3.0 - készülhetnek a nemzetközi nagyvállalatok

NAV online adatszolgáltatás 2021-es változások

2021. január 1-től tovább bővül a NAV online adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az új jogszabály-változás az adatok strukturális módosulásai miatt újabb fejlesztési kötelezettséget jelent a számlázó programok készítői számára. A NAV már publikálta a 3.0-ás verzió informatikai sémáját és műszaki leírását, így a Billingónál a fejlesztések máris elindultak. 

2021-től az alábbiak szerint kell teljesíteni a NAV online adatszolgáltatást:

  • Belföldi vagy közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a névnek, címnek és adószámnak (közösségi adószám) is szerepelnie kell. 
  • Nem közösségi adóalany esetén a számlán és az adatszolgáltatásban a nevet és címet is kötelező feltüntetni. Az adószám nem kötelező adat, de megadható.
  • Nem adóalany és nem magánszemély vevő esetén a nevet és a címet kötelező feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is. (Ebbe a csoportba tartoznak pl. a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag közhatalmi tevékenységet végző testületek)
  • Magánszemély vevő esetén a számlán a nevet és címet is fel kell tüntetni, az adatszolgáltatásban viszont nem szerepelhet.

A fentiek miatt fontos, hogy számlázáskor különbséget kell tenni a magánszemély és nem magánszemély vevők között. A Billingóban ez a funkció már tökéletesen működik. A számla kiállításakor már most is jelölheted, hogy a vevőd adószámmal rendelkezik, nem rendelkezik adószámmal(magánszemély) illetve külföldi. 

Ez azért nagyon fontos, mert magánszemély esetén bár a számla tartalmazza a vevő nevét és címét, azt az adatszolgáltatásban nem szerepelhet, még akkor sem, ha az adatok rendelkezésre állnak. 

2021 áprilisáig tart a szankciómentesség

A jogszabály-változás január 1-től lép életbe, a jelenlegi információk szerint azonban áprilisig nem számíthatnak szankciókra azok a vállalkozások, akik nem az újítások szerint szolgáltatnak adatot. A rendszer megfelelő működtetéséhez azonban ajánlott már januárban átállni és az áprilisig tartó időszakot tesztelésre használni.

Egyedi megoldással segíti a Billingo a nemzetközi nagyvállalatokat

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség új célcsoportját jelentik majd azok a nemzetközi vállalatcsoportok, amelyek magyarországi leányvállalatokkal működnek és eddig még nem volt szükségük adatszolgáltatásra alkalmas számlázó programra. Nekik vagy külön fejlesztésre lesz szükségük vagy a vállalatirányítási rendszerük és a NAV Online Számla rendszer közötti áthidaló megoldást kell keresniük.

Utóbbinak egyik legegyszerűbb módja a Billingo online számlázó integrálása. Az Billingo API-val összekapcsolódva ugyanis a vállalatirányítási rendszer és a számlázó könnyen kommunikál egymással, a Billingót a NAV Online Számla rendszerrel összekötve pedig az adatszolgáltatás is automatikusan megoldható. 

A Billingóval azért is járnak jól a hazai leányvállalattal rendelkező nemzetközi cégcsoportok, mert a Billingo online számlázó előfizetési díja a folyamatosan fejlesztéseket, az API használatot és az e-számlázást is tartalmazza, és a számlázás a megszokott vállalatirányítás rendszer változtatása nélkül is mindig a jogszabályoknak megfelelően tartható naprakészen. 

Kérj részletes információt nagyvállalati megoldásainkról »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top