Kata 2020 – Milyen változásokra számíthatsz kisadózóként?

Billingo hírek 2020.03.16. - 11 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Hogyan érint katásként az online adatszolgáltatási kötelezettség kétlépcsős kiterjesztése? Mikortól és milyen számlákat kell jelentened a NAV felé? Milyen plusz adminisztrációval jár mindez? Az alanyi adómentes katásokat is érinti a változás? Mit tegyél, hogy elkerüld a bírságot? Miért szigorítja a katás vállalkozások ellenőrzését az adóhatóság? Miért érdemes egy jó katás számlázó programot választanod? Összegyűjtöttük azokat az információkat, melyeket katásként mindenképp érdemes tudnod a 2020-as jogszabály változásokkal kapcsolatban.



A kata népszerűsége egyre növekszik a kedvező adózás miatt. Nem csoda, hiszen a kisadózó havi fix összegű adóval a vállalkozásból származó összes jövedelmét leadózza.

2019-ben már több mint 360 ezer vállalkozás választotta a katázást.

Ami 2020-ban sem változik a katások életben, az az alanyi adómentesség naptári évre meghatározott felső értékhatára. 2019-ben ez 8-ról 12 millió forintra emelkedett, amely 2020-ban változatlan maradt. Ha a naptári évben teljesített ügyletek együttes ellenértéke az értékhatárt nem lépi túl, akkor a vállalkozásnak nem kell áfát felszámítani, ahogyan áfa bevallást sem kell készíteni.

Az Áfa tv-ben meghatározott ügyletek ellenértékét nem kell figyelembe venni az értékhatár számításánál. Bizonyos esetekben az alanyi adómentes vállalkozás is kötelezett áfa fizetésére. Ekkor áfa bevallást is be kell adnia.

Többek között ez a helyzet áll fenn, ha uniós vállalkozástól vesz igénybe szolgáltatást, s az áfát Magyarországon kell megfizetni. Ekkor alanyi adómentes vállalkozásnak is kell közösségi adószámot kérnie, még a szolgáltatás igénybevétele előtt. Továbbá az áfa bevallást mellett összesítő nyilatkozatot (20A60-as nyomtatvány) is be kell nyújtania.

Ezek bonyolult adózási kérdések, kérd szakember segítségét!

Nem változik a tételes adó mértéke sem: 50 000 vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy a kisadózóként főállásúnak vagy mellékállásúnak minősülsz. A magasabb nyugdíjalap érdekében továbbra is választhatod, hogy havonta 75 000 forintot fizetsz.

A 2020-as év azonban óriási változásokat is hoz a kisadózók mindennapjaiba. Figyelem, nem csak az áfás, hanem az alanyi adómentes katásokéba is!

Ha katás vállalkozás vagy és más vállalkozásnak számlázol , július 1-jétől téged is érint az online adatszolgáltatási kötelezettség, amely jelentős adminisztrációs terhet róhat vállalkozásodra.

Mi az az online adatszolgáltatási kötelezettség?

Az online adatszolgáltatási kötelezettség eddig csak azokat érintette, akik belföldi vállalkozások részére állítottak ki min. 100 000 Ft áfatartalmat elérő, vagy azt meghaladó számlát.

A jogszabály olyannyira sikeres volt, hogy 1 év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt generált a költségvetés számára. Nem csoda tehát, hogy a törvényalkotók a bővítés mellett döntöttek. Az intézkedéstől a gazdaság további fehérítését, a piaci verseny tisztulását és a költségvetés jelentős bevételnövekedését várják. Emellett nem titkolt cél a burkolt munkaviszonyok leleplezése.

A katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választ. Emiatt a vevők felé áfát nem számítanak fel, tehát rájuk eddig nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség.

2020. július 1-jétől azonban JÖN A VÁLTOZÁS!

Két lépcsőben bővítik a beküldendő számlák körét.

  • 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak – belföldi vállalkozásnak - kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Tehát akkor is, ha a számlán egyáltalán nem számítasz fel áfát.
  • 2021. január 1-től pedig minden – így a magánszemélyek részére kiállított – számlát be kell küldeni.

Ha a számlára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, akkor a számlán fel kell tüntetni a vevő adószámát is.

Katás vállalkozóként tehát 2020. július 1-től te sem leszel kivétel! A te vállalkozásodat is érinti az online adatszolgáltatási kötelezettség, ha belföldi vállalkozás részére számlázol.

2021-től pedig a vállalkozás által kiállított minden számla bekerül a NAV rendszerébe. Legyen szó áfás, alanyi adómentességet választó, vagy tárgyi adómentes tevékenységet (is) folytató vállalkozásról.

2020. december 31-ig az adatszolgáltatási kötelezettség csak belföldi adóalanyok részére kiállított számlákra vonatkozik. 2021. január 1-jétől azonban azokra a számlákra is, amelyet külföldi vállalkozás részére állítasz ki.

A kézi nyugtákról nem kell adatot szolgáltatni sem most, sem a jövőben, ez kizárólag számlákra vonatkozik.

Mit jelent az online adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban? Mit kell tenned?

A számlákra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség akkor is érint, ha kézi számlát állítasz ki. És akkor is, ha számlázó programmal készítesz akár hagyományos, akár elektronikus számlát.

Miután kiállítottad a kézi számlát…

  • maximum 4 naptári nap áll rendelkezésre, hogy teljesítsd az adatszolgáltatást
  • amennyiben a számlán felszámított áfa eléri, vagy meghaladja az 500 000 Ft-ot, akkor mindössze 1 napod van

Hogyan tudod teljesíteni az adatszolgáltatást?

Billingo kata számlázó program

Itt az ideje búcsút inteni a kézi számlázásnak és gyors, kényelmes, automatizált számlázó programra váltani!

Érdekes tény, hogy a katás vállalkozók közel kétharmada gondolja még mindig egyszerűbbnek a kézi számlatömbök használatát.

Sokan fel sem mérik, hogy mennyi idő és energiapazarlás kézzel körmölni a számlákat. Ez 2020. július 1-jétől hatványozottan igaz!

Milyen teendőd lesznek, ha belföldi vállalkozás részére kézi számlát állítasz ki?

Ha még nem tetted meg, regisztrálj a NAV Online számla rendszerébe. A részletekért kattints ide! 

1. Megírod kézzel a számlát
2. Maximum 4 napod van rá, hogy feltöltsd az Online Számla rendszerébe
3. Be kell lépned a NAV Online Számla rendszerébe a telefonodon, tableteden vagy számítógépeden
4. Manuálisan fel kell töltened a kiállított számla adatait

Ráadásul, mindezt egyesével! Tehát ha egy nap 15 számlát állítasz ki belföldi vállalkozásnak, akkor a műveletet 15-ször kell megismételned. Ha egyet is elfelejtesz feltölteni, tetemes bírságra számíthatsz, amire nemsokára ki is térünk.

Lehet, hogy mikor kiállítottad a számlát, épp nincs időd feltölteni és később elfelejted. Óriási a rizikó!

Tehát jól látszik, hogy nem sok értelme van a kézi számlázásnak. Csak plusz munka van vele.

Vállalkozásod felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. Az adóhatóságnak nem mondhatod, hogy bocs, most nem volt időm, elfelejtettem!

A kézi számla kiállításának lehetősége tehát nem szűnik meg, továbbra is bármikor használhatod számlatömbödet, csak nem éri meg! Érdemes kata számlázó programra váltanod!

Lássuk, mi történik, ha Billingo online számlázót használsz, mely automatikusan elvégzi helyetted az adatszolgáltatást?!

1. Telefonodon, tableteden vagy laptopodon könnyen és gyorsan kiállítod a számlát
2. A Billingo automatikusan továbbítja az adatszolgáltatásra kötelezett számlá(ka)t az Online Számla rendszerébe (Neked ezzel nincs dolgod!)
3. A színes ikonok segítségével jelzi, hogy sikeres volt-e a beküldés vagy sem. Sikertelen beküldés esetén megmutatja a hiba okát és hogy mit kell tenned. (Könnyedén ellenőrizheted, hogy minden rendben van.)

Készítettünk egy videót, mely segít könnyen és gyorsan összekapcsolni Billingo fiókodat az Online számla rendszerével:


Ugye milyen egyszerű? Nem kell egyesével számlákat töltögetned, vagy azon aggódnod, hogy esetleg elfelejted. Ezt az energiát vállalkozásod építésére fordíthatod.

A Billingóban az alábbi színes ikonok jelzik az adatszolgáltatás sikerességét

Billingo kata számlázó program

  • A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  • Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  • Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  • A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Mit kockáztatsz, ha elmulasztod vagy hiányosan teljesíted az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt magánszemély (egyéni vállalkozó) esetében akár 200 000 Ft mulasztási bírság is kiszabható. Ez cég esetén akár 500 000 Ft is lehet.

Tudj meg még többet NAV online adatszolgáltatási kötelezettség kibővítéséről. 41 oldalnyi hasznos információ közérthetően a 2020-2021-es jogszabályváltozások alapján >>

Válts MOST és számlázz ingyen a Billingóval!

Ha már regisztráltál és a NAV rendszerével a Billingo fiókodat összekötötted, akkor a jogszabály hatályba lépésekor – 2020. július 1-jén - azonnal automatizálható az online adatszolgáltatási kötelezettség. Így mindig biztos lehetsz benne, hogy a számláid 100%-ban megfelelnek a NAV elvárásainak.

Ha eddig kézi számlatömböt használtál vagy más számlázó programmal állítottad ki számláidat, MOST egyszerűen és gyorsan válthatsz!

Számlázz ingyen a Billingo Starterrel vagy válaszd a Kata csomagot a speciális katás funkciókért!

Megnézem » 

Kata 2020 – lépések a színlelt munkaviszonyok megszüntetésért

Az adatszolgáltatási kötelezettségen túl, más változásokat is tartogat a 2020-as év a katásoknak.

A kata népszerűsége nem csak abban rejlik, hogy havi fix összegű adóval a vállalkozásból származó összes jövedelem leadózható. Hanem bizony a cégek is előszeretettel „alkalmaznak” katásokat bejelentett munkavállalók helyett. Az ok egyszerű: mert olcsóbb!

Nézzünk is egy egyszerű példát!

Mennyibe kerül egy nettó 300 000 forintot kereső marketing szakember egy cégnek, ha alkalmazott, illetve ha katás?

Bejelentett munkavállalóként a nettó 300 000 Ft, bruttó 451 128 Ft-ot jelent [feltételezve, hogy semmiféle kedvezményt nem érvényesíthet]. Éves szinten így a bruttó jövedelem: 5 413 536 Ft. A munkaadó összes havi költsége 536 842 Ft (feltételezve, hogy kedvezményt nem érvényesíthet), egy évben pedig 6 442 104 Ft.

Ugyanez a katás vállalkozó esetén úgy alakul, hogy a nettó 300 000 Ft-hoz a cégnek mindössze a tételes adó összegét, azaz 50 000 Ft-os kell hozzáadnia. Vagyis 350 000 Ft-ot fizet havi szinten. Ez pedig egy évben 4 200 000 Ft. Így a cég 2 485 716 Ft-ot spórolt. Magasabb fizetés esetén pedig a megtakarítás még jelentősebb.

Nem csoda, hogy a munkaadók számára nagyon vonzó ez a lehetőség!

Mindez azonban óriási bevétel kiesést jelent az államnak. Ezért is kívánja a NAV szigorítani a katás vállalkozások ellenőrzését.

Katás vállalkozás vs. burkolt munkaviszony – bizonyíts, hogy nem vagy alkalmazott!

Katás egyéni vállalkozóként, katás egyéni cég, betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda kisadózó tagjaként tudnod kell bizonyítani, hogy a tevékenységedet nem burkolt munkaviszony keretében végzed. Amennyiben a felsorolt feltételek közül kettő teljesül az esetedben, vállalkozói tevékenységedet a NAV nem minősítheti munkaviszonynak.

Mik is ezek a feltételek?

  • Katás vállalkozóként a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezted vagy végezhetted.
  • A naptári évi bevételed legalább 50 százalékát nem 1 millió Ft feletti bevételekből szerezted.
  • Akitől a 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módját illetően.
  • A tevékenység végzésének helye a birtokodban van.
  • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a megbízó bocsájtotta rendelkezésedre, ahonnan az 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott.
  • A tevékenység végzésének rendjét kisadózóként te határozod meg.
  • A katás vállalkozásod egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben). Ezen kívül bevételük legalább 50%-a olyan megbízótól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya. Vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozó.

Leginkább akkor keltheted fel az adóhatóság érdeklődését, ha katásként csak néhány partner számára állítasz ki számlát. Ráadásul valamelyik megbízó esetében átléped az 1 millió forintos határt.

Amely partnertől a naptári évben 1 millió forintnál több bevételt szereztél, azt a Kata bevallásban meg kell jelölnöd.

Ha a megbízód esetében várhatóan meghaladod az 1 millió forintos határt, akkor fontos, hogy legyen minden részletre kiterjedő megbízási szerződésed. Ezzel alátámaszthatod, hogy a munkát nem munkaviszony keretében végezted .

Bizonyítsd, hogy a munka elvégzése során saját eszközöket használtál és hogy a munkát otthon vagy más közösségi térben végezted.

Abban az esetben is megdől a színlelt munkaviszony, ha a munkát saját magad által meghatározott ütemezésben végezhetted el. Azaz a megbízó nem adhatott részletes utasítást hogyan végezd el a munkát, mint egy alkalmazott esetében.

Tudj meg még többet a katás adózásról! >>

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top