Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / A legfontosabb tudnivalók kisa…
KATA - 2020.10.16. - 9 p. olvasás

A legfontosabb tudnivalók kisadózóknak

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Megmutatjuk, milyen kötelezettségeid vannak kisadózóként és mi mindenre kell odafigyelned vállalkozásod mindennapjaiban.

Kiadózó

Ki számít katás vállalkozásnak és ki a kisadózó?

Katás vállalkozás az, amely a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adóját (KATA) választotta. Kisadózó, a tevékenységben közreműködő személy.

Kik választhatják a Katát?

 • Szja tv. szerinti egyéni vállalkozók
 • egyéni cégek
 • betéti társaságok, közkereseti társaságok, ügyvédi irodák (amennyiben minden tag magánszemély)

Milyen esetekben nem választható a Kata?

Amennyiben a vállalkozás:

 • adószámát a bejelentés évében és az azt megelőző 12 hónapban az adóhatóság törölte
 • ingatlant ad bérbe és abból a bejelentés évében bevételt szerzett
 • felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés alatt áll
 • a tárgyévben, vagy az azt megelőző évben szűnt meg a kata alanyisága
 • Kft. nem választhatja a katázás 

Továbbá az a Bt. sem lehet katás, amelynek bármely beltagja, vagy kültagja nem magánszemély.

A Kkt. ugyancsak nem választhatja a katát, ha van nem magánszemély tagja.

Mi az a Kata adózás?

A Kata egy egyszerűsített adózási forma, egy átalányadó. Ez azt jelenti, hogy havi fix összeg befizetésével - 25.000 Ft, 50.000 Ft vagy 75.000 Ft - a vállalkozásból származó összes jövedelmet le tudod adózni. Az iparűzési adón kívül így letudsz minden adót és járulékot.

A Kata tv. pontosan meghatározza azokat az eseteket, amelyeknél az adott hónapra nem kell tételes adót fizetni (pl.: egész hónapban táppénzben részesült a kisadózó). Ekkor viszont a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár (lásd később) is csökken.

Vállalkozóként emellett kötelezően regisztrálnod kell a Kereskedelmi és Iparkamarába. Ezt a nyilvántartásba vételt követő 5 napon belül kell megtenni és egyben befizetni az éves 5.000 forintos hozzájárulást. Az adott évre vonatkozó hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell befizetni.

A tételes adó mértéke attól függ, hogy főállású (50.000 ft) vagy mellékállású (25.000 Ft) kisadózónak minősülsz.

A magasabb nyugdíjalap érdekében választhatod, hogy havonta 75.000 forintot fizetsz.

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózóként bejelentett magánszemélyek után fejenként havi 50.000 forint tételes adót fizet. Ezt az egyéni vállalkozó saját maga után köteles megtenni.

A tételes adót a tárgyhónapot követő 12-ével kell teljesíteni. Ez akkor is így van, ha az adott hónapban mindössze 1 napot működött a vállalkozásod katásként.

Amennyiben a bevételed meghaladta a Kata tv-ben naptári évre vonatkozóan meghatározott bevételhatárt , akkor is tovább katázhatsz. Ebben az esetben a bevételhatár feletti összeg után 40%-os különadót kell fizetni.

A bevételi értékhatár 12 millió forint, ha a naptári évben minden egyes hónapra meg kellett fizetni a havi tételes adót.

Tehát ezen hónapok számát kell 1 millió forinttal megszoroznod, így kapod meg a bevételhatárt.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény tartalmazza.

Milyen bankszámlaszámra kell befizetned a havi fix összegű adót és a 40 %-os adót?

A havi fix összegű adót, a 40 %-os mértékű adót a NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla elnevezésű, 10032000-01076349 számú bankszámlára kell befizetni.

Közleményben mindig add meg az adószámodat.

A kata adózásról korábban itt írtunk részletesen >>

Mire kell odafigyelni kisadózóként?

Adóbevallás és határideje

Katás vállalkozásként a naptári évet követő év február 25-ig kell benyújtanod bevallásodat a NAV-nak. Itt a naptári év során összesen megszerzett bevételedet kell szerepeltetned. Abban az esetben, ha túllépted a Kata tv. által meghatározott bevételi értékhatárt, akkor a 40%-os különadót is fel kell tüntetned. Ezt február 25-ig kell pénzügyileg rendezni.

Abban az esetben, ha év közben szűnik meg a kata alanyiságod, 30 nap áll rendelkezésedre, hogy az év első napjától a megszűnés napjáig tartó időszakra vonatkozó bevallásodat elkészítsd.

Amennyiben valamely partneredtől a naptári évben 1 millió forintnál több bevételt szereztél, akkor:

 • a megszerzett bevétel összegét
 • megrendelőd adatait (név, adószám, cím)

 is meg kell adnod a bevallásban.

A bevallást akkor is be kell nyújtani, ha év közben nem keletkezett bevételed. Ekkor nulla forint bevételt kell bevallanod. 

Kötelező a bevételi nyilvántartás vezetése

Katásként ugyan el kell készítened a bevételi nyilvántartást, ezt azonban nem kell beküldened a NAV-hoz.  

A bevételi nyilvántartásak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

 • sorszám
 • a bizonylat sorszáma
 • a bevétel összege
 • a bevétel megszerzésének időpontja

Számlázásra vonatkozó információk

A katás vállalkozásokra ugyanazok a számlázási szabályok vonatkoznak, mint más vállalkozásokra. Fontos azonban tudni, hogy a katásként a kiállított számlákon (a módosító, stornó számlákra is) a „Kisadózó” a megjegyzést is fel kell tüntetni.

Számlázáshoz használhatsz ingyenesen letölthető számlázó programot, mint például a Billingo. A számlázó programot minden esetben be kell jelentened a NAV-nak online, Ügyfélkapun keresztül, amit a “SZAMLAZO” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével tehetsz meg.

Természetesen kézi számlatömbből is készíthetsz számlát. Ugyanakkor jó ha tudod, ha 2020. július 1-jétől érint az online adatszolgáltatási kötelezettség, azaz számláid adatait egyenként fel kell töltened a NAV Online Számla rendszerébe, feltéve, hogy azt belföldi áfaalany részére, belföldön teljesített ügyletről állítottad ki. 2021. január 1-jétől pedig már az összes számláról adatot kell szolgáltatnod.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy egyáltalán nem éri meg kézzel számláznod, hiszen sokkal időigényesebb, mintha számlázó programot használnál, ahol néhány kattintással, akár másodpercek alatt elkészül bizonylatod.

Ráadásul, ha a számlában áthárított áfa :

 • eléri vagy meghaladja az 500.000 forintot, azt a kiállítás napján, de legkésőbb az azt követő napon,  
 • nem éri el az 500.000 forintot, akkor a kiállítást követő 4 napon belül

kell feltölteni. 

Online számlázó esetén ezzel nem kell bajlódnod, hiszen a Billingóban például automatikusan történik az adatszolgáltatás. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy regisztrálsz a NAV Online Számla rendszerébe, összekötöd Billingo fiókoddal és már kész is vagy.

Nincs még Billingo fiókod? Itt regisztrálhatsz egyet! >>
Az Online Számla regisztrációról itt találsz bővebb infót >> 
Korábban itt írtunk arról, hogy hogyan válaszd ki a legjobb online számlázó programot katásoknak >> 

Székhelyre vonatkozó információk

Vállalkozásodnak kisadózóként szüksége van egy székhelyre. Ide érkeznek az üzleti és hivatalos iratok tevékenységeddel kapcsolatban.

A székhelyed lehet saját ingatlanod, amennyiben rendelkezel vele. Ha nincs a birtokodban megfelelő ingatlan, akkor székhelyként adhatod meg például bérelt ingatlanodat, vagy szüleid, rokonaid házát, lakását. Ebben az esetben szükséges a tulajdonos(ok) hozzájáruló nyilatkozata.

Főállású vagy mellékállású kisadózó közötti különbség 

Mellékállású kisadózó után mindössze havi 25.000 forintot kell fizetni. Míg főállású katás után, a fix tételes adó havonta 50.000, vagy saját választás alapján 75.000 forint. Ha betéti társaságban, vagy közkereseti társaságban vagy kisadózó, akkor a tételes adót a társaság köteles megfizetni. Katás egyéni vállalkozó a havi fix adót saját maga köteles fizetni.

Milyen esetekben minősülsz mellékállású kisadózónak?

 • minimum heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezel (ha egyidejűleg több munkaviszonyod van, akkor a heti munkaidőket együttesen számíthatod)
 • közép- vagy felsőoktatási közép- vagy felsőoktatási intézmény aktív nappali tagozatos hallgatója vagy
 • nappali tagozatos hallgatóként szünetelteted a tanulmányaidat, de még nem töltötted be a 25. életévedet
 • nevelőszülő vagy
 • rokkantsági ellátásban részesülsz
 • rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra vagy jogosult
 • külföldön vagy biztosított
 • saját jogon vagy nyugdíjas
 • özvegyi nyugdíjban részesülsz, amennyiben még nem töltötted be a nyugdíjkorhatárt
 • más katás vállalkozásban, vagy egyéni vállalkozóként már főállású kisadózó vagy
 • katás cégben kisadózó vagy, de mellette nem katás egyéni vállalkozóként magad után járulékokat kell fizetned
 • más vállalkozásban társas vállalkozóként járulékot fizetsz magad után

Van-e szükséged bélyegzőre?

Katás vállalkozásként készíttethetsz bélyegzőt, de nem kötelező. Célszerű bélyegzőt használni, ha kézi számlatömbbel számlázol és sok bizonylatot állítasz ki. Ebben az esetben mindenképpen szerepeljen rajta vállalkozásod adatai mellett a 'Kisadózó' kifejezés. Ha online számlázóval állítod ki számláidat, akkor  nincs szükséged bélyegzőre. Amennyiben online számlázót használsz, akkor azon a számlázó programon keresztül kell a számlán a „Kisadózó” kifejezést feltüntetned. Nem jársz el szabályosan, ha a számlán a „Kisadózó” kifejezést bélyegzővel jeleníted meg.

Hogyan számlázzak katás vállalkozásként?

Arról már beszéltünk korábban, hogy katás vállalkozásként nem vonatkoznak rád speciális számlázási szabályok. Azonban jelentősen megkönnyítheted vállalkozói mindennapjaidat.

A Billingo nemcsak a számlázásodat gyorsítja, de mindig naprakészen mutatja az aktuális KATA/AAM keretedet. Emellett automatizálja a NAV adatszolgáltatást és minden mást, amire Katásként szükséged van.

Katás Billingo fiókot itt tudsz regisztrálni >>

A Billingo regisztráció katás vállalkozásként nem sokban különbözik a társaságok regisztrációjától

A regisztrációs űrlapon az Egyéni vállalkozó vagyok check boxot kell bepipálni, majd egyszerűen kattints a Cég neve boxba, ezt a megadott vezeték- és keresztnév alapján automatikusan kitölti a rendszer.

A regisztráció megerősítését követően a Beállítások menüpontban töltsd ki a vállalkozásod adatait.

Az adószám menüpontban adhatod meg céges vagy egyéni vállalkozói érvényes adószámodat a hivatalos formátumban, kötőjelekkel elválasztva (pl. 12345678-2-10).

Hogyan állíthatod be a számlán a ‘Kisadózó’ kifejezést?

1. Ha a Beállítások "Számla beállítások" pontjában az Egyedi mezőbe beírod, akkor minden számlán automatikusan szerepelni fog a megjegyzés mezőben.
2. Ha a Beállítások "Cégadatok" pontjában bekattintod, hogy "Kisadózó vagyok", akkor minden számlán a neved mellett fog szerepelni a "(kisadózó)" felirat. 


Hogyan követheted a Billingóban a Kata keretedet?

Fiókodba belépve a számlalista oldalon, közvetlenül a grafikon alatt a KATA 2020 menüpontra kattintva érheted el a KATA/AAM kalkulátorodat, melyet teljesen vállalkozásodra szabhatsz. Beállíthatod, hogy hány hónapot töltöttél az adott évben katás vállalkozóként és alanyi adómentes adózóként. 

A Billingo Kata/AAM kalkulátorról itt írtunk korábban >>
Olvass még több érdekességet vállalkozásról, adózásról itt >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés