Közeleg az idei SZJA bevallási határidő

Adózás, NAV 2023.05.08. - 4 p. olvasás

Magánszemélyként szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy minden év május 20-a (idén a hétvége miatt május 22.) a személyi jövedelemadó bevallás beadási határideje. Ezen bevallás nyomtatványának a neve jelenleg: 2253/22SZJA.

Sajnos úgy tapasztalom, hogy az emberek felelőtlenek, és azt gondolják, hogy a NAV mindent megcsinál helyettük, nekik a tervezetükre rá se kell nézni, hogy azzal nem is kell foglalkozni. Pedig ez nem így van!

Ami ennél is rosszabb, hogy bizony vállalkozóként is sokan hajlamosak erről a határidőről megfeledkezni, vagy csak legyinteni rá azzal a címszóval, hogy „engem ez nem érint.” Ezzel a cikkel most szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy igenis mindenkit érint ez a határidő.

Nézzük először a katásokat

Amennyiben valakinek egy fillér SZJA köteles jövedelme sincs egy évben, akkor ezt a bevallást elviekben nullásan tényleg nem kell beadni. Ilyen eset lehet például az, ha valaki tavaly augusztus 31-ig régi katás, majd szeptember 1-jétől év végéig új katásként adózott, és nem volt semmi más jövedelme a katás bevételén kívül.

Viszont ilyenkor mindenki legyen vele tisztában, hogyha nem volt SZJA-s jövedelme, akkor a NAV bevallási tervezetet se készített számára, tehát május 20. után neki nincs beadott/elfogadott SZJA bevallása.

Ez egészen addig nem is okoz különösebb problémát, amíg nem kérünk egy nullás adóigazolást vagy egy jövedelemigazolást a NAV-tól a következő 5 évben. Ugyanis ilyen esetben ők mindig kihozzák hiánypótlásként a hiányzó évek SZJA bevallásait, hiszen nem tudhatják, hogy azért nenm adtuk be, mert elfelejtettük, vagy tényleg nem kellett benne szerepeltetnünk semmilyen adatot. Szóval ilyen esetben a hiánypótlásra reagálni kell, és akkor gyorsan beadni a hiányzó bevallásokat.

Hogy ez miért probléma? Az ilyen igazolások mindig rettentően sürgősen kellenek, főleg a hitelügyleteknél kellettek volna már tegnapra… És ugye a bevallások pótlása, meg utána még az igazolás kiállítása is több napot igénybe fog még így venni.

Szóval én ilyen esetben is mindig mindenkinek azt tanácsolom, hogy küldjön be nullásan is SZJA bevallást. Igazából még egy nullát se kell beleírni, csak a személyes adatainkat kell benne kitölteni a Főlapon, az Előlapon pedig szerepeltessük az adószámunkat, és a 2. pontot ikszeljük, azaz, hogy „Bevallásomat magánszemélyként (katás egyéni vállalkozóként)” nyújtom be.

Értelemszerűen ha valakinek katásként van bármi más bevallanivalója ebben a bevallásban (pl. részmunkaidős munkabér, ingatlan/ingóság bérbeadás/eladás, osztalék, kripto vagy tőzsdepiaci ügylet stb.), az a megfelelő adattartalommal küldje be a bevallását, vagy fogadja el az igazolásaival összevetett NAV által készített tervezetét.

Mi a helyzet az átalányadósokkal?

Átalányadósoknak ennél bonyolultabb a helyzetük, hiszen ők az SZJA törvény hatálya szerinti bevételt szereznek, amiről (minden más egyéb esetleges jövedelmükkel együtt) év végén az SZJA bevallásban kell számot adniuk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az átalányadósok bevételét (a katásokhoz hasonlóan) egy bevételi nyilvántartás kell, hogy alátámassza, tehát ezt is precízen készítsük el, hiszen a NAV kérni fogja egy esetleges ellenőrzésnél. Ennek tartalmáról bővebben EBBEN a cikkben olvashatsz.

Mivel az ’53/SZJA bevallás jóval összetettebb (sokkal több lapja is van) mint a már megszokott „egyszerű” ’KATA bevallás, ezért különösen ajánlott azt szakemberrel elkészíttetni, vagy legalább átnézetni. Ebbe ugyanis nem csak egy időszakot és egy össz bevételi számot kell beírni, hanem jónéhány helyre megfelelő X-et is tenni kell, amik ha kimaradnak, vagy rossz helyre kerülnek, akkor csak nagyobb problémát (és esetleges költséget) generálunk magunknak vele, mintha eleve előrelátóak lettünk volna.

Itt szeretném még hangsúlyozni, hogy aki december 31-én is már átalányadózó volt, és január 1-jétől is aszerint szeretne adózni, annak nem kell újra választania, ő átalányadózóként él tovább. Nekik az SZJA bevallás 13-01-es lap 9. sorában nem kell beikszelnie azt, hogy „a 2023. adóévre átalányadózást választ”. Ez a rubrika kizárólag azok számára van itt elhelyezve, akik a normál vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alól 2023-tól szeretnének átalányadózásra áttérni. Ugyanígy, ha valaki meg szeretné szüntetni az átalányadózást aktuális adóévtől kezdődően, akkor itt a 10. sorban tudja azt beikszelni, hogy már nem akar átalányadózó lenni.

Átalányadózó egyéni vállalkozó vagy, és nem az ÁNYK-ban, hanem az eSZJA felületén szeretnéd kitölteni/kiegészíteni a bevallási tervezetedet? Akkor ehhez a Billingo segédlet óriási támasz lehet - ha még nem tetted meg, szerezd be ehhez az Átalányadó Asszisztens Pluszt.

Fülöp Olga, a Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top