A top 36 legjobb vállalkozás ötlet 2022-ben

Vállalkozásfejlesztés 2022.01.03. - 30 p. olvasás

Szeretnél saját bizniszbe fogni, de nem tudod, hogyan indulj el? Mi az, amire van kereslet, ami működhet? Összegyűjtöttük, hogy szerintünk mik a legjobb vállalkozási ötleteket, melyekbe érdemes belevágni és sikerre vinni, ha 2022-ben saját céget indítanál.

Mitől lesz sikeres a vállalkozásom? 

Ahhoz, hogy tényleg kinője magát egy üzleti ötlet, rengeteg kitartás és munka szükséges. Ehhez pedig elengedhetetlen a szenvedély. Ez lesz ugyanis az a motiváló erő, ami folyamatos tervezésre sarkall, amely kreativitást ad és kitartásra buzdít. 

Abba a dologba tudod a legtöbb energiát fektetni, amit szívből csinálsz. Ha csak azért csinálsz valamit, mert mások azt mondták, hogy ez a siker útja, akkor felejtsd el! 

Mielőtt részletesebben is megnéznénk a legjobb vállalkozás ötleteket, tedd fel magadnak a kérdést:

MI AZ, AMIVEL A LEGSZÍVESEBBEN FOGLALKOZNÉK?

Ami nem is munka, inkább egy hobbi számodra? Ha ez megvan, az már egy remek kiindulópont! 

Következő vállalkozási tippjeink neked szólnak, ha: 

  • Fenntartható vállalkozási ötletet keresel - Vagyis nem gyorsan növekvő startupot menedzselnél, hanem olyan lehetőséget keresel, amely akár 5-10-20 év múlva is működőképes.
  • Reálisan megtervezhető vállalkozási lehetőségekre van szükséged - Nem akarsz kockáztatni, lépésről lépésre építenéd fel szilárd alapokkal rendelkező, prosperáló cégedet. Nem trendi influencerekre és óriási haszonnal kecsegtető légvár megoldásokra hagyatkoznál.
  • Akár főállás mellett is végezhető - Ha másodállásban vállalkozol, nem kell azonnal hátat fordítani korábbi életednek és beleugrani a bizonytalanba. Munkahely mellett vághatsz bele és elég akkor felmondanod, ha már hasít az üzlet. 

Milyen vállalkozást indítsak? Mibe fektessem a pénzem?

A legjobb vállalkozás ötlet az, amelyet te, a saját munkáddal váltasz valóra. Lehetsz kocka, vagy művészlélek, lehet minimál büdzséd vagy biztos anyagi háttered, szeretheted a hazait vagy a külföldit, itt megtalálhatod a hozzád legközelebb állót. 

Lássuk a legjobb 2022-es vállalkozás ötleteket!


Online vállalkozás ötletek

Az online munka legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhonnan intézheted. Rengeteg költséget spórolhatsz azzal, hogy nincs szükséged irodára, jóformán elég hozzá egy laptop, internet kapcsolat és már hasíthat is! Online vállalkozást gond nélkül indíthatsz másodállásban és az egyik legjobb indulás kezdő vállalkozóknak.

Jöjjenek az online vállalkozás tippek! 

Virtuális asszisztens

A virtuális asszisztens szolgáltatás neked is tökéletes vállalkozóként, és a cégeknek is, hiszen nem kell plusz alkalmazottat felvenniük, rendkívül költséghatékony megoldás. 

A virtuális asszisztens nem a szó hagyományos értelmében vett asszisztens, hanem ennél jóval több. Rengeteg terhet tud levenni a vezetők válláról. Szervez, adminisztrál, összefog, segít a marketing teendőkben stb.

Mire van szükséged hozzá? Jóformán semmire: laptopra, internetre, telefonra. 

Előnye

  • Otthonról végezhető online munka, rugalmas a munkaidőd
  • Alkalmazottként, másodállásban is bevállalhatod
  • Ha jól beszélsz nyelveket, külföldi karriert is csinálhatsz anélkül, hogy költöznöd kéne
  • Tagja lehetsz például külföldi remote csapatoknak sokkal magasabb fizetésért úgy, hogy itthon akár még a főállásodat is megtartod

Hátránya 

  • Ha tengerentúli csapatnál vállalsz munkát, probléma lehet az időeltolódás
  • Megrendelőtől és projekttől függően számolhatsz hétvégi és ünnepnapi munkavégzéssel

Példa: VAM

Dropshipping webáruház üzemeltetése

A dropshipping az e-kereskedelem egy zseniális húzása és egyben az utóbbi idők egyik leggyorsabban fejlődő online értékesítési módja. Nagyon egyszerűen működik! Van egy webáruházad, ahol különféle gyártók termékeit árulod. Nincs saját raktárkészleted, hanem amikor beérkezik hozzád a megrendelés, akkor közvetlenül a gyártó - vagy a dropshipping beszállító - küldi ki a vásárlónak a rendelést.

Mire van szükséged hozzá? Vagy saját, vagy bérelhető webáruházra, ahol elhelyezed a termékeidet. Értelemszerűen az ennek megfelelő technikai feltételekre.

A dropshipping megvalósításához közvetlenül felveheted a kapcsolatot az általad kiszemelt termékek gyártójával, vagy a nagykereskedelmi forgalmazókkal. Az internet találsz olyan online adatbázisokat is, ahol fent vannak a dropshipping nagykereskedők. Ilyen például a World Wide Brands

Előnye

Rengeteget spórolhatsz! Nem kell:

  • dupla szállítási költséget fizetned, hogy eljusson hozzád és a vevőhöz a termék
  • a beszerzésről gondoskodnod
  • raktároznod
  • kiszállítást szervezned

Ráadásul a vásárlód úgy kapja kézhez a megrendelést, mintha az egész folyamatot te intézted volna. A termékek a márkád arculatát viselik.

Egyetlen teendőd van: kitalálni, hogy milyen terméket értékesíts. A többi automatikusan történik.

Hátránya

  • Nem árt óvatosnak lenni és olyan partnert találni, aki megbízható a piacon. Mert kényelem ide vagy oda, azért óriási galibát okozhat, ha a webáruházad egyáltalán nem találkozik a termékkel
  • Nagyon fontos a profi marketing

Példa: AliExpress

Webhop fulfillment szolgáltatás

Ahogy egyre növekszik a webáruházak már amúgy is hatalmas piaca, úgy nő az igény arra is, hogy profi legyen a logisztika, a raktározás, a csomagolás és a szállítás. Ugyanakkor a webshopok ezzel nem akarnak foglalkozni, hiszen rengeteg anyagi és emberi erőforrást igényel.

Akinél a dropshipping nem nyerő, a fulfillment biztosan az lesz!

Hogy is néz ki a fullfilment, vagyis a kiszervezett logisztika? Szolgáltatóként gondoskodni kell a webáruházak termékeinek raktározásáról, leltározásról, a beérkezett rendelések csomagolásáról és szállításáról.

Mire van szükséged hozzá? Felszerelt raktárhelyiségre, megfelelő készletkezelő programokra, informatikai háttérre, csomagolóanyagra.

Előnye

  • Egyre népszerűbb a webes vásárlás, sok a webshop, hatalmas a piac
  • Kezdőként kicsiben is el tudod kezdeni néhány ügyféllel, és folyamatosan tudsz növekedni

Hátránya

  • Nehéz belépni a piacra, mert már nagyon profi szolgáltatók vannak jelen kiépült hálózattal és kiemelkedően jó árakkal

Példa: Webshippy

Otthoni vállalkozás ötletek

Ha olyan típus vagy, aki nem szívesen ül reggelente a dugóban, nem hiányzik az irodai környezet, szeret kényelmesen otthoni környezetben dolgozni, akkor megoldás az otthoni munka! Amennyiben otthoni vállalkozást kezdesz, egy dologra érdemes mindenképp odafigyelned, hogy okosan válaszd szét a munkát és a magánéletet.

Íme néhány otthoni vállalkozás tipp!

SEO szakértő

Ha online marketing, akkor a keresőoptimalizálás (SEO) igazi csodafegyver. És SEO szakértő úgy is lehetsz, hogy közben nem kell nagyobb beruházokba kezdened.

A sikeres online vállalkozás felépítéséhez elengedhetetlen a SEO ismeret. Ha úgy döntesz, hogy mélyebben beleásod magad a témába, két legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészt megtanulod, hogyan termeljen pénzt vállalkozásod, másrészt szakértőként, tanácsadóként másoknak is segíthetsz.

Mire van szükséged hozzá? Laptopra, telefonra, internetre.

Előnye

  • A leghatékonyabb online marketing eszköz
  • A SEO passzívan hozza a látogatókat. A hirdetésekkel ellentétben nem csak akkor termel bevételt, ha fut egy kampány, hanem folyamatosan. Akkor is, ha épp szabadságon vagy.
  • Bárhonnan végezhető online munka

Hátránya

  • Ha igazán eredményes akarsz lenni, akkor folyamatosan képezned kell magad mind tartalomkészítés, mind technikai SEO terén.
  • Kitartást igényel. Ne várj azonnali eredményt!

Példa: The Pitch

(E)-könyvírás

Ha szeretsz írni, van egy jó témád, nem is kérdés, a könyv nagyon jó üzleti lehetőség. És még hatékonyabb, ha van egy szolgáltatásod is, amihez kapcsolod. Mert nem árt több lábon állni.

Bármilyen könyvet piacra dobhatsz, legyen szó regényről, szakácskönyvről, mesekönyvről vagy bármilyen szakmai témáról.

Ha kezdő vállalkozó vagy és kisebb a büdzséd, érdemes e-könyvvel kezdened. Ha pedig beindul az üzlet és sikeres a könyv, még mindig gondolkodhatsz a kiadáson.

Mire van ehhez szükséged? Internetre, laptopra.

Előnye

  • Az e-könyvvel nincs kockázat, nincs nagyobb befektetés

Hátránya

  • Ahhoz, hogy sokan megismerjék a könyvedet, időre és folyamatos marketingre van szükség


Online kurzusok készítése

Az online kurzusok egyre népszerűbbek, ugyanis munka, iskola mellett is könnyen beépíthetőek a napirendbe. Nem kell a dugóban ülni, rohanni, hogy eljussunk a tanfolyamra, otthon, bármikor, bárhonnan könnyen elvégezhetőek.

Jóga- és aerobik órák, nyelvtanfolyamok, matek korrepetálás, önismereti tréning, vezetőképzés - bármiről készíthetsz online oktatóanyagot.

Mire van szükséged hozzá? Az online tanfolyamok készítése igényel némi befektetést. Kell hozzá például egy jobb kamera, mikrofon, profi videó vágó program és egy felület, ahol könnyen tudod kezelni a tanfolyamok értékesítését.

Előnye

  • Nagy a kereslet az online tanfolyamokra
  • Időtakarékos megoldás
  • Elég egyszer megcsinálni egy oktatóanyagot és az folyamatosan termeli a pénzt

Hátránya

  • Ki kell dolgoznod a forgatókönyveket, profin fel kell venni és szerkeszteni
  • Rengetegen még mindig inkább személyesen vesznek részt tanfolyamokon
  • Sokan vannak a piacon, komoly marketing szükséges, hogy eladd a kurzusokat

Példa: Educato

Egyéni vállalkozás ötletek

Most tervezed egyéni vállalkozás indítását? Van már néhány ötlet a tarsolyodban, de nem tudod, melyiknek is van a legnagyobb létjogosultsága 2022-ben? Mutatjuk!

Vitaminok és táplálékkiegészítők forgalmazása

Egyre növekvő piac, hiszen óriási az igény az instant egészségre és szépségre. Legyen szó multivitaminokról, fogyókúrás készítményekről, izomnövelő csodaszerekről, hajhullás elleni kencékről vagy épp terhesvitaminokról. Pikk-pakk lehet neked is saját márkás vitaminod, étrendkiegészítőd és már csak a jó marketing kell.

Az ún. ‘white labeling’ nagyon egyszerűen működik. Van a gyártó, akik a saját márkád címkéivel látja el az általa készített vitaminokat, táplálékkiegészítőket.

Ha hosszú távon gondolkodsz, akkor érdemes alaposan utánajárnod a témának. Valóban minőségi alapanyagokból készült terméket választanod. Ha kreatívan építed fel a marketing stratégiát, akár négy-ötszörös áron is eladhatod termékeidet.

Mire van szükséged hozzá? Kezdőtőkére a készítmények megvásárlásához és a saját címkék gyártásához. Webáruházra vagy saját üzletre az értékesítéshez.

Előnye

  • Nagyon népszerű termékek
  • Egyre tudatosabbak az emberek az egészséges életmódra

Hátránya

  • Óriási a piaci verseny, nagy szükség van a marketingre

Példa: Gummyvites

Mindenmentes bolt

Egyre többen keresik a különféle mentes élelmiszereket, hiszen robbanásszerűen megnőtt az ételintoleranciával vagy allergiával diagnosztizáltak száma. Emellett divat is lett mentesen táplálkozni. Száműzni a cukrot, tejet, glutént, laktózt, húst az étrendből. Ezekért a készítményekért ráadásul nem sajnálnak a vásárlók akár 2-3-szoros árat is fizetni.

Mire van szükséged hozzá? Akár webshopon, akár fizikailag is árusítod a termékeidet, már a nyitáshoz be kell szerezned egy nagyobb árukészletet. Ez a termékek jellegénél fogva nem olcsó. Ha online értékesítesz, szükséged lesz egy webáruházra, ha boltot nyitsz, bérelned vagy venned kell egy helyiséget. 

Előnye

  • Egyre növekszik a kereslet a mentes élelmiszerekre
  • A célközönség számára nem probléma a magasabb ár

Hátránya

  • Óriási a piaci verseny, hiszen egyre több élelmiszerlánc árusít mentes termékeket
  • Nagyon költségigényes
  • Néhány termék forgalmazásához engedélyek is kellenek

Forrás: muszáj mindenmentes boltokban bevásárolnom 😊

Közösségi oldal menedzser

Tudtad, hogy sok vállalkozás nem szívesen tölti az idejét a közösségi médiafelületek kezelésével? Sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb megbíznia egy közösségi oldal menedzsert, aki felelős a tartalmakért, reklámokért. Míg korábban az ingyenes posztokkal is szép eredményeket lehetett elérni, mára sokkal inkább a jól megtervezett, fókuszált hirdetési kampányok a nyerők.

Mire van szükséged hozzá? Laptopra, telefonra, internetre.

Előnye

  • Egyszerre több cég közösségi média felületeit is kezelheted
  • Rugalmas, másodállásban vagy külföldről is kiválóan végezhető online munka
  • Nyújthatsz tanácsadást. Átnézheted a vállalkozás oldalait, hirdetéseit és tippeket adhatsz, hogyan lehetnének hatékonyabbak. Továbbá felhívhatod a figyelmet az esetleges hibákra.

Hátránya

  • Ha igazán hatékonyan és jól akarsz dolgozni, akkor több területen is otthon kell lenned (szövegírás, tervezés, elemzés, közösség építés)

Vállalkozási ötletek külföldről

Ha külföldön élsz, de szeretnél magyarokkal dolgozni, ez ma már nagyon egyszerű. Bármilyen olyan vállalkozás ötlet jó lehet, melyet interneten keresztül tudsz végezni.

Nyelvi beszélgetőpartner

Sokaknak óriási problémát okoz, hogy bár az iskolában, nyelvtanfolyamokon megtanulják a nyelvtant, magukra szednek egy komolyabb szókincset, mégsem tudnak megszólalni, ha tárgyalásra, vagy egy egyszerű baráti beszélgetésre kerül a sor.

Külföldön élve, biztos nyelvtudással adja magát a vállalkozás ötlet: tanítsd a nyelvet és beszélgess az otthon élőkkel pl. Skype-on keresztül.

Mire van szükséged hozzá? Abszolút alacsony a büdzséje, kell egy laptop és internet.

Előnye

  • Gyakorlatilag nem kell semmit csinálnod, csak beszélgetni jó pénzért
  • Online bármikor, bárhonnan kapcsolódhatsz

Hátránya

  • Folyékony nyelvtudás szükséges

Példa: Verbling

Külföldről is és itthonról is jó vállalkozás ötlet a Google Ads fiókok kezelése. Ráadásul hálás feladat is, hiszen ha jól csinálod, akkor saját vállalkozásodat is, és megrendelőidet is állandó bevételhez juttathatod.

Az eredmények pontosan mérhetőek, így ennek megfelelően alakíthatod ki saját árazásodat.

Mire van szükséged hozzá? Internetre, laptopra.

Előnye

  • Nagy rá a kereslet
  • Bárhonnan végezheted
  • Könnyedén mérhető a hatékonysága

Hátránya

  • Ha jól akarod csinálni, komolyabb tudás és tapasztalat szükséges

Példa: InnoGroup


Affiliate marketing

Miről is szól az affiliate marketing? Van egy weboldalad, ahol ajánlod valaki más termékét és ha megveszik, akkor kapsz érte egy átlag 10-25 %-os jutalékot.

Hogy tud ez leghatékonyabban működni? A blog, vlog, podcast például kiváló fóruma lehet.

Ha mondjuk tech témában írsz blogot, akkor nagyon könnyen marketingelheted egy cég telefonját, okostévéjét stb. Leírhatod, hogy mi mindent tud, mik a tapasztalataid és ezzel jelentősen megkönnyíted az olvasók választását.

Mire van szükséged ehhez? Internetre, laptopra.

Előnye

  • Minimális költséggel elkezdheted
  • Külföldről és másodállásban is tökéletes
  • Nincs saját terméked, nincs kockázat
  • Remek passzív jövedelemforrás

Hátránya

  • Fel kell tüntetned partneredet tartalmaidban
  • Nem a leggyorsabb bevételforrás, mert közösséget kell építened hozzá
  • A partnered meghatározhat egy minimum eladási számot a jutalékfizetés feltételeként

Példa: Libri partnerprogram

Vállalkozási ötletek kevés pénzből

Ha nincsen ingatlanod, nincsen kezdőtőkéd, akkor sem kell örökké alkalmazottként gürizned. Inkább nézd meg, mid van! Mihez értesz? Hogyan tudod pénzzé tenni a tudásodat?

Szövegíró

Az online marketing egyre nagyobb térhódításával, a webáruházak gombamód szaporodásával nincs mese, kell a jó szövegíró! Blogcikkek, termékleírások, honlapszövegezés, SEO, kifogyhatatlan mennyiségű munka.

A szövegírók többsége nem alkalmazottként, hanem szabadúszóként dolgozik. A magad ura lehetsz, teljes szabadsággal, bármikor, bárhonnan végezheted. Ráadásul nem is fizet rosszul. Különösen, ha bizonyos területekre, mint pl. a SEO-ra specializálódsz.

Mire van szükséged hozzá? Laptopra, internetre.

Előnye

  • Sok cég nem alkalmaz szövegírót, tartalomra viszont minden mennyiségben szüksége van
  • Nem kell kezdőtőke, hogy belevágj
  • Egy-egy cikkért akár több tízezer forintot is elkérhetsz

Hátránya

  • Igazán jól írni hosszabb idő megtanulni, szükséges a tapasztalat
  • Menedzselned kell magad, hogy megbízzanak benned, tudj ügyfeleket szerezni

Példa: Kreatív Kontroll

Online tanácsadás

Egy terület specialistájaként építsd fel online tanácsadói karrieredet. Nem csak magadnak, de az ügyfeleidnek is rengeteg időt spórolsz azzal, ha online konzultálsz.

Az online tanácsadásban az a jó, hogy gyakorlatilag bármilyen területen is dolgozol, szükség van rá:

  • üzleti témák
  • jogi kérdések
  • kommunikáció
  • marketing
  • életmód
  • táplálkozás
  • pszichológia stb.

Ráadásul nem csak azok számára leszel elérhető, akik abban a városban, országban élnek, mint te, hanem a világ bármely pontjáról fogadhatsz megkereséseket.

Ahhoz, hogy hiteles legyél, folyamatos online jelenlét kell, saját hitelességed erősítéséért. Írj cikkeket, készíts videókat, mondd el, miben tudsz segíteni.

Adhatsz tanácsokat cégeknek havi megbízással, vagy működhetsz óradíjas rendszerben is.

Mire van szükséged hozzá? Laptopra, internetre, telefonra. Profin működhet a tanácsadás például skype-on vagy zoomon keresztül.

Előnye

  • Bármikor, bárhonnan végezheted és akárhonnan csatlakozhatnak hozzád
  • Nem kell irodát bérelned, nem kell berendezésekre költened

Példa: Léleknavigátor

Kutya- és cicaszitter

Akik nem szívesen adják kedvenc négylábújukat panzióba, azoknak igazi mentőöv a kutya- és cicaszitter.

Hogy is néz ez ki? Ha valaki elmegy egy hosszú hétvégére, nyaralni, üzleti útra, addig a házi kedvence hozzád költözik. Gondoskodsz a megfelelő környezetről, míg távol van a gazdi, eteted, itatod, sétáltatod, játszol vele.

A szitter feladata lehet napi szintű is, például ha a gazdának nem jut ideje akár reggel, vagy napközben megsétáltani a kutyát.

Állatbarátként ez nem csak remek pénzkereseti lehetőség, de jó szórakozás is.

Mire van szükséged hozzá? Gyakorlatilag semmire. Otthonodban végezheted, szerezz be egy-két kényelmes fekhelyet és vedd meg a napi ellátásához szükséges tápokat, tányérokat, néhány játékot.

Előnye

  • Azzal foglalkozhatsz, ami a hobbid, mellette nyugodtan dolgozhatsz

Hátránya

  • Nagy a felelősség, fel kell készülnöd azokra az esetekre is, ha esetleg a rád bízott állat beteg lesz, baleset éri

Példa: Dogsurf

Vállalkozás ötletek vidéken

Ha azt gondolod, hogy a fővárosban vállalkozni sokkal könnyebb, akkor tévedsz! A vidéki városok, falvak tele vannak lehetőséggel, csak egyelőre kiaknázatlanok. Jöjjön néhány ötlet!

Marketing helyi vállalkozások számára

Viszonylag kevesen specializálódtak a kisvárosok, falvak vállalkozásainak marketingjére. Pedig sokan vannak és jól jön a szakértői segítség.

Rengeteg cégnek honlapja sincs, így nehéz megtalálni őket, noha a szájról-szájra módszer még mindig népszerű. Ha megérteted velük, hogy mennyire fel tudná lendíteni az üzletüket néhány XXI. századi megoldás, gyakorlatilag egész évben tele leszel munkával.

Készíthetsz számukra Facebook oldalt, vállalhatsz arculattervezést, névjegykártyakészítést. Meglátod, amint híre megy a szolgáltatásodnak, sorra jelentkeznek majd nálad a helyiek.

Mire van szükséged hozzá? Internetre, laptopra, telefonra

Előnye

  • Kezdőtőke, befektetés nélkül indíthatod
  • Óriási potenciál van a piacban
  • Új utat nyithatsz a helyi vállalkozók előtt, időt spórolhatsz számukra, növelheted megrendeléseiket

Hátránya

  • Vidéken kevésbé nyitottak az új ötletekre, a marketingre, nem vállalkozói szemléletűek

Példa: Lokalitas

Biobolt

A bioboltok nem csak a fővárosban, de vidéken is nagyon mennek. Egyre többen fordulnak az egészséges, vegyszermentes termékek felé, divatba jött biot enni, biot használni. Még akkor is, ha egyáltalán nem olcsók a bio termékek. Van egy olyan hiedelem, miszerint az egészséges mindig drágább és ez neked pont kapóra jön.

Ha bioboltot nyitnál, akkor lehetsz igazán versenyképes, ha sokféle és valóban minőségi árut tartasz.

Mire van szükséged hozzá? A biobolt költségigényes. Szükséged lesz tőkére az üzlethelyiséghez, az árukészlethez. Engedélyeket kell beszerezned.

Előnye

  • A bio termékek népszerűsége egyre nagyobb
  • A bio készítményekért hajlandóak az emberek magasabb árat is kifizetni
  • Mindent egy helyen megtalálnak a vásárlók
  • Akár franchise rendszerben is gondolkodhatsz

Hátránya

  • A nagy áruházláncok, drogériák polcain is egyre több a bio termék, versenyképes áron
  • Ha a lakhelyeden már működik akár több biobolt is, akkor biztosan hátránnyal indulsz, érdemes átgondolnod
  • Bio boltot nyitni drága

Példa: Herbaház

Állati kávézó

Budapesten már több helyen is együtt fogyaszthatjuk el kedvenc kávénkat szőrös kedvencekkel vagy épp halak, hüllők társaságában. A cuki állat és az isteni kávé remek kombó, igazán működőképes vidéken is.

Egyedisége miatt ráadásul ütős marketinget húzhatsz fel rá.

Mire van szükséged hozzá? Az állati kávézó nem olcsó mulatság. Kell egy helyiség, bútorok, egyedi dizájn. Szükséged van gépekre, alapanyagokra, szükséged lesz alkalmazottra stb. Engedélyeket is be kell szerezned. És fontos a jó marketing, ami szintén nincs ingyen.

Előnye

  • Igazán egyedi megjelenésű és hangulatú helyet hozhatsz létre, amire minden látogatód emlékezni fog
  • Remek piaca van vidéken és akár gondolkozhatsz franchise rendszerben is
  • Kialakíthatsz egy közösségi teret, előadásokat, programokat is szervezhetsz

Hátránya

  • Költségigényes, kezdőtőke szükséges hozzá
  • Folyamatosan biztosítanod kell az állatok gondozását

Példa: ZooCafe


Vállalkozás tippek falun

Még a legkisebb faluban is felépítheted a legnagyobb vállalkozást. Mikre is gondoltunk?

Falusi turizmus

Nyithatsz panziót, vagy vendégházat távol a világ zajától. Egyre többen keresik az egyszerű, madárcsicsergős környezetben fekvő házakat. Ha falusi wellnesst is biztosítanál, szereld fel szaunával, dézsával.

Szervezhetsz programokat a környéken - lovagolás, kirándulás. Kápráztasd el vendégeidet házias ételekkel és italokkal.

Kialakíthatsz a kertben akár egy kis bio ültetvényt is és készítheted ezekből az anyagokból az ételeket.

Mire van szükséged hozzá? Ehhez a vállalkozás ötlethez komolyabb tőkére van szükség. Meg kell vásárolnod az ingatlant, vendégfogadásra alkalmassá tenni, beszerezni az engedélyeket.

Előnye

  • Növekszik az igény a csendesebb panziókra
  • Hosszú távú, jól jövedelmező befektetés

Hátránya

  • Költségigényes
  • Viszonylag hosszabb idő, míg kiépíted a vendégkört

Példa: Antik vendégház

Kézi autó- és traktormosó

Sok autótulajdonosnak sem kedve, sem ideje, sem megfelelő felszerelése nincs ahhoz, hogy maga mossa az autóját. Ugyanakkor fontos számukra, hogy négykerekűjük mindig makulátlanul tiszta legyen kívül és belül.

Emellett igény van a traktorok mosására is, amit a gazda nem szívesen végez el maga egy földmunka után.

Mire van szükséged hozzá? Kell egy helyiség, ahol a mosást, takarítást végzed. Ezen kívül különféle samponokba, waxokba, szivacsokba, kefékbe kell beruháznod és egy nagy teljesítményű porszívóba.

Előnye

  • Könnyen és gyorsan elkezdhető

Hátránya

  • Sokan nem szívesen költenek ilyen szolgáltatásra

Forrás: moss traktort jó pénzért! :)

Otthoni gondozás, kisegítés

Sok faluban élnek olyan idős emberek, akiknek gondot jelent akár a bevásárlás, akár a postai csekkek intézése, vagy nem tudják, kihez forduljanak, ha elromlik valami a házban.

Kereshetsz pénzt azzal, ha segítesz elintézni nekik a teendőiket, megkönnyíted a mindennapjaikat. Legyen szó takarításról, fűnyírásról, főzésről, bármilyen ház körüli teendőről, vagy arról, hogy elkísérd az orvoshoz.

Mire van szükséged ehhez? Semmire!

Előnye

  • Nem igényel kezdőtőkét
  • Nagy rá a kereslet
  • Akár másodállásban is végezheted

Hátránya

  • Ne számolj magas óradíjjal

Vállalkozás ötletek nőknek

Főzés, egészséges életmód, ruhák, cipők, ékszerek - csupa csajos téma. Összeszedtünk néhány olyan vállalkozás tippet, melyeket akár főállásban, vagy munka és kisbaba mellett is végezhetsz.

Főzőtanfolyam

Ha szeretsz a konyhában tüsténkedni, különféle kultúrák ízeivel kísérletezni, akkor a főzőtanfolyam kiváló választás.

Felépítesz egy tematikát, meglátomogatod egy erős Facebook és Instagram jelenléttel, készítesz akár egy saját receptkönyvet és kész is az igazi öröm biznisz.

Mire van szükséged hozzá? Bérelhetsz, vagy akár a saját lakásodban is kialakíthatsz egy konyhát a tanfolyamoknak. Ezt be is kell rendezned úgy, hogy legalább 4-5 pár tudjon serénykedni.

Előnye

  • A főzőtanfolyamokra óriási a kereslet, különösen, ha egyedi a tematikád
  • Rengeteg embert megismersz személyesen, akiknek újabb programokat szervezhetsz
  • Remek közösségépítő tevékenység
  • Ajándékként voucher formájában is remekül értékesíthető
  • Online tanfolyamokat is tarthatsz, így akár külföldről is csatlakozhatnak résztvevők

Hátránya

  • Mindenképp szükség van kezdőtőkére
  • Ugyan van még hely a piacon, mégis érdemes olyan területet választani, amelyben egyedi tudsz lenni

Példa: Chefparade

Fenntartható ruhák készítése

Ahogy a boltokat elárasztotta kínai és bangladesi műanyag ruhák hada, úgy nőtt meg az igény az olyan darabokra is, melyek környezet- és egészségtudatosak.

Egyre nagyobb teret hódít a piacon a fenntartható ruhák készítése például bambuszból vagy organikus pamutból. Több híres divatmárka jelentette már be, hogy ruháik az elkövetkezendő pár évben fenntartható alapanyagokból készülnek majd . Az átállás azonban lassan halad.

Mire van szükséged hozzá? Mindenképpen kell, hogy legyen kezdőtőkéd. Ha kezdetben csak egy nagyon alap kollekcióval (pl. csak pólókkal) indulsz, akkor is meg kell vásárolnod az anyagokat, legyártatni a ruhákat. Készítened vagy bérelned kell továbbá egy webáruházat, ahol értékesíted a termékeket.

Előnye

● Bár egyre több boltban találkozni ilyen termékekkel, még nagyon nagy a potenciál a piacban

● Vállalkozásoddal csökkentheted az ökológiai lábnyomot

Hátránya

● A minőségi alapanyagok drágák

Példa: Thought

Kézzel készített termékek eladása

Nyakláncok, fülbevalók, ruhák, táskák - bármi, amit szívesen csinálsz szabadidőben, jó alapja lehet a sikeres üzletnek.

Készíts egy kreatív weboldalt, posztold Facebookon, manapság óriási az igény az egyedi, saját tervezésű darabokra.

Mire van szükséged hozzá? Ez attól függ, milyen termékeket szeretnél árusítani. Elsősorban az anyagköltség az, amibe mindenképp be kell fektetned.

Előnye

  • Azzal foglalkozhatsz, ami a hobbid
  • Egyedi magyar termékekkel hódíthatod meg a piacot
  • Akár babázás mellett is csinálhatod

Hátránya

  • Drágább, mint a nem minőségi, kínai tucattermékek

Példa: Meska

Kreatív vállalkozás ötletek

Olyan vállalkozást keresel, ahol a kreatív vénádé a főszerep? Szeretnél egész nap alkotni, munkáddal másokat inspirálni, segíteni az eladásokat? Hoztunk néhány kreatív vállalkozói ötletet!

Termékfotós

Ahogy szaporodik a webáruházak száma és nő a termékkínálat, úgy van szükség egyre több profi termékfotóra is.

Mert mi az, ami az egyik alappillére az online eladásnak? Ha nem tudod személyesen megnézni, megfogni az árut, akkor legyen egy jó fotó róla.

Aki webshopot üzemeltet, pontosan tudja, hogy a fotón és a fotóson nem érdemes spórolni.

Mire van szükséged hozzá? Egy profi fényképezőgépre, képvágó programra, fotós kellékekre.

Előnye

  • Bővül a piac, egyre nagyobb az igény termékfotókra
  • Nem kell hosszú éveket tanulnod, akár online is végezhetsz termékfotós tanfolyamot
  • Ha szeretsz fotózni, a hobbi lehet a munkád

Hátránya

  • Sok webáruház nem alkalmaz külső fotósokat
  • Időigényes, míg eladod a szolgáltatásodat

Példa: Product Photography

Lakberendező

A lakberendezés piaca egyre nő, hiszen az emberek egyre tudatosabbá válnak a környezetre, amelyben élnek és egyre gyakrabban fordulnak szakemberhez.

Népszerű például a kis lakások esetén, amikor kevés a pénz, kicsi a hely és mégis egy trendi, ugyanakkor praktikus kuckóra vágyik a megrendelő.

De gazdagabb villatulajdonosok is hajlandóak jó mélyen a zsebükbe nyúlni, hogy egy ízléses, élhető és sokszor nagyon exkluzív miliőt teremtsenek.

Mire van szükséged hozzá? Internet, laptop, tervező programok.

Előnye

  • Növekvő piac, egyre nagyobb az igény
  • Kreatív munka, akár főállás mellett is végezhető

Hátránya

  • Időigényes, míg megismernek, folyamatos marketinget igényel

Példa: Taylor Howes

Grafikus

A logótervezéstől, egy cég teljes arculatának megújításáig nagyon változatos munkákban vehetsz részt szabadúszóként. Sok vállalkozás ugyanis nem költ arra, hogy grafikust alkalmazzon, sokkal szívesebben bízzák a munkát freelancerekre.

Grafikusként nem csak a kreativitás elengedhetetlen, de otthon kell lenned a tervező szoftverek világában is

Mire van szükséged hozzá? Profi grafikai programokra és olyan számítógépre, melyen ezek jól futnak.

Előnye

  • Megvalósíthatod kreatív ötleteidet
  • Bármikor, bárhonnan végezheted
  • Nagy a kereslet a jó grafikusokra

Hátránya

  • Hosszabb idő is lehet, míg kiépíted az ügyfélállományodat

Példa: Matt Holland's Design

Új vállalkozás ötletek

Valami innovatív, kreatív ötletet keresel kezdő vállalkozásodhoz? Mit szólsz ezekhez?

Biológiailag lebomló termékek

Ha csak a saját háztartásod egy heti szemétadagját nézed, láthatod, hogy például mennyi műanyag hulladék keletkezik. Ez óriási ökológiai lábnyomot hagy.

A környezettudatosság jegyében egyre nagyobb teret hódítanak - bár még így is gyerekcipőben járnak - a biológiailag lebomló termékek. Például a cukornádból készült elviteles dobozokra, poharakra, tányérokra, vagy a PLA palackokra, a lebomló öko szívószálakra.

Mire van szükséged hozzá? Az árukészlet kialakításához kezdőkőke kell. Ha kis büdzsével rendelkezel, elkezdheted a gyártást csak egy-egy termékkel, kisebb mennyiségben és folyamatosan bővítheted a készletet.

Előnye

  • Környezettudatos termékek, amelyekre szívesen költenek a vásárlók
  • Saját webáruházadban is értékesítheted vagy működhetsz dropshipping webshopként is

Hátránya

  • Magyarországon nehezebben beszerezhetőek az alapanyagok

Példa: Biopla

Szezonális és buli dekorációk bérbeadása

Húsvét, karácsony, halloween, valentin nap, új év. Újabb és újabb dekorációk, alapanyagok, munka stb. Ha egy komplett házat szeretnél például égősorral díszíteni, az egy vagyon.

És itt jön a képbe ez a szupertrendi vállalkozás ötlet: vagyis otthonok és irodák szezonális dekorálása, partik díszítése, a kreatív ötletek megvalósítása. A megrendelőd kiválaszthatja, hogy mit szeretne, te pedig jó pénzért megvalósítod. Az ünnepek végén pedig fogod és leszeded.

Mire van szükséged hozzá? Kell egy weboldal, ahol láthatja a megrendelő, hogy milyen elemekből, stílusokból válogathat. És az alapkészlet megvásárlását sem úszod meg.

Előnye

  • Kezdő vállalkozóknak is kiváló, kreatív munka
  • Sokaknak nincs idejük, ugyanakkor igényük van a dekorációkra, ezért jó piaci lehetőség

Hátránya

  • Időigényes, míg megismernek, folyamatos marketinget igényel

Példa: Memorable Moments

Airbnb lakáskiadás

Az Airbnb, vagyis a rövid távú lakáskiadás nem csak remek pénzkereseti lehetőség, de óriási előnye, hogy rengeteg emberrel megismerkedhetsz.

A külföldiek vendégek számára akár speciális programokat is szervezhetsz, ha szeretnéd még vonzóbbá tenni a szolgáltatásodat.

Ha ki akarsz tűnni a piacon, akkor egyedivé varázsolhatod szobáidat. Például nászutas, XV. századi miliő, erdei hangulat stb. elemekkel.

Mire van szükséges hozzá? Viszonylag nagyobb kezdőtőkét igényel, hiszen meg kell venned a lakás(oka)t és be is kell rendezned. Mindig biztosítanod kell, hogy minden a helyén legyen és pótolni, ha valami eltörött, elhasználódott.

Előnye

  • Az Airbnb nagyon népszerű, jó marketinggel egész évben teltházas lehetsz
  • Akár másodállásban is végezhető

Hátránya

  • Nem egy passzív jövedelemforrás, folyamatos munkát igényel
  • Rendszeres díjat kell fizetned az Airbnb-nek

Példa: Airbnb

Vállalkozás ötletek fiataloknak

A 2022-es év legjobb vállalkozás ötletei közül nem maradhatnak ki azok a tippek sem, melyek kifejezetten a kalandvágyó ifjabbaknak szólnak, illetve akik iskola mellett szeretnének pénzt keresni.

Extrém utak, túrák szervezése

Fiatalság, buli, adrenalin, világjárás! Miért ne lenne a vállalkozásod egyben egy tuti kaland is?

Ha rajongsz az extrém sportokért, a különleges túrákért, akkor szervezd meg másoknak. Egyrészt pénzt keresel vele, másrészt neked is óriási élmény.

Fehércápa les, vadvízi evezés, extrém hegyi és teljesítménytúrák. Garantáltan a határok feszegetése. Tökéletes kikapcsolódás az aktív élet kedvelőinek.

A cél persze nem a minél nagyobb veszély, hanem az élmények. Indíthatsz egy blogot is, ahol részletesen megosztod az élményeidet és kedvet csinálsz a túrákhoz.

Mire van szükséged hozzá? Anyagi befektetést nem igényel, megszervezed a programot és annyit teszel rá a tényleges árra, amely fedezi a saját költségeidet és jutalékodat.

Előnye

  • Munka és kaland egyben
  • Nincs anyagi kockázata, nincs kezdőtőke
  • Eljuthatsz olyan helyekre is, ahová önerőből nem

Hátránya

  • Fokozottan ügyelni kell a túrák biztonságára

Példa: Baraka

Számítógépek, telefonok beüzemelése

Ha te vagy az ügyeletes műszaki zseni a családban, akkor talán ismerős, hogy mindenki téged nyaggat a problémáival.

De miért ne élnél ebből?

Tuti vállalkozás ötlet lehet, ha fizetőssé teszed a szolgáltatást. Segítesz például a számítógépek, laptopok, telefonok beüzemelésében vagy ha menet közben adódik bármi probléma. Hogyan kapcsolódjon a wifihez? Milyen programok kellenek? Mi ingyenes? Miért kell fizetni? Hogyan telepítsük a vírusirtót? Miért fagyott le? stb.

Mire van szükséged hozzá? Internetre, laptopra, telefonra.

Előnye

  • Nem szükséges hozzá nagyobb befektetés
  • Sokan nem értenek a műszaki dolgokhoz és jó, ha tudnak kihez fordulni

Hátránya

  • Szükség van a hatékony marketingre, hogy minél többen megismerjenek

Online kérdőívek kitöltése

Ha még tanulsz, akkor kis erőfeszítéssel, nem túl sok idő alatt kereshetsz pénzt.

Talán hihetetlennek tűnik, hogy bárkit azért fizetnek, mert kérdőíveket töltöget ki, de ez mégis létezik. A cégeknek, vállalkozásoknak ugyanis nagyon hasznos, ha tudják, mire van igényed fiatal felhasználóként, hogyan tudnak fejlődni.

Ez hosszú távon növeli a bevételeiket, miközben te pénzt kapsz érte.

Mire van szükséged hozzá? Semmilyen feltétele nincs. Akár egy telefon is elég hozzá internettel.

Előnye

  • Nem kell befektetned
  • Bármikor elkezdheted
  • Kiváló pénzkereset akár suli mellett

Hátránya

  • Bizonyos kérdőíveket csak 18 éves kor felett lehet kitölteni
  • Megélni nem fogsz belőle, de viszonylag könnyen kereshetsz pénzt

Példa: WowApp

És végezetül...

Reméljük, hogy sikerült választ kapnod a ‘Mibe fektessem a pénzem?’ és ‘Milyen vállalkozást’ indítsak kérdéseidre. Ha az ötlet már megvan, az szuper! Akkor indulhat is a megvalósítás a gyakorlatban.

Ajánlott olvasnivaló:

Hogyan indítsd egyéni vállalkozást? >> 
Milyen költségekkel számolj? >> 

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top