Légy jól a bőrödben és a vállalkozásodban - ünnepeljük a vállalkozó nőket!

Vállalkozásfejlesztés 2022.11.19. - 6 p. olvasás

Talán meglepett ez a sok interjú, amit egymás után készítettünk el vállalkozó nőkkel, és a héten jelentek meg a Billingo blogfelületén. Erzsébet napja, november 19-e immár kilenc éve a Vállalkozó nők világnapja, mi pedig ösztönzésünkkel szeretnénk támogatni a hölgyeket a vállalkozás néha rögös, néha könnyebb útján. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz! Ehhez néhány ízig-vérig nő gondolatait kérdeztük meg a témában, akik mind különböző karakterek különböző értékekkel. Ám mégis összecseng a mondandójuk. Kitalálod, mi a fő üzenetük?

Mi az a Vállalkozó nők világnapja?

A Vállalkozó nők világnapját immár 2013 óta ünneplik világszerte egy amerikai írónő, Wendy Diamond ötlete nyomán. Ezen a napon a női vállalkozókat támogatják, Diamond pedig azóta már egy szervezetet is felépített eköré, a nők érvényesülése mögé sorakoztat fel támogató eszközöket. Az ENSZ is felkarolta az eseményt, és külön weboldallal, eseményekkel üdvözli a hölgy vállalkozók munkásságát.

Magyarországon nincs ennek különösebb hagyománya, de azért van némi mozgolódás e téren. November 22-én például konferencia lesz workshopokkal, vállalkozást fellendítő vagy épp érdekérvényesítő tippekkel. A Billingónál is szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a vállalkozó hölgyekkel foglalkozunk, rendkívüli erejüket, kitartásukat és szakmaiságukat elismerjük és becsüljük. Azt pedig csak reméljük, hogy a Billingo funkcióival, csomagjaival és megoldásaival könnyebbé tudjuk tenni a vállalkozói mindennapjaitokat.

Helyetek van a vállalkozók közt, csajok, nők, hölgyek és úrhölgyek, bármilyen területet is képviseltek.

A vállalkozó nők helyzete ma

Statisztikai alapon a vállalkozások többségét a férfiak viszik a hátukon, a nemek közti bérszakadék pedig olyan mértékű, mintha a nők novembertől év végéig már nem is dolgoznának, tehát éves szinten gyakorlatilag két hónapnyi bérrel kevesebbet visznek haza egy férfihoz képest. A szemléletes példa persze nem minden helyzetre húzható rá, és nem azt jelenti, hogy azonos munkáért kapnának kevesebb fizetést a hölgyek - derült ki egy, az Egyenlítő Alapítvány szervezésében létrejött esemény kerekasztal-beszélgetéséből.

Ennek ellenére számos területen érvényesülni tudnak már a női vállalkozók, és 2022-ben már nyitottabbnak tűnik arra a társadalom, hogy a vezető pozícióban lévő nők jelenlétét természetesnek vegye. Persze egy nő emellett teremtse meg a családi békét, az élet különböző területein menedzselje az egyensúlyt. Hát, nem egyszerű feladat, mégis rengetegen megvillantják azt a varázserőt, amivel a brandet építik, a családi békét és kényelmet teremtik meg, miközben maguk is kiteljesednek. A Billingirls-interjúkban is rendre megjelent, hogy vállalkozni nemtől függetlenül lehet nehéz és csodálatos, és elég sok területen tudnak maradandót alkotni a nők, jelenlétük pedig mindenkit ösztönöz.

Motivációs üzenetek a hét interjúiból

Vegyük például Straub Fannit, aki a telemedicína egyik alapkövét, a Foglalj Orvost.hu-t rakta le elénk, egyszerre egyensúlyoz édesanyaként és vállalkozóként, miközben az önfejlesztést sem felejti el. A sikeres üzletasszony cége óriásit nőtt az elmúlt években, közben pedig ő maga is harmonikus életet él még akkor is, ha voltak/ vannak nehézségei. Kedvenc mondatunk tőle:

“Ma már a szürke hétköznapokban, a családi pillanatokban, a kisebb üzleti sikereket is megpróbálom megélni és sikerként értékelni őket.”

Pancsa Emese fejlesztőként a bolygóért tesz, miközben a mi kényelmünket és trendi igényeinket szolgálja ki egy komposztáló robot segítségével. A kis, hazai “R2D2” szinte szagtalanul komposztál rövid idő alatt, beltéren, így iskolák, irodák mindennapjait teszi színesebbé, a Földet pedig kicsit élhetőbbé. Emeséből szinte ömlik a lelkesedés, tényleg hittel és meggyőződéssel teszi a dolgát. Szerinte

“Akik jól tudnak reflektálni önmagunkra, azok egészséges egyensúlyban tudnak létezni a női vállalkozó léttel. Én is ezt az egyensúlyt keresem magamban és a világban, azt, ami nekem autentikus.”

Kovács Orsolya, a YURKOV stílustanácsadója nők (és férfiak) ezreinek adja vissza a félúton elhagyott önbizalmát, munkájával szebbé teszi a mindennapokat. Hamarosan magasabb szintre emeli az önismereti stílustanácsadást, amire mi már nagyon várunk. Ki meri mondani, hogy a “szeresd önmagad” üzenet kicsit kevés, mi több, frusztráló mondat. Viszont megoldáskulcsot is ad az interjúban, ami nemcsak a női minőség megélése során fontos, hanem vállalkozóként is elengedhetetlen. Olvasd el tippjeit és meglátásait, mi egyet kiválasztottunk kedvcsinálónak:

“...elkezdeni valamit nem csupán az első lépés, hanem egyszer csak a dolgok kellős közepén találod magad. Szóval csak el kell kezdeni, nem abbahagyni, és egy picit elérhetetlennek kell lenni.”

OAT AVA egy tervezőpárost rejtő márka - Ági és Vanessza a fenntartható divatot és a slow fashiont képviselik, kötött holmijaikra egyre nagyobb a kereslet. Márkájuk szép fejlődési ívet mutat, és szerencsére azt látják, nem a versengés jellemző a vállalkozókra, inkább támogató, egymást segítő kapcsolatokat építenek ki. Ők is bíztatnak, hogy ha vállalkozáson gondolkodsz, merj belevágni a bizniszbe.

“Légy felkészült már az indulás előtt, határozd meg az elveket amik mentén haladsz, illetve a legelejétől alakítsd ki a rendszert, struktúrát, amit akkor is használni fogsz, amikor sokkal nagyobbra nő a vállalkozás. Használd kapcsolati tőkéd, és próbáld bővíteni folyamatosan!”

A Yogasecrets anyja, Nagy Anna jógaoktató nem félt egy lapra tenni mindent azért, hogy megvalósítsa álmát, amit azóta is megoszt követőivel. A jóga szellemiségét adja át, miközben a matracon mozgásra és meditációra buzdítja a dolgos hétköznapok pihenni vágyó embereit. Pontos határt szab a munka és gyermeke közti időben, így tudja kiegyensúlyozni élete több területét. És hogy miben segít neked vállalkozóként a jóga?

“A mai nők többsége úgy alszik el, hogy már a fejében van, másnap mit fog csinálni, álmukban is azon dolgoznak, hogy másnap mi lesz. Csak a feladatokat próbálják teljesíteni, és nem állnak meg egy másodpercre sem. A jógaszőnyegen az emberek megállnak, egy pillanatra csend lesz, és a létezés visszatölti azt a rendszert, ami a testünk, a lelkünk számára fontos. Hiszen nem erre a tempóra lett kitalálva, amit ma diktálunk neki.”

Góg Anikó az örök-pozitív edző, aki személyre szabottan segít az edzésben, mozgásban és általában jól lenni a bőrünkben, legyen szó várandós kismamáról, sportolóról vagy hétköznapi emberről. Jelenlétéből egyszerre sugárzik az önbizalom és a tenni akarás, a mások megsegítéséért van, közben gyermekeket nevel, azt pedig végképp ne hagyjuk ki a sorból, hogy poénos videóival akár humoristának is elmehetne. Az adminisztráció nem az erőssége, azt szakemberre delegálja, hogy az élet fontos részein megállja a helyét… számára a siker ünem anyagi javakban rejlik, hanem a boldogságban.

“A mi leszel, ha nagy leszel kérdésre is az a leghelyesebb válasz, hogy legyél boldog. Viszonylag kevéssel megelégszem, nincs bennem az a törtetés, hogy még többet, még nagyobbat akarjak.”

A zene minden női minőség alapja, Bréda Bia a DJ-k világát élve szolgáltatja a talpalávalót a mindennapok keringőihez. Egy kis megnyugvás, ellazulás vagy felpörgés, minden területen segítenek kedvenc dallamaink.

Szerinte érdemes az álmokért küzdeni, a hibákból pedig tanulni, és előnyt kovácsolni belőlük. Ütős mondattal zárta a mondandóját interjúnkban, érdemes megnézned. ;)

A Billingo szakértői közt is rengeteg hölgyet találsz, szakmai videókat, blogcikkeket láthatsz/ olvashatsz nálunk Fülöp Olgától, Mészáros Anikótól, Böröczky Zsuzsitól, Szilágyi Anitától. Nézzetek körül, fantasztikus tudástár alapjait képezik ezek az anyagok. Szakértőinket, interjúalanyainkat, titeket, kedves vállalkozóink, mindannyiótokat ünneplünk - ma különösen, a többi napon pedig mögétek állunk a Billingo teljes körű vállalkozói szolgáltatásaival.


Tartalom

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top