Minden, amit a KATA tájékoztatási kötelezettségről tudnod kell - Letölthető NYOMTATVÁNYMINTÁKKAL

Adózás, NAV 2021.01.11. - 5 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A KATA adózás, minden idők legnagyobb visszhangot kiváltó témája kétségtelenül a 40%-os különadó bevezetésének terve volt. A jogszabály 2021. január 1-től hatályba lépett, Bonácz Zsolt adószakértő pedig összefoglalta a kihagyhatatlan információkat. EXTRA: letölthető KATA tájékoztatási nyomtatvány minta!

Billingo frissítés: a kata tájékoztatási kötelezettség megszűnt, ezért ez a cikkünk már nem aktuális. Ha  friss infókat olvasnál, görgess az írás végére.

2021-es Kata változások

A Kata törvényt (2012. évi CXLVII. törvény) 2021. január 1-jétől jelentős mértékben szigorították.

Az egyik legszigorúbb változás, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény alapján kifizetőnek minősülő vevő - megbízó - (továbbiakban: kifizető) 40 % adót köteles fizetni, ha a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt juttat katás vállalkozás részére. Az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó összeg. 

KIVÉTEL: Ebbe a körbe a gazdasági tevékenységet nem folytató (adószámmal nem rendelkező) magánszemély nyilvánvalóan nem sorolható, és adószámmal rendelkező magánszemély sem kötelezett adófizetésre, ha a katás vállalkozástól magáncélból vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást. 

Kötelező az írásbeli tájékoztatás

A szabály betartása csak akkor lehetséges, ha a vevő (megbízó) tisztában van azzal, hogy katás vállalkozással köt szerződést. Ennek érdekében a katás vállalkozásoknak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni kell üzleti partnerüket [Kata tv. 13. § (2) bekezdése] a katás státusz fennállásáról.

Fontos: Amennyiben a katás vállalkozás és vevője (megbízója) között a szerződés már 2021. január 1-je előtt létrejött, akkor is nyilatkozatot kell tenni. Ennek határideje 2021-ben január 15-e volt. Az írásbeli tájékoztatást bármilyen módon (e-mail, postai levél, a nyilatkozat személyes átadása) meg lehet tenni. Illetve a szerződésbe is be lehet foglalni azt, hogy a teljesítésre kötelezett katás vállalkozás. Ekkor a vállalkozásnak katás státuszáról külön nem kell tájékoztatni üzleti partnerét. 

A KATA státusz megszűnése és újbóli létesítése esetén is kötelező a tájékoztatás

A Kata tv. hivatkozott rendelkezése szerint a vállalkozásnak arról is tájékoztatnia kell az üzleti partnerét, ha a katás státusza megszűnt. A tájékoztatásban meg kell adnia, hogy a mely naptól nem minősül katásnak. Ezt a katás státusz megszűnését megelőzően kell megtenni.  

Ez a szabály azonban nem minden esetben tartható be. Erre példaként hozható fel az, amikor a katás egyéni vállalkozó megszünteti egyéni vállalkozását. Ezt az erre a célra szolgáló elektronikus felületen (webes ügysegéd) kell elvégezni. Ekkor a tájékoztatás már csak utólag történhet meg. 

A Kata tv. szerint az üzleti partnert tájékoztatni kell a katás státusz újbóli keletkezéséről is. A tájékoztatásban meg kell adni a katás státusz kezdő időpontját. 

Például, ha a vállalkozás katás státusza megszűnt, de a Kata törvény által meghatározott időszak leteltét követően ismét bejelentkezik a kata hatálya alá, abban az esetben a tájékoztatást a katás státusz ismételt „megszerzése” előtt kell megtennie. A katás státusz megszűnésének évében, s azt követő évben a katázás ismét nem választható. 

A 40 % adó fizetésére a kifizető kötelezett 

A téves adatközlés kizárása érdekében a kifizető kérheti a vele szerződő vállalkozástól, hogy dokumentummal igazolja katás státuszát, valamint annak megszűnését. A Kata törvény szerint a katás vállalkozás a vele szerződéses kapcsolatban álló kifizetőt köteles tájékoztatni.  

Álláspontom szerint ettől függetlenül a katás státusz megszűnéséről tájékoztatni kell azt a kifizetőt is, amellyel a katás vállalkozás ugyan már nincs szerződéses kapcsolatban, de vele szemben még követelése áll fenn. Ugyanis a kifizető adófizetési kötelezettség a bevétel juttatásához (a számlázott összeg megfizetéséhez) kapcsolódik. Erre számos esetben a szerződés megszűnését követően kerül is. 

Tegyük fel a következőket:

Katás egyéni vállalkozó 2022. január 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra üzletviteli tanácsadási tevékenységet végez megbízója felé. A szerződés szerint a megállapítást díjazást a megbízó 2022. április 30-ig köteles megfizetni. A vázolt esetben a szerződéses kapcsolat 2022. április 1-jétől már nem áll fenn. Ennek ellenére az egyéni vállalkozónak tájékoztatnia kell megbízóját arról, ha a katás státusza 2022. március 31-e után, de még a díjazás kifizetését megelőzően szűnik meg. 

A különböző státuszokra vonatkozó tájékoztató mintákat INNEN töltheted le ingyenesen.

Billingo kiegészítés: a 2022-es változások 


A kata körül sok változás volt a bevezetése óta, népszerűsége pedig 2022-ig tartott. Az addig ismert katát ugyanis voltaképp megszüntették július 12-én, és szeptember 1-jével már életbe is lépett az új kata-törvény. Ez alapján a korábbiakhoz képest félállású, nyugdíjas vagy diák nem választhatja ezt a kedvező adózási formát, csak a főállásúak egyéni vállalkozók katázhatnak; így a Bt.-k is kiestek a szeretetkosárból, nekik a KIVÁ-ra vagy a TAO-ra váltás javasolt.

A főállású e.v.-k egységesen 50 ezer forint tételes adót fizethetnek katásként, eltörölték tehát a 25 ezres és a 75 ezres adót. A 450 ezer addigi katásnak hirtelen döntenie kellett, hová sorol át szeptembertől. Sokan szüneteltetik vállalkozásukat, a legtöbben, közel 250 ezren pedig átalányadózásra tértek át. Gőzerővel dolgoztunk azon, hogy az átalányadóra váltást segítsük, ezért rengeteg fejlesztést hajtottunk végre csaknem egy hónap leforgása alatt.

Aki katás marad, annak felturbóztuk a kata asszisztenst, az átalányadózóknak pedig minden kérdésre választ adtunk termékeinkkel, amelyekkel nem is lesz olyan bonyolult az adminisztráció. Figyelem: azt továbbra is  javasoljuk, hogy könyvelője minden vállalkozónak legyen. Létre hoztunk egy zárt Facebook csoportot az átalányadósoknak, folyamatosan konzultálunk szakértőinkkel - akik a youtube csatornánkon közérthetően beszélnek mindenről, ami az egyéni vállalkozókat a váltás során érintheti. Kérdés nem marad megválaszolatlan.


További infókat olvasnál a 2021-es kata változásokról?
Kattins a részletekért!


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top