Minden, amit a KATA tájékoztatási kötelezettségről tudnod kell - Letölthető NYOMTATVÁNYMINTÁKKAL

Adózás, NAV 2021.01.11. - 5 p. olvasás

A KATA adózás, minden idők legnagyobb visszhangot kiváltó témája kétségtelenül a 40%-os különadó bevezetésének terve volt. A jogszabály 2021. január 1-től hatályba lépett, Bonácz Zsolt adószakértő pedig összefoglalta a kihagyhatatlan információkat. EXTRA: letölthető KATA tájékoztatási nyomtatvány minta!

Kata tájékoztatási kötelezettség

Billingo frissítés: a kata tájékoztatási kötelezettség megszűnt, ezért ez a cikkünk már nem aktuális. Ha  friss infókat olvasnál, görgess az írás végére.

2021-es Kata változások

A Kata törvényt (2012. évi CXLVII. törvény) 2021. január 1-jétől jelentős mértékben szigorították.

Az egyik legszigorúbb változás, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény alapján kifizetőnek minősülő vevő - megbízó - (továbbiakban: kifizető) 40 % adót köteles fizetni, ha a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt juttat katás vállalkozás részére. Az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó összeg. 

KIVÉTEL: Ebbe a körbe a gazdasági tevékenységet nem folytató (adószámmal nem rendelkező) magánszemély nyilvánvalóan nem sorolható, és adószámmal rendelkező magánszemély sem kötelezett adófizetésre, ha a katás vállalkozástól magáncélból vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást. 

Kötelező az írásbeli tájékoztatás

A szabály betartása csak akkor lehetséges, ha a vevő (megbízó) tisztában van azzal, hogy katás vállalkozással köt szerződést. Ennek érdekében a katás vállalkozásoknak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni kell üzleti partnerüket [Kata tv. 13. § (2) bekezdése] a katás státusz fennállásáról.

Fontos: Amennyiben a katás vállalkozás és vevője (megbízója) között a szerződés már 2021. január 1-je előtt létrejött, akkor is nyilatkozatot kell tenni. Ennek határideje 2021-ben január 15-e volt. Az írásbeli tájékoztatást bármilyen módon (e-mail, postai levél, a nyilatkozat személyes átadása) meg lehet tenni. Illetve a szerződésbe is be lehet foglalni azt, hogy a teljesítésre kötelezett katás vállalkozás. Ekkor a vállalkozásnak katás státuszáról külön nem kell tájékoztatni üzleti partnerét. 

A KATA státusz megszűnése és újbóli létesítése esetén is kötelező a tájékoztatás

A Kata tv. hivatkozott rendelkezése szerint a vállalkozásnak arról is tájékoztatnia kell az üzleti partnerét, ha a katás státusza megszűnt. A tájékoztatásban meg kell adnia, hogy a mely naptól nem minősül katásnak. Ezt a katás státusz megszűnését megelőzően kell megtenni.  

Ez a szabály azonban nem minden esetben tartható be. Erre példaként hozható fel az, amikor a katás egyéni vállalkozó megszünteti egyéni vállalkozását. Ezt az erre a célra szolgáló elektronikus felületen (webes ügysegéd) kell elvégezni. Ekkor a tájékoztatás már csak utólag történhet meg. 

A Kata tv. szerint az üzleti partnert tájékoztatni kell a katás státusz újbóli keletkezéséről is. A tájékoztatásban meg kell adni a katás státusz kezdő időpontját. 

Például, ha a vállalkozás katás státusza megszűnt, de a Kata törvény által meghatározott időszak leteltét követően ismét bejelentkezik a kata hatálya alá, abban az esetben a tájékoztatást a katás státusz ismételt „megszerzése” előtt kell megtennie. A katás státusz megszűnésének évében, s azt követő évben a katázás ismét nem választható. 

A 40 % adó fizetésére a kifizető kötelezett 

A téves adatközlés kizárása érdekében a kifizető kérheti a vele szerződő vállalkozástól, hogy dokumentummal igazolja katás státuszát, valamint annak megszűnését. A Kata törvény szerint a katás vállalkozás a vele szerződéses kapcsolatban álló kifizetőt köteles tájékoztatni.  

Álláspontom szerint ettől függetlenül a katás státusz megszűnéséről tájékoztatni kell azt a kifizetőt is, amellyel a katás vállalkozás ugyan már nincs szerződéses kapcsolatban, de vele szemben még követelése áll fenn. Ugyanis a kifizető adófizetési kötelezettség a bevétel juttatásához (a számlázott összeg megfizetéséhez) kapcsolódik. Erre számos esetben a szerződés megszűnését követően kerül is. 

Tegyük fel a következőket:

Katás egyéni vállalkozó 2022. január 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra üzletviteli tanácsadási tevékenységet végez megbízója felé. A szerződés szerint a megállapítást díjazást a megbízó 2022. április 30-ig köteles megfizetni. A vázolt esetben a szerződéses kapcsolat 2022. április 1-jétől már nem áll fenn. Ennek ellenére az egyéni vállalkozónak tájékoztatnia kell megbízóját arról, ha a katás státusza 2022. március 31-e után, de még a díjazás kifizetését megelőzően szűnik meg. 

A különböző státuszokra vonatkozó tájékoztató mintákat INNEN töltheted le ingyenesen.

Billingo kiegészítés: a 2022-es változások 

A kata körül sok változás volt a bevezetése óta, népszerűsége pedig 2022-ig tartott. Az addig ismert katát ugyanis voltaképp megszüntették július 12-én, és szeptember 1-jével már életbe is lépett az új kata-törvény. Ez alapján a korábbiakhoz képest félállású, nyugdíjas vagy diák nem választhatja ezt a kedvező adózási formát, csak a főállásúak egyéni vállalkozók katázhatnak; így a Bt.-k is kiestek a szeretetkosárból, nekik a KIVÁ-ra vagy a TAO-ra váltás javasolt.

A főállású e.v.-k egységesen 50 ezer forint tételes adót fizethetnek katásként, eltörölték tehát a 25 ezres és a 75 ezres adót. A 450 ezer addigi katásnak hirtelen döntenie kellett, hová sorol át szeptembertől. Sokan szüneteltetik vállalkozásukat, a legtöbben, közel 250 ezren pedig átalányadózásra tértek át. Gőzerővel dolgoztunk azon, hogy az átalányadóra váltást segítsük, ezért rengeteg fejlesztést hajtottunk végre csaknem egy hónap leforgása alatt.

Aki katás marad, annak felturbóztuk a kata asszisztenst, az átalányadózóknak pedig minden kérdésre választ adtunk termékeinkkel, amelyekkel nem is lesz olyan bonyolult az adminisztráció. Figyelem: azt továbbra is  javasoljuk, hogy könyvelője minden vállalkozónak legyen. Létre hoztunk egy zárt Facebook csoportot az átalányadósoknak, folyamatosan konzultálunk szakértőinkkel - akik a youtube csatornánkon közérthetően beszélnek mindenről, ami az egyéni vállalkozókat a váltás során érintheti. Kérdés nem marad megválaszolatlan.

További infókat olvasnál a 2021-es kata változásokról?
Kattins a részletekért!


Hasonló cikkek a kategóriában

Adattörlő kód 2024-es változások

Adattörlő kód 2024-es változások ➡️ Így készülj fel

Adózás, NAV 2024.08.15. - 7 p. olvasás

A tartós adathordozók mellé a kereskedők kötelesek úgynevezett adattörlő kódot biztosítani a fogyasztók számára. 2024-ben azonban fontos változtatások módosítjá...

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

Back to Top