Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Minden, amit a KATA tájékoztat…
KATA - 2021.01.11. - 4 p. olvasás

Minden, amit a KATA tájékoztatási kötelezettségről tudnod kell - Letölthető NYOMTATVÁNYMINTÁKKAL

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

A KATA adózás minden idők legnagyobb visszhangot kiváltó témája kétségtelenül a 40%-os különadó bevezetésének terve volt. A jogszabály 2021. január 1-től hatályba lépett, Bonácz Zsolt adószakértő pedig összefoglalta a kihagyhatatlan információkat. EXTRA: letölthető KATA tájékoztatási nyomtatvány minta

Kata tájékoztatási kötelezettség

2021-es Kata változások

A Kata törvényt (2012. évi CXLVII. törvény) 2021. január 1-jétől jelentős mértékben szigorították.

Az egyik legszigorúbb változás, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény alapján kifizetőnek minősülő vevő - megbízó - (továbbiakban: kifizető) 40 % adót köteles fizetni, ha a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt juttat katás vállalkozás részére. Az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó összeg. 

KIVÉTEL: Ebbe a körbe a gazdasági tevékenységet nem folytató (adószámmal nem rendelkező) magánszemély nyilvánvalóan nem sorolható, és adószámmal rendelkező magánszemély sem kötelezett adófizetésre, ha a katás vállalkozástól magáncélból vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást. 

Kötelező az írásbeli tájékoztatás

A szabály betartása csak akkor lehetséges, ha a vevő (megbízó) tisztában van azzal, hogy katás vállalkozással köt szerződést. Ennek érdekében a katás vállalkozásoknak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni kell üzleti partnerüket [Kata tv. 13. § (2) bekezdése] a katás státusz fennállásáról.

Fontos: Amennyiben a katás vállalkozás és vevője (megbízója) között a szerződés már 2021. január 1-je előtt létrejött, akkor is nyilatkozatot kell tenni. Ennek határideje 2021. január 15-e volt. Az írásbeli tájékoztatást bármilyen módon (e-mail, postai levél, a nyilatkozat személyes átadása) meg lehet tenni. Illetve a szerződésbe is be lehet foglalni azt, hogy a teljesítésre kötelezett katás vállalkozás. Ekkor a vállalkozásnak katás státuszáról külön nem kell tájékoztatni üzleti partnerét. 

A KATA státusz megszűnése és újbóli létesítése esetén is kötelező a tájékoztatás

A Kata tv. hivatkozott rendelkezése szerint a vállalkozásnak arról is tájékoztatnia kell az üzleti partnerét, ha a katás státusza megszűnt. A tájékoztatásban meg kell adnia, hogy a mely naptól nem minősül katásnak. Ezt a katás státusz megszűnését megelőzően kell megtenni.  

Ez a szabály azonban nem minden esetben tartható be. Erre példaként hozható fel az, amikor a katás egyéni vállalkozó megszünteti egyéni vállalkozását. Ezt az erre a célra szolgáló elektronikus felületen (webes ügysegéd) kell elvégezni. Ekkor a tájékoztatás már csak utólag történhet meg. 

A Kata tv. szerint az üzleti partnert tájékoztatni kell a katás státusz újbóli keletkezéséről is. A tájékoztatásban meg kell adni a katás státusz kezdő időpontját. 

Például, ha a vállalkozás katás státusza megszűnt, de a Kata törvény által meghatározott időszak leteltét követően ismét bejelentkezik a kata hatálya alá, abban az esetben a tájékoztatást a katás státusz ismételt „megszerzése” előtt kell megtennie. A katás státusz megszűnésének évében, s azt követő évben a katázás ismét nem választható. 

A 40 % adó fizetésére a kifizető kötelezett 

A téves adatközlés kizárása érdekében a kifizető kérheti a vele szerződő vállalkozástól, hogy dokumentummal igazolja katás státuszát, valamint annak megszűnését. A Kata törvény szerint a katás vállalkozás a vele szerződéses kapcsolatban álló kifizetőt köteles tájékoztatni.  

Álláspontom szerint ettől függetlenül a katás státusz megszűnéséről tájékoztatni kell azt a kifizetőt is, amellyel a katás vállalkozás ugyan már nincs szerződéses kapcsolatban, de vele szemben még követelése áll fenn. Ugyanis a kifizető adófizetési kötelezettség a bevétel juttatásához (a számlázott összeg megfizetéséhez) kapcsolódik. Erre számos esetben a szerződés megszűnését követően kerül is. 

Tegyük fel a következőket:

Katás egyéni vállalkozó 2022. január 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra üzletviteli tanácsadási tevékenységet végez megbízója felé. A szerződés szerint a megállapítást díjazást a megbízó 2022. április 30-ig köteles megfizetni. A vázolt esetben a szerződéses kapcsolat 2022. április 1-jétől már nem áll fenn. Ennek ellenére az egyéni vállalkozónak tájékoztatnia kell megbízóját arról, ha a katás státusza 2022. március 31-e után, de még a díjazás kifizetését megelőzően szűnik meg. 

A különböző státuszokra vonatkozó tájékoztató mintákat INNEN töltheted le ingyenesen.

További infókat olvasnál a 2021-es kata változásokról?
Kattins a részletekért!


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top