Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Minden, amit a KATA tájékoztat…
KATA - 2021.01.11. - 5 p. olvasás

Minden, amit a KATA tájékoztatási kötelezettségről tudnod kell - Letölthető NYOMTATVÁNYMINTÁKKAL

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A KATA adózás, minden idők legnagyobb visszhangot kiváltó témája kétségtelenül a 40%-os különadó bevezetésének terve volt. A jogszabály 2021. január 1-től hatályba lépett, Bonácz Zsolt adószakértő pedig összefoglalta a kihagyhatatlan információkat. EXTRA: letölthető KATA tájékoztatási nyomtatvány minta!

Kata tájékoztatási kötelezettség

Billingo frissítés: a kata tájékoztatási kötelezettség megszűnt, ezért ez a cikkünk már nem aktuális. Ha  friss infókat olvasnál, görgess az írás végére.

2021-es Kata változások

A Kata törvényt (2012. évi CXLVII. törvény) 2021. január 1-jétől jelentős mértékben szigorították.

Az egyik legszigorúbb változás, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény alapján kifizetőnek minősülő vevő - megbízó - (továbbiakban: kifizető) 40 % adót köteles fizetni, ha a naptári évben 3 millió forintnál több bevételt juttat katás vállalkozás részére. Az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó összeg. 

KIVÉTEL: Ebbe a körbe a gazdasági tevékenységet nem folytató (adószámmal nem rendelkező) magánszemély nyilvánvalóan nem sorolható, és adószámmal rendelkező magánszemély sem kötelezett adófizetésre, ha a katás vállalkozástól magáncélból vásárol terméket vagy vesz igénybe szolgáltatást. 

Kötelező az írásbeli tájékoztatás

A szabály betartása csak akkor lehetséges, ha a vevő (megbízó) tisztában van azzal, hogy katás vállalkozással köt szerződést. Ennek érdekében a katás vállalkozásoknak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni kell üzleti partnerüket [Kata tv. 13. § (2) bekezdése] a katás státusz fennállásáról.

Fontos: Amennyiben a katás vállalkozás és vevője (megbízója) között a szerződés már 2021. január 1-je előtt létrejött, akkor is nyilatkozatot kell tenni. Ennek határideje 2021-ben január 15-e volt. Az írásbeli tájékoztatást bármilyen módon (e-mail, postai levél, a nyilatkozat személyes átadása) meg lehet tenni. Illetve a szerződésbe is be lehet foglalni azt, hogy a teljesítésre kötelezett katás vállalkozás. Ekkor a vállalkozásnak katás státuszáról külön nem kell tájékoztatni üzleti partnerét. 

A KATA státusz megszűnése és újbóli létesítése esetén is kötelező a tájékoztatás

A Kata tv. hivatkozott rendelkezése szerint a vállalkozásnak arról is tájékoztatnia kell az üzleti partnerét, ha a katás státusza megszűnt. A tájékoztatásban meg kell adnia, hogy a mely naptól nem minősül katásnak. Ezt a katás státusz megszűnését megelőzően kell megtenni.  

Ez a szabály azonban nem minden esetben tartható be. Erre példaként hozható fel az, amikor a katás egyéni vállalkozó megszünteti egyéni vállalkozását. Ezt az erre a célra szolgáló elektronikus felületen (webes ügysegéd) kell elvégezni. Ekkor a tájékoztatás már csak utólag történhet meg. 

A Kata tv. szerint az üzleti partnert tájékoztatni kell a katás státusz újbóli keletkezéséről is. A tájékoztatásban meg kell adni a katás státusz kezdő időpontját. 

Például, ha a vállalkozás katás státusza megszűnt, de a Kata törvény által meghatározott időszak leteltét követően ismét bejelentkezik a kata hatálya alá, abban az esetben a tájékoztatást a katás státusz ismételt „megszerzése” előtt kell megtennie. A katás státusz megszűnésének évében, s azt követő évben a katázás ismét nem választható. 

A 40 % adó fizetésére a kifizető kötelezett 

A téves adatközlés kizárása érdekében a kifizető kérheti a vele szerződő vállalkozástól, hogy dokumentummal igazolja katás státuszát, valamint annak megszűnését. A Kata törvény szerint a katás vállalkozás a vele szerződéses kapcsolatban álló kifizetőt köteles tájékoztatni.  

Álláspontom szerint ettől függetlenül a katás státusz megszűnéséről tájékoztatni kell azt a kifizetőt is, amellyel a katás vállalkozás ugyan már nincs szerződéses kapcsolatban, de vele szemben még követelése áll fenn. Ugyanis a kifizető adófizetési kötelezettség a bevétel juttatásához (a számlázott összeg megfizetéséhez) kapcsolódik. Erre számos esetben a szerződés megszűnését követően kerül is. 

Tegyük fel a következőket:

Katás egyéni vállalkozó 2022. január 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra üzletviteli tanácsadási tevékenységet végez megbízója felé. A szerződés szerint a megállapítást díjazást a megbízó 2022. április 30-ig köteles megfizetni. A vázolt esetben a szerződéses kapcsolat 2022. április 1-jétől már nem áll fenn. Ennek ellenére az egyéni vállalkozónak tájékoztatnia kell megbízóját arról, ha a katás státusza 2022. március 31-e után, de még a díjazás kifizetését megelőzően szűnik meg. 

A különböző státuszokra vonatkozó tájékoztató mintákat INNEN töltheted le ingyenesen.

Billingo kiegészítés: a 2022-es változások 


A kata körül sok változás volt a bevezetése óta, népszerűsége pedig 2022-ig tartott. Az addig ismert katát ugyanis voltaképp megszüntették július 12-én, és szeptember 1-jével már életbe is lépett az új kata-törvény. Ez alapján a korábbiakhoz képest félállású, nyugdíjas vagy diák nem választhatja ezt a kedvező adózási formát, csak a főállásúak egyéni vállalkozók katázhatnak; így a Bt.-k is kiestek a szeretetkosárból, nekik a KIVÁ-ra vagy a TAO-ra váltás javasolt.

A főállású e.v.-k egységesen 50 ezer forint tételes adót fizethetnek katásként, eltörölték tehát a 25 ezres és a 75 ezres adót. A 450 ezer addigi katásnak hirtelen döntenie kellett, hová sorol át szeptembertől. Sokan szüneteltetik vállalkozásukat, a legtöbben, közel 250 ezren pedig átalányadózásra tértek át. Gőzerővel dolgoztunk azon, hogy az átalányadóra váltást segítsük, ezért rengeteg fejlesztést hajtottunk végre csaknem egy hónap leforgása alatt.

Aki katás marad, annak felturbóztuk a kata asszisztenst, az átalányadózóknak pedig minden kérdésre választ adtunk termékeinkkel, amelyekkel nem is lesz olyan bonyolult az adminisztráció. Figyelem: azt továbbra is  javasoljuk, hogy könyvelője minden vállalkozónak legyen. Létre hoztunk egy zárt Facebook csoportot az átalányadósoknak, folyamatosan konzultálunk szakértőinkkel - akik a youtube csatornánkon közérthetően beszélnek mindenről, ami az egyéni vállalkozókat a váltás során érintheti. Kérdés nem marad megválaszolatlan.


További infókat olvasnál a 2021-es kata változásokról?
Kattins a részletekért!


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér