Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kata változás 2021: miért szig…
KATA - 2020.12.02. - 9 p. olvasás

Kata változás 2021: miért szigorították a katát?

Szilágy Anita
Szilágy Anita Mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

Hogyan érintik a 2021. január 1-jén bevezetésre kerülő új szabályok a katásokat? Mi vezetett a szigorításhoz, amely nehéz helyzetbe hoz rengeteg kisadózót? Kinek éri meg tovább katáznia? Szilágyi Anita, a Vállalkozás okosan alapítója és vezető tanácsadója foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Kata változás 2021

Kata adózás lényege

A kata adózás egy 2013 óta létező adózási mód. A lényege, hogy bevételalapú, nem kell a költségszámlákat gyűjteni, havi tételes adó van (25.000, 50.000, 75.000) és ha átlépted a 12 millió forintos bevételt, akkor a felette lévő rész után 40%-os adót kellett fizetni.

Korábban ez a 12 millió forintos bevételi keret 6 millió forint volt, és mikor ezt felemelték, nem emelték vele párhuzamosan a kata adóját.

Burkolt munkaviszony

Már az elején is volt a törvényben egy olyan szabályozás, hogy ha 1 millió forint felett szereztél bevételt katásként egy adóalanytól - akár belföldi vagy külföldi volt az adóalany -, ezt az éves bevallásban jelölni kellett. A másik oldalon is, azaz a belföldi adóalany is bejelentette a Nav felé, hogy hány forintot fizetett ki a katásnak.

Ez volt az ellenőrzések alapja és ha nem egyezett, akkor adategyeztetésre kérték fel mindkét felet. A külföldi adóalanyra ez az adatszolgáltatás nem vonatkozott, így csak a belföldi partnertől tudtak adatot szerezni.

A kata törvény 10-es pontja tartalmazza a munkaviszonytól való elhatárolást. A törvény alapból vélelmezi a burkolt munkaviszonyt, és akkor tekinti ezt megdőltnek, ha a felsorolt 7 pontból kettő megvalósul. Pl. saját székhelyén (telephelyén) saját eszközeivel végzi az adott tevékenységet a katás.

Ehhez kellett egy jó szerződés a katás és a másik vállalkozás között.

Milyen tevékenységek nem végezhetőek vállalkozóként?

Vannak tevékenységek, amelyeket nem lehet vállalkozóként végezni, mert az határozottan munkaviszony. Ilyen például a boltban az eladó vagy egy recepciós. A munkáltató mondja meg, hogy mit csináljon, mikor csinálja és biztosítja hozzá a szükséges feltételeket. Tehát egy ilyen tevékenységre hiába kötnénk egy katás vállalkozási szerződést, az érvénytelen lenne, mert ez bizony munkaviszony.

Kényszerkatázás

Miért kényszerítette sok cég az alkalmazottját katás vállalkozásra?

Nézzük akkor a matekot!

Tegyük fel, hogy van egy kft-m és Téged nettó 300.000 ft-os fizetéssel alkalmazlak havonta.

Ez nekem 527.820 forintba kerül havonta 2020-ban.

Hogy jön ez ki?

A nettó 300.000 ft bruttója 451.128 ft

Ebből lejön:

- a 15%-os szja, ami 67.670 ft

- és a 18,5%-os tb járulék, ami 83.458 ft

ezeket el kell utalni havonta a Navnak.

A levonások után a nettó 300.000 ft-ot kifizetem Neked.

De ezután még nekem, mint munkáltatónak meg kell fizetni a:

- 15,5%-o szociális hozzájárulási adót, ami 69.925 ft,

- és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, ami 6.767 ft,

azaz összesen nekem Te havonta 527.820 ft-ba kerülsz.

Ha én Téged kirúglak és katás vállalkozóként beszámlázol nekem havi 350.000 ft-ot - a katát Neked kell fizetni belőle, ezért emeltem fel -, akkor havonta 177.820 ft-ot spóroltam rajtad, csökkentem a számláddal az adóalapomat, azaz elszámolom költségként a számládat és így kevesebbet adót fogok fizetni.

Mivel Neked átlag havi 1 millió forintig 50.000 ft a kata (főállásban), teljesen mindegy, hogy 350.000 ft-ról vagy 1.000.000 ft-ról állítod ki havonta a számlát nekem, én odaadom neked a 350.000 ft-ot, a többit meg elszámolom költségként a kft-ben és ki is veszem a pénzt. Na ezért szigorították meg a katát, hogy ezt visszaszorítsák.

Másik eset, ha te katás egyéni vállalkozó vagy és van egy kft-d és „beszámlázol” a saját cégedbe, ugyanúgy ki tudod venni a pénzt plusz adózás nélkül. Ezért is szigorúbb az új szabály a kapcsolt vállalkozásoknál.

Ez a helyzet nyilván problémát okozott a költségvetésben, továbbá más – nem kata szerint adózó – vállalkozók versenyhátrányt szenvedtek, mert nekik sokkal több adót kellett fizetni, mint egy katásnak.

Kata változás 2021

Kata szigorítások 2021-ben

Tudtuk, hogy meg fogják lépni, arra viszont nem gondoltunk, hogy a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is.

Azzal sokan egyetértünk, hogy a jelenlegi helyzetet szabályozni kellett, hogy visszaszorítsák a katás beszámlázásokat. Erre azért megoldás lett volna a rendszeres és több Nav ellenőrzés.

De az új szabályok sok vállalkozót fájdalmasan érintenek. Például aki külföldi adóalanytól szerez bevételt.

Ugye alapból az volt a feltevés, hogy a burkolt munkaviszonyt megakadályozzák, viszont a szigorítások vonatkoznak azokra is, akik mellékállásban katások. Vagy például ha valaki youtuber és a Google-től szerez hirdetésekből bevételt, őt is érintik a szigorítások, márpedig itt biztos, hogy nem burkolt munkaviszonyról van szó.

És akkor nézzük az új szabályokat.

Kapcsolt adóalanytól (akinek van adószáma) szerzett bevétel esetén

- belföldi kapcsolt adóalanytól szerzett bevétel után  - már az első forinttól - a számlát befogadó fizeti a plusz 40%-os adót.
- külföldi kapcsolt adóalanytól szerzett bevétel esetén a bevétel 71,42%-a után kell megfizetni a katásnak a 40%-os adót.  

3 millió forint feletti bevétel esetén

- belföldi adóalanytól szerzett éves szinten 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számlát befogadó fizeti a plusz 40%-os adót
- külföldi adóalanytól szerzett éves szinten 3 millió forintot meghaladó bevétel felett a bevétel 71,42%-a után a katásnak kell megfizetni a 40%-os plusz adót. 

Nem számít, hogy fő vagy mellékállású katás vagy, a törvény nem tesz kivételt a mellékállású katásokra vonatkozóan.

Akire nem vonatkozik a 40%-os plusz adó

Az adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget,

a) amely után a kifizető a (6a) bekezdés alapján 40 százalékos mértékű adót köteles fizetni,
b) amelyet a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak,
c) amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak, vagy
d) amelyet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerint költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.

Tehát ha már egyszer megfizették a 40%-ot, utána már nem kell még egyszer.

Tegyük fel, hogy éves szinten egy partnertől 15 millió forintos bevételed lesz.

A törvény szerint a számlát befogadó adóalany fizeti a 3 millió forint feletti rész 40%-os plusz adóját. De közben Te eléred a 12 millió forintos keretet, azaz 40%-os plusz katát kellene fizessél. Ezt nem tudjuk még biztosan, hogy akkor Te katásként akármennyi bevételt szerezhetsz egy belföldi adóalanytól, nem vonatkozik rád a plusz adófizetési kötelezettség, vagy szólnod kell, hogy elérted a 12 millió forintos keretet és onnantól Te fizeted már a plusz katát.

Ha Te egészségügyi szolgáltatást végzel és a bevételed az Egészségbiztosítási Alapból jön, akkor se kell 40%-os plusz adót fizetni vagy ha meghatározott díjszabás alapján szerzel bevételt.

És még ott van a költségvetési szervtől szerzett bevétel, ezután sem kell sem a kifizetőnek, sem a katásnak a plusz 40%-os adót megfizetni.

Mi fog történni?

Sokan nem fognak a katásokkal szerződést kötni, mert nem fogják megfizetni utánuk a 40%-os adót vagy „kényszerítik”, hogy ne katásként számlázzon, hanem válasszon másik adózási módot. Azt nem hiszem, hogy tömegesen fogják visszavenni alkalmazottnak a kényszerkatásokat.

Vagy több céget fognak létrehozni a katások számláját befogadók és a 3 millió ft feletti részt azokba fogják beszámlázni.

Esetleg az egész család katás lesz, és ha elérik a 3 millió ft-os értékhatárt, belép a következő katás és az fogja leszámlázni az adott tevékenységet.

És ott van még az adózási mód megváltoztatása. Átalányadózóként, tételes költségelszámolású egyéni vállalkozóként, társasági adósként vagy kivásként fognak számlázni és megint beindul a számlagyűjtés, hogy el tudják költségelni a bevételt. Pont ez volt a lényege a katának, hogy nem kellett trükközni a számlákkal, hogy kevesebb legyen az adó.

Csak egy helyen lehetsz kisadózó

Azaz, ha most katás egyéni vállalkozó vagy és van egy katás bt-d, ahol kültagként katás vagy, 2020.12.31-ig választanod kell, hogy hol akarsz kisadózó lenni. Erre megoldás, hogy a katás bt-ben kültagként munkaviszonyos leszel, de akkor a beltagnak kell kisadózónak lenni, mert maga a bt lehet még katás, csak Te nem lehetsz benne kisadózó, de legalább egy kisadózónak kell lenni a bt-ben.

Persze kérdés, hogy minek kellene két katás vállalkozás, ha esetleg egyikre se lesz szükséged, mert katásként nem fognak Veled szóbaállni.

Bevallás és adó

Nem csak megfizetni kell a 40%-os adót, hanem havonta be is kell vallani.

Plusz adminisztráció

A katásnak egy szerződéskötésnél írásban tájékoztatni kell a partnerét, hogy ő kisadózó és arról is, ha már nem az.

Miből lehet választani, ha már nem jó a kata?

Egyéni vállalkozóként lehetsz átalányadós és tételes költségelszámolású.

Cégként választhatod a társasági adót vagy a kiva adózási módot.

Mivel ezek azért már jóval bonyolultabbak, mint a kata, javaslom szakértő igénybevételét, melyik megoldás lenne a legjobb Neked.

Kinek lesz jó továbbra is a kata?

  • Aki magánszemélyeknek számláz. A törvény kifizetőt említ, a magánszemély nem minősül kifizetőnek.
  • Ha nem számlázol kapcsolt vállalkozás felé, azaz olyan vállalkozás felé, amiben Neked vagy közeli hozzátartozódnak többségi tulajdona van. Ennél azért ez egy kicsit bonyolultabb, érdeklődj hozzáértő szakértőnél vagy kérjél Nav-os állásfoglalást.
  • Ha nem számlázol egy adóalany felé 3 millió forintnál többet. 

Amennyiben Neked továbbra is jó lesz a kata, ajánlom figyelmedbe a Kata Tanodát, ami egy online kata tanfolyam és azoknak való, akik szeretnék egyedül végezni egy katás vállalkozással járó adminisztrációt. De azért itt is javasolt legalább egy évben egyszer könyvelő igénybevétele, vagy ha baj van, akkor azonnal.

Szilágyi Anita 
Vállalkozás Okosan

Katás vagy? Olvass még több érdekességet blogunkban!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top