Billingo átalányadó kalkulátor

Billingo átalányadó kalkulátor

Segítünk kiszámolni az átalányadódat

Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így változhat a KATA januártól…
KATA - 2022.06.27. - 4 p. olvasás

Így változhat a KATA januártól? Szakértőket kérdeztünk

Időről-időre megjelennek hírek arról, hogy a kormány módosítani fogja a kisadózó vállalkozók tételes adózását. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy eljött a cselekvés ideje és januártól komoly változásokra kell számítania annak, akik katázik. Mi fog változni? Milyen hatása lesz ennek a vállalkozásokra és a munkaerőpiacra? Megéri-e katásnak maradni a jövőben is? A Billingo könyvelőket és adótanácsadókat kérdezett arról, mire számítanak, mire készülhet az a többszázezer hazai vállalkozó, aki jövőre is szeretné ezt az adózási formát választani.

kata változás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke május végi nyilatkozatából mindössze annyi derült ki, hogy év végéig még nem lépnek életbe a módosítások és nem szűnik meg a KATA. Parragh László szavai szerint az a probléma a kisadózó vállalkozások tételes adójával, hogy “visszaélésre, rejtett foglalkoztatásra használható kiskapuk vannak benne”.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig nem tartja reálisnak, hogy közel 450 ezer kisadózó van ma Magyarországon, szerinte ezt felül kell vizsgálni. Egyes becslések alapján a változtatások a jelenlegi katások 20-30 százalékát érinthetik, ami akár 100 ezer főt is jelenthet.

Egy biztos: egyelőre semmi sem biztos

Megkeresésünkre akadt olyan adószakértő, aki azt sem tartja kizártnak, hogy teljesen megszűnik a KATA. Nem ez lenne az első eset, hogy egy népszerű adónemet megszüntetnek, így volt ez az EVA-val is, ami 17 év után szűnt meg 2019-ben.

Az egyik legvalószínűbb prognózis szerint 2023-tól kivezetnek bizonyos tevékenységeket a KATA alól. Hogy ezt milyen szempontok, statisztikák vagy elképzelések szerint teszik, egyelőre kérdés. Ahogyan az is, hogy a lehetőségeiktől megfosztott vállalkozók januártól mihez kezdenek. Maradnak-e kisadózók vagy egészen más irányba indulnak?

Legalább négyféle reakcióra lehet számítani

A megkérdezett szakértők szerint, több út áll előttük a jelenleg elérhető lehetőségek ismeretében. Az egyik, hogy a katások elfogadják a módosításokat és továbbra is maradnak kisadózók. A másik, hogy az átalányadózást választják, de ezzel havonta minimum a duplájára emelkednek a vállalkozással kapcsolatos kiadásaik. Az átalányadózás lényege ugyanis, hogy nincs „igazi” költségelszámolás, azaz nem a költség számlák alapján történik az adó alapjának a csökkentése, hanem törvény által elismert költséghányadok vannak, amelyek mértéke a végzett tevékenységtől függ.

A harmadik út a katások előtt, hogy amennyiben kedvezőtlenül változik a rendszer, egy részük megpróbálja kivonni magát a közteherviselés terhei alól és bízik abban, hogy nem derül ki. Ez egy igen rossz taktika lenne, hiszen anyagilag sokkal rosszabbul járhat, mintha legálisan adózna. Egy negyedik lehetőség, hogy átértékeli az újonnan fennálló lehetőségeket és talán visszalép a munkaerőpiacra, ezzel együtt feladja a vállalkozását.

Emelkedhet a 12 millió forintos keret

Az alanyi adómentes áfa keret 12 millió forintra emelkedett 2019-től. A megkérdezett adószakértők azt sem tartják kizártnak, hogy ezt a plafont 18 millióra emeli a törvénymódosítás. Eközben szigoríthatják a munkaviszonytól való elhatárolódást vagy akár az is kiderülhet, hogy aki egész évben egyetlen helyről szerzi a bevételeit, nem lehet kisadózó.

A KATA egy rendkívül népszerű adónem, hiszen átlagosan havi egymillió forintos bevétel után is elegendő mindössze 50 ezer forintot adózni. Előnye viszont egyben a hátránya is. A kisadózó vállalkozók köztudottan szerény nyugdíjra számíthatnak, a minimálbér szerint adózók is többre jogosultak. Emiatt nagyon valószínű, hogy a jelenlegi 25.000 / 50.000 / 75.000 Ft-os havi befizetési kötelezettségek is emelkedni fognak.

A januári módosítás kiterjedhet arra, hogy a vállalkozóknak egy viszonylag rugalmas rendszerben kelljen adót fizetniük. Például úgy, hogy a mindenkori minimálbér bizonyos százaléka után adóznak, így az év eleji minimálbér emelésekkel együtt a katások által havonta befizetett adó is minden évben emelkedhet.

Arra a kérdésünkre, mely szerint cél lehet-e a katás vállalkozók átterelése a munkaerőpiacra, egyik szakértőnk azt mondta: a magas járulékok miatt ennek jelenleg nincs nagy realitása. Ma minden nettó 100 ezer forintos bér után körülbelül 70 ezer forintos kiadással kell számolnia egy munkaadónak. Így, ha valaki eddig külsős vállalkozóként foglalkoztatott egy katást, kicsi az esélye, hogy januártól felveszi a cégéhez, mert anyagilag semmiképpen sem járna jól. Ám, ha a külsős vállalkozó adóterhei súlyosbodnak januártól, akkor biztosan árat fog emelni.


Mikor derülnek ki a módosítások?

Valódi terv a módosításra még nincs, vélhetően az őszi adócsomag lesz az, amelyben már konkrétumok is lesznek. Szakértőink szerint számíthatunk arra, hogy a következő hetekben, hónapokban megszellőztetett félinformációk visszhangja alapján rajzolódnak majd ki a fő irányvonalak.

Időnként változnak a kisadózókra vonatkozó jogszabályok, amelyek kihívás elé állíthatják a vállalkozókat.  A Billingo azonban továbbra is könnyen kezelhető, biztonságos megoldásokkal segíti a mindennapi munkád. Szakértőkkel fejlesztjük a népszerű KATA Asszisztenst, amely már a Basic csomagban is elérhető.  Próbáld ki még ma >>>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top