KATÁról átalányadózásra váltás - ezt kell tudnod az áttérésről

Adózás, NAV 2022.08.03. - 10 p. olvasás

Alig néhány hetük maradt eldönteni a kisadózóknak, hogyan viszik tovább a vállalkozásukat. Hiszen, mint ismert a jelenlegi KATA adónem 2022. szeptember 1-től megszűnik, az új KATA törvény hatálya alá azonban csak az adóhatóság által nyilvántartott 450 000 KATÁs töredéke fér be. Ezért 4, a saját szakmájában elismert könyvelői szakértőt hívtunk a Billingo stúdióba, hogy segítsenek megérteni, mi alapján érdemes dönteni, kinek lesz jó az átalányadózás és milyen buktatókra érdemes odafigyelni. Fülöp Olgával, Böröczky Zsuzsival, Mészáros Anikóval és Zádori Jácinttal Sárospataki Albert beszélgetett.

KATÁról átalányadózásra - minden, amit tudnod kell

A jelenlegi KATÁsok töredéke folytathatja KATÁsként ősztől

Az új KATA törvény hatályba lépésével lényegében mindenki kikerül a KATA hatálya alól és csak kevesen választhatják újra a régió legkedvezőbb adónemét. 

“A társaságok alapból kikerülnek az KATA adónemből, kizárólag az egyéni vállalkozásokról szóló törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozások KATÁzhatnak tovább, de csakis akkor, ha 

  • a tevékenységüket főfoglalkozásban végzik, 
  • kizárólag magánszemély felé nyújtják a szolgáltatásukat vagy értékesítenek terméket.

Érdekes az egyéni ügyvédek helyzete, akik nem az egyéni vállalkozásról szóló törvény, hanem a kamarai regisztrációjuk alapján vállalkozók, és bár ugyanúgy adóznak, akár a többi vállalkozó, mégsem férnek be az új jogszabályba. Ezek a feltételek eléggé szűkítik a jelenlegi kört.

Fontos tudni azonban, hogy a régi KATA hatálya alól ők is kikerülnek és az új KATA alá kerülnek át. Ez azt jelenti, hogy rájuk is az új KATA törvény érvényes, és nekik is lesz teendőjük ősszel: le kell zárniuk a 8 hónapot és újra kell indítani az év hátralévő részére a 4 hónapot. 

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a KATA egy választható adónem, így akár azok is dönthetnek úgy, hogy nem KATÁsként vállalkoznak tovább, akik elviekben beférnének az új KATA törvény hatálya alá. Ezt minden vállalkozásnak egyedileg kell megvizsgálnia és értékelnie”- mondta Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője, az Adónavigátor szakmai vezetője és az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagja.

Az átalányadó lehet a következő lépcsőfok sokaknak

A KATÁhoz hasonlóan az átalányadó is egy speciális adónem, a legfontosabb különbség, hogy a fizetendő adó nem fix összegben, hanem %-ban van meghatározva. 

“Átalányadózás esetén 3 féle költséghányadunk van: 40%, 80% és 90%. Általános esetben mindenki a 40%-os költséghányadba esne, kivéve, amikor meghatározott tevékenységeket végez, és csak és kizárólag és csak abból származik bevétele egész év folyamán. Ha csak egyetlen olyan számla is becsúszik, ami nem esik bele a kedvezményes költséghányadba, akkor egész évre elveszíti a vállalkozás a kedvező lehetőséget. A 90%-ba pedig csak a kiskereskedelmi szektor tartozik bele.

A meghatározott költséghányad tulajdonképpen vélelmezett, a fennmaradó bevétel lesz a jövedelem, ez alapján 3 féle adót kell fizetni: 

  • 15% SZJA-t
  • 18,5% TB járulékot
  • 13% SZOCHÓt

Előnye, hogy 1,2 millió forint jövedelemig mentes az SZJA fizetési kötelezettség alól a vállalkozó. Illetve ezeken túl még iparűzési adó fizetési kötelezettség is fennáll. 

Nagyon fontos, hogy főállású és mellékállású ugyanúgy adózik, annyi kitétellel, hogy a főfoglalkozásúak a minimálbér járulékait (TB, SZOCHÓ) mindenképpen meg kell, hogy fizessék, akkor is, ha ennél kisebb a bevételük, az SZJA-t pedig csak a tényleges jövedelem alapján” - mondta Fülöp Olga, a Számpatikus, akit sokan csak az online bizniszek adózási szakértőjeként, a KATA, valamint az átalányadó téma mindentudójaként ismernek. 

“Nagyon sok ilyen kalkulációt készítettem az elmúlt 2 évben és az a tapasztalatom, hogy aki nagyon szellemi tevékenységet végez, abszolút nincsenek költségei és főfoglalkozású, ott tulajdonképpen ez a következő legjobb választási lehetőség, mert a normál adózású SZJA-nál nem tudna költségeket levonni és az év végi adó még terhet jelentene. 

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindenkinek egyedileg, a saját bevételi és költségszámlái alapján kell kiszámolni, mi lesz számára a legjobb megoldás - tette hozzá a szakértő.

“Aki nyugdíjas, átalányadós vállalkozó, annak az átalányadó kiváló, ugyanis a költséghányaddal meghatározott jövedelme után csak 15% SZJA-t fizet. Viszont, ha költségei elérik a 40%-ot, akkor már a főszabály szerinti SZJA adózás lesz a kedvezőbb adónem” - bíztat Mészáros Anikó. 

Külön előny, hogy esetükben le lehet vonni az adómentes sávot és a többi után kell csak 15%-ot fizetniük, ami nagyjából mindenkinél olcsóbb. 

Átalányadó kalkulátorral kiszámolható a várható adó- és járulék

Azt, hogy valóban az átalányadózás lesz-e a legjobb döntés, minden vállalkozásnak magának kell kiszámolni. Ebben óriási segítség a Billingo Átalányadó kalkulátora, amivel pillanatok alatt, előre lehet kalkulálni, mennyi lenne a fizetendő adó és járulék átalányadósként, még akkor is, ha hektikusan alakulnak a bevételek az évben. 

Az Átalányadó kalkulátor figyelembe veszi 

  • a jogviszonyt (főállás, mellékállás, nyugdíjas
  • a szakképzettséget igénylő tevékenységeket
  • a költséghányadot
  • az 1,2 milliós SZJA mentes sávot
  • az évre tervezett bevételt éves vagy havi bontásban


Augusztus 31-ig 12 millió forintra emelkedik a KATA keret, az átalányadó viszont marad

“Az új KATA törvény lehetőséget biztosít az éves KATA keret kimaxolására. Ez azt jelenti, hogy 8 hónap tekintetében havi 1,5 millió Ft-ra emelkedik a havi KATA keret, ez kiszámlázható. 

Fontos tudni, hogy nem kell ennek az összegnek szeptemberig befolynia. A régi törvénnyel együtt ugyanis 2022. augusztus 31-gyel megszűnik a régi KATA jogalanyiság, így a vállalkozás adózási módja is és elszámoltnak kell tekinteni a bevételt attól függetlenül, hogy beérkezett vagy nem. Ezt a bevételt a 22 KATA nyilatkozatban is szerepeltetni kell - közölte Zádori Jácint, könyvelő, az Adocampus egyik szakértője.

“Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy bár a KATA keret most havi 1,5 millióra emelkedett, azonban az alanyi adómentesség határa NEM emelkedett 12 millióra. Azaz, aki elérte a 12 milliós KATA keretet a 8 hónap alatt, mert megengedi a KATA törvény, az 2 lehetőség közül választhat: 

  • vagy nem számláz semmit
  • vagy túllépi az alanyi adómentességet és átmegy áfásba. 

Ez viszont azoknak nem éri meg, akik KATÁsok maradhatnak, mert magánszemélyeknek számláznak, így viszont 27% áfát is fizetniük kell. Ami vagy árfelhajtó hatásként vagy adóteherként jelentkezik - árulta el Böröczky Zsuzsi.

“Igen, ezt fontos az átalányadó esetén is szem előtt tartani, mert a 24 milliós keretet is csak az áfás átalányadósok tudják elérni. Az alanyi adómentesség határa ez esetben is 12 millió Ft” - egészítette ki Fülöp Olga.

Az átalányadózás is szüneteltethető

A KATÁhoz hasonlóan az átalányadózás is szüneteltethető, hiszen a vállalkozási jogviszony és az egyéni vállalkozás a választott adónemtől független, ez idő alatt pedig adófizetési kötelezettség sem keletkezik. 

“A szünetelés időszakára nem kell adót, járulékot fizetni. Jó tudni, hogy átalányadónál ez esetben nincs éves keretcsökkenés. Tehát, ha valaki átalányadózó, akkor 24 millió Ft bevételig választhatja az átalányadózást és ez a keret akkor sem csökken, ha szünetelteti a tevékenységét. Viszont a szüneteltetés alatt arra nagyon oda kell figyelni, hogyha ez idő alatt folyik be bevétele, akkor az az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint adóköteles, ezért mindenképpen ajánlott könyvelővel egyeztetni - fejtette ki Mészáros Anikó, a Minősített Könyvelők Egyesületének titkára. 

HELYESBÍTÉS: A beszélgetésen tévesen hangzott el Mészáros Anikótól az, hogy ez a keret akkor sem csökken, ha szünetelteti a tevékenységét, és a szüneteltetés alatt befolyt bevétel önálló tevékenység szabályai szerint adóköteles (ezért elnézést kér). Ugyanis az Szja tv. 50. § (8) bekezdése szerint a bevételi keret nem csak akkor csökken időarányosan, ha valaki év közben kezd, hanem akkor is, ha szünetelteti vagy megszünteti a tevékenységét. A szüneteltetés kezdetének évében, de a szüneteltetés időszaka alatt befolyt bevétel pedig még egyéni vállalkozói bevételnek minősül az Szja tv. 57. § (5) bekezdése értelmében. Csak a következő évi szünetelés időszakában, vagy a megszűnés után befolyt bevételre vonatkozik, hogy az az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint adóköteles. - javította ki magát Mészáros Anikó.

“Bár emiatt is mindenképpen meg kell várni az adóhatósági tájékoztatót, mert ez nem egyértelmű, és rengeteg ilyen apró kérdés felmerül még. És annak is érdemes elgondolkodni a hogyan továbbról, aki éppen most szüneteltet, hogy a visszatérést követően hogyan szeretné majd folytatni a vállalkozását, és lesz-e lehetőség akkor adónemet váltani. Éppen emiatt is várjuk az augusztus 15-ét” - egészítette ki Böröczky Zsuzsi. 

Extra előnyökkel is jár az átalányadózás

“Óriási különbség a KATÁsként és átalányadóként megszerzett jövedelem között, hogy az átalányadózóként megszerzett jövedelem összevonandó jövedelem. Ez azt jelenti, hogy 

  • családi kedvezmény jár rá
  • egészségpénztári támogatás jár rá az SZJA bevallásnál.

Ezeknek pedig év végén lesz majd jelentősége, mert a befizetett egészségpénztári szolgáltatásokra a 20%-os támogatást az adóhatóság majd fogja utalni. A KATÁsoknak ilyen nincs és a családi kedvezményt sem tudják igénybe venni” - hívta fel a figyelmet Böröczky Zsuzsi.

KATÁról átalányadóra váltáshoz kapcsolódó kötelező teendők


Átalányadó Asszisztens segít az átalányadózásban

A Billingo Átalányadó Asszisztens nagy segítség lesz a KATA kényelméhez szokott átalányadós vállalkozásoknak, mert minden hónapban pontosan látják majd a fizetendő adók és járulékok összegét, valamint a még rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretet is.

Az igazi nagyágyú azonban az Átalányadó Asszisztens Plusz, ami teljeskörű támogatást ad az átalányadózásban. Az Átalányadó Asszisztens funkcióin túl figyelembe veszi az adókedvezményeket és ezzel kalkulálja a fizetendő adót és járulékot, kiszámolja a helyi iparűzési adót, naprakészen vezeti az átalányadó és alanyi adómentes keretek alakulását, értesítést küld a kamarai hozzájárulás fizetésről és az átalányadós teendőkről és fizetendőkről. Sőt, még az 58-as bevallást is előkészíti, így már csak fel kell tölteni az ÁNYK-ba. 

“Pontosan erre lesz szükség. Az elmúlt 2 évben azt tapasztaltam, hogy a vállalkozót nem a részletes adószabályról kell tájékoztatni, mert nem érti. A vállalkozónak inkább azt kell megérteni, hogy hol lehet feladata, hol kell kérdeznie. A legtöbbeket inkább az érdekli, hogy a bevétel hány %-át kell adóba befizetni, és mennyi marad meg neki hó végén. 

Erre jó megoldás, ha a vállalkozó minden egyes hónapban a bevétele alapján befizeti az adót mindhárom adónemre (SZJA, TB, SZOCHÓ), - vagy akár egy megtakarítási számlán gyűjti azt. Így ugyan lehet, hogy egy ideig túlfizetésként jelentkezik ez az összeg az adóhatóságnál, de a vállalkozónak biztonságot ad, hogy az adót befizette és a többi bevétel az övé. A vállalkozóknak ugyanis nagy probléma az, ha az adót is hektikusan kell fizetniük” - árulta el Böröcky Zsuzsi. 

“Ez az egyik legnagyobb előnye az átalányadónak a KATÁhoz hasonlóan, hogy ez egy megszerzett, adózott jövedelem. Nem kell azon aggódni, hogy milyen költségek lesznek még, hogy alakul az év vége, mennyit kell még adózni stb. Emiatt a logikája nagyon hasonló” - mondta Fülöp Olga, a Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője, a KATA, valamint az átalányadó téma mindentudója. 

Kövesd továbbra is a Billingót hírlevélben, blogon vagy Facebookon.

Kérdésed van az átalányadózással kapcsolatban? 

Csatlakozz a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoporthoz, ahol a Billingo csapat mellett Böröczky Zsuzsi, Fülöp Olga, Mészáros Anikó és Szilágyi Anita válaszolnak a kérdésekre! 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top