Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kata változások 2021-től…
KATA - 2020.08.18. - 7 p. olvasás

Kata változások 2021-től

Elfogadták a törvényjavaslatot, amely szerint 2021. január 1-től szigorítják a kisadózókra vonatkozó jogszabályokat. A hír hallatán százezrek szisszentek fel egyszerre, mert bár a jogalkotók célja a gazdaság fehérítése és a bújtatott foglalkoztatás megszüntetése, sokak kerülnek lehetetlen helyzetbe. Bár január még messze van és sokan reménykednek az enyhítésben, összefoglaljuk a jelenlegi (2020. augusztus) helyzet szerint milyen adóváltozások érintik majd a katásokat és mire érdemes már most odafigyelni. A fejleményeket természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük és a fejleményekről, itt a Billingo blogon is beszámolunk.

Kata változások 2021-től

Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet kisadózó

2021. január 1-től megszűnik a kisadózói státus többszörözésének lehetősége. Ez azt jelenti, hogy minden magánszemély csak egy katás vállalkozásban lehet kisadózóként bejelentve. Amennyiben a magánszemély több vállalkozásban is kisadózó (pl. több katás Bt-ben, vagy Kkt-ben van kisadózóként bejelentve, illetve emellett még katás egyéni vállalkozó is), akkor egy kivételével köteles a többi kisadózói státusát megszüntetni. Erre vonatkozóan 2020. december 31-ig a NAV-nál bejelentést lehet tenni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a NAV határozatot hoz, amelyben az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi kisadózói státuszát 2021. január 1-jével megszünteti. 

A 2021-ben újabb kisadózói státuszra vonatkozó bejelentést a NAV elutasítja.

Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő 

További szigorítás, hogy kapcsolt vállalkozástól (pl. saját vagy családtagok tulajdonában álló vállalkozás részére történő számlázás) kapott bevétel után annak összegétől függetlenül 40 %-os mértékű adót kell fizetni . 

A kapcsolt vállalkozás fogalmát az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. § 28. pontja határozza meg.

Belföldi kapcsolt vállalkozás esetén a számlát a befogadó vállalkozásnak kell a 40%-os mértékű adót bevallani és megfizetni. Az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani. A bevallás és az adó befizetésének határideje az adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napja.

A belföldi kapcsolt vállalkozásnak bevallásában a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A naptári évet követő év január 31-ig a belföldi kapcsolt vállalkozásnak tájékoztatnia kell a katás vállalkozást az adó alapjáról.

Külföldi kapcsolt vállalkozás esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.

A megfizetés határideje az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napja. Az az adó alapját a KATA bevallásban kell havi és partnerenkénti bontásban megadni, valamint közölni kell a partner nevét és címét is.

40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után

A legnagyobb felháborodást minden kétséget kizáróan ezen a fenti jogcímen fizetendő 40%-os mértékű büntetőadó okozta. Ezt akkor kell fizetni, ha a katás vállalkozó a naptári évben ugyanazon (kapcsolt vállalkozásának nem számító) vállalkozástól, egyéb szervezettől több mint 3 millió forint bevételre tett szert. Ebben az esetben a 3 millió feletti rész után 40%-os mértékű adó fizetendő.

A 40%-os mértékű adót belföldi vállalkozás, egyéb szervezet (továbbiakban: belföldi kifizető) esetén a számlát befogadó belföldi kifizetőnek, külföldi vállalkozás, egyéb külföldi szervezet (továbbiakban: külföldi kifizető) esetén a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.

Belföldi kifizető esetén az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani ás adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. A bevallásban a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A katás vállalkozást pedig a naptári évet követő év január 31-ig az adó alapjáról tájékoztatni kell.

A Külföldi kifizető esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napjáig. A KATA bevallás keretében az adó alapját képező összegeket is meg kell adni havi és partnerenkénti bontásban, valamint közölni kell a külföldi kifizető nevét és címét is. 

Kivételek

Értékhatártól függetlenül egyik félnek sem kell 40%-os mértékű adót fizetni a bevételek után abban az esetben, ha azt a katás vállalkozás

 • a) költségvetési szervnek kiállított számla alapján; vagy
 • b) az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként mint egészségügyi szolgáltató;
 • c) jogszabályban meghatározott díjszabás alapján

kapja meg.

Kötelező tájékoztatás a szerződéskötéskor 

Fontos változás, hogy a fentiek miatt a katás vállalkozás már előzetesen, a szerződéskötéskor köteles írásban tájékoztatni a belföldi kifizetőnek minősülő üzleti partnerét arról, hogy katás vállalkozás. Továbbá a későbbiekben a katás vállalkozás megszűnéséről vagy újraindításáról is azonnal informálni köteles partnerét. A 2020. december 31-éig létesített, 2021-ben érvényes szerződések esetében az üzleti partnert 2021. január 15-éig kell tájékoztatni.

Marad a 12 millió forintos bevételi értékhatár, de új szabály is van

Továbbra is megmarad a 12 millió forintos bevételi értékhatár is, és jövőre is 40%-os mértékű adót kell fizetni, ha bevételek ezt meghaladják.

Ne felejtsd el, hogy a bevételi értékhatár akkor 12 millió forint, ha a katás vállalkozás a naptári év minden egyes hónapjában köteles tételes adót fizetni. Amennyiben a Kata tv. alapján egy vagy több hónapra mentesült a tételes adó fizetése alól, akkor a bevételi értékhatár számítása a következők szerint alakul:

Először meg kell határozni, hogy a katás vállalkozás a Kata tv. alapján hány hónapra volt kötelezett tételes adó fizetésére. A bevételi értékhatár = hónapok száma x 1 000 000 Ft.

Amennyiben a katás vállalkozás év közben alakult és ekkor egyből katát választotta vagy év közben tért át katára, s emiatt a naptári évben nem 12 hónapra kellett tételes adót fizetni, akkor az értékhatár az előzőleg leírt szabály alapján kell számítani.

Egyes katás vállalkozások a járványveszély miatt 2020. márciustól 2020. június hónapig terjedő időszakban mentesültek a tételes adó fizetése alól. Ezen a jogcímen járó mentesülés időszaka nem befolyásolta a bevételi értékhatár számítását.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a bevételi értékhatár számításánál figyelmen kívül kell majd hagyni azokat bevételeket, amelyek után az új szabályok miatt akár a belföldi kifizetőnek, akár a katás vállalkozásnak 40%-os mértékű adót kellett fizetnie. 

A 2021-es változások nem érintik a havi tételes adó összegét

A tételes adó összege 2021-ben nem változik. Főállású katás vállalkozóként továbbra is 50 000 Ft tételes adót kell fizetni minden hónapra. Továbbra is választható a 75 000 Ft-os tételes adó fizetése is. Mellékfoglalkozású katás vállalkozóként pedig a jövőben is havonta 25 000 Ft tételes adó fizetendő.

Megoldási lehetőségek katásoknak

A változások azokat a katás vállalkozásokat hozzák nehéz helyzetbe, akik kevés ügyfélnek számláznak nagyobb összegeket. Ezért talán soha nem volt még ennyire fontos, hogy mindig naprakész legyél a katás vállalkozásod pénzügyeit illetően.

A Billingo KATA mindenben segít. A kedvezményes csomag magában foglal speciális funkciókat is, amelyek segítségével katásként

 • mindig pontosan láthatod, hogy adott időszakban mennyi bevételre tettél szert,
 • egyedi beállításokkal tovább pontosíthatod az adatokat is,
 • mindig azonnal rendelkezésedre állnak a KATA/AAM kereted adataid,
 • néhány gombnyomással letöltheted a számlalistádat,
 • és mellette korlátlanul, villámgyorsan számlázhatsz bármikor bárhonnan.

Nézd meg, hogyan segít neked a Billingo KATA!
Megnézem

Egyeztess egy KATA adózásban naprakész könyvelővel

Ha eddig nem volt könyvelőd, akkor itt az idő, hogy ezen változtasd, és a továbbiakban a KATA szabályaiban jártas szakemberrel is egyeztess.

Ha a könyvelésedet is kiszerveznéd, Billingósként érdemes olyan könyvelőt választanod, aki használja a Billingo Könyvelői fiókot (mindkettőtöknek ingyenes), ezzel sokat nyerhetsz, mert

 • a könyvelőd automatikusan eléri a számláidat, nem kell azokat minden hónapban leadnod,
 • az adatrögzítés automatizálásával több időtök marad az adózási kérdések átbeszélésére,
 • nem neked kell naprakészen követni a KATA jogszabályok változásait (most lesz új információ bőven).

A KATA törvény 2021-ben hatályba lépő változásairól sokat hallhatunk még a közeljövőben. Remélhetőleg a fentiek még változni fognak, mert ebben a formában sok katás vállalkozást lehetetlenítenének el. Természetesen most is számíthatsz ránk, mert folyamatosan nyomon követjük a fejleményeket és minden újdonságról beszámolunk itt a Billingo blogon is.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj egyet!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés