Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kata változások 2021-től…
KATA - 2020.08.18. - 7 p. olvasás

Kata változások 2021-től

Elfogadták a törvényjavaslatot, amely szerint 2021. január 1-től szigorítják a kisadózókra vonatkozó jogszabályokat. A hír hallatán százezrek szisszentek fel egyszerre, mert bár a jogalkotók célja a gazdaság fehérítése és a bújtatott foglalkoztatás megszüntetése, sokak kerülnek lehetetlen helyzetbe. Bár január még messze van és sokan reménykednek az enyhítésben, összefoglaljuk a jelenlegi (2020. augusztus) helyzet szerint milyen adóváltozások érintik majd a katásokat és mire érdemes már most odafigyelni. A fejleményeket természetesen folyamatosan figyelemmel kísérjük és a fejleményekről, itt a Billingo blogon is beszámolunk.

Kata változások 2021-től

Egy magánszemély csak egyetlen vállalkozásban lehet kisadózó

2021. január 1-től megszűnik a kisadózói státus többszörözésének lehetősége. Ez azt jelenti, hogy minden magánszemély csak egy katás vállalkozásban lehet kisadózóként bejelentve. Amennyiben a magánszemély több vállalkozásban is kisadózó (pl. több katás Bt-ben, vagy Kkt-ben van kisadózóként bejelentve, illetve emellett még katás egyéni vállalkozó is), akkor egy kivételével köteles a többi kisadózói státusát megszüntetni. Erre vonatkozóan 2020. december 31-ig a NAV-nál bejelentést lehet tenni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a NAV határozatot hoz, amelyben az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi kisadózói státuszát 2021. január 1-jével megszünteti. 

A 2021-ben újabb kisadózói státuszra vonatkozó bejelentést a NAV elutasítja.

Kapcsolt vállalkozások esetén 40% mértékű adó fizetendő 

További szigorítás, hogy kapcsolt vállalkozástól (pl. saját vagy családtagok tulajdonában álló vállalkozás részére történő számlázás) kapott bevétel után annak összegétől függetlenül 40 %-os mértékű adót kell fizetni . 

A kapcsolt vállalkozás fogalmát az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 7. § 28. pontja határozza meg.

Belföldi kapcsolt vállalkozás esetén a számlát a befogadó vállalkozásnak kell a 40%-os mértékű adót bevallani és megfizetni. Az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani. A bevallás és az adó befizetésének határideje az adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napja.

A belföldi kapcsolt vállalkozásnak bevallásában a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A naptári évet követő év január 31-ig a belföldi kapcsolt vállalkozásnak tájékoztatnia kell a katás vállalkozást az adó alapjáról.

Külföldi kapcsolt vállalkozás esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.

A megfizetés határideje az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napja. Az az adó alapját a KATA bevallásban kell havi és partnerenkénti bontásban megadni, valamint közölni kell a partner nevét és címét is.

40%-os mértékű adó a 3 millió forintnál nagyobb, ugyanazon partnertől származó bevételek után

A legnagyobb felháborodást minden kétséget kizáróan ezen a fenti jogcímen fizetendő 40%-os mértékű büntetőadó okozta. Ezt akkor kell fizetni, ha a katás vállalkozó a naptári évben ugyanazon (kapcsolt vállalkozásának nem számító) vállalkozástól, egyéb szervezettől több mint 3 millió forint bevételre tett szert. Ebben az esetben a 3 millió feletti rész után 40%-os mértékű adó fizetendő.

A 40%-os mértékű adót belföldi vállalkozás, egyéb szervezet (továbbiakban: belföldi kifizető) esetén a számlát befogadó belföldi kifizetőnek, külföldi vállalkozás, egyéb külföldi szervezet (továbbiakban: külföldi kifizető) esetén a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.

Belföldi kifizető esetén az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani ás adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. A bevallásban a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A katás vállalkozást pedig a naptári évet követő év január 31-ig az adó alapjáról tájékoztatni kell.

A Külföldi kifizető esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napjáig. A KATA bevallás keretében az adó alapját képező összegeket is meg kell adni havi és partnerenkénti bontásban, valamint közölni kell a külföldi kifizető nevét és címét is. 

Kivételek

Értékhatártól függetlenül egyik félnek sem kell 40%-os mértékű adót fizetni a bevételek után abban az esetben, ha azt a katás vállalkozás

 • a) költségvetési szervnek kiállított számla alapján; vagy
 • b) az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként mint egészségügyi szolgáltató;
 • c) jogszabályban meghatározott díjszabás alapján

kapja meg.

Kötelező tájékoztatás a szerződéskötéskor 

Fontos változás, hogy a fentiek miatt a katás vállalkozás már előzetesen, a szerződéskötéskor köteles írásban tájékoztatni a belföldi kifizetőnek minősülő üzleti partnerét arról, hogy katás vállalkozás. Továbbá a későbbiekben a katás vállalkozás megszűnéséről vagy újraindításáról is azonnal informálni köteles partnerét. A 2020. december 31-éig létesített, 2021-ben érvényes szerződések esetében az üzleti partnert 2021. január 15-éig kell tájékoztatni.

Marad a 12 millió forintos bevételi értékhatár, de új szabály is van

Továbbra is megmarad a 12 millió forintos bevételi értékhatár is, és jövőre is 40%-os mértékű adót kell fizetni, ha bevételek ezt meghaladják.

Ne felejtsd el, hogy a bevételi értékhatár akkor 12 millió forint, ha a katás vállalkozás a naptári év minden egyes hónapjában köteles tételes adót fizetni. Amennyiben a Kata tv. alapján egy vagy több hónapra mentesült a tételes adó fizetése alól, akkor a bevételi értékhatár számítása a következők szerint alakul:

Először meg kell határozni, hogy a katás vállalkozás a Kata tv. alapján hány hónapra volt kötelezett tételes adó fizetésére. A bevételi értékhatár = hónapok száma x 1 000 000 Ft.

Amennyiben a katás vállalkozás év közben alakult és ekkor egyből katát választotta vagy év közben tért át katára, s emiatt a naptári évben nem 12 hónapra kellett tételes adót fizetni, akkor az értékhatár az előzőleg leírt szabály alapján kell számítani.

Egyes katás vállalkozások a járványveszély miatt 2020. márciustól 2020. június hónapig terjedő időszakban mentesültek a tételes adó fizetése alól. Ezen a jogcímen járó mentesülés időszaka nem befolyásolta a bevételi értékhatár számítását.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a bevételi értékhatár számításánál figyelmen kívül kell majd hagyni azokat bevételeket, amelyek után az új szabályok miatt akár a belföldi kifizetőnek, akár a katás vállalkozásnak 40%-os mértékű adót kellett fizetnie. 

A 2021-es változások nem érintik a havi tételes adó összegét

A tételes adó összege 2021-ben nem változik. Főállású katás vállalkozóként továbbra is 50 000 Ft tételes adót kell fizetni minden hónapra. Továbbra is választható a 75 000 Ft-os tételes adó fizetése is. Mellékfoglalkozású katás vállalkozóként pedig a jövőben is havonta 25 000 Ft tételes adó fizetendő.

Megoldási lehetőségek katásoknak

A változások azokat a katás vállalkozásokat hozzák nehéz helyzetbe, akik kevés ügyfélnek számláznak nagyobb összegeket. Ezért talán soha nem volt még ennyire fontos, hogy mindig naprakész legyél a katás vállalkozásod pénzügyeit illetően.

A Billingo KATA mindenben segít. A kedvezményes csomag magában foglal speciális funkciókat is, amelyek segítségével katásként

 • mindig pontosan láthatod, hogy adott időszakban mennyi bevételre tettél szert,
 • egyedi beállításokkal tovább pontosíthatod az adatokat is,
 • mindig azonnal rendelkezésedre állnak a KATA/AAM kereted adataid,
 • néhány gombnyomással letöltheted a számlalistádat,
 • és mellette korlátlanul, villámgyorsan számlázhatsz bármikor bárhonnan.

Nézd meg, hogyan segít neked a Billingo KATA!
Megnézem

Egyeztess egy KATA adózásban naprakész könyvelővel

Ha eddig nem volt könyvelőd, akkor itt az idő, hogy ezen változtasd, és a továbbiakban a KATA szabályaiban jártas szakemberrel is egyeztess.

Ha a könyvelésedet is kiszerveznéd, Billingósként érdemes olyan könyvelőt választanod, aki használja a Billingo Könyvelői fiókot (mindkettőtöknek ingyenes), ezzel sokat nyerhetsz, mert

 • a könyvelőd automatikusan eléri a számláidat, nem kell azokat minden hónapban leadnod,
 • az adatrögzítés automatizálásával több időtök marad az adózási kérdések átbeszélésére,
 • nem neked kell naprakészen követni a KATA jogszabályok változásait (most lesz új információ bőven).

A KATA törvény 2021-ben hatályba lépő változásairól sokat hallhatunk még a közeljövőben. Remélhetőleg a fentiek még változni fognak, mert ebben a formában sok katás vállalkozást lehetetlenítenének el. Természetesen most is számíthatsz ránk, mert folyamatosan nyomon követjük a fejleményeket és minden újdonságról beszámolunk itt a Billingo blogon is.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj egyet!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top