Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Minden, amit a NAV-bekötésről …
NAV - 2018.09.27. - 5 p. olvasás

Minden, amit a NAV-bekötésről tudnod kell – átláthatóan és tömören

Egyre többször kell eleget tenned az online-számlaadat szolgáltatási kötelezettségnek vagy csak szimplán szeretnéd felkészülten várni az első alkalmat? Úgy érzed akad még pár dolog, amiben nem vagy teljesen biztos? Akkor ezt a listát mentsd el egy biztos helyre. Összegyűjtöttünk Neked ugyanis minden tudnivalót a szabályoktól kezdve a váratlan helyzeteken át a leggyakoribb vállalkozói kérdésekig a NAV-bekötésről. Hogy elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

Billingo NAV bekötés

A NAV-bekötés hatálya, avagy milyen esetekben kell adatot szolgáltatni?

Az adóhivatal új rendszerének indulása után rengeteg kérdés merült fel. Főként azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely vállalkozóknak és milyen esetekben kell adatot szolgáltatni. Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség:

  • csak magyar (vagyis belföldön nyilvántartásba vett) adóalanyokra vonatkozik,
  • abban az esetben, ha a számla legalább 100 000 Ft értékben másik belföldi adóalanyra áthárított adót tartalmaz
  • földrajzi helytől függetlenül, vagyis a külföldön készített számlákról is adatot kell szolgáltatni.

FONTOS: amennyiben egy harmadik országban lévő cég magyar adószámára állítasz ki számlát, akkor is adatot kell szolgáltatnod.

Az alábbi eseteket nem érinti a NAV-bekötés:

  • a 0%-os vagyis ÁFA mentes számlák (pl.: TAM, AAM, AM, EU, EUK, stb.),
  • a magánszemély nevére szóló példányok,
  • a 100 000 forintnál kevesebb ÁFA-t tartalmazó számlák.

A kézi számlatömbökre és számlázó programokra is vonatkozik a NAV-bekötés

Valószínűleg az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség nevéből ered a tévhit, hogy csak a programmal kiállított számlák adatait kell továbbítani a NAV irányába. A valóságban azonban ezt a kézi számlatömbök példányai után is meg kell tenned. A név pedig így értelemszerűen arra utal, hogy ezt a műveletet online kell végrehajtanod, méghozzá manuálisan.

Számlázó programmal automatizálhatod az online számlaadat-szolgáltatást

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne éppen ideje száműzni a hagyományos kézi számlatömböket vállalkozásod mindennapjaiból. Már eleve a számlák kiállításán rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg.

Arról nem is beszélve, hogy a programok automatikusan, emberi beavatkozás nélkül és azonnal teljesítik az adatszolgáltatást. Míg a kézi változatokkal járó manuális feltöltéssel ugyebár plusz egy időrabló adminisztrációs terhet veszel csak a nyakadba.

Nem fogja minden számládat látni a NAV

Bár a számlázók automatikus adatszolgáltatásával rengeteg idő spórolható meg, sok vállalkozó mégis ódzkodott a váltástól eleinte. Ennek legfőbb oka az a tévhit volt, amely szerint a programokon keresztül a NAV minden egyes számlát nyomon követ majd. Ez természetesen nem igaz, az adóhivatal csak azokat a példányokat látja, amelyeket a saját rendszerükbe továbbítasz.

Útmutató az Online Számla rendszeréhez

Ha úgy döntesz, hogy Te is tudnál mit kezdeni egy kis plusz idővel, és számlázódra bízod az adatszolgáltatást, akkor szükséged lesz egy NAV regisztrációra is. Ennek folyamatát lépésről lépésre, képekkel szemléltetve bemutatjuk ebben az útmutatóban »

A számlázó programokat be kell jelenteni az adóhivatalnál

Ha még soha nem használtál számlázót, akkor fontos tudnod, hogy az újonnan üzembe helyezett programot be kell jelenteni a NAV-nál. Ezt a lépést a tévhitekkel ellentétben nem váltja ki az Online Számla rendszerében történt regisztráció. A bejelentéssel kapcsolatos infókat itt találod »

A leggyakoribb NAV-bekötés hibák

Még új vagy a számlázók világában, és nem sikerült elsőre belőni az összes beállítást a NAV-bekötéshez? Akkor nézz rá a következő listára, mert kigyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és a megoldásukat »

Így változtatja meg a számlázást a NAV-bekötés

Bár a NAV-bekötés némileg megváltoztatja a számlázást, de azért akad jó néhány olyan módosítás, amely csupán csak pletyka volt. Éppen ezért összegyűjtöttük Neked a számlázásban várható változásokat, és megcáfolunk néhány tévhitet is »

Az online számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó határidők és bírságok

A kézi számlatömbök nagyon oda kell figyelni, hogy a 100 000 Ft és az 500 000 Ft adóértékhatárú számlák esetében eltérnek a teljesítésre vonatkozó határidők. A programoknak pedig a kiállítás után azonnal, automatikusan küldeniük kell a számlaadatokat a NAV rendszerébe.

A NAV pedig nemcsak a mulasztások, hanem a hibásan vagy hiányosan kitöltött adatok után is kiszabhatja az 500 000 Ft értékű bírságot minden egyes számla után.

Adatpótlás váratlan meghibásodások esetén

Mindezek után teljesen jogos a kérdés, hogy vajon nem kockázatos-e számlázóval letudni a NAV-bekötést? Elvégre váratlan események, üzemzavarok és rendszerhibák bármikor előfodulhatnak.

Ez azonban ne tartson vissza, hiszen egyfelől a fentebb említett példák igen csak ritkán fordulnak elő. Másfelől pedig meghibásodás esetén, amennyiben számlázód nem tudja továbbítani az adatokat az NAV-nak, ezt Te magad is megteheted manuálisan. A hibák korrigálására és a mulasztások pótlására ilyenkor 48 órát kapsz.

A vállalkozók leggyakoribb kérdései a NAV-bekötésről

Egyéb hasznos tudnivalók az online számlaadat-szolgáltatásról

Akad olyan speciális kérdésed, amelyre még nem találtad meg a választ? Akkor nézz rá a NAV által kiadott hivatalos tájékoztatóra is, ahol 38 pontban összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat kérdés-felelet formában.

Villámgyors számlázás és automatikus adatszolgáltatás a Billingóval

Jó lenne automatizálni az online számlaadat-szolgáltatást, de nem tudod, hogyan válassz hozzá programot? A Billingóval nemcsak a NAV-bekötést tudhatod le könnyedén, de a hétköznapokon is rengeteg időt spórolhatsz meg az alábbi előnyöknek köszönhetően »

Fedezd fel a villámgyors és szuperkényelmes számlázást élményét, Billingózz egy hónapig teljesen ingyen kötöttségek nélkül »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés