3 hónappal elhalasztja a NAV az online számlázás frissítését

Adózás, NAV 2020.03.25. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel 3 hónappal elhalasztja a NAV az online adatszolgáltatás 2.0 verziójának technikai fejlesztésre vonatkozó kötelező alkalmazását. A Billingo online számlázó a változás ellenére viszont már teljes mértékben felkészült a változásra. Az új határidő 2020. április 1. helyett 2020. július 1-re módosult.

3 hónappal elhalasztja a NAV az online számlázás frissítését

Az Online számla 2.0

Az Online Számla 2.0 verzióra való átállás leginkább a számlázó programok készítőinek adott feladatot. Az új verzió ugyanis olyan adatok megadását is elvárja, melyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában nem mindig érhetők el. 

Az Online Számla 2.0 verzióra való átállás határideje 2020. április 1. volt, ezt tolta ki most a NAV 2020. július 1-re. A Billingo felkészült a változásra, a fejlesztések már elkészültek, az ügyfeleink semmit nem fognak tapasztalni az átállásból. A számlázás ugyanolyan gördülékenyen zajlik majd, mint eddig. 

„A járvány miatt életbe lépő korlátozások miatt számos vállalatnál a napi üzletfolytonosság biztosítása is bizonytalanná vált. Ráadásul a megváltozott üzletmenetre történő átállás a legtöbb helyen olyan mértékű technikai erőforrás bevonását igényli, hogy az adóhatóság által felkínált tehermentesítés szinte mindenhol szükségszerű” – mondta Sík Richárd, a Deloitte adótechnológiai csapatának menedzsere a cég közleményében.

2020. július 1-től más változás is lesz

A három hónapos határidő most lehetőséget biztosít azok számára is, akik eddig nem foglalkoztak az adatszolgáltatásban várható változásokkal. 

2020. július 1-től ugyanis az adatszolgáltatásra kötelezettek körét is bővítik. Adatot kell szolgáltatni a NAV részére minden belföldön teljesített ügyletről, 2021. január 1-től pedig minden magánszemély és külföldi szervezet által kiállított számláról is. Erről ITT és ITT is írtunk korábban.

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítésére vonatkozó határidő kitolásáról egyelőre nincs információ. A Billingo online számlázó már erre is felkészült. A rendszer kész, működik, tesztelhető.

Érdemes már most összekapcsolni a Billingo online számlázót a NAV Online Számla rendszerével. Lehet tesztelni az automatikus adatátvitel működését, ismerkedni az azonnali visszajelzésekkel. Így a jogszabály hatályba lépésekor már minden tökéletesen működik majd. 

A NAV Online Számla és a Billingo online számlázó összekötésének folyamatáról képes útmutatót is készítettünk, ami ITT és ITT érhető el. Segítségével néhány perc alatt felkészíthetjük a vállalkozást az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére.

A NAV Online Számla regisztrációhoz szükséges információkat pedig ITT foglalta össze Bonácz Zsolt adószakértő.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top