A vállalkozás indítás költségei feketén-fehéren

Vállalkozásfejlesztés 2020.04.02. - 12 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Megvan a szuper vállalkozás ötleted, de egyelőre nem léptél a tettek mezejére? Nem tudod pontosan, hogy mennyi kezdőtőkére lenne szükséged álmod megvalósításához? Milyen költségekkel járna a vállalkozás indítása? Mire kell odafigyelned? Havi szinten milyen kiadásokra számíthatsz? Most segítünk kikalkulálni a vállalkozás indítás költségeit.

Hogyan vágj bele? – Az első lépés, a tervezés

Ha megvan a jó ötlet, az már fél siker. Ahhoz azonban, hogy tényleg működőképes legyen a vállalkozásod, alapos tervezés szükséges.

A vállalkozás indításának hivatalos része viszonylag a legegyszerűbb és legkisebb költséggel jár. Erre mindjárt ki is térünk.

Fontos azonban már az elején tisztázni, hogy akár egyéni vállalkozásba fogsz, akár céget alapítasz, mindenképp alaposan fel kell készülnöd a hogyan továbbra is.

Például azt felmérni, hogy...

  • Az adott termék/szolgáltatás mennyire működőképes a piacon?
  • Kik a konkurenseid?

Minél jobban meg kell ismerned őket és a célközönségedet is. Kitalálni, hogy...

  • Hogyan éred el a vásárlóidat?
  • Milyen értékesítési csatornákat használsz?
  • Szükséged van-e engedélyek beszerzésére?

Érdemes üzleti tervet készítened. Így pontosan láthatod, hogy milyen erőforrásokra, stratégiára, lépésekre van szükség a célod eléréséhez, vagyis hogy vállalkozásod pénzt termeljen.

Sosem írtál még üzleti tervet? Sebaj, segítünk! >> 

Ha nem tervezel okosan, akkor könnyen a kétségbeesés lehet úrrá rajtad az első időkben. Megvan a vállalkozásod, beleteszed a munkát, de nem úgy jönnek a megrendelések, ahogy szeretnéd.

Nem árt az sem, ha előre felkészülsz anyagilag. Ha van egy kezdőtőkéd, nem csak könnyeben indíthatod útjára vállalkozásodat, de átvészelheted az első döcögősebb hónapokat is.


Kezdőként egyéni vállalkozást vagy céget alapíts?

Ha még csak most csöppensz be az üzleti világba, mindenképpen érdemes szakemberrel – könyvelővel, adótanácsadóval – konzultálnod. Erre a kérdésre ugyanis nincs jó válasz, minden vállalkozás más és más.

Természetesen az, hogy sikeres lesz-e a vállalkozásod, nem a formán múlik, de százezreket, akár milliókat spórolhatsz, ha alaposan körüljárod ezt a kérdést.

Miért jó az egyéni vállalkozás?

Az egyéni vállalkozás kiváló, ha kezdő vagy és nincs túl sok kezdő tőkéd. Az egyéni vállalkozás indítása ugyanis díj- és illetékmentes. Ami nagy előnye még a céges formákkal szemben, hogy bármikor szüneteltetheted.

Az egyéni vállalkozás indításakor dönthetsz arról, hogy tevékenységedet kisadózóként, azaz katásként végzed. Ez azért lehet előnyös, mert havi fix összegű adót kell befizetned, ami 50 ezer forint. Ezzel letudod az összes közterhet – az IPA kivételével -, rendkívül költséghatékony megoldás, és kevesebb papírmunkád lesz, mint más adózási forma esetén.

Katásként határozhatsz arról is, hogy alanyi adómentes vagy áfás leszel.

Általában akkor érdemes alanyi adómentességet választanod, ha elsősorban magánszemélyek számára adsz el terméket vagy szolgáltatást. Emellett fontos tényező, hogy tevékenységed ne legyen túl költségigényes.

Billingo frissítés: 2022. szeptember 1-jétől új kata-törvény lép életbe, és az addig közel 450 ezer katás egyéni vállalkozó java része elesik ezen adózási forma lehetőségétől. Kizárólag magánszemélyeknek lehet ugyanis számlázni katásként (kivéve a taxisokat), főállásban. Akinek nem éri meg a kata, vagy egyszerűen nem felel meg a feltételeknek, az lehet kivás, egy könnyítésnek köszönhetően bizonyos feltételek mellett echozhat is. Amit pedig a legtöbben választottak, az az átalányadózás. Hogy kinek mi érte meg jobban, azt akár átalányadó kalkulátorunkkal is kiszámolhatta. Az Átalányadó Asszisztens Plusz pedig az átalányadózást folytatók életét könnyíti meg.

Az egyéni vállalkozás hátránya lehet, hogy teljes vagyoni felelősséggel tartozol. Emellett, rendelkezned kell a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel.

Kíváncsi vagy az egyéni vállalkozás indításának pontos lépéseire? >> 
Kata adózást választanál? Kattints ide a tudnivalókért >> 


Mikor kedvező a Bt., Kkt. alapítása?

A Betéti társaság (Bt.) alapításához minimum két tag szükséges, a beltag és a kültag. A cég tartozásaiért a beltag egész vagyonával felel, míg a kültag azzal a vagyonnal, amennyit a Bt-be fektetett.

Kkt. alapításához is minimum két tag szükséges. Lényeges különbség, hogy mindegyik tag teljes vagyonával felel a társaság tartozásaiért.

A Bt., Kkt. kiváló forma lehet például családi vállalkozások számára, illetve olyan vállalkozások esetében, ahol alacsony a tőkeigény és a kockázat is.

Nincs minimum törzstőke, mint ahogy az sincs meghatározva, hogy mekkora részben kell készpénznek lennie.

Kisadózó a tevékenységben személyesen közreműködő tag.

Hátránya, hogy alapításához ügyvéd szükséges. Emellett elkerülhetetlen a könyvelő segítsége is a kettős könyvvezetés miatt.

Bt. Kkt. tevékenységét szüneteltetni nem lehet és megszüntetése is bonyolultabb, mint az egyéni vállalkozásé.

Milyen esetben alapíts Kft.-t?

A Korlátolt felelősségű társaság (Kft.) többnyire üzleti partneri alapon szerveződő vállalkozási forma.

Olyan esetekben érdemes választani, ha nagyobb indulóköltség, beruházás szükséges és várhatóan a vállalkozás nagyobb forgalmat bonyolít. Ez egyben az egyik hátránya is.

A tulajdonosoknak nincs teljes vagyoni felelősségük, kizárólag a befektetett tőke erejéig.

A cég elért nyereségének felhasználásáról a tagok rendelkeznek. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével kioszthatják maguknak osztalékként, de azt különböző célokra tartalékolhatják is .

A Kft. alapítása is pénzbe kerül, ahogy a módosítása és megszüntetése is költségigényes.

Kft. nem katázhat. Köteles kettős könyvvitelt vezetni, így könyvelő igénybevétele elengedhetetlen.

A vállalkozás indításának költségei katás vállalkozóként

Nézzük most végig, hogy milyen költségek merülhetnek fel vállalkozásod indításakor, illetve a napi ügymenet során.

A következőkben egy alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó költségeit vizsgáljuk meg.

  •  Egyéni vállalkozás indításának költsége – illeték- és díjmentes

Egyéni vállalkozásodat könnyedén elindíthatod Webes Ügysegéden keresztül. A részletekért kattints ide >> 

  • Kamarai hozzájárulás (kvázi tagdíj) – évente 5 000 Ft

Vállalkozóként kötelező a regisztráció a Kereskedelmi és Iparkamarába. Ezt a nyilvántartásba vételt követő 5 napon belül kell megtenni és egyben befizetni az éves hozzájárulást . Az adott évre vonatkozó hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell befizetni.

  • Iparűzési adó – évente 50 000 Ft (egyszerűsített adózás esetén)

Az iparűzési adó alá minden vállalkozónak kötelezően be kell jelentkeznie a székhelye, telephelye szerint illetékes önkormányzatnál. Ha azok eltérő önkormányzat területén vannak. Katásként lehetőség van az iparűzési adót átalány-adóalap után fizetni. Ebben az esetben nincs bevallási kötelezettség.

Ennek összege egy naptári évre 2 500 000 Ft önkormányzatonként. Ha egyik önkormányzat területén van vállalkozóként a székhelyed és másik önkormányzat területén a telephelyed, akkor az átalány-adóalap összesen 5 000 000 Ft. Budapest területén csak a Fővárosi Önkormányzat szedhet iparűzési adót. Emiatt iparűzési adó szempontjából Budapesten egy önkormányzat van.

Ez abban az esetben igaz, ha nem év közben indítottad a vállalkozást. Egyébként a naptári évre megállapított adóalapot a tevékenység folytatásának időszaka alapján arányosítják. A teljes naptári évre fizetendő adó - 2 % adómértékkel számítva – 50 000 Ft. Az éves adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig. Ha az egyéni vállalkozó tevékenységedet év közben kezded meg és egyből az egyszerűsített adózás választottad, akkor mások a befizetési határidők. Az első részletet az első hónapot követő hónap 15. napjáig, a második részletet az utolsó hónapot követő hónap 15. napjáig kell megfizetni. Az utolsó hónap december hó, kivéve, ha a vállalkozás korábban nem szűnt meg, vagy nem szüneteltetted a tevékenységet.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetéséről bővebben itt olvashatsz >>

  • Vállalkozói bankszámla nyitása – 0 Ft

Amennyiben alanyi adómentes vagy, akkor nem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnod. Mivel a banki költségek is jelentős terhet tudnak róni egy vállalkozás mindennapjaira, ezért ez mindenképp jó hír.

Amennyiben áfás vagy, akkor sajnos nem úszod meg ezt a költséget. Ennek összege az általad kiválasztott számlacsomagtól függ. Emiatt érdemes utánajárnod, hogy számodra melyik bank ajánlata a legkedvezőbb. Léteznek kifejezetten kezdő vállalkozásoknak ajánlott, viszonylag alacsony költségekkel járó számlacsomagok.

  • Plusz költségként felmerülhet, ha a tevékenységedhez valamilyen engedélyre van szükséged.


Milyen költségekkel kell még számolnod katás egyéni vállalkozóként havi szinten?

  • Adók, járulékok – 25000 Ft vagy 50000 Ft vagy 75000 Ft

Katásként a tételes adó mértéke 2022. augusztus 31-ig 50 000 vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy a kisadózóként főállásúnak vagy mellékállásúnak minősültél. 

Billingo frissítés: azt már tisztáztuk, hogy 2022. szeptember 1-jétől kezdve csak főállású egyéni vállalkozó katázhat. A tételes adó ehhez mérten egységesen 50 ezer forint minden katázónak, megszűnt a 25 ezres és a 75 ezres verzió.

Ez talán nagy tételnek tűnik havi szinten, viszont ezzel minden adót és járulékot letudsz az iparűzési adó kivételével.

  • Könyvelő díja – kb. 5000 – 15000 Ft

Katás vállalkozóként nem feltétlen van szükséged folyamatosan könyvelőre. Kezdőként azonban, hogy teljesen képben legyél a jogszabályi előírásokkal, érdemes szakemberhez fordulni. Könyvelőd tud segíteni a bevételi nyilvántartás helyes vezetésében, bejelentések megtételében, a kata bevallás készítésében. Emellett vállalkozásod indításában, szüneteltetésében, megszüntetésében, a katával kapcsolatos szabályok értelmezésében.

Billingo frissítés: a régi kata elkaszálásával sok könyvelő éppúgy váltani kényszerül katáról például átalányadózásra, havi költségei így magasabbak lesznek. Emellett több átalányadósnak könyvel majd (ha elvállalja egyáltalán), akiknek havi szinten jóval több adminisztrációjuk lesz. Borítékolható a könyvelői tarifa emelés, amelyet mi kérdőívben is megerősítettünk majdnem 1000 könyvelő bevonásával.

  • Számlázó program havi díja - 0 Ft vagy  900 Ft + Áfa

Számlázó programra szükséged lehet, hiszen 2020. július 1-jétől minden belföldi vállalkozás részére kiállított számládra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség. Ha nem szeretnél plusz adminisztrációt magadnak és könnyen, szupergyorsan számláznál, akkor az online számlázó program remek megoldás.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj MOST egyet! >> 

Íme néhány tanács, ha a legjobb számlázó programot keresed >> 

Ha szeretnéd pontosan nyomon követni bevételeidet és kiadásaidat, készíts cash flow kimutatást. Mutatjuk, hogyan! >> 

Opcionális költségek a vállalkozás indításakor és működése során

  • Bérleti díj

Amennyiben szükséged van saját irodára, raktárra, mindenképp kalkulálni kell ezzel a nem kis kiadással. Ráadásul a bérleti díjhoz rezsi is társul.

  • Árukészlet

Ha szolgáltatást értékesítesz, ezt a költséget megúszod. Ha azonban termék eladással foglalkozol, akkor már az induláskor szükséges lehet jó mélyen a zsebedbe nyúlnod.

  • Eszközök, berendezések

Még a legkisebb eszközigényű vállalkozásnak is általában szüksége van legalább számítógépre, nyomtatóra.

  • Telekommunikációs költségek

Ha az irodád az otthonodban van, akkor is havi szintű kiadást jelent a telefon vagy az internet előfizetés.

  • Alkalmazott fizetése és járulékai

A munkavállalótól különböző jogcímeken (szja, járulékok) levonásokat kell eszközölnöd, a levont tételeket a NAV-nak kell továbbutalnod.

Ha munkavállalót foglalkoztatsz, akkor mindenképpen szükséged van könyvelőre, aki elvégzi a bérszámfejtést és egyéb kapcsolódó feladatokat is.

Általános szabály szerint a munkáltatót a munkabér után a következő közterheket köteles megfizetni:

  • 17, 5 % szociális hozzájárulási adó,
  • 1,5 % szakképzési hozzájárulás.

A vonatkozó jogszabály kedvezményeket biztosít a szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás vonatkozásában is. A kedvezményekről kérdezd könyvelődet!

Az általános szabály szerint a munkáltató a munkabérből az alábbi tételeket köteles levonni:

  • 15 % személyi jövedelemadó,
  • 10 % nyugdíjjárulék,
  • 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék.

A munkavállalót családi adókedvezményt, családi járulék-kedvezményt, vagy más jogcímen kedvezmény illetheti meg. A munkavállaló kérheti a munkáltatótól azt, hogy a kedvezményeket a vonatkozó jogszabályok szerint az szja, járulékok levonásánál vegye figyelembe. Ebben az esetben ennek figyelembevételével kell a levonásokat elvégezni.

A koronavírus járványveszélyre tekintettel egyes munkáltatók meghatározott ideig nem kötelesek a szokásos közterheket megfizetni. Továbbá a munkavállalótól sem az általános szabályok szerint kell levonásokat eszközölni. Ezzel kapcsolatban is kérdezd meg könyvelődet!

  • Marketing költségek

Akár terméket, akár szolgáltatást értékesítesz, szükséged lesz marketingre. Hiszen csak így tudsz eljutni a célközönségedhez, így tudsz bevételt szerezni. Szükséged lesz egy profi honlapra, hírlevél feliratkozókra. Még a vállalkozás indítása előtt érdemes alaposan megtervezni marketing aktivitásodat.

Kíváncsi vagy további vállalkozás tippekre? Kattints ide! >> 

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top