Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 4 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként átalányadózók esetében sem. Vegyük végig, konkrétan miért az egyik legfontosabb láncszem a kisvállalkozók életében egy könyvelő.

A KATA-törvény módosítása óta több mint egy év telt el, azóta az átalányadózók száma több mint tízszeresére nőtt a NAV adatai szerint. Míg 2022. júliusában 26 235 átalányadózót tartottak számon, 2023. július 2-án már 279 402-t. A könyvelők aránya nem nőtt ilyen ütemben, ezért nehéz ma jó szakembert találni. Ám mindenképpen nagyon fontos a jelenléte egy átalányadózó vállalkozásában. Miért?

Átalányadózás egyedül és könyvelővel

A KATÁhoz képest némileg bonyolultabb adózási forma kritériumaihoz már hozzászokhattak az egyéni vállalkozók, a könyvelői segítség itt azonban óriási jelentőségű.

Egy szakember látható összegeket tud neked spórolni még akkor is, ha havi díjat fizetsz a munkájáért. Nem lehetetlen elkészíteni önmagadnak egy bevallást, de miért is tennéd, ha nem ez a szakmád? Mellesleg egy rossz helyre került X több százezer forintos büntetést is vonhat maga után. Ezt kockáztatod minden alkalommal, amikor a munkád után nekiállsz könyvelni.

A Billingo óriási terhet vesz le a válladról azzal, hogy az Átalányadó Asszisztenssel percekre redukálja az adminisztrációd neked és könyvelődnek egyaránt. Ám a szakembert nem pótolja, hiszen az átalányadózásban rengeteg egyedi szituáció léphet fel. Ahhoz pedig kell a könyvelő.

Gyorsítom a munkafolyamataim!
Billingo fiókot regisztrálok!

Válaszd a legjobbat, mutatjuk, hogyan

Amikor kiválasztod a könyvelőt, figyelj rá, hogy tapasztalt legyen a cégedet érintő ügyekben. Mindenképpen nézz utána, jártas-e átalányadózó kérdésekben, hiszen nem mindenki szakosodott erre a szakmában. Legyen megbízható és őszinte, a tevékenysége pedig átlátható. A technikai hátterére is kérdezz rá: sokkal hatékonyabb a digitalizált könyvelői iroda, mint az, amelyben papír alapon vagy Excel táblázatokban vezetik a könyveléseket.

Korábban itt gyűjtöttük össze, hogy mi a legjobb könyvelő 7+1 szuperképessége, ezeket is vedd figyelembe a választásnál. Szerződést pedig mindenképpen kössetek, amelyben felelősséget vállal a munkájáért.

Amiért kell a könyvelő

A könyvelők ismerik a kisvállalkozással kapcsolatos teendőket, adójogi változásokat, és értelmezni is tudják azokat. Eligazodnak a bonyolult pénzügyi adminisztrációban, számodra pedig egyszerűbbé tudják tenni a vállalkozást. Figyelmeztethetnek a határidőkre, felhívják a figyelmed az adóvisszatérítésekre. Emellett a negyedéves bevallásokat és az adóbevallásod is elkészítik.

Neked annyi a dolgod, hogy a számláidat, a kiadásaid és bevételeid pontosan vezeted egy nyilvántartásban, ami alapján ő dolgozni tud. Erre egyébként a Billingo is tökéletes, a Kiadáskezelővel csak pár kattintás a folyamat.

A Billingo fiókodhoz könyvelői hozzáférést adhatsz a szakembernek (soha ne a saját belépési útvonalad add meg). Ezzel alacsonyabb lehet a telefonszámlátok, hiszen nem kell hiányzó könyvelési anyag miatt beszélnetek. Mindent láthattok egy rendszeren belül.

Ha átalányadó, akkor Billingo!
Regisztrálok a Billingóba!

Milyen tanácsot tud adni egy könyvelő?

A könyvelőnek így több ideje jut például tanácsadásra. Ma már nem csak adatokat rögzítenek a szakmában, hanem irányba állítják a vállalkozókat. Kérdés esetén pedig meg tudják adni a szükséges válaszokat.

Hogy minden előírást be tudj tartani, fontos a tanácsok kikérése. Legalább negyedévente keresd fel a könyvelőd személyesen, online vagy telefonon. Ezzel a legtöbbet tudod kihozni a vállalkozásodból, mindig naprakész leszel, és rengeteg ősz hajszálat megspórolsz.

A könyvelő az alábbiakban segíthet még az átalányadózónak:

  • Az adminisztrációban
  • A megfelelő adózási forma kiválasztásában
  • A pénzügyi tervezésben
  • Javíthat az üzleti terv sikerességén

Most leszel átalányadózó? Itt a kezdő tippcsomag!

Ha most indítod el vállalkozásod, mindenképp egyeztess egy könyvelővel, hogy mi a számodra megfelelő cégforma. Segít annak kiválasztásban, ráadásul ha szerződtök, az adminisztrációs terheid sem nehezítik az indulást. Lefordítja neked a szakzsargont, könnyebben átlátod a céged ügyeit.

Érdemes még belépned a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportba, ahol hasznos információkat kaphatsz. Többek közt könyvelői live videó is van fenn arról, mi fán terem az átalányadózás, a göngyölítéses módszer, a HIPA fizetés 2023-ban. Az átalányadózásról olvashatsz blogunkon. Nemrég készült el az SZJA és HIPA bevallási segédlet a Billingón, sorvezetőnek ezt is használhatod vállalkozóként.

A számlázást intézheted a Billingónál ingyenesen, de ha a járulékaid, a fizetendő adókat és az átalányadó kereted is figyelnéd, jó, ha van egy Átalányadó Asszisztensed a könyvelőd mellett.

Egyszerűbb adminisztráció, követhető fizetendők!
Kell a Billingo Átalányadó Asszisztens!

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

vállalkozói start program

Hogyan lehet fenntartható egy vállalkozás?

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.09. - 8 p. olvasás

Magyarországon a legfontosabb nettó munkahelyteremtők a mikro- és kisvállalkozások, melyek közel 60 %-a egyszemélyes vállalkozás a KSH adatai szerint, azaz önfo...

Back to Top