Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / Mit és hogyan tegyek átalányad…
Átalányadó - 2023.03.01. - 6 p. olvasás

Mit és hogyan tegyek átalányadózóként? - kisokos 5+1 kérdésben

Ha átalányadózó vagy azért, ha gondolkodsz a választásán, azért lesz számodra hasznos ez a cikk. Összeszedtük nektek a legfontosabb átalányadózást érintő kérdéseket, amelyeket a Billingo oldalán eddig közöltünk, így mindent egy helyen találtok meg.

átalányadó kisokos

Nem elég, hogy 2022-ben rengeteg vállalkozónak kényszerből kellett áttérnie az átalányadózásra, 2023 januárjától jogszabályi változás is nehezítette a pályát. Még a régi motoros vállalkozók is megfontoltan vették az akadályokat, a friss átalányadózóknak pedig rendesen fel kellett kötni a nadrágjukat. Nektek sikerült megugrani az adminisztrációs lépéseket?

Persze látjuk az Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban, hogy még menet közben is rengeteg kérdés merül fel. Nézzük át ismét a változásokat, hogy mit hová és hogyan kell fizetni, és hogyan segítenek ebben rendszereink!

Milyen számokkal kalkuláljak?

A minimálbér és garantált bérminimum összege tehát változott januárban, ezekre a kalkulációidban oda kell figyelned, hiszen a járulékfizetésre is hatással lesznek a módosítások.

A tavalyi bruttó 200 ezer forinthoz képest 2023. január 1-jétől a minimálbér havibér esetén 232 000 forint. Hetibér esetén 53 340 forint, a naponta fizetendő munkabér minimuma 10 670 forint, míg óránként 1334 forint jár.

Szinte azonnal léptünk, és felfrissítettük a Billingo Átalányadó Kalkulátort, így az aktuális minimálbérrel számol, és figyelembe veszi a 2023-as átalányadózásra vonatkozó jogszabályok változásait. A göngyölítéses szabálynak megfelelően kalkulál, egy + funkciója automatikusan kezeli a 30 év alatti anyák SZJA kedvezményét. A HIPÁ-t sávosan számolja, az összeghatáraid az új átalányadó kerettel kalkulálhatók, és pontosan követhetők az adómentes átalányadó jövedelemsáv változásai. Lényegesen egyszerűbben számon tudod tartani a járulékaid.

Mikor adom be a bevallást a göngyölítéses rendszerben?

Az adójogi szabályozás is változott 2023-tól, például az ‘58-as járulékbevallást már nem havonta, hanem negyedévente kell beadni. Fontos: a bevallásban havi bontásban kell szerepelnie az adataidnak, de a negyedévet követő hónap 12-ig vagy köteles beadni és kifizetni a rád háruló járulékokat.

Negyedévente kell fizetnem a göngyölítéses rendszerben?

Beugratós kérdés, mert a helyes válasz a nem. A negyedévenkénti bevallás mellett a járulékaid akár ugyanúgy befizetheted havonta, ahogyan eddig, ezt semmi nem tiltja meg. Dönthetsz így is, és tarthatod a negyedéves fizetési határidőt a bevallással egy időben.

Milyen dátumokat kell figyelnem átalányadózóként?

A lényeg, hogy határidőre fizess be mindent. Milyen időpontok vonatkoznak rád? A legfontosabb fizetési és bevallási határidőket is összeszedtük neked év elején, neked elég csak letöltened a mellékelt kártyanaptárakat, és figyelni a dátumokat. Azt tudtad, hogy 2023-ban több is van, ami hétvégére esik? Ilyenkor tudod, mi a teendő? Itt a 2023-as adófizetési határidők - töltsd le a naptárt című cikkünkben a választ is elhoztuk neked.

Hogyan kell kiszámolni a fizetendőket?

Fülöp Olga, a Számpatikus összegzi ezt korábbi cikkünkben: “negyedévente össze kell adni az aktuális negyedévben és az azt megelőző negyedévekben megszerzett összes adóköteles jövedelmet, és abból ki kell vonni a megelőző negyedévekben járulékalapként már figyelembe vett összeget. Az ily módon kapott számot pedig el kell osztani annyi hónappal, amennyiben az egyéni vállalkozó a tárgynegyedévben biztosított volt. A számításnál minden olyan hónapot figyelembe kell venni, amelyben a vállalkozó biztosítási jogviszonya legalább egy napig fennállt.

Érdekel, hogyan néz ki egy járulékfizetési számítás? Olga erre is hoz neked konkrét példákat Az átalányadózás 2023-as praktikái című cikkében.

Hová lett az Asszisztensből az ‘58-as bevallás?

Jelent meg a kérdés nemrégiben a Facebook csoportunkban, de igazából nem tűnt az el, csak most már negyedévente kell beadni, ezért negyedévente érhető el. A Billingo Átalányadó Asszisztens és az Asszisztens Plusz is lekövette egyébként a jogszabályi változásokat, és naprakészen segíti a vállalkozók és könyvelőik munkáját. Mutatjuk, mi a különbség köztük!

Átalányadó Asszisztens vagy Átalányadó Asszisztens Plusz? Így válassz!

A Billingo Átalányadó Asszisztens akkor is egyszerűbbé és könnyebbé teszi az átalányadózást, ha van könyvelőd és akkor is, ha magad intézned a bevallások elkészítését. Olvass tovább, segítünk eldönteni, hogy melyik szolgáltatás való neked.

Azonnali átláthatóság az Átalányadó Asszisztensben

A Billingóval kiállított számlák alapján az Átalányadó Asszisztens automatikusan kiszámolja a következő bevallás során fizetendő adókat és járulékokat. Így anélkül is láthatod a fizetendőket, hogy emiatt a könyvelőt kellene felhívnod.

Az asszisztens az alanyi adómentes és átalányadó kereteket is figyeli. Érdemes ezt rendszeresen ellenőrizni, így biztosan nem fordul elő, hogy kicsúszol a kedvezményes adózási keretből vagy akaratodon kívül áfafizetési kötelezettség alá kerülsz.

Válaszd az Átalányadó Asszisztenst, ha van könyvelőd, aki pontosan vezeti az átalányadós könyvelésedet, de emellett te is rendszeresen ellenőrizni szeretnéd, hogy állnak a pénzügyeid.

Az Átalányadó Asszisztenst bármelyik Billingo számlázó előfizetésben (Basic, Standard, Pro) eléred, már havi 790 Ft+áfáért!


Teljeskörű támogatás az Átalányadó Asszisztens Plusztól

Az Átalányadó Asszisztens Plusz való neked, ha

  • adókedvezmény igénybevételére is jogosult vagy,
  • szünetelteted a vállalkozásodat vagy a biztosításodat,
  • nem szeretnéd fejben tartani, mikor aktuális a kamarai hozzájárulás fizetése,
  • örülnél, ha valaki mindig figyelmeztetne a teendőkre, fizetendőkre,
  • a könyvelőd munkáját is szeretnéd támogatni.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz legnagyobb előnye, hogy akkor is pontosan mutatja a fizetendő adókat és járulékokat, ha adókedvezményt is igénybe akarsz venni, vagy év közben valamiért szünetelteted a vállalkozásodat vagy a biztosítási jogviszonyodat.

A rendszerben minden részletre kiterjedően személyre szabhatod a beállításokat, így a Billingóban mindig pontos információkat látsz.

Azért is megéri inkább a Pluszt választani, mert részletes listákat készít az adott hónapban szükséges teendőkről és fizetendőkről, legyen az

  • adófizetési kötelezettség
  • bevallás beadási határidő
  • kamarai hozzájárulás fizetése
  • vagy az iparűzési adó befizetése.

A listában azonnal pipálhatod az elvégzett feladatokat, így kényelmesebben és azonnal átlátod az aktuális teendőket.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz másik legnagyobb előnye, hogy amint aktuális, automatikusan legenerálja az átalányadó bevalláshoz szükséges XML-t. Ezt a könyvelőnek már csak fel kell tölteni a NAV rendszerébe.

Így nemcsak kényelmesebb, de hatékonyabb is lesz az együttműködés, és mindkettőtök számára bármikor, bárhonnan rendelkezésre állnak a vállalkozás átlátásához, a munkához, könyveléshez vagy bevalláshoz szükséges adatok.

A kényelmes átalányadózás már csak egy kattintásra van tőled. Válaszd az Átalányadó Asszisztens Pluszt, csupán havi 990 Ft+ áfáért!

Most indítanál vállalkozást? Tisztázd magadban a legfontosabb kérdéseket, és ismerkedj meg cikkünkön keresztül az ÁNYK-val, a Webes Ügysegéddel, merülj el a HIPA részleteiben, és legyél up to date a webshopok világában. Aztán gyere Billingózni! :)


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár