Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Egyéni vállalkozást indítanál?…
Tippek - 2023.01.20. - 7 p. olvasás

Egyéni vállalkozást indítanál? Itt van 2023 legjobb 5+1 extra tippje hozzá!

Új év, új lendület? 2023-ra érett be a gondolat, hogy egyéni vállalkozásba fogj? Könnyen elindíthatod a projektjeid saját útjukon, és kezedbe veheted a sorsod: az egyéni vállalkozás motorjának berúgásához nem kell sok minden. 2023-ban is van kihívás e téren, de vállalkozni sok esetben érdemes. Hogy mi kell ahhoz, hogy menő légy? Mutatjuk!

Egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozás indításához elsősorban egy vízióra van szükséged, majd pedig formába kell ezt öntened: legyen egy üzleti terved még akkor is, ha csak kicsiben indulnál el. Az induláshoz sok esetben tökéletesen elég az egyéni vállalkozás, ami elindítása ingyenes folyamat. Néhány adminisztrációs útvesztőben kell megedzetned magad, pár kattintás, és már a célegyenesben is vagy. Ha pedig már vállalkozóvá váltál, van lehetőséged még jobbá válni. Mutatjuk, hogyan!

A kötelező körök

Minden vállalkozónak egy jó szárnysegédet: a könyvelő szerepe

Ő lesz a vállalkozásod kulcsembere, az első lépéseknél ő tud neked abban segíteni, az általad választott tevékenységhez melyik ÖVTJ-kód tartozik és a tevékenységed, az üzleti terved alapján melyik adózási forma lesz számodra a megfelelő. Jó esetben még pár tanáccsal is ellát, ha kell, magát az indulást is levezényli. Arról nem beszélve, hogy amíg te a tevékenységed űzöd, később a könyvelő intézheti a könyvelést, hogy neked ne is kelljen mással foglalkoznod, csak azzal, amit szeretsz és amihez értesz.

Indulj el egy úton - az adminisztrációs háttér

Az egyéni vállalkozás elindításának megvan a maga táncrendje. A személyes irataidra, a végzettséged igazoló dokumentumokra és ha szükséges, erkölcsi bizonyítványra szükséged lesz. Tudnod kell, melyik ÖVTJ kód lesz neked megfelelő, és haladhatsz is tovább.

A következő lépés, hogy Ügyfélkapu regisztrációt csinálsz, majd letöltöd minden vállalkozó legjobb barátját, az ÁNYK-t, vagyis az Általános Nyomtatványkitöltő Programot, vagy az ONYA-n keresztül végzed a kitöltést. A Webes ügysegéden keresztül bejelentkezel az egyéni vállalkozók népes táborába. Ehhez kellenek az adataid, illetve a székhely, ahonnan a tevékenységed végzed. Ha nincs saját ingatlanod, ahová bejelentkezhetsz, családtagod vagy ismerősöd ingatlanából is űzheted a tevékenységed, de ehhez szükséged lesz az írásbeli engedélyére.

Ha idáig eljutottál, már biztos megbeszéltétek a könyvelőddel, hogy milyen adózási forma számodra a legkedvezőbb: a kata, az átalányadózás, esetleg az echozás is megfelel a te tevékenységednek, vagy adószámos magánszemély lennél. 

Van egy extra javaslatunk: ha az átalányadózás felé kacsintgatsz, számold ki egyszerűen, neked megéri-e. Katáznál? Ha számodra ez is opció, a NAV felé be kell jelentened, hogy kisadózó leszel. Ezen felül a Billingo kata-asszisztenssel hónapról hónapra nagyon gyorsan kész leszel az adminisztrációs feladataiddal, mert nemcsak online számlázót nyersz velünk: egy csomó más segítséget is. Eztán választhatod az alanyi adómentességet, de lehetsz áfás is. A katássá válás folyamatáról olvasnál bővebben? Kattints IDE.

Az alapítás ingyenes, de fizetned is kell

Bizony, egyéni vállalkozóként a HIPA befizetésére köteles vagy, és a Kereskedelmi- és Iparkamaránál regisztrálnod kell a vállalkozás indítása után legkésőbb 5 nappal, valamint meg kell fizetned a kamarai hozzájárulást. A kamarai hozzájárulást és a helyi iparűzési adót minden egyéni vállalkozónak meg kell fizetnie. A kamarai hozzájárulás fizetési határideje a tárgyév március 31, a helyi iparűzési adó befizetési határidejéről pedig ITT írtunk korábban.

Egy jó számlázó program, és ami mögötte van

A nyilvántartásba vételed után kapsz egy adószámot, amivel már végezheted a tevékenységed, és írhatod bőszen a számláid - mindenről kell, amiből bevételed származik. Hogy ne vessz el a számlázás rengetegében, és a számlák megőrzése és vezetése is problémamentes legyen, az online számlázó programok közül érdemes választanod. A Billingóval a pofonegyszerű számlázáson túl a céged segítő támogatást kapsz, naprakész lehetsz ügyfeleid adataiból, automatizálhatod a legtöbb folyamatod, és egyszerűbbé teheted az egész vállalkozásod.

Hogy az induláson felül mire érdemes még figyelned? Hoztunk pár tippet!

A létrehozás nem elég: töltsd meg élettel a vállalkozásod!

Legyen egy jó weboldalad!

Szinte mindegy, hogy szolgáltatást nyújtasz-e, kereskedsz vagy terméket értékesítesz, 2023-ban már elképzelhetetlen az élet weboldal vagy legalább social media jelenlét nélkül. Az arculatod az első, amivel találkozik az ügyfeled, így szentelj kiemelt figyelmet a weboldaladéra. Tükrözze azt, ami vagy, tűpontosan, átláthatóan és frappánsan mutasson rá, mit kínálsz, és legyen az előre meghatározott közönségednek tetsző. Mindig legyen naprakész, nem elég létrehozni, frissüljön is.  Ami pedig nagyon fontos: minden legyen egyszerű, a kevesebb ebben az esetben több. Egy letisztult, átlátható oldal könnyen megjegyezhető domain névvel óriási kincs lesz számodra.

Ha a legelső lépéseidnél még nem akarsz ezzel foglalkozni, a közönséged korosztályának függvényében izzítsd be a Facebook oldalad, az instád vagy a Tik-Tokod. Ha termékeket árulsz, ott a Shopify, az Etsy vagy a Meska.hu oldala, ha pedig szellemi terméked adnád tovább, a közösségi finanszírozás is megfontolandó kereseti lehetőség, ezekről bővebben ITT írtunk.

Haladj a korral - légy online vállalkozó!

Hihetetlen lehetőségeid vannak az online térben! Szabadúszó vállalkozóként választhatod például a Briefly munkakereső felületét, ahol olyan és annyi munkát vállalsz, ami a te életedbe belefér. Az oldalon a munkát ajánló szervezetet vagy vállalkozót kötik össze a vállalkozóval, és gyakorlatilag személyes kontaktus nélkül dolgozhattok is a kompetenciáidnak megfelelő, kiválasztott projekten. Bónusz, hogy ajánlhatod a platformot ismerőseidnek is, amelyekért különböző kedvezményekre felhasználható krediteket kaphatsz - többek közt a Billingo bizonyos megacsomagjai is kedvezménnyel érhetők itt el. Ez a kombináció szuper kényelmessé teszi a vállalkozást!

Egyszerűsítsd az életed: digitalizálj!

Ma már nem kérdés, hogy egy felhő alapú rendszer vagy egy online számlázó mennyire segíti egy vállalkozó munkáját, ezek szinte alapvetések, az automatikus és gyors ügyintézéshez ugyanis szükség van rájuk. Az alapokon felül szintet léphetsz a digitalizálásban, használhatsz például papír alapú névjegy helyett digitálisat, invesztálhatsz CRM rendszerbe is. A lényeg, hogy legyen egy digitalizációs stratégiád. Milyen lehetőségek rejlenek ebben? Itt megírtuk.

Figyeld a pályázatokat - segítünk benne!

Az áremelkedések, az alapanyaghiány és az infláció sajnos mindenhová begyűrűzik, ezért különösen fontos, hogy ha támogatás járhat a vállalkozásodnak, azt markold fel. Nem kell, hogy különösebb időbefektetéssel járjon az, hogy naprakész legyél, a Billingo Pályázatfigyelőt ugyanis pikk-pakk beállíthatod, hogy valós időben küldjön jelzést, amikor egy számodra releváns pályázat megjelenik. Nagyobb az esélyed arra, hogy a projekted ne csak önerőből támogatott legyen.

A jó vállalkozó gondoskodik a vevői köréről

Az arculat legyen egységes a termékeid és szolgáltatásod esetében. Legyen szép a csomagolás, legyen egy plusz figyelmesség, egy köszönőkártya a csomagban - érezze a vevőd, hogy figyelsz rá. Ha a kapacitásod engedi, egy kis figyelmességet is küldhetsz, vagy ami a legjobb: kedvezményt vagy mintát az új termékedből, ezzel ugyanis újabb és újabb vásárlásra ösztönzöd a kedves vevődet, akit még meg is örvendeztetsz. Ez az igazi win-win szituáció!

+1 Billingo tipp: légy kedves!

Mindig legyen feléjük egy kedves szavad, akár az értékesítésről van szó, akár kommunikáció során. Ha teheted, vedd magad körül szuper ügyfélszolgálatos kollégákkal, akik egy csomó munkát levesznek a válladról, és pontosan tudják, melyik ügyfeleddel milyen hangsúllyal kell beszélni, és hogy találhatnak közösen megoldást a felmerülő problémákra. A sikeres vállalkozás egyik alappillére ugyanis az ügyfeleddel való együtt gondolkodás. Mi is erre törekszünk a Billingónál, ajánlani tudjuk ezt a hozzáállást.


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér